Jde vyrobit domácí termix? Jistěže ano. Termix obsahuje tepelně upravený čili termizovaný tvaroh. Nejjednodušší způsob, jak něco takového přibližně napodobit v domácích podmínkách, je uvařit nějaký horký krém, vmíchat do něj měkký tvaroh z vaničky a nechat všechno vychladnout.

Poměry si zapamatujete snadno. Na 250-300 g krému připadne jedna vanička tvarohu, jehož tučnost si zvolte dle libosti. Vanička váží obvykle 250 g, takže krém je vůči tvarohu zhruba v rovnováze.

Krémový základ na termix

Ze všeho nejraději mám termix čokoládový, protože se dělá úplně snadno. Stačí jeden kelímek šlehačky a jedna tabulka čokolády. A jedna vanička tvarohu.

Čokoládový termix

Krok 1: Šlehačku (tedy smetanu ke šlehání) nalijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Jakmile vzkypí, ihned odstavte a bez prodlení do ní vsypte rozlámanou čokoládu.

horká smetana ke šlehání

Krok 2: Metličkou začněte míchat. Nejdřív to bude vypadat dost nedůvěryhodně. Čokoláda se bude táhnout a žmolkovatět.

rozpouštění čokolády

Krok 3: Když vydržíte míchat ještě asi minutu, stane se malé kuchařské kouzlo. Čokoláda se spojí se smetanou na hustý, hedvábný, tmavý krém.

Pokud by vás rázem přešla chuť na termix a chtěli byste si krém užít jen tak, nic vám nebrání ho v téhle podobě nalít třeba na ovocný pohár se zmrzlinou nebo na lívance či palačinky. Tohle je horká čokoládová poleva jak vyšitá. Dokonce byste ji mohli nechat vychladnout, uložit do lednice a před dalším použitím velmi jemně a šetrně rozehřát.

Krok 4: Dokud je krém úplně čerstvý a horký, vmíchejte do něj tvaroh. Opět stačí rozmíchat metličkou, mixér nebo podobné náčiní nechte ve skříni. A to je celé. Pak už jen rozlijte do misek a počkejte pár hodin na ztuhnutí.

přidání tvarohu do termixu
 

Vanilkový termix

Pokud umíte uvařit žloutkový krém (zde na blogu zatím není), tak přesně ten by byl parádním základem pro vanilkový termix. A pokud ne, nevadí, můžete ho nahradit vanilkovým pudinkem. Tím se sice do termixu dostane škrob, který v něm nemá co dělat, ale myslím, že v tomhle případě účel světí prostředky.

Jelikož se sáček pudinku dávkuje na půl litru mléka, vznikne vám dvojnásobek krému a budete tedy muset zdvojnásobit i množství tvarohu. Místo jedné vaničky vezmete dvě. Totéž platí i pro jiné příchuti pudinků.

Citrusový termix

Další možností, jak vytvořit působivou příchuť termixu, je postavit ho na citrusovém krému zvaném po anglicku curd. Recept a vše podstatné, co k němu potřebujete vědět, se nachází ve starším článku na blogu zde: citronový krém.

Tímto způsobem můžete dál pokračovat svými vlastními nápady. Pokud jako základ vezmete krém, který je jako horký tekutý, ale po vychladnutí tuhý, máte vyhráno a můžete se po hlavě vrhnout do experimentování.

Dovedu si představit něco jako termix z krupičné kaše, z ovocného pyré ztuženého želatinou, dokonce – byť to zní na první pohled šíleně – by určitě šel vyrobit slaný termix, který by se dal využít třeba jako součást studeného předkrmu.

Ale zpátky k čokoládě: nechte si chutnat 🙂
 
 
domácí termix recept
 
 

Domácí termix - čokoládový

Množství: 3 svačinové porce

Suroviny

  • 1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 vanička měkkého tvarohu (250 g)
  • cukr moučka podle chuti a potřeby (není nutný)

Postup

  1. Smetanu nalijte do kastrůlku a přiveďte téměř k varu. Odstavte a vsypte do ní nalámanou čokoládu.
  2. Metličkou míchejte tak dlouho, až se všechna čokoláda rozpustí a spojí se se šlehačkou na hladký krém.
  3. Do horkého čokoládového krému ihned přidejte tvaroh a znovu promíchejte, až vznikne hladká směs. Ochutnejte a doslaďte podle chuti.
  4. Rozlijte do tří malých misek a uložte do lednice zchladnout. Reklamace na tvaroh, který z lednice mizí samovolně a beze stop, nepřijímám.

