Domácí sulc patří k těm formám kouzlení v kuchyni, ke kterým se přistupuje s jistou opatrností a obezřetností, ačkoli se jedná o naprosto jednoduchou záležitost, která se při troše pečlivosti snad vždy musí podařit.
Kdybych ho měla porovnat s tlačenkou, je to takový její chudší příbuzný, protože se dělá z podřadnějšího masa. To ovšem neznamená, že si zaslouží, aby se na něj koukalo skrz prsty. I obyčejný sulc se dá trochu vylepšit, odlehčit a udělat z něj pochoutku hodnou bílého ubrusu a stříbrného příboru.
Na sulc v malém lahůdkovém množství vám bude stačit jedna vepřová nožička, jejíž pořizovací cena se pohybuje kolem 19 korun za kilo. Nožička proto, že obsahuje spoustu kůže, šlach, chrupavek i kus kosti, což jsou všechno důležité přísady pro úspěšný vznik rosolu. Žádné práškové želatiny netřeba, ztuhne to všechno samo. Případně můžete postupovat po vepřové nožičce ještě kousek výš a použít kolena, jsou též skvělá a obsahují víc masa než nožičky.
Druhou důležitou přísadou je čas, neboť rosol vznikne jedině při delším vaření. Řekněme, že dvě a půl až tři hodiny budou tak akorát.
A poslední důležitou surovinou, na kterou nezapomeňte, je loučící se zima za okny. Blíží se konec masopustu, vrchol vepřových hodů, za chvíli začne šestitýdenní velikonoční půst a tedy to správné období pro shazování několika přebytečných kil. Je prostě nejvyšší čas užít si vepřové v jeho zimní podobě vonící zabíjačkou.
Jak udělat dobrý sulc
Pokud si chcete v kuchyni trochu pohrát, nabídnu vám svůj oblíbený postup na sulc, který je v rámci možností čistý, zbavený tuku a plný zeleniny. Nečekejte tedy klasický recept pro domácí zabíjačku, kde není čas se s tímto jídlem dva dny párat a piplat.
Tenhle recept naopak můžete s čistým svědomím nabídnout návštěvě, aniž byste riskovali, že se od vás následující týden nebude schopná odvalit, případně že jí budete volat odvoz v rámci žlučníkového záchvatu.
Váš třídenní plán bude vypadat zhruba takto:
Den první
První den budete mít za úkol všechny suroviny uvařit a dát vychladit.
- Vepřové nožičky a kolínka nejprve důkladně vydrhněte pod studenou vodou, klidně si k tomu na pomoc vemte kartáček. Máte-li v úmyslu kůži později použít do sulcu, zbavte ji všech zbylých štětin – buď je budete muset opálit, nebo použijte jednorázové holítko.
- Maso vložte do co nejmenšího hrnce, do kterého se vám vejde natěsno. Zalijte studenou vodou, aby bylo těsně ponořené, přiveďte k v varu a po pár minutách vaření tuhle vodu bez pardonu slijte a nahraďte čistou studenou vodou. Důvod je prostý, zbavíte se tak spousty nečistot, které by vám později kalily sulc.
- Do druhé vody už můžete vložit koření (používá se obvykle bobkový list, černý pepř a nové koření, ale stejně tak nemusíte dávat vůbec žádné) a přidat lžičku soli. Opět nalijte vody jen tolik, aby těsně zakrývala maso, ale ne víc, jinak budete mít vývar příliš slabý a sulc tím pádem řídký a málo tuhý.
- Po dvou až dvou a půl hodinách velmi mírného, skoro neznatelného varu přidejte k masu očištěnou mrkvev a třeba i kousek petržele nebo celeru a vařte ještě půl hodiny. Po této době by měla být zelenina měkká, ale stále ještě chutná, a maso by se mělo téměř rozpadat a samo oddělovat od kosti.
- Mírný var je důležitý proto, že se klihovatina lépe ve vodě rozpouští a nezískává pachuť jako při prudkém varu.
- Po uvaření vše vyjměte, koření vyhoďte, vývar opatrně sceďte, abyste ho zbavili kalů na dně, a vše nechte do druhého dne vychladnout. Prostě postupujte podobně, jako byste vařili hovězí vývar.
Den druhý
Druhý den to začnete skládat dohromady.
- Rozeberte maso a nakrájejte ho na kousky velikosti sousta. Dáte si tedy zvlášť kůže, kosti a chrupavky a zvlášť to, co vám připadá hezké, libové a k jídlu.
- Z vychladlého vývaru lžící seberte všechno sádlo, které ztuhlo na povrchu. Bude to celkem hezká hromádka, klidně si ji uložte do lednice a použijte při jiném vaření – kdekoli tam, kde byste sádlo tak jako tak vzali do hry.
- Zeleninu nakrájtejte na drobné kostičky.
- Nyní přijde zlatý hřeb tohoto dne. Vyklopte ztuhlý vývar do misky a potěšte se, jak je už teď krásně rosolovatý a třaslavý. Měl by se při dotyku třást, ovšem nikoli rozpadat. Klidně si tuhle chvíli pořádně užijte. Pokud by se vám konzistence nezdála a přišlo vám, že je rosol příliš řídký a málo pevný, budete ho za chvíli moct trochu svařit, aby se odpařila voda a zlepšila hustota.
