Tyhle stromečky z listového těsta snad ani nepotřebují recept. Úplně by stačilo napsat, jak se těsto poskládá do tvaru stromečku a při kolika stupních a jak dlouho se má péct.
Přijdou mi však jako tak zajímavý a tak tvárný nápad na vánoční, adventní, sváteční a jiná zimní pohoštění, že se o nich prostě chci a musím rozepsat.
Čím naplnit stromečky z listového těsta
To, co funguje na šneky z listového těsta, bude ve většině případů fungovat i na stromečky z listového těsta. Je to pořád jedno a to samé, jenom jinak smotané dohromady.
Nejzajímavější náplně pro stromečky jsou:
- šunka a sýr
- domácí kečup, šunka a sýr
- domácí kečup a sýr
- domácí povidla
- domácí povidla a nahrubo nasekané mandle
- domácí ovocná zavařenina
- domácí ovocná zavařenina a krémový sýr (lučina, žervé)
- ovocné čatní a krémový sýr (lučina, žervé)
- pesto a sýr
- uzený losos a krémový sýr (lučina, žervé)
- oříšková másla včetně nutelly
Slanina, kysané zelí a podobné, hruběji krájené nebo strouhané suroviny se do stromečků nehodí, protože část náplně zůstává na pár místech odhalená a špatně by držela na těstě.
Na vaše další osvědčené šnekovo-smrkové tipy se těším v komentářích.
Jak stromečky z listového těsta naplnit a poskládat
Protože obrázek řekne víc než tisíc slov, nyní vás čeká instruktáž odpovídající středně dlouhé povídce.
Začněte plátem hotového, koupeného rozváleného listového těsta a tence ho potřete náplní. Pokud máte v úmyslu přidat plátky šunky, sýra nebo lososa, nyní je čas je na těsto položit taky. Těsto rozkrájejte na dvanáct pruhů, každý bude zhruba 3 cm široký.
Každý pruh od jednoho konce nadzdvihněte a nechte na papíru ležet jenom posledních 5-6 cm. Zbytek pruhu na něj poskládejte jako zužující se harmoniku, měla by mít 3-4 sklady (to úplně stačí). Teď už to začne mít rozpoznávací rysy stromečku.
Zárodek budoucí chlouby lesa sejměte z papíru a ze spodní strany propíchněte špejlí. Položte na plech.
Horní stranu každého stromečku potřete důsledně rozšlehaným vajíčkem, do kterého jste přidali lžíci studené vody. Dobře rozšlehané vajíčko je tekuté, řídké, a na vidličce neulpívá ani kousek sliznatého bílku. Potom ještě můžete stromky posypat nějakým zdobením nebo sýrem.
Jak správně péct listové těsto
Pokud budete mít v troubě nesprávnou teplotu, listové těsto vás nebude poslouchat.
Listové těsto vyžaduje péct opravdu zprudka, neuškodí mu 200-220 stupňů. Čím drobnější kousky, tím vyšší teplotu a kratší pečení snesou.
Záviny z listového těsta se pečou na 180 stupňů, přičemž s klesající velikostí pečiva se teplota v troubě zvyšuje. Šátečky zvládnou 190-200 stupňů, šneci 200-210 stupňů, tyčky z listového těsta klidně i 220 stupňů. Ti, kdo v hodinách matematiky dávali pozor, si jistě hned vzpomněli na nepřímou úměrnost.
Dost vysoká teplota je důležitá, aby rozpouštějící se máslo nevyteklo na plech, ale zůstalo v těstě. Pokud vidíte pod pečivem tukové loužičky a výsledek vypadá zdrcle až sraženě, máte chladnou troubu. Tuhle dávku pečiva už nezachráníte. Jakmile tuk vyteče, je pečivo pokažené. Příště si dejte na rozehřátí trouby víc záležet.
Teploty, které jsem zmínila, jsou bez horkovzduchu. Pokud ho chcete zapnout a nejste ochotni si to nechat rozmluvit, nastavte na termostatu teplotu o 15 stupňů nižší a ke konci hlídejte čas, možná ho bude potřeba zkrátit o 2-3 minuty. Trouba musí být vždy rozehřátá předem, listové pečivo nikdy nevkládejte do chladné trouby.
