Domácí svařák se začíná pít právě… teď!
Přichází čas přesně na to, abychom si předvánoční atmosféru vpustili domů, do duší i do kuchyně, užili si ji dosytosti každý den a přitom se zbytečně nestresovali, že jsme nestihli tohleto, támhleto a že v předvečer 24. prosince nemáme pro babičku důstojný balící papír bez dovádějících postaviček.
S příchodem Nového roku na Vánoce totiž rychle zapomeneme, zabalíme je do krabic a vykročíme vstříc novým předsevzetím. Odhodíme hrnek se svařákem, s punčem i s grogem a začneme pít zelený ječmen nebo něco podobně zdravého. Takže jistě chápete, jak je důležité, abychom si do hrnečku rychle něco uvařili, neboť v tuhle chvíli nám na to už zbývá jen asi tak 40 dní.
Domácí svařák
Kdysi jsem někde napsala, že každý rok zahajuju adventní přípravy tím, že si vyrobím sirup na svařené víno. Ano, sirup. Domácí, z karamelu, směsi čtyř druhů koření a kůry z citrusů.
Dobré svařené víno se totiž nesmí vařit, může jen lehce zpěnit, načež je hotové. To je ale v přímém rozporu s požadavkem, aby se v něm dostatečně vyluhovala chuť koření a dalších přísad. Dá se to vyřešit jen dvěma způsoby. Buď si koupit nějaký zázračný sáček s instantní svařákovou příchutí, nebo koření povařit a vyluhovat zvlášť. Pro vás, čtenáře tohoto webu, připadá samozřejmě v úvahu jen ta druhá možnost.
Příprava sirupu
Začínám tím, že si připravím sirup ze zkaramelizovaného cukru, ve kterém povařím a nechám odležet koření. A připravím si ho hodně, aby mi stačil na celý advent.
Když dostanu chuť na svařené víno, naliju si ho přiměřené množství do kastrůlku, zahřeju, dochutím domácím svařákovým sirupem a můžu rovnou podávat.
Sirup bez problému vydrží na tmavém místě až do Vánoc nebo ještě déle, a pokud ne, anebo pokud vám ho začnou upíjet sousedi a známí, až se věhlas vašeho svařáku rozkřikne, není problém během pár minut další dávku přidělat.
Možná jste už tenhle můj svařákový příběh slyšeli. Vůbec bych se nedivila, protože si už několik let žije svým vlastním internetovým životem. Dokonce ho stále provází i mé tehdejší fotky. Ale pokud ne, tak vám ho představuju v celé jeho původní kráse. A jestli máte někde po ruce Vánoční kuchařku pro dceru, tak si ho ani nemusíte tisknout, protože v ní ho samozřejmě najdete taky.
Suroviny
- 1 kg cukru
- 1 l vody
- 25 g badyánu
- 20 g hřebíčku
- 30 g skořice (celé)
- 10 g nové koření
- kůra z 1 citronu (okrájejte ji škrabkou, aby kůra byla bez bílého hořkého podkoří)
- kůra z 1 pomeranče (dtto)
Postup
- Cukr v co největším hrnci, který najdete, nechte nasucho a bez míchání rozpustit na středně silném až silném žáru. Pokud se bojíte, že cukr ode dna spálíte, než se na povrchu začne vůbec rozpouštět, klidně ho pro klid duše podlijte malou sklenkou vody, promíchejte a pak teprve začněte zahřívat. Tohle trochu pomůže přenosu tepla a rovnoměrnějšímu rozpouštění, zejména pokud pracujete s plnou dávkou.
- Jakmile se cukr začne rozpouštět, ztlumte žár a vyčkejte už jen pár okamžiků, až zezlátne a bude připomínat liščí srst. Jde to rychle, v žádném případě nečekejte na sytě hnědou barvu. Takový karamel už je poměrně hořký. V okamžiku, kdy má cukr správnou barvu, ho zalijte ho vodou. V tu chvíli oceníte velikost hrnce, který bezpečně uvězní náhle soptící nebezpečnou příšeru a který vám umožní, že můžete mít ruku mimo dosah páry, protože té se okamžitě vyvine velké množství.
- Karamel hned ztuhne, ztvrdne a vytvoří nejroztodivnější a nejpodezřelejší útvary. Nezalekněte se jich, dál vodu s karamelem zahřívejte a přiveďte ji k varu. Občas vařečkou promíchejte a nechte chvíli povařit, než se všechno beze zbytku rozpustí.
- Do vroucího sirupu přidejte koření a kůru, 5 minut povařte a nechte přes noc v chladu odležet.
- Druhý den přeceďte, nalijte do velké lahve (třeba od vína) a uložte do tmy. Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu.
Poznámky, rady, nápady:
Až budete mít chuť na svařené víno, počítejte na jednu porci s 200 ml horkého vína - bílého nebo červeného - a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce po babičce. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem.
Rada
Nelekněte se uvedeného množství, které uvádím v receptu. Pokud mi snad nevěříte, že to je vážně ten nejlepší svařák v okolí, anebo se necítíte na práci s takovým množstvím do karamelova rozpáleného cukru (a to je jen dobře, v blízkosti karamelu byste se nikdy neměli cítit bezpečně), neváhejte si množství přepočítat pro začátek třeba jen na čtvrtinu požadovaných hmotností.
Vánoční punč
Svátek svaté Kateřiny tradičně patřil ženám a znamenal konec zábav a povyražení na dlouhou dobu.
Řekla Káča Bárce – nechme toho tance!Kateřina, 25. listopadu, a Barbora, 4. prosince
Ženy na tento svátek povážlivě napekly, navařily a naplánovaly, večer se i se vším tím jídlem sešly v hospodě u muziky a celý večer a celou noc si užívaly svého práva na dámskou volenku.
Nevím, jak vám, ale mně to trochu připomíná předvánoční snahu všechno zvládnout najednout a snad si pak užít i nějaký ten taneček — pokud na něj ovšem zbudou síly. Tolik vánoční záře, tolik vypětí, tolik druhů cukroví, to všechno si žádá permanentní uvádění těžce poznamenané duše (a peněženky) do původní rovnováhy.
A tomu napomůže nejen svařák, ale i punč. Takový, jaký možná znáte ze zahraničních vánočních trhů a jaký se tu vařil v dobách první republiky, než se na něj zapomnělo.
Výhodou je, že na něj samozřejmě můžete použít svařákový sirup. Punč se zakládá na pomerančové šťávě (nestyďte se po nákupním vypětí použít kvalitní pomerančový džus), citronové šťávě (ne, kvalitní citronka opravdu neexistuje), rumu (dotazy na tuzemák neslyším) a karamelovém rozvaru. Sladké je vyrovnáno kyselým a horké je tuplováno alkoholem. Jde to i s jiným druhem ovocného džusu a jde to i nealko, ať si to s vámi užijí i děti.