- Směřujte svou pozornost k tomu, co vidíte na povrchu vyklopeného rosolu: najdete tam zbytky usazenin ze dna hrnce. Přestože jste o den dříve slévali vývar s nejvyšší opatrností, i tak se trocha usazenin najde. Odškrábněte je lžící, víc dělat netřeba.
- A teď prosím pozor. Sulc v téhle hustotě, jak ho vidíte, už neuvidíte. Po přidání surovin zřídne, protože část svých sil vynaloží na to, aby vše udržel pohromadě. Takže pokud máte pochybnosti, že sulc není dost silný, opět se rozhodněte vývar ještě malinko svařit na menší objem a tedy i větší rosolovací sílu.
- Nyní očištěný vyklopený vývar vraťte zpátky do kastrůlku a zahřejte ho. Stačí, aby zůstal vlažný a rozpustil se, nemusíte ho zahřívat víc. Ledaže byste ho potřebovali trochu svařit, jak jsem právě vysvětlila.
- Po zahřátí nebo po svaření můžete rozehřátý vývar ochutit malou trochou octa nebo citronovou šťávou. Anebo taky nemusíte. Záleží na tom, jak kyselý si sulc přejete mít.
- Nakrájené maso a nakrájenou zeleninu smíchejte s vlažným vývarem a naběračkou vlijte do vhodné nádoby, ve které má vzniknout hotový sulc.
- Pokud si rádi hrajete, ještě před smícháním masa s vývarem můžete do nádoby nalít malou trochou vývaru a nechat ji v lednici ztuhnout. Následně na ni rozložte pár kousků petrželky, zeleniny a masa, znovu zalijte malou trochou vývaru a znovu nechte ztuhnout. Teprve potom zalijte směsí vývaru, masa a zeleniny. Tím se postaráte o to, že vyklopený sulc bude mít esteticky ztvárněný povrch. Jestli na tohle hračičkování čas nemáte, tak se tím netrapte, zas tak důležité to není.
- Pro obzvlášť parádní efekt vytvořte jednoporcové mističky pro každou zamýšlenou strávnickou osobu. Nádobu odložte do lednice a vyčkejte do dalšího dne.
Den třetí
Třetí den konečně přijdou na řadu sulcové hody. Ale abyste je měli obzvlášť vydařené, budete muset sulc nejprve dostat z nádoby na talíř manévrem zvaným vyklápění.
- Uděláte to snadno, když nádobu na chvíli ponoříte do teplé vody, aby se tenká vrstva rosolu rozpustila, díky tomu vyklouzne jako po másle. Nesmíte to ale přehnat, pár vteřin bohatě stačí. Při delším pobytu v teplé vodě rozpustíte další a další část rosolu, až se vám může stát, že vám polovina pekáčku vyteče. Pokud byste měli pocit, že se sulc v nahřáté nádobě nějak podezřele kvedlá a dole pod ním to dost čvachtá, raději nic nevyklápějte, nádobu znovu odložte do lednice, nechte aspoň půl hodiny zatuhnout a pak pokus o vyklopení zopakujte.
- Vyklopený sulc láskyplně nakrájejte na kousky, sypte čerstvou cibulí, případně i petrželkou. Pokud to máte rádi, zalévejte octem, octovou vodou nebo olejem a octem, a přikusujte k chlebu. Prostě si udělejte takový malý masopustní ráj na zemi.
Zde se sluší jedno upozornění. Tento jemný sulc není tak tuhý jako tlačenka. Počítejte s tím, že ho na tenké plátky vůbec nemusíte nakrájet a že se může trochu rozpadat pod rukama. Považujte ho spíš za vepřový aspik. Díky tomu je ale mnohem snáz stravitelnější a netlačí v žaludku.
Jak to zvládnout v jednom dni
Pokud jste ochotni mít sulc tučnější a zakalenější, vůbec se netrapte s dvoudenní přípravou a udělejte to vše najednou.
Po uvaření a slití vývaru oberte a rozkrájejte maso, nakrájejte zeleninu a vše smíchejte s vývarem a nalijte do formy. Po vychladnutí a ztuhnutí (tady stejně budete muset čekat do druhého dne, s tím nic nenaděláte) se můžete pokusit vrstvu sádla, která vystoupala na povrch, opatrně seškrábnout pryč – anebo ji s plným vědomím a plným panákem řádného žaludečního likéru nechat tam, kde je.
Sulc a další přísady
Tahle moje verze receptu na sulc rozhodně není jediná. Pokusím se tedy ještě shrnout nejčastější obměny a pak už vás nechám běžet pro nožičky a kolínka.
Občas se říká, že pro sulc jsou důležité uvařené rozemleté kůže, které se přidají do hotové směsi, neboť pomohou vytvořit rosol. Není to tak úplně pravda. Rozemleté kůže klidně můžete do sulcu upotřebit, pokud je vám líto je vyhodit, na sulcovatění a rosolovatění však velký vliv mít nebudou. Rosol vznikne i bez nich.
Též se doporučuje vařit na sulc nejen nožičky a kolena, ale taky kus vepřové hlavy. Hlava vám sice trochu zkalí vývar, ale pro tvorbu rosolu funguje dobře.