Stromečky z listového těsta pečte 20 minut při teplotě 195-200 stupňů. Podávejte a snězte ještě týž den (a nehledejte v tom problém).
Ahoj Flo, myslím, že to je ideální recept pro moje školáky – jen na to vyvalovani a pečení jim budu k ruce. Díky moc za fajn nápad ;-). Marcela
Jéje, pěkný popis prima nápadu. Nicméně hlasuji pro to, aby slané varianty byly smrkové a sladké jedličkové :-). Možná výjimečně by se i borovička snesla…
Děkuji za velmi zajímavý recept, často peču slané pečivo,ale tohle určitě udělám
A nápadité pohošténí třeba i pro kamarádky! Díky za milou inspiraci !
Super nápad, prostě, co je jednoduché – to je vlastně geniální! Díky za inspiraci!
Ahoj Flo. Moc krásné. Na tvých receptem miluji tvoje povídání o surovinach, pečení atd.
To je přímo geniální !!!!
Krasny netorely napad! Dekuji Flo
Dana
Super nápad na předvánoční večírek s přáteli! Děkuji Flo za inspiraci a přeji pohodový advent 🙂
Zdravím Florentýno, tak to vypadá, že letos budu na Vánoce péct cukroví. Pěkný nápad.
Super nápad mojí vnuci rádi,,pomáhají“
v kuchyni při pečení a tohle je přesně pro ně ??
Hezký tip na různé besídky a večírky v adventním nestíhání 🙂 Ještě tak sehnat někde slušné listové těsto, s rozumným složením.
Milá Florentýnko, nahlodala jsi mne – moje přesvědčení, že letos maximálně perníčky a dva druhy cukroví mizí v dálce..asi bude napřed generální zkouška..?
Tak to je úplná pecka! Hned na víkend vyzkouším. Děkuji za super nápad..
Dokonalé, Ořechové máslo a marmeláda, hotovo ráz dva…Moc děkuji Flo.
Milá Flo, děkuji za skvělý tip, čeká nás dětská narozeninová oslava … 🙂 Šlo by udělat skořicovou variantu se skořicovym máslem, který používáš v receptu na šneky z kynutého těsta? Nebo by to bylo už moc mastné?
Protože se Vánoc vnuci nemohou dočkat, pečeme předvánočky a jako druhé perníkové stromky a chaloupky- to podle věku výtvarníka. Letos je rozhodnuto, pečeme jako druhé předstromečky. Dík za nápad, pohodový advent
Milá Florentýnko,
ty jsi se svými nápady prostě hvězda první velikosti. Posílám ti sílu ke zvládnutí předvánočního maratonu a přání krásného adventu. Zdravím Jana?
Flo, děkuji za geniální recept. Mohou mi pomáhat i vnoučata. Už se těším na sladké i slané stromčky.
Príma nápad,proč stále tvořit šneky. Stromečky jsou zajímavé. Budeme stromkovat. Alča
Mila Flo, krasny napad, ktery o vikendu vyzkousim i s vnukem, bude mit narozeniny. Tak bezva inspirace, dekuji!
Díky, rychlé, chytré, zajímavé a pro adventní dobu setkávání jako stvořené. Krásný advent ❤️
Zdravím Florentýnko, to je úžasný nápad ??v jednoduchosti je krása ? a super rady, jak na listové těsto. Ještě, jak píše i paní o komentář výše, kde sehnat dobré listové těsto s máslem a ne jen palmovým tukem ?
Milá Flo, tohle je naprosto geniální!!! Díky, díky, díky moc!
Mila Flo,uzasny napad na pohosteni.Pecu tycky,sneky, ale stromecky jeste nikdy. Velmi napadite a zajimave.Diky. Hezke adventni dny.
Geniální nápad – šnečci a tyčinky různých velikostí jsou už tradiční, ale stromečky jsou super. Zkusím „nanečisto“ a myslím, že to bude úspěšné.
Jinak Ti Flo přeji krásné dny adventní ?❄️
Děkuji za bezva nápad, určitě vyzkouším, jen co seženu ta šikovná „párátka“.
