Teplý čočkový salát s pečenou dýní

Čím blíž jsou Vánoce, tím míň je času na večerní vaření, protože přichází období večerního pečení. Nabízí se proto otázka, co vařit, když pečete cukroví.

S plechem plným půvabně zakroucených rohlíčků v jedné ruce a kolečkem na vykrajování lineckých slepovaných nádher v ruce druhé se běžná domácí večeře vaří velmi těžko. Ale i přesto, že máte pusu slepenou od neustálého kontrolního uždibování a žaludek zaplácaný skládačkou všeho, co se k večeru objevilo ve vaší kuchyni – včetně povinných kyselých okurek a pár skleniček vína – se dá na večerní kuchařskou povinnost vyzrát.

Chce to jen pár věcí:

  1. Jídla z druhého konce stupnice chutí – kyselejší, ostřejší a lehčí;
  2. Jídla, která se nebudou muset dělit s cukrovím o prostor v troubě;
  3. Jídla, u kterých jsou vám kuchařské zákonitosti jednotlivých surovin i použitých technik natolik známé, že nebudete muset stále koukat do receptu.

U mě vyhrávají ryby a drůbež, zvolna dušené na plotýnce; pošírovaná kuřecí prsa nebo teplé zimní saláty. Pomalé vaření či dušení, které nepotřebuje dohled, je značka ideál.

Suroviny na teplý čočkový salát

A pak mám ještě ráda tenhle teplý čočkový salát, který se při troše dobré vůle dá podávat za půl hodiny. Využijete u něj teplo rozehřáté trouby, která poté, co dopeče cukroví, ochotně upeče ještě i pár kousků dýně. To je taková první výhra tohoto receptu.

(Co se týká hlubších kuchařských znalostí, vzpomenout si tu můžete na to, jak se správně dělá pečená zelenina.)

nakrájená dýně na pečení

Když sáhnete po drobné, zelenošedé francouzské čočce, někdy též označované jako čočka z Puy, máte podruhé vyhráno. Tahle čočka nejen že je drobnější než ta, kterou tak dobře jako národ známe z čočky nakyselo, ale také se tolik nerozpadá na kaši. Krom toho je uvařená za 25 minut, a to bez předchozího namáčení. Do teplých salátů je to skvělá surovina, nemluvě o tom, že zasytí podobně jako maso.

(O vaření téhle drobné čočky jsem zase psala zde: čočka na kyselo. Neváhejte toho taky využít.)

Jelikož se jedná o teplý salát, i zálivku a doplňky nechávám teplé. Až ochutnáte, jak skvěle se doplňuje s pečenými dýňovými hranolky, věřím, že nahlas pokýváte, že takhle nějak by měla chutnat začínající zima.

Pokud se vám náhodou stane, že trocha salátu zbude na zítřek, směle ho zavřete do krabičky a vezměte s sebou do práce.

 

Teplý čočkový salát s pečenou dýní

Množství: 4 porce

Teplý čočkový salát s pečenou dýní

Suroviny

  • 150 g zelené drobnozrnné francouzské čočky
  • 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného
  • 1 máslová dýně (má bledou slupku a tvar hrušky)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml rajčatového pyré (passata)
  • 2-3 rajčata
  • 100 g sýru feta
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Čočku letmo přeberte, propláchněte na cedníku, nasypte do kastrůlku, zalijte dostatečným množstvím studené vody a přiveďte k varu. Pokud máte 5 minut navíc, vroucí vodu slijte, zalijte čočku novou studenou vodou a ještě jednou přiveďťe k varu. Přidejte tymián a zvolna vařte 25 minut.
  2. Dýni oloupejte škrabkou, rozkrojte napůl a lžící vyberte veškerou roztřepenou dužinu se semínky. Očištěnou dýni nakrájejte na hranolky dlouhé 4-5 cm s různým stupněm zakroucení. Promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, velkou špetkou soli, rozložte na plech vyložený papírem na pečení a vložte do trouby vyhřáté na 200-220 stupňů.
  3. V mezičase oloupejte cibuli i česnek a obojí nakrájejte nadrobno. Rozehřejte pánev se zbytkem olivového oleje a nechte v něm cibuli, česnek a špetku soli změknout a zesklovatět. Zalijte rajčatovou passatou, dvěma lžícemi vody a nechte zvolna pobublávat, než se čočka dovaří.
  4. Jakmile uběhne 25 minut, čočku odstavte, slijte a vsypte do připravené rajčatové omáčky. Promíchejte a dosolte podle chuti. Nechte 5 minut odpočívat. Zatím nakrájejte rajčata na menší kousky, jarní cibulku na tenké plátky a rozdrobte fetu.
  5. Až si čočka odpočine, přimíchejte k ní rajčata a tuto směs rozdělte na talíře. Ozdobte kousky pečené dýně, posypte rozdrobenou fetou a jarní cibulkou, zajásejte nad barevným kontrastem, který to vytvořilo, a hned servírujte na stůl.