A konečně se do směsi na sulc může přimíchat tolik syrové nakrájené cibule, kyselých okurek nebo vařených vajec, jak je vám libo. Stejně tak se můžete rozhodnout nepoužít vařenou mrkev a raději ji sníst, aby nekazila masovou mozaiku na řezu.
Tohle všechno nechávám na vás, důležité je jen a pouze vařené maso a z něj vzniklý vývar.
Suroviny
- 1 vepřová nožička (750 g)
- 1/2 vepřového kolene (750 g)
- 1 lžička soli
- 1 velká mrkev
- 1/2 petržele
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- ocet nebo citronová šťáva na dochucení
- čerstvý chléb
- cibule
- zelená petrželka
- ocet nebo octová zálivka (ocet naředěný vodou)
Postup
- Maso důkladně opláchněte a zbavte zbytků štětin na kůži (opálením nebo oholením). Vložte do menšího hrnce, kam se vejde natěsno, zalijte studenou vodou, aby bylo těsně ponořené, a přiveďte k varu.
- Po 3 minutách vroucí vodu s pěnou slijte, maso znovu opláchněte a vypláchněte přitom i hrnec. Vraťte maso do hrnce, znovu zalijte studenou vodou, osolte lžičkou soli, přidejte všechno koření, znovu přiveďte k varu a tentokrát vařte 2,5 hodiny. Dbejte na to, aby var byl opravdu mírný, nikoli překotný.
- Zeleninu očistěte, oškrábejte, rozkrájejte na větší kousky a vhoďte do hrnce k masu. Společně vařte 30 minut.
- Uvařené maso a zeleninu vyberte velkou děrovanou lžící do misky a vývar nechte 5 minut odstát. Pak ho slijte přes cedník a zkuste přitom nerozvířit usazeniny na dně – těch se zbavte. Nejprve při pokojové teplotě a potom v lednici nechte do druhého dne jak uvařené suroviny, tak vývar důkladně vychladit.
- Druhý den oberte maso od kostí a kůží a pokrájejte ho nadrobno. Na malé kousky nakrájejte i uvařenou zeleninu. Z vychladlého vývaru seberte vrstvu sádla, která vystoupala na povrch, pak vývar vyklopte do mísy a z povrchu odškrábněte zbytky usazenin.
- Podle toho, jak je v tuto chvíli vývar ztuhlý, zvažte, zda potřebuje ještě trochu svařit, aby rosolovatěl silněji. Nezapomeňte, že po přidání surovin se mu poněkud sníží pevnost.
- Vývar zahřejte, aby se rozpustil (pokud jste ho svařovali, tak je zahřátý dost) a dochuťte octem nebo citronovou šťávou, jak vám vyhovuje – nemusíte kyselit vůbec, pokud nechcete.
- Nakrájené maso a nakrájenou zeleninu smíchejte s vývarem, nalijte do vhodné nádoby, například do malého pekáčku nebo do formy na chlebíček, a nechte opět do dalšího dne zatuhnout v lednici. Pro obzvlášť mimořádný dojem zvažte jednoporcové formičky.
- Ztuhlý sulc vyklopte na velký talíř, posypte třeba nakrájenou cibulkou a zelenou petrželkou, a podávejte s další trochou octa, octové zálivky nebo s kombinací octa a oleje. U vyklápění vám pomůže několikavteřinové nahřátí nádoby v horké vodě, u podávání pak čerstvý chleba.
Milá Florentýnko, moc, moc přeji příjemné chvilky v nové kuchyni.
Milá Flo, sulc je úžasný. Moc Ti děkuji. Jana
Milá Flo, sulc je parádní záležitost. Dělám ho přesně tak, jen neodebírám to sádlo. Mám ráda, když udělá na tom uměleckém díle čistou, bílou vrstvu, která se dá při konzumaci mazat na chleba 🙂
Už se těším,až ho udělám.
Také přeji již jen hezké chvíle při vaření v nové kuchyni a děkuji za pravidelné zasílání typů a rad, třebaže jsi to v posledních měsících neměla, co se vaření týka, nejlehčí. Možná by to zasloužilo i nějaké foto kuchyně? 🙂
Milá Flo děkuji za opět super receptík a typ na víkend….
Ahoj Flo, přeji ti v nové kuchyni samé úspěšné, chutné a oku i jazyku lahodící pokrmy a to nej vaření – což bude obojí.Jsi neskutečně dobrá, skoro rok být bez kuchyně a stejně nás, tvůj fanklub, zahrnovat recepty bez přestávky. díky a měj se prima. Tu kuchyň ti v dobrém závidím, tu cestu, než bylo hotovo tu ne 🙂
Hodně zdraví a hodně nápadů
Květa
Milá Flo, provolávám třikrát hurá a blahopřeji k nové kuchyni. Děkuji Ti za připomenutí zabiječkových hodů a v sobotu se dám do sulcu. Přeji Ti krásné dny a už se těším na příští čtvrtek.