Milá Florentýno,
Já většinou dělám šneky, ale stromečky jsou moc pěkné. Děkuji za recept a dobrý nápad.
Hned zitra jdu koupit listove testo a o vikendu upecu, slane a sladke. Diky za bezva napad.
Flo ahoj,super nápad,dnes jedu na návštěvu k vnučce,hned to vyzkouším.
Přeji hezké vánoční svátky. Maruš
také se přidávám a děkuji za super nápad.
Neměl by tu prosím někdo tip na skořicovou náplň???
Potřít rozšlehaným vajíčkem a sypat třtinovým cukrem a skořicí v množství dle chuti – u nás obého spíš víc než míň ;-)…. Funguje i jako stromečky i jako šneky.
Milá Florentýno, peču šneky ale stromečky jsou super nápad. Vyzkouším o víkendu. Přeji hezký advent.
MIlá Flo, vypadá to nádherně. Snad se mi to podaří i z bezlepkového listověho těsta, vyzkouším příští víkend – bude trojitá oslava narozenin u babi v penzionu. Přeji hezký advent:)
Milá Flo děkuji za inspiraci je to zajímavé listové těsto na špejli… ?
Nádhera! Zkusím naslano s pestem, co mám od léta v mrazáku. A ještě tu mám burákové máslo, tak zkusím něco vymyslet, třeba parmazán k tomu nastrouhám… uvidím, co mě napadne. Na všechny ty předvánoční štědroly /večírky/ se budou stromečky hodit. Díky.
Ahoj ,super nápad
Milá Flo, super nápad, krásné…. přeji krásný adventní čas… Anička
Týnko Vy jste poklad. Takové milé , jednoduché a nápadité. Chci se zeptat jestli musí být jedlíčky z kupovaného těsta , nebo je mohu udělat ze svého osvědčeného pivního listového těsta? A přeji Vám krásný adventní čas.
Klidně ze svého, pokud funguje úplně stejně a lístkuje v teple.
Flo, moc děkuji za inspiraci, už vím na čem se s vnukem vyřádíme, jsi prostě úžasná, to by mě ani nenapadlo si s listovým těstem takhle hrát. A přeji krásnou první adventní neděli ?Zdenka
Prima napad.
Spejle by se asi pres vlozenim do trouby mely namocit do vody, ne?
Není to vyloženě nutné, ty moje šly do trouby bez namočení.
Dobrý deń Florentýnka, ešte mám pracovnú honičku, ale po 12:12. určite vyskúšam.
ďakujem Z
Ahoj Jani Florentýnko, moc bych Ti chtěla z celého srdce poděkovat, že můžu s Tebou trávit svůj čas. Je to pro mě obrovská pokora být s Tebou prostřednictvím Tvých stránek, každý týden (i častěji) v kontaktu. Nejsem dobrá kuchařka, ale u Tebe se ráda inspirují a pokochám a co je nej nej, tak uklidním.
Jen mě mrzí, že Ti to tak málo dávám na vědomí. Moc se za to omlouvám.
S přáním krásného adventního času Hanka❤️.
Stromečky znám, na dětské oslavě měly fakt úspěch, neznám náplně s lučinou, určitě zkusíme :-).
Děkuji za výborný nápad. Použiji to na Vánoční sešlost rodiny a vnučka (2,5 roku) bude moje pomocnice, myslím že bude nadšená. Moc ráda mi asistuje v kuchyni. Zdravím a krásné svátky Věra
Je to krásné, roztomilé, vtipné, jednoduché, vánoční a hlavně už od pohledu moc dobré.
Díky 🙂
Zdravím Flo, tak jsem včera upekla listové stromečky, držela jsem se i Tvých rad, jak na listové těsto ?? pekla jsem sladké s jablky,skořicí a ořechy a potom i slané potřené Ajvarem, potom šunka a sýr ? a byly skvělé ?akorát moje stromečky vůbec nevypadali jak stromečky ??? Moc děkuji za rady a skvělé recepty. Už se těším na čtvrtek ???Krásný adventní čas ??