Pomerančový punč
100 ml pomerančového džusu
3 cl sirupu na svařák
šťáva z ½ citronu
4 cl rumu
kousek ovoce a koření na ozdobu
Džus, šťávu a sirup ohřejte téměř k varu. Do hrnku odměřte rum, zalijte horkým ochuceným džusem a ozdobte. Užívejte a pozdravujte Kateřinu.
Moje malá Kateřina sice není svatá, ale zábava s ní je i bez punče (občas vlastně až do rána). Nevím, proč to vlastně říkám, asi na dokreslení toho, jak je pro mě takový punč i svátek svaté Kateřiny důležitá věc.
Glögi
Jestliže to začalo kořením ve svařáku a pokračovalo kořením v punči, tak na to můžete vzít med, že se koření objeví i v typickém finském předvánočním nápoji zvaném glögi.
Zatímco o předchozích dvou horkých nápojích se v Česku už docela slušně ví, glögi ještě čeká na objevení. Naštěstí do mě šťouchla Niki, má báječná přítelkyně a fotografka z dalekého severu. Už se mi asi tak tisíckrát vyplatilo udělat, co mi přátelsky radí, takže tohle je jeden z těch příkladů, kdy se sluší poslechnout rady mladších a zkušenějších. Nejen co se fotografování, pití glögi a vaření finské liškové polévky týká.
Příprava glögi
Glögi vás nadchne svým severským vtipem a šarmem. Základem je ovocný džus, ideálně červenější barvy, třeba brusinkový, hroznový džus nebo nejlépe černorybízový džus. V něm je třeba vyvařit a vyluhovat koření (pokud nemáte sirup na svařák, ha!). Nebojte se do směsi koření použít i zelené tobolky kardamomu, dodají mu skvělou chuť i vůni.
Horký džus a sirup dořeďte vodou dle potřeby, nalijte do hrníčku, a hlavně přidejte oloupané mandle a rozinky. Kdo je dospělý, dolije si ještě červené víno a vodku.
Nejlépe chutná z hrnečku s mumínky a za křoupavého ukusování zázvorových sušenek z IKEA.
Tak na advent a na zdraví!
PS. A jaký je váš oblíbený horký zimní nápoj do hrnku? Svařák, punč, grog, glögi, Glögg, Glühwein nebo ještě něco jiného?
Milá Flo,
díky za recept na sirup, konečně budu mít punč patřičně ochucený a ovoněný. Ještě k němu budu muset upéct něco podobně voňavého. Díky i za ostatní recepty a návody a mějte krásný adventní čas 🙂
Krásný adventní čas i tobě, Reni!
Mila Flo,
Diky. Diky za tyhle i vsechny predesle rady 🙂
Pro me klasicky, 17. listopadu jsem zacala planovat – u horke cokolady z vanocni kucharky. Jen jsem si s polovicni davkou nez v knize poradila sama 😉
Vcera jsem nalahvovala sirup, je uzasny, jako kazdy rok… Tesim se moc na 30 dni vyzev. Velke diky a klidny advent
Jana
K napojum-na horach nedam dopustit na horkou griotku 😉
Jani, jsem ráda, že jdeš do adventních příprav společně se mnou a že už sis to pojistila horkou čokoládou 🙂 Máš aspoň náskok 🙂
Milá Florentýnko,
Děkuji za rady zní nádherně moc se těším na všechny ty dobroty,
advent s Tebou Flo, sdílím poprvé tak se moc těším.
Děkuji přeji krásný a pohodový adventní čas Lidka
Lidko, tak to mě těší, že budeme sdílet advent spolu. Tak ať je pohodový! Flo.
Také já budu po prvé sdílet advent s tebou a moc se těším. Ten sirup si udělám, také vyzkouším něco z adventních nabídek. Přeji tobě i nám všem, krásný a pohodový adventní čas, ztrávený v pohodě a dobré náladě. Mirka
Mirko, díky za krásné přání, ať se ti sirup vydaří a advent též! Flo.
UŽ SE MOC TĚŠÍM NA TVÉ ADVENTNÍ ÚKOLY.DĚKUJI ZA RACEPTY NA VOŇAVÉ PITÍ KTERÉ ZAHŘEJE.NA SOBOTU JEDEME KE KAMARÁDŮM A TAK HNED NĚCO ODSKOUŠÍME.MÁ ZAČÍT MRZNOUT A TAK SE TO BUDE HODIT.POZDRAV VŠEM A HODNĚ ZDARU PŘI PLNĚNÍ ADVENTNÍCH ÚKOLŮ PŘEJE JITKA A DĚDA
Jitko, krásný advent i tobě a užij si všechno, co ti přinese. Flo.
Já ještě miluju horkou medovinu, tu si ale budu muset letos odpustit a zkoušet něco nealko 🙂
Jo, to je taky skvělý nápad do sbírky horkých nápojů, díky 🙂
Tak já zatím přišla na chuť jen svařáku, ale po přečtení tohohle článku vyzkouším i další duše-hřáče. Ten sirup zní skvěle, tak ho co nejdřív uvařím. Svařák mi poslední roky připomíná jednu pracovní cestu do JAR, kdy jsme jeli i na noční safari, ze kterého jsme se vrátili pořádně promrzlí. Nadhodila jsem, že by se hodil svařák. Nikdo z nás pořádně nevěděl, jak se řekne jaké koření, takže jsme nakonec dostali nějakou africkou verzi. Bohužel nevím, co v tom bylo. Pamatuji si jen, že to bylo horké, bylo po tom blaze a chutnalo to přibližně stejně jako svařák :o) I když jsme se snažili zjistit, co že to tam je, tak jazyková bariéra byla v oblasti koření opravdu nepřekonatelná.
Leo, to je škoda, že netušíš, co v tom svařáku bylo. Nevybavíš si ani přibližné znění anglického názvu toho koření? Určitě by to byla zajímavá inspirace. Jo, a sirup vyzkoušej, bude se ti fakt líbit.
Bohužel ne, je to už šest let. Shodli jsme se jen na hřebíčku :o(
Milá Florentýnko,letos jsem s tebou také poprvé a zatím jsem vším nadšená!!Teď jdu na sirup a do výzvy také.Díky
Martino, tak to jsem ráda, že tě výzva nadchla, držím palce, ať ti úkoly jdou od ruky a baví tě to tu, Flo.
Také se letos chystám na advent s Tebou, Flo, a jsem moc zvědavá.
Sirup také zkusím, asi z poloviční dávky.
Poloviční dávka je víc než rozumné množství, jdeš na to dobře 🙂 Tak ať se ti nejen sirup, ale i advent vydaří, Flo.
Flo,
snad alespoň něco stihnu, čeká nás stěhování a porod :D. Ale chtěla bych zkusit tu finskou nealko verzi glögi, s Ikeou jsi mi připomněla, že bych se těmi jejich sušenkami měla včas zazásobit. Jinak krom svařáku, horké medoviny nebo griotky, mi chutnalo na horách bombardino a pak byla zajímavá kombinace zahřátý hruškový džus+hruškovice nebo švestkový + slivovice.
