Sýrová omáčka, která táhne, i když se netáhne

Krémová a hebká sýrová omáčka, sametová, svůdná, konejšivá a dokonalá… Koho by nechala chladným, dokud je horká? Já se roztékám blahem jako nahřátý sýr, sotva na ni pomyslím.

Když dovolíte, ráda bych s ní udělala pomyšlení i vám. Ona taková sýrová omáčka dovede u stolu kouzlit. Snadno dá zapomenout, že se pod ní skrývá vařená brokolice nebo jiný odmítaný zdroj živin zelené či jinak pochybné barvy.

S rozpuštěným sýrem je prostě všechno lepší a radostnější.

Teď už jen zbývá dodat, jak ji uvařit, aby nebyla plná sražených cucků sýra a s louží tuku na povrchu.

Nejdřív bešamel, potom sýrová omáčka

Pokud jste někdy zkoušeli rozpustit sýr v zahřátém mléce, pak víte, že tudy cesta k sýrové omáčce nevede.

Sýr se shlukne do chumlů a nikdy se v mléce nerozpustí dohladka, aby to vypadalo jako opravdová omáčka. Bude to připomínat táhnoucí se hroudy sýra v horkém mléce a jsou to táhnoucí se hroudy sýra v horkém mléce. Časem dokonce na povrch vyplave uvolněný tuk, a to je takové decentní naznačení, že sbohem a šáteček. Takto opravdu ne.

Stejně tak nefunguje, když nastrouháte sýr, hodíte ho na něco teplého, právě uvařeného, například na těstoviny, brokolici, květák nebo brambory, a budete se snažit mícháním omáčku vyrobit. Ani omylem se vám to nepovede.

Sýr se sice opět rozpustí a nalepí se na suroviny, ale to je všechno. Nebude to mít žádný objem, žádnou hebkost ani krémovost, jen se to po chvíli opět začne lesknout tukem. Pokud se tuto směs pokusíte zapéct, ani tehdy se zázrak nezrodí. Bude to ještě sušší a mastnější než před zapečením.

Tak co s tím? Jak přimět sýr, aby se rozpustil dohladka, nevytvářel vlákna a cucky a tuková kola a podvolil se vznešenému kuchařskému záměru?

Všechno je to o tom, v čem nastrouhaný sýr rozpustíte a jaký sýr rozpustíte.

Bešamel je to nejlepší rozpouštědlo

Bešamelová omáčka vzniká tak, že se nejprve z másla a mouky umíchá světlá jíška, zalije se mlékem a pak se ještě chvíli zvolna vaří, až vše zhoustne tak akorát. Míra zhoustnutí samozřejmě souvisí s poměrem jíšky a mléka.

Bešamel, který má být základem sýrové omáčky, by měl být někde uprostřed na hustoměru omáček, tedy ani příliš řídký, ani příliš hustý, prostě tak akorát. Protože to je babičkovská míra spadající do stejné kategorie jako slova přiměřeně, to poznáš a aby to bylo dobrý, níže samozřejmě najdete přesnou gramáž, která vede přesně do stavu tak akorát.

Bešamel následně dovede rozpustit sýr, aniž by docházelo k nežádoucímu shlukování. Je to díky škrobu z mouky. Musíte však nastrouhaný sýr přidávat do horkého bešamelu postupně a stále přitom míchat. Druhá ruka vám zůstane po většinu času přípravy bešamelu i rozmíchávání sýra volná třeba pro sklenku s vínem, takže se nebojte, dá se to vydržet.

Sušina se postará

Každý druh sýra se rozpouští jinak. Určitě znáte chuťové i konzistenční rozdíly mezi měkkými, polotvrdými a vyzrálými sýry.

Čím mladší sýr, tím více vody v sobě obsahuje – a naopak. Čím starší, tím vyschlejší a tedy i tvrdší, lámavější, drobivější a chuťově výraznější. Plísňové sýry typu niva z tohoto pravidla svou pikantní chutí maličko vybočují, ale věřím, že jste mě pochopili.