Ahoj Flo, nová kuchyň je jako nová ženská. Začátky jsou opravdu vzrušující, radost je pak (doufejme) trvalá. Užij si oboje! 🙂 Spokojenost trvalou a z toho plynoucí štěstí a mnoho, mnoho krásných a silných zážitků Ti přeje rovněž spokojený Codo
Milá Florentýnko,mám radost,že jsi se dočkala vytoužené kuchyně. Přeji ti ,aby ses s kuchyní rychle sžila,aby všechno náčiní našlo svoje místečko,že samo padne do ruky a nebudeš nic dlouho hledat. A až si na sebe zvyknete bude to ta pohádková kuchyně, kde budeš čarovat pro sebe i pro nás ty nejlepší recepty a vychytávky v oboru vaření a pečení. Za recept na na sulc ti děkuji. Děláváme obdobný,míváme v sulcu méně zeleniny,ale my to tak máme rádi. Zdraví Alča
Milá Flo, moc gratuluji k nové kuchyňce. Ať se ti tam dobře vaří a těším se na tvé další krásné recepty.
Zdravím Flo, blahopřeji ke kuchyni. Sulc je prostě bomba.Občas dělávám i tak, maso i kůže nahrubo pomelu a s míchám s předcezenými dvěma Hradišťankami a nálevem dochutím vývar. Mám rád kyselejší, tak nešetřím. Přidávám hodně vařené mrkve a kyselé okurky, samozřejmě cibuli. Zítra přijede do vsi řezník Hugo, tak zajdu pro nožky a kolínka. Kopy
Milá Flo, obdivuji jak jsi zvládla být bez kuchyně tak dlouho. Přeji Ti ať se ti v ní daří a nám spoustu pohádkových receptů Alena
Jupííí a máš to za sebou. Velká gratulace a teď jen užívat k radosti celé rodiny a nás všech, protože tu budou vznikat velké dobroty.
Mila Flo.
Tak ses konecne dockala ta zaslouzene kuchyne.Preji hodne dalsich xkvelych napadu. ktere stale posilas. Dik a z pozdravem EvaK
Milá Flo, krásné dny v nové kuchyni a moc Ti ji ze srdce přejeme. Nová kuchyň je také nová výzva a tak se těšíme na další týdny :-),
Kateřina
Milá Flo, užívej si kuchyň plnými doušky a raduj se, že je dílo u konce.
Sulc – i když píšeš, že je chudý příbuzný tlačenky – tak je skvělý, máme ho rádi. Letos už byl 2 x, tak máme vyčerpáno …
Milá Flo, blahopřeji k nové kuchyni a zároveň děkuji za receptík, který určitě vyzkouším.
Již nyní se těším na další zajímavý a chutný recept.
Milá Flo, uži si novú kuchyňu, nech sa Ti v nej dobre varí a nech sa aj všetko podarí:)
Sulc, po slovensky huspenina, tak to si dobre pamätám z detstva, keď to mama varila, tak som radšej dobrovoľne bola hladná…a pritom tlačenku, ale len s hydinovým mäsom môžem, asi to bolo tým bravčovým, vzhľadovo a „vôňou“ mi to nechutilo. Ale vy všetci ostatní si pochutnajte:))
Husí pěna – huspenina. Neboť i husa by slovensky měla být hydina.
Nepíše se to huspänina? Asi ne, bude to huspenina!
Já vím – blbé vtípky, promiňte … 🙂
Moniko, sulc si můžeš udělat i z drůbeže / hydiny, jen si budeš muset vypomoci želatinou.
Na polévku kupuji skelety a u každého skeletu je kůže z celého kuřete. Občas dostanu i samotné kosti z nohou, někdy i s kůžema. Když při vaření nedáš moc vody, vývar také trochu zrosolovatí, ale na sulc by bylo potřeba přidat želatinu nebo agar.
Ahoj všichni.Tak nejprve blahopřejí k nové kuchyni ve které určitě uvaříš nové kvalitní jídla a opět nám poskytneš super recepty.Dnešní recept je opět jeden z těch lákavých.Zrovna v těchto dnech zkouším nějakou dietu a jelikož sulc miluju tak asi zhřeším.
Milá Flo, raduji se s Tebou z Tvé nové kuchyně a těším se na to, co nového v ní pro nás vyzkoušíš.
Sulc dělám v podstatě stejně, učila jsem se ho ze vzpomínek jak ho dělala moje babička. Dodnes vidím její ruce když ty nožičky obírala 🙂
ať se ti v nové kuchyni dobře vaří
Milá Florentýnko, blahopřeji k nové kuchyni a přeji Ti ať se ti v ní dobře vaří a těším se na další skvělé recepty.
Zdravím Florentýnk, díky za recept, sulc dělám stejně jak popisuješ ve druhé verzi, to je vše v jednom dni a je moc dobrý, ale vyzkouším i tvůj první recept. Přeji pohodové vaření v nové kuchyni a hodně skvělých nápadů.
Chvála sulcu:
Když vidím před sebou sulc, vždycky si vzpomenu na geniální verš z Lamačova filmu v podání Vlasty Buriana v barové Baladě o deliriu tremens: „A celek v hrozném neklidu se třese, jako když číšník sulc na talíři nese!“ (r. 1931)
Kdyby si každý piják dával před pitím sulc, pak by se v deliriu netřásl, jako ten sulc na talíři!