 

Join the Conversation

  1. Dobrý den Jano, opět skvélý recept na večeři,všechny suroviny mám, tak hned vyzkouším. Pečení cukroví ještě neprobíhá, ale příští týden začnu a těším se na další recepty, hezký den.

  2. Dobrý den, vypadá to hodně jedle, všechno doma mám, tak vxzkouším. Nejvíc nadšený bude pes, při čištění dýně zbaští tu roztřepenou dužinu – semínka ne. Tak se pomějeme oba.
    Děkuju, a trošku závidím ty prochàzky, ale opravdu trošku.

  3. Michaela Růžičková says:

    Jeeej, nase nejoblibenejsi zimni suroviny v jednom receptu, nadhera! Diky za nej, stoprocentne si ho udelame – dynove hranolky jsou proste NEJVIC, a co se cocky tyce, my jsme familie cockomanu, hlavne nas trilety syn :))) jdeme do toho!

  4. Eva Žílová says:

    Zdravím Vás Jano Flo, chystám se už delší domu vám napsat, že jste i v mém vyšším 🙂 věku inspirací. Oceňuji vaše detailní popisy, budou se hodit i mým dcerám a vnučkám. Těším se na další …

  5. Naděžda says:

    Dobrý den Jano, děkuji za přijetí, krásně se tady čte a recepty jsou fajn popsané, už se těším na tvoření. Přeji hezký den.

  6. Krásný den Flo a ostatní natěšenci ne její recepty. Již týden mě honí mlsna na čočkový salát a mám pocit, že mi vidíš do hlavy. Už peču a tak hned zítra bude k večeři. Moc díky

  7. Vařila jsem předevčírem, je výborný!!

  8. Ahoj Flo, teplý čočkový salát jsem zrovna včera zkoušela poprvé a vzhledem k tomu, jak se po něm zaprášilo, určitě ne naposledy. Dělala jsem co dům dal a vlastně byl velmi podobný, ale ta dýně mě nenapadla! A to jich mám ještě z letošní úrody doma spoustu. Takže děkuji za inspiraci, brzy určitě vyzkouším. Lucka

  9. Díky, dýně na mne už týden vyčítavě kouká, proč jsem ji vytáhla ze sklepa. Má to spočítané, zítra bude k obědu 🙂
    Taky jsem tak rozlítaná. Přeji krásný adventní víkend.

  10. Magdaléna says:

    Poslední dobou mám pocit, že vařím ta samá jídla pořád do kola, asi je to tím frmolem. Tohle opravdu padlo do noty, děkuju. Tak ještě doufám, že u nás budou mít francouzskou čočku, jinak až po výletu do velkoměsta.
    Pokojné předvánoční dny všem

  11. Kalel Hospodářský says:

    Každý recept je zde unikátní,dobře popsaný a srozumitelný ,děkuji.

  12. dobrý den, Florentýnko. Francouzskou čočku zatím doma nemám, ale zkusím to s červenou, kterou moc ráda připravuji podle Vašich nápadů. Bude to asi trochu jinak chutnat, ale jistě výborně, jako vše co jsem dosud podle Vašich receptů vařila. Děkuji a těším se na další.