Čím starší sýr, tím víc obsahuje sušiny. Sušina je totiž to, co by zbylo, kdyby se odpařila úplně všechna voda, tedy limitní stav. Čím víc sušiny, tím víc chuti a tím víc tuku (zde ovšem záleží i na tom, jak tučné bylo mléko použité na výrobu sýra).

Aby byla sýrová omáčka opravdu sýrová, potřebuje hodně sýra, řekněme 150 gramů na 450 ml bešamelu. Ty nejzralejší a nejstarší sýry se tedy nehodí používat už z toho důvodu, že by tento omáčkový rozmar dost lezl do peněz a hlavně se pro svou příliš intenzivní chuť nedal skoro jíst. Vyzrálé sýry tedy do sýrové omáčky ano, ale jen v malé míře. O zbytek se musí postarat jiné druhy sýrů.

Aby se sýr projevil ve svém objemu a bylo ho plno v každém soustu, jako základ pro sýrové omáčky se hodí mladší sýry jako například obyčejný eidam. Těch je po nastrouhání hromada a chuťově nikam nespěchají. Nebojte se jich použít víc než polovinu z uvedených 150 g potřebného množství, klidně bych směřovala někam ke 100 gramům. Nicméně byste měli vědět, že právě tyto sýry jsou zodpovědné za většinu tahavých vláken, která se v omáčce objeví. Čím větší bude jejich poměr, tím víc se omáčka potáhne mezi sousty.

A do třetice jsou tu polotvrdé sýry, které dodávají příjemné aroma. Dobře se rozpouští a tolik se netáhnou. Použijte je jako doplnění základní chuti sýra. Skvělý je zejména čedar, který nějakou dobu zrál. Prodává se v mnoha variantách zejména v obchodech s britskými potravinami a dá vám možnost si omáčku doladit, jak uznáte za vhodné.

nastrouhaný sýr do sýrové omáčky

Sýr do omáčky přidávejte, až když vypnete plotýnku. Taky připomínám, abyste ho přidávali postupně, nikoli najednou, a stále míchali metličkou. Další hrst sýra vhoďte do omáčky až tehdy, když bude předchozí beze zbytku vmíchaná a rozpuštěná. Tak budete moci přestat, kdyby sýra bylo v omáčce už moc, anebo naopak můžete přidat víc, kdybyste měli pocit, že to omáčka ještě unese.

uvařený bešamel

Teprve nakonec omáčku osolte. Sýry jsou sice poměrně slané, ale v bešamelu se jejich chuť naředí. Budete potřebovat pokaždé jiné množství soli, záleží na použitých sýrech a jejich množství. Zhruba počítejte někde mezi malou špetkou, velkou špetkou až půl lžičkou soli.

Teď už je to jen a pouze na vás.

Kromě těstovin se tahle omáčka hodí na brambory, noky a vařenou zeleninu, především brokolici a květák.

Pokud byste ji chtěli použít na zapékání, je potřeba ji připravit s trochu jinými poměry surovin. Určitě si přečtěte můj článek zde: Zapékání. Stejně tak si ho přečtěte, pokud chcete něco víc vědět o bešamelu.
 

Sýrová omáčka

Celkový čas: 20 minutes

Množství: 4 porce

Sýrová omáčka

Suroviny

  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 150 g strouhaných sýrů (pro začátek vezměte 100 g eidamu, 40 g čedaru a 10 g parmazánu)
  • 1-2 špetky soli