O víkendu jdu na to. A jak doporučuje naše Florentýnka, začínám s přípravou už dnes k večeru.
Kocourku, a začneš pitím, nebo tím sulcem?
Recept na poslední chvíli. Ráno jsem byl u řezníka.
Gratuluji k nové kuchyni a obdivuji, že jsi tak dlouho vydržela se zdravou myslí! 🙂 Dostala jsem teď na huspeninu takovou chuť, že vyrážím pro nožičky a kolínko :). Děkuji za skvělý recept a bezva tip.
Gratuluji!!!! Tedy k nové kuchyni. Ať se Ti v ní skvěle vaří.
Recept na sulc opět excelentní. Už jsem v tom směru asi 2x experimentovala a myslím, že si v nejbližší době dáme.
Srdečně zdraví Majka
Milá Flo
gratuluji k nové kuchyni, doufám, že nás brzy potěšíš jak fotografiemi, tak nějkými chytrými vychytávkami co a jak v kuchyni co nejlépe uložit nebo zařídit, aby to bylo po ruce, pěkně uložené a při tom prakticky připravené k akci :D.
Milá Florentýno,
též jsem se stala majitelkou a paní nové kuchyně – trvalo to dlouho a těšení bylo hodně. Dřív jsem neustále překládala hrnce a talíře z jednoho místa na druhé, abych si uvolnila místo k práci. Teď na mém ostrůvku ( no, spíš ostrově) zvládnu několik chodů najednou a nemusím ani sklízet robota, který se svou červenou barvou stal pěkným akcentem kuchyně. A ještě se mohu kochat výhledem do krásně zelené ulice. Rozumím zcela Tvé radosti a přeji Tobě i nám spoustu příjemně strávených chvil nad plotnou ( ano, i takové mohou být! ) a jen samé spokojené strávníky. Nic nestmeluje vztahy tak pěkně jako stůl plný dobrot :o)
MILA FLO,
BLAHOPREJI K NOVE KUCHYNI A PREJI TI HODNE NAPADU V DALSIM USEKU TVE TVORIVOSTI. TY MAS VELKY TALENT A UMIS HO PEKNE A SROZUMITELNE PREPOSLAT NAM.
SULC UDELAME V NEDELI, PROTOZE JEN V SOBOTU MUZEME U NASEHO REZNIKA KOUPIT VEPROVA KOLINKA. UZ SE TESIME NA TU MNAMKU. JINAK Z TECH VEPROVYCH KOLINEK DELAME SEGEDINSKY GULAS, COZ NENI KLASICKE, ALE NAM TO CHUTNA.
SRDECNE POZDRAVY A PODEKOVANI,
BRENT
Když si chci doma šplhnout, tak se taky k sulcu vybičuju 🙂
Milá Fló, s napětím a očekáváním jsem každý čtvrtek hledala, kdy napíšeš z nové kuchyně (kromě vaření je mým koníčkem také interiérová architekt.)…….A protože mám podobnou rekonstrukci před lety také za sebou, vím, jaké jsou patálie s s dodavat. firmami
a pak řemeslníky. A také – jaká nečekaná překvapení skrývá „ve zdech“ starší rodinný dům při rekonstrukci……….Nicméně Tvé předlouhé čekání na kuchyň mi přišlo už trochu
„nad rámec“. Takže moooooooooooc Ti přeji, aby kuchyň splňovala všechny Tvé představy moderního a praktického vaření. Mi se to naštěstí povedlo, nic bych neměnila.
A Tvé skvělé recepty se Ti budou určitě tvořit ještě lépe! Držím palce A.
Sulc jsem nedávno dělal, byť podle konkurence – podle Romana Vaňka. Výsledek je tady:
https://oldsoft.rajce.idnes.cz/Sulc_a_ochucene_okurky
Mila Flo,gratuluji k nove kuchyni,mam tez nyni novou linku a hlavne cervenou,jak jsem si prala,tak to se nam to bude hezky varit.Dekuji za knihu Kucharka pro dceru,dorazila rychle a dcera z ni ma velikou radost,je vyborne napsana,jinak me ted potesil recept na sulc,ktery jsem delavala kdyz zil manzel.Zkusim ho o vikendu a tesim se na dalsi vynikajici recepty s pratelskym pozdravem Eva
Blahopřeji k nové kuchyni ať Ti dobře slouží když jsi se tak dlouho načekala.Ten sulc dělávala maminka také,já mám raději tlačenku ale
je to zdravé.Možná se do toho také pustím. Díky za recept.
Blahopřeji k nové kuchyni, Flo. Sulc je pochoutka, milujem ho doma všichni 🙂
Připojuji se ke gratulacím k nové kuchyni. Také už si většinou udělám větší radost něčím šikovným do kuchyně než novým hadříkem na sebe. Natož celá nová kuchyně!!
Výborný sulc dělával můj tchán, pak jsem na něj nějak pozapomněla.
Takže díky za připomenutí, určitě tento recept opráším.
Od vánoc mám pomalý hrnec a hovězí i slepičí vývary z něj byly skvělé.
Myslím, že by ho šlo vyzkoušet i na ten vepřový.