  13. Marcela flair says:

    Milá Flo, všechny ingredience jsou doma (tedy místo máslové dýně tu mám hokkaido, ale to by asi až tak nevadilo), tak recept asi co nevidět vyzkouším. Jen by mě zajímalo, jestli máš nějaký fígl na tuto čočku, aby tak nenadýmala? Dělala jsem z ní jednou Tvoji čočku nakyselo (fakt jsem dodržela všechny doporučené kroky), chuťově bomba, ale pak jsem viděla všechny svaté ;-). Děkuji! Marcela

  14. Milá Flo,ďakujem za ďalší zaujímavý recept. Nedávno som varila mäsko v mrkvičke a bolo úžasné. Čočku robievam rada a tak ďakujem za inšpiráciu. Veľa zdaru prajem 🙂

  15. Zdravím.
    Zrovna včera byla k večeři,jen s tím,že byla v tom nakrájená paprika a celer.. ale taky dobrý.

  16. Děkuju, přesně tohle teď hledám. Rychlé, zahřeje, NENÁROČNÉ! (Náročná jídla by v období adventu měla být zákonem zakázána). Zítra dělám. Díky. Týna

  17. Milá Flo, zatím tedy nepeču a i když jsem starší ročník, tak se ráda podívám na Váš kurz pro začátečníky, Určitě se dozvím něco nového, co mi usnadní a obohatí pobyt v kuchyni. Přeji hezký víkend
    Marie

  18. Ahoj Flo,pečení ještě nevypuklo,každý rok začínám po Mikuláši,ale rychlých a dobrých receptů není nikdy dost,zkusím příští týden,až s pečením začnu.Díky a přeju krásný předvánoční čas. Zdena

  19. Ahoj Flo, díky za skvělý recept. Takový se hodí k počasí, které je teď u nás. Všude krásně bílo jako o vánocích.

  20. Bezva chutná rychlovka. Už se těším.

  21. Recept se mi také moc hodí, všechny suroviny mám k dispozici. Jen jsem se chtěla pozeptat: proč vařit čočku 2x ve studené vodě a jak velké (v cm) by měly být ty snítky tymiánu.
    Poklidný nadcházející advent.

  22. Už jsem si zvykl, že máš asi super-komputer v hlavě, ale že tak umíš mé myšlenky, mne překvapilo, navíc i to, že jsi přiložila čočku na kyselo, která se mi ztratila při havarii mého PC. Díky! Neztrať elán a zdraví v předvánočním shonu!!

  23. Prave uvareno a snedla bych to na posezeni. Vynikajici!

  24. Ahoj Flo ,Salát si udělám hned jak koupím dýni. Aspon dojde na řadu červená čočka .na kterou jsem nějak pozapomněla. děkuji moc za inspiraci přeji klidné předvánoční období a ať se vše daří .Těším se další čtvrtek.tak ahoj a mněj se hezky.Eva

  25. Martina says:

    Milá Flo,
    musím Ti vyseknout poklonu a dát ti 1***:) právě jsem dojedla druhou porci čočkového salátu, který jsem tak dlouho odkládala, ale Tvůj dnešní e-mail mě k němu dostatečně pošťouchl;) velice jednoduchý na přípravu a velice chutný! pochvalu posílá i 5-ti letá Klárka, která má čočku a také dýni moc ráda.
    pohodový advent!

  26. Zrovna mi zbyla „trochu jiná“ rajská,přivařila jsem drobnou černou čočku,osmažila cibuli a česnek (dýně zase příště),nadrobila balkán a večeře raz dva. Fajn typ. Díky

  27. Libuška says:

    To vypadá neodolatelně, musím určitě zkusit uvařit.. 🙂

  28. Dana B. says:

    Milá Florentýno, kápla jsi mi do noty, teda do chuti. Zítra vařím.
    Cukroví má ještě chvíli čas, peču z másla, nemusím tak brzo.
    Přeju krásné adventní dny, také už courám po trzích.

  29. Jaroslav S. says:

    Dobrý pozdní večer, milá Flo,
    opět inspirace k obměně víkendových jídelníčků, rozhodně vyzkouším. Pečení cukroví se mne ani netýká, přísliby dodávek nejen tohoto, ale i dalšího menu – bramborového salátu, řízků i božíhodového a svatoštěpánského oběda jsou letos velmi příznivé.
    Není nadto, než mít hodné děti, žeáno…
    Takže mi zbude čas i na nějaký ten „experiment“ z Vašich letošních doporučení – a že jich bylo „neúrekom“.
    Za vše díky, s přáním klidných příprav svátečního závěru letošního roku – vděčný
    Jarda S.