Postup

  1. V kastrůlku rozpusťte na středně silném plameni máslo. Přisypte mouku hned začněte metličkou pečlivě míchat, aby se vznikající jíška nepřipálila. Vydržte asi minutu, než pěnění mouky odezní, rozhodně nenechte jíšku ani zezlátnout, natož zhnědnout.
  2. Přilijte třetinu mléka a pečlivě metličkou prošlehejte. Jakmile vše zhoustne na kaši, přilijte další třetinu, opět rozmíchejte a nechte zhoustnout. Nakonec dolijte i zbytek mléka, osolte maličkou špetkou soli, přiveďte k velmi mírnému varu a nechte 10-15 minut pomalu pobublávat. Každou chvíli promíchejte, bešamel se velmi rychle a rád připaluje.
  3. Mezitím si nastrouhejte sýry a uvařte suroviny, které chcete následně sýrovou omáčkou přelévat, například těstoviny nebo zeleninu.
  4. Jakmile je bešamel připravený, začněte do něj po hrstech přidávat sýr. Každou dávku vzorně rozmíchejte metličkou, než se rozpustí, a kontrolujte chuť i konzistenci omáčky. Opakujte, dokud nejste se sýrovým vyzněním spokojeni, možná bude stačit sýru méně, možná budete chtít přidat ještě maličko víc. Nakonec omáčku dosolte podle chuti, každý sýr je jinak slaný, záleží tedy na tom, co jste použili.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Zuzana says:

    Milá Florentýnko!
    díky za skvělou inspiraci pro odlehčení jídelníčku po velikonočních jehněčích nožkách a nádivce 🙂 Krásné a pohodově jarní dny a pevné zdraví!

  2. Martin says:

    Tohle miluju. Vynikající je z uzeného eidamu a čedaru na předvařené růžičky květáku prošpikované/posypané kostičkami uzeného masa a uzeného sýra a zapečeného pod tímhle sýrovým bešamelem… A sýrový bešamel ze smetany s přidáním trochy plesnivého sýra (případně se sekanými olivami/kapary) na kuřecí kousky… Je to geniální a přitom nenápadná část vaření…

  3. Kristýna says:

    Už se moc těším, až vyzkouším! Děkuji za skvělý nový recept.
    Rovnou se zeptám, žiji ve Švýcarsku a aromatických sýrů je tu spousta. Čím nahradit chedar je tedy snadné. Nicméně u eidamu nevím. Ten tu nemají. Napadlo by vás něco? Emmental?

    1. Kristýno, asi bych zkusila ten ementál namíchaný třeba s goudou, aby to nebylo moc nasládlé.

    2. Eidam je v německy mluvících zemích Edamer

    3. Edamer mozno nahradit syry s podobnym jmenem atedy i chuti: Leerdamer, Maasdamer….onehdy jsem delala smazeny syr a prave tyhle sorty jsem kupovala

  4. Dobrý den a děkuji za bezvadný návod na omáčku. Je toho hodně, co podle vás dělám a všechno je úžasné.

  5. Konečně vím, jak na perfektní sýrovou omáčku. Už nějakou dobu bojuju s tím, aby se sýr rozpustil a doteď jsem si myslela, že jde jen o to, jak rychle a usilovně ho míchám v rozpuštěném mléku.

  6. Pokud možno krásný den všem.Miluji sýrové omáčky a polévky nedávnou jsem dělala polévku z plísňového sýra.Dnes bude dušená mrkvička..trošku odlehčení.Věra

  7. Moc díky! Taky jsem si recept přála, jen nevím, zda to bylo vyslovené… Určitě ale vyslyšené. Ještě jednou díky.

  8. Marcela flair says:

    Milá Flo, opět děkuji za úžasnou rozborku a recept! Moc ráda vyzkouším – u nás doma to bez sýrů ani nejde, takže úspěch téměř zaručen (průšvihy nastávají při akutním opuštění sporáku z důvodu záchrany dětí či situace s nimi spojené 😉 ). Mimochodem – úplně ve mě hrklo, když jsem četla „chilli con carne“, neb to jsem podle Tvého receptu vařila v pondělí. Bylo luxusní! Díky za fungující recepty a přeji poklidný povelikonoční čas. Marcela