Heureka!! Nejlepší zpráva roku! Gratuluji ti, milá Florentýnko, že jsi se ve zdraví dočkala nové kuchyně. Myslím, že i tvoje déti jásají! Přeji ti hodně příjemných chvil v novém a přeji vám všem stejně příjemný celý další rok. Za vše ti dékuji ! Eva
Florentýnko, máte můj obdiv, tři čtvrtě roku v provizoriu je na metál. Já jsem byla bez kuchyně dva a půl měsíce a úplně mi to stačilo. Teď pro změnu rekonstruujeme koupelnu, už třetí týden, taky boží. Přeji vám, ať si novou kuchyň užíváte stejně jako já, je to paráda. A díky za všechny úžasné recepty!!!
Ahoj, zdraví Jarda, musím vyzkoušet. Sulc s cibulí a octem jsem miloval, jak ho dělala moje máma, hodně skloviny. Několikrát jsem si ho koupil v obchodě, ale to nebylo ono.
Ať se ti v nové kuchyni daří a díky za zajímavé recepty.
Milá Florentýno, jsem s Tebou ráda, že už máš konečně kuchyň. Přeji Ti s ní radost a spokojenost a aby něco vydržela Jsi naše hvězda!!!!
Sulc je moje oblíbené jídlo, dík, že jsi mi ho připomněla. Přišel na něj čas!
Díky Tobě!!!
Milá Florentýnko.Gratuluji k nové kuchyni a přeji hodně kouzlení v ní.
Milá Flo, díky za perfektní recept na sulc, určitě ho vyzkouším , jako všechny Tvé recepty. Přeji Ti příjemné vaření v nové kuchyni. Eva
Ahoj Flo, mám radosti z Tvé nové kuchyně, jako by byla moje 🙂 a přeju Ti, ať je pro Tebe tou nejúžasnější! Šulc jsem ještě nikdy nedělala, a už vím, že to budu muset napravit. Díky a užívej si krásný čas s novou kuchyní! DášaV.
Ach ty chytré telefony :-(. Mělo být „Mám radost…“ a pak místo sulcu se mi tam vpašoval nějaký pan Šulc :-).
Ha ha ha. Tak
é se občas nechám překvapit a pobavit tím, co si vybere můj chytrý telefon a vůbec ho nezajímá, co jsm chtěla napsat já.
Milá Florentánko,
i já dělám sulc dost podobně. Jen v jednom dni. Uvařím vepřová kolena a ještě přidávám maso na pečení, které vařím stejně s kolenama, aby bylo víc libového masa. A na dno pekáče dávám vejce uvařená a nakrájená na kolečka, sterilovanou a ještě povařenou mrkev a sterilovaný hrášek. Když je maso úplně měkké, dobře očistím, nakrájím na malé kousky a nasypu na vejce a zeleninu. Dochutím polévku – tedy nejprve vyndám koření, které se vařilo s masem, polévku dochutím octem a solí a přidám rozemletou kůži a ještě povařím. Naleju na připravené a nechám vystydnout nejlépe do druhého dne. Sulc je opravdu velmi dobrý a také se na povrchu usadí trochu sádla, ale na chutí to nevadí.
Těším se na další recepty a přeji hezký den. Danka
Blahopřeji k nové kuchyni a přeji příjemné vaření a spoustu nových receptů.
Milá Flo, nechť se v novém Tvém království všechno daří.
Sulcové rady jsou výborné, musím si některé sví postupy opravit. Jen zůstanu u mletého masa, protože naposledy jsem právě zkoušel krájené a naše zuby už s tím měly potíže.
Milá Flo,
přeji ti krásné chvíle strávené ve vysněné kuchyňce a pro nás spousta zajímavých receptů.
Prajem krásne chvíle strávené v novej kuchyni a teším sa na ďalšie skvelé veci, ktoré v nej uvaríš:)
Milá Flo, přeji, ať Ti dělá vaření v nové kuchyni radost. Mám dotaz – když dám do pomaláče, tak asi dám méně tekutiny, že?
Gratuluji k nové kuchyni – ať se Ti v ní dobře vaří!! Jen vybalování skleniček, talířů a hrnců – to tedy nezávidím????
Milá Florentýno!
Srdečně blahopřeji k nové kuchyni. To se to panečku bude vařit! Vím o čem mluvím, před dvěma lety potkalo totéž i mne.
Sulc se mi chladí od včera na balkoně, tak příště ho s chutí vyzkouším podle Tvého receptu!
Ahoj Flo,dekuji za recept,nozky i kolinko uz se vari! Jen nevim,ma byt pod poklickou? Urcite ano,jinak by se voda vyvarila.. To jsou jen otazky,kterymi si vareni komplikuju 🙂
Urcite se pochlub fotkou nove kuchyne,az ji budes mit vymazlenou i s doplnky. Jsem zvedava a rada ziskam dalsi inspiraci.
Hezky blizici se vikend!
A.