 
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Rohlík nákup
 

Zapojte se do diskuze

  1. Ahoj Flo,

    děkuji za recept, o víkendu určitě zkusím, chtěla jsem dělat domácí pribináčky, ale termix vypadá tak krásně a chutně, že zvítězí :).

  2. Stáňa says:

    Dobrý den Flo, vanilkový termix z pudinku mě naučila sestra, dělaly ho dětem na táboře k svačině a je skvělý. A z čokolády bude určitě ještě lepší 🙂 díky za tip. Přeji vám rychlý návrat domů a aby dětem to těšení na školní rok vydrželo co nejdéle 😉
    Krásný zbytek léta přeji

  3. Dáša says:

    Milá Flo,
    děkuji za výborný tip. Ráda vyzkouším Přeji Tobě i Tvé rodině pevné nervy a sílu na zvládnutí nové situace s ne/opravou střechy. Těším se na další zprávy.

  4. Já taky děkuji, teď zrovna nesmím mléčné věci, ale chuť mám a až zase budu ve formě, určitě udělám – líbí se mi jednoduchost receptu, tu musí ocenit každý :-).

  5. Martina Šobáňová says:

    Dobrý den, slaný termix se vyráběl za minulého režimu. Vzpomínám si na cibulový. A pak na nějaký zeleninový. Vlastně taková tvarohová pomazánka.

  6. Ahoj Flo,
    moc děkuji za recept, zrovna jsem přemýšlela co udělám synům o víkendu a termix milují, hned to zkusím 🙂

  7. Milá Flo, to je trefa do černého. Sliním. Odpoledne jdu na to!!! To bude pochoutka. Přeji krásný zbytek prázdnin a klidnou přípravu ratolestí do školy. Vždyť je ještě čas …

  8. Šárka says:

    Moc díky za recepty, tvaroh svádí k možné fitness variantě, nemáte náhodou někdo nápad? Hořká čokoláda je OK, ale šlehačka už ne 🙁 díky, Šárka

    1. Šárko, viz moje odpověď pro Moniku.

    2. Terezie says:

      Co myslíte tou “fitness” variantou? Nízkotučná varianta za prvé není, to nebude pak termix. Za druhé tuků se bát nemusíte, jsou zdraví prospěšné. Doba zatracování tuků už je snad za námi, poslední poznatky ukazují, že obezita a civilizační nemoci obecně jsou způsobeny hlavně nadměrnou konzumací sacharidů (často v kombinaci s levnými nezdravými tuky, které jsou průmyslově upravené a rostlinného původu). Jinými slovy netřeba si odpírat smetanu.

  9. Ahoj Flo,
    paráda s termixem! Včera jsem čokoládový z košíku vracela zpátky do chladicího boxu, protože mi přišlo, že tato položka je z nákupu postradatelná. Meloun a citron jsem fakt potřebovala a peněz v kapse mi nestačilo…
    A dnes otevřu recept na čokoládový termix. A vypadá to mnohem luxusněji, než co bych našla v plastové krabičce z obchodu.
    Krásná drobná radost dnešního dne…
    Děkuji!
    Jitka

  10. Ahojky Flo, moc tě obdivuji s jakým smyslem pro humor přistupuješ k vašemu problému se stavbou, já už bych byla v Beřkovicích. Jinak termix příjde určitě k chuti mému vnukovi, za chvíli jedu nakupovat, tak nakoupím suroviny a pak se uvidí. Děkuji Zdena V.

  11. Milá Flo, děkuji za skvělý recept a taky to, že Tě stále neopouští dobrá nálada 🙂
    Ať vše dobře dopadne!

  12. Monika says:

    Ďakujem Flo za tento receptík, určite ho vyskúšam. Nedá sa ale termix spraviť aj z inej smotany ako len zo šľahačkovej? Zo sladkej, 12% by to nešlo? Predsa len – tie % tuku…
    Ale tá asi tak nezhustne, však?

    Držim Ti palce ohľadom rekonštrukcie, viem o čom hovoríš…Nám v týchto dňoch obkladá majster schody a manžel už má nervy na dranc, lebo majster niečo zmení a keď mu to nevyjde, tak je zodpovedný môj muž a nie on sám!