  9. Ahoj Flo,
    právě tímto způsobem chystám brynzovou omáčku na halušky, když je na mladší strávníky brynza příliš ostrá. A teda nejen to… 🙂

  10. Lubomír says:

    Veľmi pekný návod ??? Ďakujem

  11. Jaroslav S. says:

    Díky za radu, určitě využiji, objevil jsem zdroj již strouhaného eidamu, zkusím použít na brokolici, nebo květák, obé já rád…
    Přeji hezký den a trpělivost se zvládnutím toho malého prevíta, co nás všechny ohrožuje.
    Těším se na další“přečtenou“ – Jarda

  12. Zuzana says:

    Díky, bude se hodit.

  13. Ahoj Flo, díky za další inspiraci. Určitě udělám.

  14. Drahomíra says:

    Děkuji, že teď vim jak na to. Hezký den:)

  15. Martina says:

    Milá Flo, moc děkuji za inspiraci. Hezký den

  16. MILA FLO,

    MUSIM TI VYSLOVIT UZNANI. TEN BESAMEL JE OPRAVDU TO NEJLEPSI, JAK UDELAT SYROVOU OMACKU Z JAKEHOKOLIV SYRA! MY UZ TO PRAKTIKUJEME
    PRES 30 LET ALE MISTO MLEKA (pani nemuze laktosu) UDELAME BESAMEL JEN Z VODY.

    FLO, TVOJE RECEPTY JSOU VYNIKAJICI.
    BRENT

  17. Moc děkuji za podrobný návod. Sýrovou omáčkou často nedělám, právě pro ty hrudky. Zítra zkusím podle Florentýnky, už se těším na výsledek, už teď mám chuť. Zdravím a přeji hezký den bez koronáče?

  18. Ahoj Flo, sýrovou omáčku dělám stejně jako ty, ale připomněla si mi, že jsem ji dlouho nedělala, díky, přeji krásné dny.

  19. Děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším.

  20. Florentýnko, moc děkuji za recept. Dělala ji moje maminka podobnou a už jako dítě jsem ji měla moc ráda. Přeji hodně zdraví.

  21. Melanie says:

    Děkuji za inspiraci. Mňam. Určitě vyzkoušíme.
    Sýrovou omáčku děláme jinak. Sýr se necuckuje, omáčka je výborná a mega jednoduchá.
    Rozehřeji šlehačku aby byla hodně horká, ale nevařila a pak už jen na mírném plameni v ní rozpustím na jemno nastrouhaný tv. sýr Eidam nebo Goudu. A to je vše – nic víc s tím nedělám.
    Sýr by se neměl vařit, stačí když je šlehačka hodně horká. Může se dosolit nebo přidat trošku muškátového oříšku podle chuti. Já ale nesolím ani nic nepřidávám.
    Krásný den a ať se daří!

    1. Sýrovku dělám úplně stejně, akorát jsem nikdy neměla moc dobrou zkušenost s eidamem či goudou. Přišlo mi, že omáčka příliš sedala na jazyk, tak jsem začala s cheddarem či parmazánem a je po problému. Tedy, po tomhle problému. Pokud ji udělám ze šlehačky a něco zbyde, moc se to ani nedá druhý den ohřát. Vždy z toho vznikne směs těstovin, hroudy čehosi a tuku. Jen co bude chuť, zkusím tu z bešamelu od Flo, myslím, že by to mohlo dopadnout lépe 🙂

  22. Děkuju moc, vím, co bude zítra k obědu..
    Moje neteř je krátce vdaná a novomaminka…moc si Tvoje recepty pochvaluje, a není sama..

  23. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept. Já dělám sýrovou omáčku trochu jinak.
    Dělám máslo na cibulce do sklovata, zaleji šlehačkou a před varem dám nastrouhanou Nivu. Ta to zahustí dostatečně a už nepotřebuji bešamel. Ta mouka je v tom cítit a má to úplně jinou konzistenci.