Tak hlasim,ze se stala chyba!? Vznikl mi krasny vyvar,ktery ovsem nestuhl vubec. Dala jsem asi moc vody. Zachranim to tou redukci,ze ho necham vyvarit? Mam pocit,ze budu muset vyvaret tak na pulku soucasneho objemu. Bude to pak fungovat? Neudelala se mi ani bila vrstva tuku. Flo,prosim,porad 🙂
Flo, vše dobře dopadlo! Plašila jsem předčasně 🙂 Jak jsem to maso vařila pozdě večer, nechala jsem vývar ve finále stydnout jen lince..a ráno, než jsem šla do práce skutečně byl v řídkém stavu, což mě vylekalo, že je něco špatně. Ale strčila jsem ho do lednice. Jaké to pak bylo odpoledne krásné shledání s dokonale zrosolovatělým vývarem 🙂 Sulc byl výborný a u chlapa jsem si teda šplhla!! Díky!
Mila Florentynko, sdilim Tvou radost z nove kuchyne. At se Ti v ni dobre vari!
Milá Flo, ať se Ti dobře vaří v nové kuchyni! Sulc vařím občas, a to v jednom dni. Už se těším, že si vyzkouším čirý sulc podle výše napsaného receptu, vypadá opravdu lákavě!
Milá Flo, blahopřeji k nové kuchyni, bude se tam krásně tvořit. Recept na sulc je výborný, v sobotu budu vyrábět. Mirka
Milá Flo,děkuji za další skvělý recept a hlavně ti strašně moc přeji tu novou kuchyň a neboj,myslím že každé kuchyňské náčiní si u tebe najde své správné místečko a budeš dál vytvářet se šikovností a radostí tobě vlastní další pochoutky.
Milá Flo, gratuluji ke kuchyni, sulc dělám ale musím konstatovat ,že si přípravu zkracuji, maso melu, a bez zeleniny ,ale je sice vzhledově ochuzený, ale chuťově dobrý Věra
Milá Florentýnko,
jseš „nezmar“! Máš můj obdiv i poklonu.
Moc děkuji za nápady, rady a lidskost!
Co se týče sulcu, jsme barbaři – maso sníme a netrpělivě čekáme
až sulcík ztuhne.
Zlatíčko, přeji Ti moc a moc nápadů v nové kuchyni a hlavně
si jí dlouho a ve zdraví užij. Díky za vše,pa A
Kuchyň jsem renovovala před více než dvěma léty a doposud jsem nadšená. Není nad to, když si člověk po zkušenostech nechá vyrobit kuchyň na míru a vybere si spotřebiče a jejich umístění podle svého gusta. Přeji ti, abys kuchyň dobře využila a s výsledky práce v ní se s námi podělila. Dnešní sulc si dozajista brzy udělám, děkuji.
Milá Flo, gratuluji k nové kuchyni. Jsi pro mě hrdinka. Takhle dlouho prezentuješ úžasné recepty vařené na koleni a ani to není poznat.
Sulc je pro mě stará záležitost, jen jsem odmítala používat tu nožičku. Holt se to trochu rozpadalo, ale chuťově výborné. Klouby však volají po kolagenu, takže nožičku příště vezmu na milost a uvařím ho pořádně jak má být. Navnadila jsi mě. Děkuji a přeji hodně radosti se zabydlováním kuchyně. Lída
Milá Flo, gratuluji Ti k nové kuchyni, na kterou ses tolik těšila, a přeji Ti, aby se Ti v ní skvěle vařilo, peklo, vymýšlelo nové receptíky i oprašovalo a vylepšovalo ty staré, třeba po babičce.
Milá Florentýnko, také plánuji rekonstrukci nové kuchyně, tak vím jaké je to těšit se a dokonce ji už mít. Přeji příjemné a vaření a těším se Tvé recepty, které jsou skvělé. Nina
Ahoj Flo, posilam dalsi gratulaci k nove kuchyni.Sulc se chystam delat pristi tyden.Oproti mnozstvi v tvem receptu ho delam jak “ v zavodni jidelne”,protoze se delim s nekolika sousedy a domacnostmi rodinnych prislusniku.A tak delam v nekolika variacich-vzdy s masem,ale s i bez zeleniny.Nekolika kamaradum delam i s kuzickami,ale to ja tedy nemusim.Ale proc bych jim neudelala radost,kdyz to maji radi.Varim tedy sulc z nekolika nozicek i kolen ,aby z kuze dost zrosolovatel,a k tomu pridam i kousek masicka,ktere tam pak nakrajim. Hlavne se ale chci podelit o vychytavku nasich babicek.Nemam rada zakaleny sulc ani s vrstvou sadla.Musi byt nahore cisty a celkove ciry.Varim sulc pomalu dost dlouho a sbiram srazenou bilkovinu.Nakonec vycerim sulc nekolika vajecnymi bilky a chvilku jeste povarim.Bilky se srazi a navazou na sebe dalsi “ necistoty” a pak je krasne cisty.Dobrou chut.
Milá Flo, děkuji za prima recept. Nikdy jsem sulc nedělala, tak s pomocí doma přítomných můžeme začít. Za tu dobrotu to stojí. Jinak gratuluji k nové kuchyni a k veškerým výtvorům, které budou postupně vznikat k potěšení všech. Zdena
,Milá Fló, tak jsi se konečně dočkala. Gratuluji a obdivuji, žes to tak dlouho vydržela a ještě nás zásobovala tolika recepty.
Sulc jsem nedělala již strašně dlouho, tak je nejvyšší čas.