Teď bych uvítala víc těch nealko tipů ;). Všem krásný advent a radost z příprav!
PS: moc se mi líbí Tvoje nová profilová fotka
Ireenko, teda, to je věcí najednou! Tak držím palce, ať všechno zvládneš a ať včas poznáš, že je třeba zvolnit. Kombinace džusů ůa pálenek mě zaujala, asi vyzkouším, děkuju za nápad. Flo.
Ahoj Florentýnko,
děkuji za dnešní překvapení, už se moc těším na ranní „otvírání dvířek kalendáře“ a každodenní „challenge“.
Obdivuji tvůj elán a píli, se kterou nám všem „osladíš“ adventní přípravy na svátky a předvánoční shon.
V neděli jdu na oslavu narozenin mé dcery Karolíny a už jsem nakoupila vše pro přípravu 3 litrů sirupu na svařák, kterým podělím své děti i sebe.
Ten nápad na finský Glögg je taky super, znám ho z vánočních trhů. Nejvíc mi chutná s mandlemi, které mají tvar špalíčků nebo hranolků, je to chutnější než je tam dávat celé. Místo rozinek, které nemám moc ráda, se snad hodi sušené brusinky…
Přeji všem pohodové dny, Katka
Katko, děkuju ti za všechna milá slova. Užij si nedělní oslavu a sirup nechť se ti povede, jen teda doufám, že ho nebudeš dělat najednou ze tří kil cukru! 🙂 A díky za doplnění s těmi mandličkami a brusinkami. Flo.
Milá Flo,
grog a jemu podobné si jako střízlivá alkoholička sice neužiju, ale nealko – taky dobrý…
Píšu hlavně ohledně tvé práce, mí synové (31 a 18 let) by svorně řekli: „Je borec a v pohodě“. Já jedině souhlasím. Teď mám období, kdy mně občas chybí nadšení a tápu, a tak si od tebe trochu „odsávám“. Děkuju.
Míšo, odsávej si, kolik uznáš za vhodné, jsem tu pro tebe. Snad tě tohle období tápání brzy opustí a bude líp!
Flo.
Florentýnko!
Jdu do toho,hraji si ráda 🙂 Broňa
Hurá! Tak ať ti ty úkoly jdou od ruky, Flo.
Milá Flo, moc se těším na adventní úkoly. Budu si je plnit jen sama pro sebe, protože sociálním sítím se bez výjimky vyhýbám jako ten příslovečný čert kříži, ale je to velmi půvabné zpestření adventu. Jdu vařit sirup a poohlédnout se po nových kamarádech, protože ti, co mám, trpí nějakou otravnou chorobou, která vyžaduje různé diety. Ta druhá skupina je zatím nezletilá. Jinak jsem dostala tip na zpestření chuti červeného vína (obyčejného). Stačí kapka griotky. Funguje to. Krásný a pohodový advent.
Zdeno, tak to jsem ráda, že ti adventní úkoly budou dělat radost. To vůbec nevadí, že si je budeš plnit soukromě, jejich smysl je jasný – přinést radost a včasnou přípravu do adventu. Tak zvládněte choroby a díky za tip s griotkou! Flo.
Milá Florentýnko, moc se těším a zároveň jsem mooooc zvědavá.
Patřím už ke starší generaci s 35letou zkušeností s vařením, ale strašně ráda si čtu vaše kuchařské rady. které mnohdy neznám, ale strašně ráda je využiji. Ráda se podvolím adventským úkolům, bude změnaaa a doufám i pohodaaa. Hurá jdu do toho!!!! A zítra na sirup do svařáku. Ilona
Ilono, děkuju za krásná slova, moc mě těší, že si tu i přes svou kuchařskou znalost a zkušenost najdete něco nového. Tak ať se vám adventní úkoly daří a přináší vám radost do vánočních příprav. Flo.
Vánoce …. jak krásně to slovo zní,slyšíte to také?
A věřím, že s tebou naše milá Flo, budou ještě příjemnějsí a nebudu se bát použít to slovo – zajímavější. 🙂 Sirup si určitě uvařím, protože svařák i punč máme u nás doma rádi. Plán jsem si většinou dělala jen tak ve své hlavě, ale hodit to na papír, bude určitě lepší. Tak směle do toho ….
Lenko, děkuju, to jsou moc krásná slova. Směle do úkolů a do sirupu, všemu konání zdar! Flo.
Ahojky, díky za rady a my už se moc těšíme na advent, , tento týden budeme vyrábět věnec a pomalu vánoční výzdobu,dáme si punč, nebo svařák , vnučka dobrý ovocný čaj, hezké dny blanka a holky
Blanko, tak ať se vám všechno vespolek vydaří a máte radost z toho, co jste společně vytvořily. Flo.
Tak to je super nápad se sirupem. Pravda, náš svařák byl jen vyluhovaný pytlík ve víně. Jdu to hned vyzkoušet 🙂
🙂
Flo prosim jake bile vino pouzit nasvarak? je to jedno jestli je suche/sladke, drahe/levne? doma mame nejradsi muskat a chardonnay muze byt??:-)
Klárko, vem nějaké, které ti chutná a kde ti nevadí cena. Rozhodně do svařáku nedávej víno, které bys nevypila nesvařené, ten sirup už tu chuť nezachrání. Pokud budeš mít sladší víno, budeš muset použít míň sirupu. Já si ráda na svařák kupuju víno do pet lahve ve vinotéce, které věřím. Ani to nemusí být jednodruhové víno, prostě si vezmu něco, co má příjemnou, nijak nevyhraněnou chuť a co se nebude tlouct s kořením.
Milá Flo, moc díky za skvělý nápad! Včera jsem si myslela, že překonám svoji nechuť k sociálním sítím a vytvořím si účet na facebooku. Ale nestíhám, nezvládám – takže se k soutěži připojuji bez fotek a sdílení, ale přesto se moc těším na každý nový den a nápad! Dnešní horký nápoj je pouze zázvorový čaj s citronem a medem, protože mě čeká několik hodin za volantem a k tomu ty alkoholové nápady moc nejdou.Ale těším se, že hned po příjezdu domů začnu testovat:-)
Lído, to je v nejlepším pořádku, klidně si úkoly plň jen tak pro sebe. Hlavní je, aby ti přinášely radost a pomohly ti s přípravami. O nic jiného nejde 🙂 Flo.
Milá Flo,
děkuji za tu spoustu inspirace, jak jsem stará, tak jsem se sirupem na svařák ještě nepotkala, takže určitě vyzkouším. Jinak já musím mít na Vánoce babičky vaječný koňak, je to sice kalorická bombička, ale je to jednou za rok :). Krásný advent.
No jasně, koňak k vánoční atmosféře taky patří, díky za připomenutí. Možná se tu o něm ještě objeví nějaký článek 🙂
Flo.
Milá Flo, díky za dobré rady a jdu vařit sirup na svařáček!!