  24. Milá Flo,nejsem pisatelka, spíše čtenářka,ale dnes musím poděkovat za recept,který je jednoduchý,, dobrý a který jsem vždy „konila“ jak dnes vidím.Tak se těším, jak mého muže a hlavně sebe překvapím dobrůtkou, neboť jsem milovnice sýrů. Díky

  25. Ahoj Flo, ráno Ti to u toho nákupu moc slušelo….muž litoval, že neviděl celý obličej a já zase ze zakryté pusy nemohla odezírat. Nic to ale nemění na věci, že si byla šik. A za omáčku moc děkuji. Dávej na seb pozor

  26. Ahoj Flo
    Děkuji za inspiraci, zkusím ji udělat a zajímalo by mě, jestli si tvoje omáčka bude rozumět taky třeba s vepřovou panenkou nebo lososem???
    Měj se hezky a dej na sebe pozor.

  27. adamos says:

    “ Holka “ jedna šikovná – prostě UMÍŠ ! zdr. ad

  28. Flo nezklame ? Já jsem na sýr vždycky tak nedočkavá, že je něco špatně ? Takže vyzkouším takto, a možná i ty další tipy. Mějte si všichni krásně, i se sýrovou omáčkou ??

  29. Tereza says:

    Děkuji za recept, taky jsem si lámala hlavu nad tím jak idealně vyrobit domácí sýrovou omáčku, už se těším až ji vyzkouším. PS. Poslední dobou nejvíc používám recept na bazalkové pesto od vás je totiž nej.

  30. Ladislav says:

    Ahoj všichni, recept na sýrovou omáčku tady ještě nebyl a proto je potřeba ho vyskoušet.

  31. Čtvrtek je tady a s ním nový recept. Sýrovou omáčku jsem nikdy nedělala. Takže,koupit sýry a jdu na to. Mějte se všichni fajn a díky za recept. Jitka

  32. Věrka says:

    Taky jsem tě, Jani, v ranním vysílání „hltala“. To byl fajn vstup a opět praktické rady…
    A za sýrovou omáčku díky, často se hodí taková rychlovka, která potěší kdekoho.
    Tak pa zas za týden a pevné zdraví nám všem „rouškařům“

  33. Jarmila says:

    Flo, dík za recept už se těším jak si ji zítra uvařím Jarmila

  34. Jarča says:

    Ahoj Flo, moc děkuji za super recept. Určitě vyzkouším. Přeji jen samé pohodové dny. Jarča

  35. Mila Flo, timhle jsi mne nadchla, miluji syrovou omacku, ale nikdy jsem si na ni netroufla, tady v Usa jsem si ji obcas dala, kdyz jsme se stavili vyjimecne na obed, ale tuhle urcite zkusim. Diky za recepty, kterymi nas zasobujes jsou srozumitelne , prehledne a s laskou delane. Dekuji a preji hodne uspechu a at Ti to vydrzi. Doufam, ze jste vsichni v poradku.Jeste jednou dik a budu se tesit na dalsi Tve recepty EvaK

  36. Syn miluje fondue a navíc se před časem rozhodl, že se stane vegetariánem. Recept pro něj jako ušitý! Šoupnu mu ho, ať se činí a ukuchtí něco pro rodinu! Alespoň se v čase korony oderaguje… Díky za recept, Jani!

  37. Peťula says:

    Milá Flo,

    moc díky! Zatím jsem dělala jen na cibulce z nivy se šlehačkou, tuhle určitě vyzkouším. Třeba díky Tobě vezmu na milost i bešamel stejně jako se to stalo s kuřetem na paprice. Mimochodem manžel už nechce bůček jinak než pečený na kostech! Díky moc za všechno ?