    1. Moniko, ten tuk ve smetaně je důležitý kvůli hladkému rozpuštění čokolády bez cucků. Šlo by to i se smetanou na vaření, která má asi třetinu tuku oproti smetaně na šlehání, ale aby se s ní čokoláda spojila na krém, bylo by potřeba ještě přidat trochu škrobu. Totéž platí i o mléku.

      A manželovi přeju hodně pevné nervy! Prý na to pomáhá čokoláda :-)))

  13. Ahoj Flo, soucítím s tebou. Jako člověk z branže jsem tušil, že stavba nemůže projít tak snadno. Je mi líto, že jsem tušil správně.
    Malý návrh pro klid: řekni dítkám, že letos do školy nemusí 🙂
    A nebo naopak, aby se jim po škole zastesklo, zkus obměnu – školní mňamku sedmdesátých let: tvaroh, trocha mlíka a cukru, umixovat na hladký krém. Šup s tím do misky a vychladit, pak na vrch vymáčknout z tubičky Pikao, lehce krátce vmíchat a je to. Tohle nám dělávali kdysi na základce a my prevíti jsme se po tom mohli utlouct. A přiznávám, že se to do dneška nezměnilo…
    Drobným hříškům zdar a nervy ze železa
    Codo

    1. Jak jako, že dítka nemusí do školy? Žádný takový, už si zasloužím, aby jim chvíli organizoval program zase někdo jiný 🙂
      Ten tvůj recept zní nicméně velmi svůdně, díky, píšu si ho na seznam potenciálních úplatků.

  14. Ladislav says:

    Ahoj všichni.Obdivují tě Florentino,jak můžeš všechno stihnout.Bojové podmínky a ještě se věnuješ receptum.Dík za recept.

  15. Už jen při pohledi na tu dobrotu v modré misce se mi sbíhají sliny… To se to bude vyrábět!
    A vymýšlet příchutě!!
    Děkuju moc a přeju pevné nervy k dokončovacím pracem.

  16. Jiřina says:

    Milá Flo, zrovna jsem přemýšlela, co udělat s dvěmi vaničkami tvarohu, jestli pomazánky a tak se mě ten Tvůj recept na termix náramně hodí. Zítra přijde kamarádka na kafíčko, tak ji překvapím … doufám 🙂
    Moc děkuju a i když moc nekomentuju, tak se každý čtvrtek moc těším na Tvoje mejlíky!!
    Hezký a snad poslední tropický den ze Slovácka přeje Jiřina

  17. Srdečně zdravím, dobrý recept. Určitě zkusím o víkendu chlazený to bude výborný dezert.Díky Marie

  18. Ahoj Florentýnko, díky za receptíky, budou se hodit. Vnouček má teď nějaké sladké období. Přeji stabilizaci harmonogramu prací na stavbě. Velké pozdravy z Březové posílá Lidka

  19. Báječné, brzy vyzkouším, děkuji a přeji pevné nervy 🙂

  20. Teda to je tak těžká mňamka, že neodolám a moje rodinka jistě taky ne. Ochochoch… jen odolat a nevrhnout se na ten krém bez tvarohu. S ním to aspoň zdánlivě působí tak nějak zdravě 🙂
    Velmi oceňuji statečnost celé rodiny v kauze „Jak přežít rekonstrukci“. Aspoň si dítka budou vážir domova, že? 🙂

  21. Zdravím Flori, je to tak snadné, že to zkusím i já.
    A máš pravdu, k létu patří kempování. Jenže mnozí z nás už mají dovolenou vybránu, ach jo.

  22. Štefan says:

    Ahoj Janka, Flo.
    Vždy sa tešim na to čo nového mi pošleš emailom. Mnohe veci som vyskušal a celkom mi to vyhovovalo, čim sa ti touto cestou chcem poďakovať.
    No a čo sa týka rekonštrukcie Vášho domu, tak mi ver, že jeho sklz ma vôbec neprekvapil, lebo u rekonštrukcii sa vždycky stáva, že ťa niečo zaskoči. Na začiatku som ti to nechcel napísať, aby som teba a tvoju rodinu neznepokojil. Teraz Vám všetkym držim palce, aby ste to vydržali, a aby už ďalšie sklzy neboli.
    Prosim ťa, kde si môžem objednať tvoju kucharku pre dceru.
    Tak ahoj

    1. Štefane, děkuju za tvou podporu. Těch stavebních zádrhelů nás potkalo víc než obvykle, ale co se dá dělat 🙂 Knížky si můžeš objednat v podstatě v jakémkoli internetovém knihkupectví, pokud máš nějaké své oblíbené, tak neváhej. Případně též na mém eshopu: https://eshop.kucharkaprodceru.cz. Umím knížky poslat i na Slovensko, kdybys potřeboval.