Rádo se stalo, tak ať se ti zadaří! Flo.
Asi paráda,hned jdu na to,těším se,svařák milujeme,tak díky.Jana
Jani, ať se ti to vydaří k naprosté spokojenosti!
Milá Flo.
Už prvá adventná úloha je zaujímavá a veľmi sa teším na ďalšie, ale dúfam, že nebudeš mať nič proti tomu, ak sa zapojím bez foto a súťaženia.
Nestíham. Iste sa mi niečo podarí splniť.
Je to môj prvý advent s Kucharkou pre dceru, ale na budúci sa už pripravím.
Som nadšená z tvojich rád a teším sa na ďalšie výzvy.
Krásny advent
Evi, to je jasné, že můžeš soutěžit jen tak sama pro sebe. Ať se ti advent s Kuchařkou pro dceru vydaří!
Flo.
Milá Florentýno, bez Tvého sirupu na svařák si už neumíme představit Vánoce. Počítám, že dobré čtyři roky, od té doby, co jsem našla recept na Tvém webu Bistro Florentýna. Do výroby se pustil manžel a musím uznat, že znamenitě. Pěkná řádka kamarádů na nás vyzvídala recept 🙂 Takže letos už po páté se budeme zahřívat s Tebou a na ty pochybné svařákové vařené kreace na adventních trzích si necháme zajít chuť 🙂 Díky, Lenka
Lenko, to je krásné, děkuju za takovou milou vzpomínku. Tenhle recept je prostě nesmrtelný a nakažlivý zároveň.
Jo, zapomněla jsem uvést oblíbené vánoční pití. Protože na svařáku člověk pořád být nemůže (jako prodejci vín máme zásoby dostatečné :), prokládám ho buď zázvorovým čajem (povařeným s hřebíčkem a skořicí, ne jen tak ledajaké přelití plátků horkou vodou) s medem a citronem nebo čajem Vánoční pekárna od kamarádky z http://www.cajova-zahrada.cz.
Lenka
Super! Díky
Milá Florentýnko, nestíhám Tvé e-maily číst pravidelně a tak jsem stále pozadu, ale vůbec mi to nevadí. Do receptu na sirup do svařáku se pustím hned zítra a už teď se těším na další „návody“ a hlavně LITERÁRNÍ příspěvky, které moc ráda čtu.
Mileno, to vůbec nevadí, e-maily jsou zvyklé čekat a skvělé je, že se přitom vůbec nekazí 🙂 Děkuju za milá slova. Flo.
Milá Flo,
děkuji za adventní výzvu – krásný nápad. Jen se nezvládám připojit. Nějak se to na mě nahrnulo – děti na střídačku nemocné, muž slavil kulatiny (nákupy, upečení 6 kg sekané, podobného množství krkovice, perník, servírování, atd…), úklid a teď jsem nemocná já.
No ale, krabici s vánočními ozdobami jsem už sundala z půdy, koupila vánoční prostírky a tašky, už i objednala nějaké dárky a všechno tak nějak bude. Věnec dělám na první adventní neděli, stejně tak celou výzdobu domu, dcery se na to už těší a jako první ozdobí sebe.
V každém případě mi tvé rady pomohou jak při úklidu, plánování jídel i dárků a vytvoření hezké atmosféry. Jo a ten sirup určitě uvařím! Už na něj čeká merlot 🙂
Hezký den
A.
Adélko, tak to jsem ráda, že ti výzva přinese trochu radosti, i když se jí nebudeš účastnit oficiálně. Svařák se doufám povedl a co se týká těch 6 kg sekané – to se ti všechno vešlo do trouby? Smekám před tebou, to je pěkný výkon, co jsi popsala.
Báječná Flo,
velice děkuji za skvělý nápad se sirupem! Nejenom, že mám z čeho dělat svařák a glögi, ale ještě ke všemu mi jeho výroba nádherně provoněla byt! Adventní atmosféře pomalu otvíráme vrátka! 🙂
A tak to má být 🙂 Děkuju!
Ahoj Flo, k receptom som sa dostala az dnes na zaklade adventnej vyzvy ale idem do nich 🙂 najlepsie do vsetkych, uz sa mi sliny zbiehaju 🙂
Mam vsak jednu otazku ohladom citronovej a pomarancovej kory. Milujem ich vonu a viem ze su nenahraditelnou sucastou roznych receptov, ale bojim sa ich pouzivat, kedze citrusy su chemicky osetrovane…
Kupujes citrusy v biokvalite alebo ich pred pouzitim poriadne vydrhnes? Daju sa tie postreky a vosky vobec umyt? Vlastne ani netusim, ci je vobec mozne aby niekto citrusy predaval chemicky neosetrene, kedze sa u nas nepestuju…
Bez citronovej kory nie je ani vianocne pecivo to prave orechove, preto je teraz tato dilema s citrusovou korou pre mna zalezitost c.1… 🙂
Lucia, máš pravdu, je to stříkané vším možným a snažím se kupovat citrusy v biokvalitě, pokud potřebuju jejich kůru. Když ale neseženu, tak nepanikařím, pořádně vydrhnu v horké vodě. Já vím, že to asi není dokonalé, ale když si uvědomím, co dalších chemikálií spotřebujeme, ani o tom nevíme, tak to snad není až tak velký prohřešek. Prostě mi nestojí za to o tom tolik přemýšlet.
Zdravím Tě Florentýnko. Je ůžasné,co tady pro nás děláš.U nás se v čas adventu pije .slivovice namíchaná už od podzimu s medem. Je to moc dobré i když dost sladké a když se do štamprle přidá pár kapek citronu nebo se dá do zázvorového čaje, vznikne z toho lektvar přímo zázračný na podzimní nachlazení. Tvoje recepty ale zaručeně vyzkouším. Jindřiška.
Ale to zní skvěle! V jakém poměru slivovici s medem mícháte?
Pro Flo: šťáva z 1 citrónu do kastrólku, k tomu 2 polévkové lžíce medu, mírně zahřát a míchat (do 40 stupňů max aby se med jenom rozpustil), potom odstavit a zalít 2 dl slivovice. Samozřejmě vyrábíme ve větším množství v tomto poměru.
Milá Flo,děkuji za všechny rady. Určitě se teď pustím do sirupu a pak ještě vaječný likér.
Jsi strašně šikovná holka a moc mě těší si dopisovat s takovým člověkem jako jsi Ty.
Hlavně přeji krásný adventní čas celé tvoji rodině.Měj se moc hezky.
Elvíro, a mě zase těší psát pro takové čtenáře, jako jsi ty. Tak ať se ti všechny kuchařské záměry vydaří na jedničku, budu ráda, když se přijdeš pochlubit. Flo.
Milá Florentýnko,sirup mi úžasně provoněl celý dům. Příprava proběhla přesně podle tvého dokonalého receptu. Pokud se jich člověk drží, tak snad ani nemůže nic zkazit. Přeju ti hodně zdraví a spokojenosti, dobré nálady máš na rozdávání a my všechny toho s povděkem využíváme. Děkuji. Zdena
Zdeno, já děkuju! Jsem tak ráda, že máš radost z vydařeného sirupu! Flo.