Milá Florentýno,
blahopřeju k nové kuchyni!! A děkuji za inspiraci, po přečtení receptu jsem dostala takovou chuť na sulc, který jsem sama nikdy nevařila…už tuhne a sliny se sbíhají snad ještě více 🙂
Díky tobě a tvým receptům je naše kuchyně pestřejší. Hodně sil!!
Milá Florentýnko, je úžasné, že jsi se už konečně dočkala a moc ti to přeji. Přimlouvám se, aby ses s námi podělila o nějaké fotky. Přeji ti hodně inspirace a spokojenosti.
sulc dělával můj tatínek,když jsem byla malá prostě jsem ho milovala po celé kuchyně byli talířky a různé misky a moc jsem se na něj těšila já osobně jsem ho nikdy nedělala mám strach,že mi neztuhne obdivu tvou trpělivost s kuchyní já bych to nedala
Milá Florentýnko,i já se připojuji k blahopřání Tvé nové kuchyně,abych pravdu řekla tak Ti tiše závidím,jelikož bydlíme v bytovce a nemám ani financ,ani inspiraci a šikovný lidi,tak se musím spokojit se starou linkou 40 let.Mám na ni pouze tapetu a to je vše.No ale už to musím do konce života asi nejspíš přečkat.Sulc mám ráda,ale nedělala jsem jej nikdy,tak vyzkouším,Ten z obchodu mě nenadchl.Měj se pěkně a díky za Tvé nápady Olga
Milá Florentýnko, děkuji za recept – sulc dělám, ale ještě si ho trochu vylepším dle tvých dobrých rad :-))) Samozřejmě také blahopřeji k tvé nové „kuchyňce“ a přeji ti, aby se v ní vařily a pekly jen samé dobroty, s kterými se ráda s námi podělíš. Hodně zdravíčka, štěstíčka a úspěchů TOBĚ i TVÉ rodince přeje
Otuš
Milá Florentýnko tak jsi se dočkala dlouho jsi čekala a tak radost je na místě.Přeji,ať se
v nové kuchyni tvoří, vaří a voní..Děkuji za recept vyzkouším ..
Milá Flo, gratuluji k nové kuchyni. Sulc jsem nikdy nedělala, ani moc nejedla, ale ten tvůj zkusím. Díky za recept. Kety
Asi jsem masochista.Potřebuji zhubnout,přesto si čtu tvoje recepty.Teď zrovna u sulcu mám plnou pusu slin.Doufám,že se pochlubíš fotkama nové kuchyně,myslím že se rády podíváme.
Ahoj, Jani!
Vďaka za mily článok a recept k úžasnej pochúťke. Práve dovolenkujem v Tatrach, kochám sa pohľadom na zasnežený Gerlach a čítajúcich Tvoj príspevok, mám chuť na varenie????.
Tesim sa, že Tvoje úsilie je konečne odmenené a Ty si užívaj svoju novú kuchyňu. Iste nebude trvať dlho a Ty si ľahko zvyknem a budeš vo svojej kuchyni kráľovnou! V niektorom u komentárov nabádali fanynkou k zverejneniu fotografii- aspoň zopár , budeme sa cítiť ako u Teba na návšteve a budeme môcť s Tebou intenzívnejšie zdieľať radost. Nech sa Ti v nej dobre a vari a nech je stále plna ľudí, ktorých ľúbiš a ktorým u Teba chuti!
Prajem Ti všetko dobre a tesim sa na ďalšie recepty!
P.S. Naša chatkách je mala, ale mila, výborne logisticky situovaná, ak by si mala chuť s rodinou pobudnúť v Tatrach, je Ti k dispozícii. ????
Teda! Děkuju, vážím si toho ❤️
Tak „na první dobrou“! Dík 😉
Použila jsem jen tři nožičky – půl kolena nešlo koupit, no řezník poradil přidat kousek plece – ještě , že tak 😉 – jinak by byl jen s mrkví a okurkou.
Konzistence vyšla snad líp než stopro 🙂
pf
Milá Florentýnko, moc díky (NEJEN!) za tenhle recept 😉 (Jsme s mužem vaši velcí fanoušci 😀 ) Zkoušela jsem poprvé a povedlo se 😉 Jen se chci zeptat – jsem zvyklá dělat dlouho tažené vývary v pomalém hrnci. Po dvou a půl hodině vaření mi přišlo maso poměrně tuhé a hlavně všechny chrupavky a kůže a další užitečnosti mi přišly takové nevyvařené a nevyužité 🙂 Je něco proti něčemu táhnout maso na sulc v pomalém hrnci dlouho – třeba přes noc? Má to relativně krátnké vaření nějaký důvod? Děkuju a srdečně zdravím! 🙂
Jani, v pomalém hrnci se vaří maso ještě při nižší teplotě než při pomalém varu na sporáku. V pomalém hrnci tedy všechno trvá podstatně déle a je tomu potřeba přizpůsobit recept i přístup. Asi bych to opravdu zkusila přes noc.
Ač nejsem velkým kuchařem sulc se povedl a byl to upozorňuji byl výborný. Kdo mohl tak ochutnával až nic nezbylo.
Kolik sulcu (alespoň přibližně) vznikne z tohoto množství surovin? Potřebuji se s výslednou dávkou dostat někam ke 2,5 l.
Děkuji