  23. Tereza Šafářová says:

    Ahoj Flo,
    děkuji za nový recepis. Dělám trochu jiný ale ráda vyzkouším tvůj.

  24. Dobrý den Florentýnko. Vím,když se nasedne do rozjetého vlaku nejde vystoupit,leda by to byl v Hošticích a tam nezastavujeme! To mě napadlo u té vaší rekonstrukce kuchyně a navíc střechy. Musíš to vše dotahnout do konce i kdyby jsi byla v kempu. Myslím si,že na toto léto nezapomeneš. Nám škola nevolá už dlouho,ale pravnouček jde od září do školky. A já budu mít skvělý recept na termix. Určitě si rád dá odpolení svačinku .
    Děkuji za receptíky,někdy to jsou až veledíla a přeji tobě i rodině spokojený návrat do vysněného bydlení. Alča

    1. Aleno, tak to je naprosto přesné přirovnání :-)))

  25. jaroslav hut says:

    místo chemického vanilkového prášku nabízím variantu:
    1/2 litru mléka
    42-48 gr kukuřičného škrobu ( záleží jak moc máte rádi hustý puding)
    vanilkový cukr dle chuti, případně vanilkový lusk
    1 žloutek
    kousek másla ( malý)
    V polovině mléka rozšleháte kukuřičný škrob, druhou polovinu s cukrem svaříte, úplně stejně jaký je návod na pudingovém prášku. Rozdíl je v tom, že odeberete trochu horkého mléka, rozšleháte v něm žloutek a vrátíte zpátky. Tím získáme barvu a výživnost. Do již hotového pudingu vmícháme kousek másla. Puding má takovou jemnou příchuť.
    No a potom se tam vmíchá tvaroh.

    Moc díky za čokoládový recept a těším se na vanilkový krém od Florentýny.
    Jarda

  26. Dekuji Ti milá Florentynko, za tuhle skvělou cokoladovo-smetanovou tečku. Už jdu na ni!! Přemýšlela jsem , co si po těch super pikantních tortilach dáme na zub???? Snad nebude vadit , že se nebudeme zdržovat tuhnutím ????????????

  27. Jarmila Vodičková says:

    Vypadá to úchvatně,určitě brzy vyzkouším.
    Díky za inspiraci. Jarmila

  28. Ahoj Flo, tvůj recept se mi moc líbí. Už se mi sbíhají sliny. Určitě ho vyzkouším.
    Jinak držím palce se stavbou. Máš můj obdiv. Alena

  29. Zdravim Flo. Tecou mi sliny, kdyz vidim Termix. Uz jsem ho jedla z rozpustene cokolady s tvarohem nebo se zakysanou smetanou. Oba byly dobre. Ale takto jsem ho jeste nejedla. Zkusim. Preji pekne pocasi a sikovne remeslniky k praci na dome.

  30. páni, super tip pro dítko 🙂 díky moc

  31. Helena says:

    Ahoj Flo.
    Já dělám dceři ještě jednodušší termix.
    1vaničku tvarohu
    1lžíci pravého kakaa
    1lžíci cukru krupice
    trochu mléka
    Vše rozšlehat ponorným mixérem.
    Flo, velmi mě mrzí, že máš takové problémy s bydlením. S řemeslníky je to někdy na dlouho.
    Přeji ti, ať to co nejdřív vyřešíte a můžete se nastěhovat.

  32. Milá Flo , moc děkuji za prázdninové tvé zážitky a recepty, řadu jsem využila. Přeji další krásné dny a nápady.

  33. Marcela says:

    Ahoj Flo,
    právě ulizuju ještě teplý citronový termix a je mi jasné, že vychladnout nestihne. Naprosto výýbornýý.
    Děkuju a ať brzy bydlíš.