Milá Florentýno,
moc Tě zdravím, jsem Ti neskonalo vděčná za recepty na vánoční popíjeníčko s přáteli, ale i bez nich :-), určitě vyzkouším sirup na svářo a punč!
Díky moc za Tvůj čas a měj, pokud možno, klidný a krásný čas adventní.
Vladimíra
Vlaďko, krásný a klidný advent i tobě a ať ti sirup dělá radost. Flo.
Milá Florentýnko,
právě jsem „stočila“ sirup a je úžasný. Dlouho jsem si nevěděla rady s dárkem pro kamarády a teď je jasno. Celým domem voní další dávka sirupu.
Těším se na další rady a recepty
Krásný advent
Alena
Aleno, tak to jsem ráda, že sirup nebude dělat radost jen tobě, ale i spoustě dalších báječných lidí! Děkuju, s jakou láskou se ho chystáš šířit. Flo.
Ahoj Florentýnko a děvčata,nevím co dřív číst,je tady tolik zajímavého a dobrého.Musím skusit i glögi,jen ty sušenky musím vyměnit,tady je nekoupím.Zatím mám sirup,arancello limonello a „karamelo“-letos budou úúžasné vánoce!!
To zní tak svůdně! Mmmm 🙂
Tak, sirup uvařen, už se louhuje. S takovým množstvím karamelu jsem pracovala poprvé a musím říct, že čekání na odstín liščí srsti bylo dost napínavé :-)). Zvlášť když to místy už připomínalo obvyklou lišku rezatou, ale někde ještě lišku spíš polární. Tak jsem to nevydržela a radši trochu míchala :-).
To jsi udělala dobře, Jani, jinak by se ti ten karamel místy už spálil.
Mila Flo! Moc diky za nadherne rozepsani a vysvetleni, vsechno zkusim. Mam ale problem. Hned jsem se vrhla do syrupu, ale asi jsem neco totalne zvorala, neb mi vznikla hnusna zelatinova hmota. Je to takovej gelovej tahavej hnus. Zkusila jsem to sice pouzit do hrnku vina, ale i kdyz vino muzu v hodne podobach, tohle se fakt nedalo. Mozna jsem udelala chybu v koreni…i kdyz jsem dodrzela davky, tak nebylo uvedeno, zda nove koreni ci hrebicek muze byt mlety. Ty jsem mlete pouzila. Ne sice vsechno, ale pul na pul…Skorice sice uvedana jako cela byla, ale ja mela taky jen mletou, a tak slo vsechno jako mlete…jinakjsem postup dodrzela prsne, vse vypadalo vyborne, nadherne provoneny cely dum, ale druhy den jsem mela odpornou gumovou hmotu, ktera ani pk opetovnem zahrati nezmenila konzistenci…co s tim?
Lenko! To koření musí být celé. Kvůli tomu ti to nejspíš zgelovatělo. Pokud není u koření uvedeno mleté, vždycky platí, že je celé. Raději to tam doplním.
Milá Flo, děkuji za adventní výzvu. Bohužel, se nestíhám plně zapojit, ale i tak mi tvé rady a nápady pomáhají s přípravami na Vánoce. Kuchyň už mám uklizenou a stůl zdobí adventní věnec a mísa s ořechy. Sirup jsem právě stočila do lahví a musím Ti poděkovat, je opravdu skvělý! A shodou okolností nám děda dovezl sušenky z Ikei, tak se to výborně hodí:-)
Děkuji a těším se na další recepty a rady
Krásné adventní dny
Iveto, to vůbec ničemu nevadí, že nesoutěžíš, hlavně když ti výzva dělá radost a pomáhá ti všechno stihnout včas. Jsem ráda, že ti k tomu pomáhá i tahle voňavá, vánoční záležitost z lahve 🙂
Tak svařákový sirup jsem coby dočasný abstinent (pořád těhotná nebo kojící 🙂 ) vyzkoušela do čaje (ranního obyčejného černého, moc dobrý to bylo) i jen tak zalitý horkou vodou, taky dobrota. Už jsem nakoupila suroviny na další dvě várky, tohle si totiž nemůžu nechat pro sebe. Myslím, že to bude krásný dárek pro přátele, ke kterým jedeme příští víkend, jako pozornost pro hostitele 🙂
Jani, sirup je opravdu univerzální, provonět dokáže ledacos. Tak snad měli hostitelé radost z takového dárku. Flo.
Pro mě advent začíná ve chvíli kdy poprvé doma zavoní svařák , miluji tu vůni, ale chuti pořád něco chybělo a už vím co, pořádně vylouhovane kořeni, ráno začínám adventové šílenství tzn. Přípravy na vánoce a abych to ve zdraví ustála a navodila tu správnou atmosféru odpoledne si chci k tvoření dekorací udělat svařák tak si hned ráno vyzkouším Váš recept na sirup.
Veroniko, tak dej vědět, zda to s tím svařákem pak už bylo ono.
Milá Flo, ještě jednou moc děkuji! Dneska se mi konečně podařilo ušetřit trošku času a vyrobila jsem Tvůj vynikající sirup. A teď večer při StarDance v pomerančovém punči – úžasné!! A hlavně mám vyřešeno, co dát kamarádkám na vánoce:-) Díky a krásný advent!!
Lído, to jsou samé skvělé zprávy. Hlavně, když si to všechno tak krásně umíš užít, o tom to je! 🙂 Flo.
Milá Flo, nápad s uskladněním sirupu jakožto líná alkoholka oceňuju! a také vánoční výzvu také, nefotím, plním trochu neorganizovaně, ale zatím mám dojem, že „stíhám a nestresuju“…
A tak to má být. Mám radost, že máš radost a nikoli pocit stresu. Flo.
Jdu vyzkoušet GLÖGI, jen odhadnout poměr vína a vodky. Bude to pro mého muže, snad se po náročném víkendu do dnešní výzvy bude počítat i poklidné rodinné posezení všech členů rodiny. Možná k tomu přihodím i večeři 🙂 Dita
🙂
Dobrý den,
recept na sirup je asi dobrý, ale nevím jestli ta rada, že před ohříváním můžu k cukru přidat malou sklenku vody, je úplně ok. Celé mi to zkazila. Žádný karamel a očekávané pěnění a pára, na které jsem se tak těšila :).
Kristýno, je to ok, věřte mi. Netřeba podléhat panice. Když se cukr podlije vodou, je třeba na karamel trpělivě počkat. Voda se nejdřív spojí s cukrem, vznikne sirup, který stále bublá, bublá, houstne a úplně nakonec začne měnit barvu. Trvá to celé asi 10 minut.