  38. Dík moc za recept na sýrovou omáčku určitě si ji udělám a k tomu se budou myslím hodit noky se špenátem kuřecí maso ani být nemusí už tak to bude dobrota

  39. Mdlenka says:

    Milá Florentýnko,
    díky za další snadno proveditelný recept.
    Já jsem se sýrovou omáčku naučila v Německu takto:
    1/4 l vývaru + 1/4 l mléka uvést do varu
    zahustit Maizenou (Solamylem)
    do vařící směsi postupně rozmíchat 100 g taveného nebo 75 g strouhaného sýra (možno nakombinovat)
    chvíli povařit
    dochutit solí, pepřem, nakonec kouskem másla.

  40. zajimave, ze skrob je taky rozpoustec 🙂 ja jak uz nekteri psali rozpoustim v tuku, tedy slehacka, nekdy kousek masla k tomu, a vysokotucny syr, min 40% tuku v sus. pak se vse hezky rozpusti bez cucku (micham goudu a parmazan)

  41. Marie says:

    Milá Flo, děkuji za inspiraci. Moc ráda vařím z vašich receptů. Krásné jarní dny ??

  42. díky za inspiraci, už vím, co bude dnes k večeři…..
    krásné sluníčkové dny přeji všem

  43. DanielaS says:

    Ja tedy delam syrovou omacku zcela sproste tak, ze rozpustim 3 – 4 druhy syru na mirnem teple. Hotovo. Uz mam ty spravne vyzkousene. Prvne gorgonzola s trochou masla, pak ostatni, tvrdsi, na kousky (ani je nestrouham). Asi mam teda vyjimecne stesti, ze to vzdycky vyslo.

  44. Monika says:

    Nedávno jsem objevili s manželem kouzlo bešamelu v souvislosti s jeho „pojďme zkusit lasagne se špenátem, když teď během půstu nejíš maso“. A hned jsem si vzpomněla na sýrovou omáčku, proto děkuji za tento recept. Přišel právě včas 🙂

  45. Ahoj Flori,
    to je skvělé. Kolikrát jsem si chtěl sýrovou omáčku udělat, ale vždy dopadla tak, jak to popisuješ. Jsem moc rád, že už vím, jak na to. Těším se, jak ji vyzkouším.
    Přeji hodně pohody a další výborné nápady.
    Pavel

  46. Pěkný den Florentýno 🙂

    Děkuji za Váš další výborný recept.
    Vyzkoušeno s malou obměnou. Do hotové sýrové omáčky jsem přidal na jemno nakrájené povařené sušené houby. I když jsem předem slyšel. že to nebude ono, nakonec móóóóc chutnalo 🙂 🙂 🙂
    Podáváno s bramborovými gnocchi, bazalkou a dýňovým olejem.

    Pavel

    PS: Pro rady na vaření dnes z 99% chodím na Vaše stránky 🙂

  47. Ahoj Flo.
    Omáčka je vynikajúca. Ďakujem za recept. Krásny deň prajem všetkým.
    Eva

  48. Veronika says:

    Ahoj,
    dobrý jednoduchý nápad 🙂 Dceři je 14 a jak teď musí být doma, a učení, skákání na trampolíně, venčení a lovení na netu nezabere celý den, pořád chce něco péct a vařit. Něco sama, něco s mojí mamkou. Poslala jsem jí tvůj recept a byla nadšená, nedávno totiž o sýrové omáčce něco vykřikovala 🙂 Prý nejlepší omáčka vůbec!
    Nenapadá tě něco pro čtrnácky, čím by zabila čas a stala se z ní hvězda domácnosti? 🙂 To by bylo moc fajn 🙂 děkuju
    Veronika

  49. Zuzana says:

    Ahoj Flo,
    Tímhle článkem jsi mi udělala obrovskou radost, protože se mi nikdy nedařilo uvařit hladkou sýrovou omáčku. Vždycky jsem si myslela že bešamel je nad moje kuchařské schopnosti, ale po přečtení jsem se zarazila: „Ono je to opravdu tak jednoduché?“ Samozřejmě jsem se do toho hned pustila a po hodině v kuchyni jsem mohla ochutnat svůj na první pohled dobrý výkon. A výsledek? Bylo to perfektní!
    Děkuji mockrát za cenné rady, ode dneška už se sýrové omáčky ani bešamelu bát nebudu. Jsem na sebe náležitě pyšná ? Díky!