  30. Iveta says:

    Ahoj. Flo.
    Teplý čočkový salát určitě vyzkouším, protože mám
    ráda dýni i čočku,
    Ale až příští týden, protože jsem na oběd připravila polévku s cizrny..
    S pečením cukroví jsem ještě nezačala, ale myslím,
    že už je nejvyšší čas.
    Přeji hezký nadcházející advent.
    Děkuji za čtvrtek. Iveta.

  31. Jaroslava Dietlovs says:

    Dobry den Flo,
    moc dekuji za mile privitani a za všechny rady a recepty. Preji Ti krasne predvanocni dny a tesim se na další recepty a skvele rady. Ahoj Jarka

  32. Miluse says:

    Ahoj Flo,
    dnes jsem si to uvarila k obedu a je to fakt vyborne.
    Krasny advetni cas Ti preji,Miluse

  33. Ahoj Flo, obdobný teplý čočkový salát jsem dělala dříve často – děti klasickou čočku na kyselo moc nemusí a já ostatně take ne. Dýně ale, jako vždy u Tvých receptů, pozvedne salát do nebeských výšin…
    P.S. Výhradně používám drobnozrnou čočku (zelenou I červenou) na teplé, studené saláty i do polévek přesně z toho důvodu, že se nerozváří – je tzv. „francouzská“, protože se pěstuje na Réunionu. A pořádají tam I Čočkové slavnosti.

  34. Milá Flo, zase jsi mě nadchla svým receptem, jako každý čtvrtek a už se vždy těším na další a další. Většinou vše vyzkouším, během toho týdne a vše mi zatím doma prochází. Dýni mám, ještě dokoupit pár ingrediencí a hurá do toho. S pečením cukroví taky už počítám a myslím si, že sem napíšeš také nějaký super receptík na nějaké ty vánoční dobroty. Měj krásný 1 advent a hodně zdraví. Eva

  35. Žanda says:

    Ahoj Flo, diky za pripomenuti zelene (ci cervene) cocky, dyni mam ted na podzim neustale „na sklade“, cukrovi se mne jako diabeticky netyka, takze trouba je volna. Hned se do toho pustim. Žanda

  36. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, čočku máme v oblibě, i když u nás z luštěnin kralují fazole. Jak seženu potřebné suroviny(francouzskou čočku neznám), hned recept vyzkouším, vypadá lákavě. Zdraví a příjemné prožití adventu všem přeje Vlasta!!!

  37. Mno připadám si trochu jako rádio Jerevan: v principu to byl tenhle recept, ale místo francouzské čočky jsem použila červenou, místo jedné máslové dýně jsem použila jenom část doplněnou pár mrkvemi, místo olivového oleje slunečnicový, místo jarní cibulky obyčejnou, místo fety jsem dala na pánev tofu a ještě jsem to posypala opraženými dýňovými semínky z té máslovky… Inu je potřeba zpracovávat suroviny, které doma jsou, a ne nakupovat další a tyhle nechávat zkazit. Ale hlavně že to bylo dobré 🙂

  38. Milá Flo, nakoupím a vyzkouším, malou čočku doma nemám, neznám. Vypadá tento recept velmi lákavě. Zatím cukroví nepeču, začnu až po Mikuláši. Díky moc.

  39. Milá Flo,
    dnes jsem již po druhé uvařila tento recept a náš novoroční oběd byl výborný a krásně barevný. A to já čočku moc často nemusím. Tak 2-3x ročně. Díky Vám jí dám v kuchyni víc šancí.
    Krásný a úspěšný rok 2018!

  40. Míla says:

    Milá Flo,
    v den naprosto bez nápadů co uvařit, stvořila jsem Tvůj teplý čočkový salát s pečenou dýní malé Hokaido (taky se nemusí loupat, stejně jako máslová Butternut). Největší pochvalou bylo synovo prohlášení, že je to dobrý a že se nacpal.
    Moc děkuji za fantastický recept.
    Míla

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close