No nevím, co jsem udělala špatně, ale taky jsem přilila trochu vody a čekala a čekala až se vyvaří. No, po vyvaření vody cukr nezačal karamelizovat, ale ztvrdl na kámen a ani se nedal míchat. Trvalo mi hodnou chvíli, než jsem se prodolovala do spodu, kde karamel už začal hodně hnědout. ?
Mila florentyno! Jsi uzasna! Totalne nejlepsi svarene vino ever! Jsi kucharsky genius! Uz zadnej hnusnej gel, zadna odporna zelatina! Diky diky diky! Cely koreni to chtelo! A ja do toho porad cpala mlety a byl to tahavej hnus. Ty jsi takovej doktor house ve vareni! (Myslim tim jako genialniho dignostika, samozrejme ze ty jsi mila a krasna verze:-) 🙂 :-)Diky za nadherny vanoce!
Jestli jsem génius to nevím, ale vím, že ty jsi šikovná! Mám radost, že to zabralo. A s tím Housem jsi mě pobavila. Tak na zdraví, připíjím virtuálním svařákem.
I já se připojuji k zástupu ódu pějících na skvělý siprup na svařák 🙂 Jo je vážně super. Jen mi chybělo varování – v žádném případě se nesnažit tu nádhernou voňavou karamelovou tekutinu ochutnat….:-) Důsledek mého pokusu snad nemusím popisovat, zabolelo to 😀 Krásný Advent, Flo!
Auvajs! Snad to i tak stálo za to 🙂
Milá Florentýnko,děkuji za užitečné a úžasné rady.Zítra budu vařit sirup na svařák.
Zároveň děkuji za rady na bramborový salát.Každý Tvůj e-mail mě potěší.
Přeji krásný adventní čas,který se chýlí ke konci.
Děkuju a pěkný konec roku i tobě, Ludmilo.
Tak mi právě na sporáku chladne a louhuje se už asi čtvrtá várka. Pro nás byla jen ta první, vše ostatní na dárky. Jak manžel trefně poznamenal, svařákový sirup se u nás stává symbolem letošních Vánoc :-). Když on je prostě geniální… (teď myslím ten sirup :-)) )
Manžel určitě taky 🙂
Moc děkuji za bezva recept. Už jsem dělala druhou dávku. Bezvadný nápad a navíc to člověk může podarovat svým známým jako dárek. A za tu námahu to stojí. Pak člověk ohřeje jenom vínko, šupne sirup a nemusí řešit, že doma nemá zrovna koření atd.
A odzkoušela jsem i ten pomerančový punč a moc mi chutná. To budou letos veselé vánoce 🙂 Přeji Vám hezké a poklidné prožití vánočních svátku a ať se Vám v roce 2016 daří a budu se těšit na další Vaši kuchařku.
Dito, jsem ráda, že sirup má takové ohlasy. Krásný konec roku a začátek toho nadcházejícího. Flo.
Tak ten sirup je fakt hustý, dnes jsem ho uvařila. Vytáhla jsem všechny zásoby koření, co jsem měla doma. A toho karamelu jsem se fakt bála. Ale nakonec to dopadlo, dle návodu. Je to úžasná vánoční mňamka a do čaje se taky hodí:-D
Radko, vítej do klubu milovníků svařákových sirupů 🙂
Loni jsem tento recept na svařákový sirup našla náhodou a měl velký úspěch, Já jsem nechala koření krom kůry v sirupu a nechala v zavařovací sklenici. Zbyly mi asi 3dl sirupu a nechala jsem ho ve špajzce a až ten o víkendu (po 9-10 měsících) ho použila do svařáku. Ta vůně byla parádní, koření se ještě víc vymacerovalo a svařák neměl chybu. Takže se nebojte udělat si ho víc, tomu mému se nic nestalo 🙂 Já si ho chci připravit co nejdříve ať se pěkně rozleží, ta chuť je potom k nezaplacení 🙂 😉
Desetiměsíční sirup zní jako takový malý kuchařský poklad. Chtěla bych tu vůni cítit 🙂 Díky za nápad, Pavlo.
Milá Flo,
musela som si pozrieť tento recept na sirup do vareného vína, lebo to bola pre mňa naozaj novinka. 🙂 Chcem sa Ti zvlášť poďakovať za vianočný plán, ktorý som od Teba dostala, ako malý darček č. 2. a v ktorom som sa o tomto sirupe dočítala. Mňa sa vianočná nálada chytá už začiatkom októbra, takže si mi urobila naozaj veľkú radosť. 🙂
Alenko, to je krásná zpráva, děkuju!
Ahoj Flo.
V rámci adventní výzvy jsem zkusila tvůj sirup, akorát prozatím bez badyánu, protože jsem ho narychlo nesehnala. Karamel přežil, ale potom to ztuhlo na kámen. Tak jsem to druhý den zalila horkou vodou a opět rozpoustila. Doufám, že když jsem jej víc naředila, že už zůstane sirupovitý. Celou dobu jsem vaila bez pokličky, příště zkusím s pokličkou a badyánem. Doufám, že už to bude ono.
Hanko, prosím tě, neměla jsi tu skořici mletou? Jinak není jediný důvod, proč by to mělo ztuhout na kámen. Leda bys měla málo vody.
Dobrý den, dělala jsem letos Váš sirup na svařák poprvé (a musím říct, že nejvíc mi asi chutná v černém čaji 😀 ) a přelila jsem si ho do lahvičky, jenže se mi v ní na dně a na bocích krystalizuje cukr… Mám ho udělaný tak dva týdny. Má to takhle být nebo jsem něco udělala špatně? Případně, co dělat, když chci sirup použít? Pokaždé rozehřívat? To je asi jediné, co mě napadá… Děkuji za radu a přeji krásný advent 🙂 Petra
Petro, určitě to tak být nemá a po pravdě netuším, co s tím a proč se to děje. Mám takové podezření na nějakou nově vymyšlenou nežádanou příměs v cukru, ale ještě si to musím někde ověřit.
Připojuji se k nadšeným kuchařkám a vařičkám sirupu (už několik let, všímám si 🙂 ), moc děkuju za tu dobrotu.
Trošku jsem s tím tedy bojovala – podlila jsem ho, takže mi trval déle, pak začal u krajů hnědnout, zatímco ve středu byl téměř bílý. Tak jsem jej promíchala, ale cukr mi zhrudkovatěl a zatímco jsem se snažila hrudky cukru v karamelu rozmíchat (podrtit vařečkou), tak mi karamel zhnědnul o malinko víc, než bych chtěla – měla jsem to nechat být (a to mi to, že ho mám odstavit z ohně, došlo docela brzo 🙂 ). Ale i tak je výborný! Recept vyzkouším určitě vícekrát, darovat ho blízkým je skvělá inspirace.
Děkuju Flo i za krásný nápad s výzvou a velmi užitečné plány pro nás chaotiky . 🙂
Krásný adventní čas všem!