    1. Zuzana says:

      Vyzkoušela jsem to s mozzarellou a tahle kombinace prostě nevyšla krémově. Poučení pro příště 🙂

  50. Lenka says:

    Zdravím milá Flo,

    prosím, šla by použít do bešamelu rýžová hladká mouka? Děkuji za odpověď. Lenka

  51. Tereza says:

    Výborná, jedlá a hlavně rychlá omáčka, což jako mamina dvou capartů musím náležitě ocenit. Dělala jsem pouze z goudy a cheddaru, před přidáním sýrů jsem do omáčky dala kukuřici, pokrájenou šunku a hrubě mletý pepř a chvilku povařila. Jako přílohu jsem zvolila kolínka a po obědě se jen zaprášilo 🙂

  52. Tak jsem si V DOBRÉM řekla jako u vepřového s mrkví – tak to jsem zvědavá, jestli se mi to podaří. Mám jedno téma = recept na něco uloženo aspoň jako 10 záložek, od rychlých, jednoduchých až po tuto stránku, kde se píše PROČ takto, co to udělá, a co se pokazí, když to TAKTO neuděláme. Plecko s mrkví bylo vynikající (možná jsem tam psala) a na to, že bešamel nedělávám, zkusila jsem to tímto způsobem a výsledek podle napsaného – omáčka s přidáním nivy, čedaru a uzeného eidamu se špetkou soli, pepře, muškátového oříšku a bazalky byl vynikající. Taky zkusím ten bůček, minule u mě převládla chuť na medovou marinádu, ale příště ho zkusím péct na té kosti. Budu na tyto stránky chodit častěji. 🙂

  53. Višnja says:

    Zdravím Florentýno, vždy mě lákala sýrová omáčka, obzvlášť na těstoviny, ale nikdy jsem si netroufla a tak jsem vděčná, za tento Tvůj recepis. Už se těším. Měj se pěkně.

  54. Ahoj Flo, i když jak píšeš je dnešní recept „pro pamětníky“ .
    Tvoje recepty neomrzí a zrovna tento mi nějak unikl, takže hurá k vyzkoušení a k lehké zdravé večeři :-).
    Děkuji.

  55. Sýrová omáčka je moje oblíbená – a teď už vím, kde jsem dělala chybu…sýry mám, tak zítra bby mohla bÿt..děkuju!!

  56. Zdravím Fló, sýrovou omáčku miluju, takže není co dodat, už nyní mám na ni chuť.
    Hezký výlet, Jana

  57. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Tvou sýrovou omáčku určitě vyzkouším.
    Díky za další recept.
    Iveta.

  58. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept. Sýrovou omáčku budu dělat zrovna dnes. Nejraději mám s Nivou, nebo Čedarem a těstovinami.

  59. Dáša says:

    Díky za rady, zkusím sýrovou podle Tebe.

  60. Sandra says:

    Mila Florentyno, dekuji za recept, velmi se bude hodit! preji krasny den.
    Sandra

  61. Dobrý den děkuji za recept na sýrovou omáčku. Konečně se povedla. Jste génius.

  62. karel says:

    No.. osobně jsem vždy do „něčeho“ nalil trochu šlehačky, rozdrobil sýr a rozpustil..
    Tohle je o několik úrovní výš.
    Dobrý recept, díky

  63. David K. says:

    Vyzkoušeno! Mnohokrát. Krásný recept, který mám spojený s chatou, když se před návratem domů sejde zbytek sýra, mléka, másla a v minulosti nechyběl ani taveňák. To se špatně převáží. Tentokrát jsem to zopakoval se vší parádou, koupil jsem gruyére, dobré řecké víno a rázem je z toho top level. Díky!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close