Díky za inspiraci. Letos pořád dokola vařím tekutý karamel – na jarmark do školy i na vánoční dárky, takže tohle bude podobné :-). A přidám se s tipem na horký zimní nápoj – do horkého mléka stačí dát lžičku tekutého karamelu (tj. ten obsahuje ještě máslo a smetanu), případně trošku skořice, a je to úžasné, a je to varianta „máslového ležáku“, který známe z Harryho Pottera. No a dospělí můžou ještě dolít rum… A s tímhle sirupem by to asi fungovalo taky…
Super, díky za nápad! 🙂
Udělala jsem dle vaší rady a dneska si na něm pochutnáváme….moc, moc dobré ,nejen to…postě skvělé 🙂
Mila Flo, konecne jsem se odhodlala k Tvemu sirupu a je uplne nejlepsi, postupovala jsem presne podle navodu a vsechno krasne fungovalo 🙂 Jen se chci zeptat – je treba sterilovat lahvicky, kdyz mam v planu rozdelit jej do malych porci, ktere se do nekolika tydnu spotrebuji? Dekuji moc, Eva.
Tak i dneska jako loni se jdu pustit do sirupu. O vikendu se na party bude hodit krome lahvinkoveho glögi hodit na stul i neco pro dospele. 😉 A hle kde jsem se nasla.
Sirup vypadá moc dobře, už mám na lístku ingredience, která na něj musím koupit.
Nebude nějaká nová knížka s názvem Vánoce u Florentinky?
Přeji poklidné vánoční přípravy a pak Krásné vánoční chvíle. 🙂
Množství jsem se nezalekla, bo svářa není v zimě nikdy dost! 🙂 Sirup je úžasný!!! Díky!
Je úžasný!
A děkuji hlavně za ujištění, že se ztvrdlá hmota po přidání vody varem zase rozpustí, jinak bych už vyhazovala hrnec. Ale jako u každého tvého receptu všechno fungovalo dokonale.
Milá Florentýno,
rozhodla jsem se vyzkoušet Váš sirup. Raději jsem začala s poloviční dávkou, jen tedy nevím kde je chyba, ale strašně zhoustl a rozhodně nepůjde přecedit a přelít do láhve. Co s tím? Mohu znovu zahřát a trochu rozředit vodou?
Díky za odpověď.
Milá Fló,
moc ti děkuji za tento recept. Letos mě čekají s mým budoucím mužem naše první samostatné Vánoce. Tak že přípravy jsou již v plném proudu a tvůj sirup na svařák už teď patří mezi věci, které o Vánocích nesmí chybět. Děkuji Ti! 🙂
❤️
Děkuji za skvělý recept, po prvním ochutnání to byla jasná volba na jedlé dárky pro babičky a dědečky.
Přeji Vám krásné a pohodové svátky.
❤️????
Dobrý den,sleduji vás krátce,ale moc se mi líbí váš přístup a jak vše děláte s láskou 🙂 udělala jsem sirup na svařák pro partnera jako dárek od Ježíška 🙂 a musím říct,že jak jsme vyzkoušeli,chválili jsme si ho!! Vždy jsme dělali hotové koření z pytlíku ,co jsme koupili,popř nějaké jsme vyhrabalali a ne vždy se povedl,jednou moc sladký,pak planý,pak se nahodou povedl..no teď nám chutnal vždy a že už jsme jich stihli od těch Vánoc 🙂 ..děkuji za recept 🙂
Potěšení je na mé straně 🙂
Milá Flo, svařák mě nikdy nelákal, mám víno raději přiměřeně vychlazené a bez příkras, ale protože miluju Vaše recepty a to jak jsou napsané, mě vždycky neskutečně přitahuje k vyzkoušení, rozhodla jsem se tabu v podobě svařáku prolomit. A nebudete jistě překvapená, když napíšu, že nám zachutnal. Dávám si sirupu trochu méně a i tak velmi rychle téměř zmizel. Tuhle jsem dostala chuť na nějakou zajímavou ochucenou kávu a napadl mě ztřeštěný nápad – použít svařákový sirup k ozvláštnění espressa. Asi lžička svařákového sirupu, trocha teplého mléka a lžička rumu vytvořila lahodnou zimní voňavou kávu, do které se zamiloval i můj konzervativní manžel. Máte-li odvahu, vyzkoušejte ???? Díky za Vaše úžasné recepty, z nichž mnoho už jsem s úspěchem vyzkoušela a i popředávala dál a také za Váš milý přístup.
Jitko, vážím si Vaší odvahy a jsem ráda, že jste se přidala do zástupu těch, co sirup vyzkoušeli (nejen do svařáku) a teď už nemají cestu zpět 🙂
Milá Flo,
zaujal mě Tvůj recept na sirup na svařák. Čím bys prosím nahradila víno, pokud bys dělala nealko verzi svařáku? Nějakým džusem? Díky za odpověď a přeju klidné přípravy na svátky:-)
Zdravím Flo. Recept sice není letošní a já se až stydím, že jsem jej objevila až teď! Je naprosto skvělý. Poprvé jsem dělala pro sebe z kila cukru jak píšeš v receptu, a hned jsem sebrala odvahu udelat svarak na naší skautskou akci, kde rozdavame betlemske svetylko tradicne den pred stedrym dnem. 25 litru svaraku – 4 litry sirupu! Stresteny napad, mam rada vyzvy, sla jsem do toho. Jen me vydesilo to koreni, takova spousta ho! Ale uz se mi vari, jen jsem tedy horko tezko zapasila s nadoby do jake to dat aby se veslo. Tak jsem zvedava, jak to nakonec cele dopadne a jak bude svarak skautum chutnat. Preji nejen Tobe ale i vsem ctenarum Tvych zkvostnych receptu a rad krasny predvanocni cas bez stresu a starosti!
P.S. ten sirup si davam vsude! ???? krom svaraku, do kafe, do mlika, do cernyho caje, … ???? jeste me napadlo vyzkouset ho na jidlo, co treba na livance? ????????
Jej a promin mi ty hrubky. Jak to tu micham, pisu trochu nesoustredena, ale musela jsem napsat hned.
Dobry vecer, moc diky za bajo sirup, opravdu me nadchnul a svarak pijem o 106 🙂 jen pri vareni druhe varky mi sirup zhorknul … je nejaka rada, jak vylepsit? Nebo muzu rovnou vylit? Diky a krasny advent 🙂 Petra
Dobry den,
da se vynechat badyan bez toho, aniz by to vyrazne ovlivnilo chut sirupu? Nebo cim by se dal nahradit?
Dekuji.
Martina
Nahradit se moc nedá, ale vynechat ano.
Milá Flo, v téhle divné době, kdy předběžně začínám oplakávat své milované olomoucké vánoční trhy, tenhle recept přišel jako na zavolanou. Je to taková mňamka, že jednak ho budu muset do Vánoc udělat ještě několik dávek, jednak je mi jasné, že už si nebudu moct dát svařák jen tak někde u stánku, protože tak dobrý jsem opravdu ještě nikde nikdy neměla. Děkuji!
Karolína
Ešte by som do zbierky pridala hriatô, my sme robili takto: https://varecha.pravda.sk/recepty/hriato/44133-recept.html
Aj keď to nie je s vínom, ale zahreje 🙂
Uzasne ready a recept… Varit svickovou me mamina nestihla naucit… Diky… S vami to zvladnu❤️
Milá Flo,
Už s Tebou vařím nějaký ten pátek a vždy naprosto bez chybičky výborné 🙂 Tentokrát jsem se rozhodla, že zkusím Tvůj sirup na svařák, jelikož v téhle „divné, zlé“ době si ho nemůžeme dát nikde na vánočních trzích 🙁 V receptu píšeš cukr, ok, jelikož jsme před stěhováním, dodělávám nasyslené zásoby, ať se s tím nemusíme tahat, jeden cukr načatý a hle cukr práškový (znovu kontroluji recept, Flo nepíše jaký speciální cukr musí být, tak to půjde i z toho, koneckonců cukr jako cukr). Trochu jsem se bála připalování, tak jsem to podlila malou sklenkou vody a čekám a čekám, kdeže ta liška (čti liščí barva) je. A stále nikde. Tak občas trochu zamíchám, řikám si, že se přeci nejprva musí vypařit ta voda a stále čekám. Najednou mi cukr/karamel začal lehce tuhnout až se z něj stal opět bílý cukr :/ tentokrát ne, ale práškový, ale takový hrubší, nu nic, zkusím ještě chvilku. Ve chvíli, kdy z něj byl beton jsem to vzdala a podlila vodou. Naštěstí se rozpustil a beton z něj nezůstal, dál jsem pokračovala podle návodu a uvidíme, co z toho vznikne. Každopádně barva je světle nažloutlá spíše bílá, ale voní krásně 🙂
Tak jen upozornění pro ostatní, kdo chtějí nahradit cukr -není cukr jako cukr 😀
Při nejhorším udělám druhou várku 🙂
Přeji klidný advent a šťastné a veselé Vánoce! Snad nás čekají lepší časy.
Ála
Álo, tomuto jevu se říká zpětná krystalizace cukru a píšu o tom v nedávném receptu na marshmallows. Bohužel je to jev, který souvisí s moderní výrobou cukru.
vcera sirup,dneska úžasný punč:)))to nám ten advent hezky začal:)D
Milá Flo, první jídlo, které jsem podle Vašeho receptu uvařila, bylo skvělé chřestové rizoto. A od té doby jsem vyzkoušela celou řadu Vašich receptů a nikdy mě nezklamaly. Přesto, že vařím už asi 40 let, objevuji ve Vašich receptech řadu odpovědí na otázky, proč se mně v minulosti to které jídlo příliš nepodařilo 🙂 Prostě Vaše recepty jsou pro mě zárukou úspěchu. Jediná věc, které jsem odolávala, byl sirup na svařák. Svařák miluji a v zimě je to příjemné zpestření dlouhých zimních večerů. Až včera jsem si řekla, že to musím vyzkoušet, když jsem v komentářích na FB četla samou chválu. A musím tedy uznat, že to byly pochvaly oprávněné. Sirup je famózní! A Váš popis postupu naprosto dokonalý! Kdybyste neupozornila na to, co se stane, až na zkaramelizovaný cukr naleju vodu, asi bych zpanikařila. Takto to proběhlo zcela přesně podle popisu a výsledek je dokonalý!! Dělala jsem opatrně jen z poloviční dávky, ale už teď je jasné, že co nevidět budu vyrábět další. Připíjím na dálku svařákem a děkuju za tuto super vychytávku! Krásný a zdravý nový rok přeju! Jana
Určitě vyzkouším 🙂 miluju horké nápoje 🙂 můj oblibeny je Cafe amore 🙂 přidavam recept 🙂 urcite vyzkousejte 🙂 jsou tam i dalsi recepty, ale ty jsem jeste nezkousela 🙂 kdyby nekdo vyzkousel, dejte mi vedet 🙂 https://www.lazenskakava.cz/14-letnich-a-zimnich-kavovych-drinku/
Dobrý den,
už 2x jsem vařila sirup podle návodu ale mám podezření, že voda do něj se má přidávat vařící, protože když jsem nalila studenou tak žádné „soptění“ v hrnci nenastalo. Chuťově je výborný. Přeji všem hezký advent.
Každý rok se rád vracím na tyto stránky a dělám jen tento sirup na svařené víno a vždy to má úspěch. Moc děkuji
Mila Flo, chctela jsem udelat tento sirup (protoze vsichni na nej peji chvalu) a dat ho jako vanocni darek. Ale mame doma indukci a ja si nejsem jista,ze mi karamel pujde bez ujmy na hrnci udelat. Oproti jinym zpusobum ohrevu to hrozne rozpaluje i stehy hrnce… Co myslis? Diky!
Ahoj Flo, mam takovy socialni dotaz.. 😀 Nedalo by se to vyvarene koreni pouzit jeste jednou? Porad krasne voni! PS: Letos jsem zacala nejak driv. Krasne podzimni dny, Eva
Sirup je fakt skvělý, jen ještě vychytat přípravu toho karamelu. To moc nevím, jak na to.
Máte zkušenost, jaká je trvanlivost takového sirupu?
Mila Flo.
Tvuj sirup jsem uvarila uz pred dvema lety a byla jsem nadsena a tesila se na dalsi svaracek. Lec misto dalsiho svaracku prisly ranni nevolnosti, ktere lonskou zimu vystridalo kojeni a tak se dalsi svaracek dolozil vlastne az na dnes. Vzpomnela jsem si na dobre uskladneny sirup a byla presvedcena, ze to uz nebude pozivatelne. Ale opak byl pravdou! Stale je navoneny korenim a vubec nic mu neni! Takze doba skladovani je klidne i 2 roky ?.
Dekuji za recept!
Milá Florentýno,
tohle je recept na ten nejúžasnější svařák, jaký jsem kdy v životě pila! Sedím tu, obklopená vánočními světýlky, a vychutnávám si každý doušek. Velice za to děkuji ❤Nemohu se dočkat, až se o svátcích podělím také s rodinou.
S láskou,
Bea
Milá Flo,
sirup do svařáku z vánoční kuchařky vařím již několikátým rokem – je famózní a už si bez něj neumím představit zimu. Díky za něj!
Mám dotaz, zda by takto připravený sirup (při tom množství cukru hlavně a absenci jakékoliv potenciální kvasicí složky) mohl zplesnivět či se jinak zkazit? Letos poprvé se mi v láhvi objevily drobné obláčky/chomáčky, které jsou všude v tekutině. Snažila jsem se lovit na internetu, ale moudrá nejsem. Tak bych byla ráda za radu.
Díky a přeji krásný adventní čas!
Pavla
Milá Flo,
dnes jsem uvařila malou zkušební várku sirupu na svařák s tím, že to vezmu na hory.
Je to geniální. Budu muset udělat znovu a ve většim množství.
Díky moc a hezké svátky.