  34. Zuzana says:

    Tvaroh nemám rada, ale termix vyzerá tak dobre, že možno vyskúšam 😉

  35. Milá Flo, nejdříve bych ti ráda popřála pevné nervy, bude to uržitě za to stát a jednou na ty bojové podmínky s bydlením rádi zavzpomínáte!
    Potom bych ráda poděkovala za receptík a přidám jeden tip pro ty, co bydlí v Praze..prodávám v prodejně s italskými specialitkami a mimo to, prodáváme ten nejlepší tvaroh, vyrábí se u nás v Litovli a připomíná mi tvaroh mého dětství a mládí, ten termix, ten by z něho byl božská mana..( a máme také originál piniová semínka z Itálie, někde jsem tady četla povzdechy, že nejdou sehnat..)

    1. Díky, to je parádní tip! Flo.

  36. Milá Flo, děkuji za nápad. O víkendu přijedou ještě na 5 dní vnoučata z Bruselu a protože milují čokoládu, určitě jim termix udělá radost.

  37. Míša says:

    Ahoj Flo,
    chtěla jsem se zeptat, kde je v Třebíči kemp? Je to třebíč na Vysočině? Bydlíme nedaleko a do Třebíče jsem chodila do školy.
    Recept je moc fajn, zrovna nedávno, když jsem dělala pribiňáček jsem přemýšlele, zda by se nedal sehnat recept i na termix. Úplně mi čteš myšlenky.
    Díky a stavbě zdar.

    1. Míšo, ano, je to Třebíč na Vysočině. Kemp je v městské části zvané Poušov, ale už jsme z něj bohužel odjeli.

  38. Ahoj Flo,diky za recept.Vypada bajecne.Zitra vyzkousim.

  39. JIrina says:

    Milá Florentýnko ,děkuji za super recept všechny suroviny na termix mám zítra ho udělám Jiřka

  40. Renata Charouskova says:

    Ahoj Flo! Přeji ať vše zvládneš!!!pa Ren

  41. Zdenka says:

    No toto ! V Austrálii termix nemáme a kdykoli jsem v Česku, můj oblíbený termix kupuji. Hned dnes ho vyrobím. Moc děkuji, Florentýnko.

  42. Ahojky Flo,
    díky za dobrý nápad, jak si osladit den. Budu podávat chlazený, jak jinak v těchto parných dnech. Spát mi nechutná, neb je horko i v noci a já koukám a přemýšlím, co mi přinese den následující. Teď už to vím, další vedro a čokoládový termix, ten můžeme u nás všichni.
    Tak se Florentýnko drž, vše zvládej jako doposud a neztrácej svůj úžasný optimismus.
    Ať je dílo zdárně dokonáno a Tvoje rodina spokojená.
    Pa Iva

  43. Zdena says:

    Ahoj Flo,recept se bude hodit.Příští týden u nás budou vnoučata,určitě to bude výborná mňamka a nejen pro ně.Díky za receptík a krásný zbytek prázdnin. Zdena

  44. JITKA says:

    Už se těším,hned jsem udělala,dneska bude na svačinu,zítra nám všichni odjedou,zase bude pár dní ticho.Užili jsme si,nachodili dost kilometrů Jitka

  45. Alena Z. says:

    Ahoj Florentýnko,
    výborný nápad, už se těším na domácí termix. A vnučce bude určitě též moc chutnat.
    Jinak ti držím palce, trpělivost a pevné nervy s rekonstrukcí. Vím o čem mluvím, neb u nás probíhá rekonstrukce chalupy – voda, topení – již od jara a stále není konec. No snad to do října bude… Ještě jednou díky za recept na takovouto pochoutku.

    1. Aleno, tak to máme společný cíl, mít hotovo do začátku října 🙂

  46. Ahoj Florentýnko – děkuji za jednoduchý a výborný recept. Vyzkoušela jsem, nemá chybu.
    Ať se Ti daří.

  47. Mila Flo,
    dekuji za NEUVERITELNY recept, hned vcera jsem ho vyzkousela a je naprosto fantasticky. Uplne se vracim do detstvi, ta chut je uplne presna. Je to vynikajici. Udelala jsem do malych sklenicek s vickem a mam v lednici. Nemas zkusenost, jak dlouho to asi vydrzi? Nemyslim tech 10 minut, nez to zchladne a ja to okamzite SEZERU :-). Ale spis chci dat ochutnat, tak aby se to treba nezkazilo. Dekuji za krasne ctvrtky s emailem od Tebe.

    1. Maky, trvanlivé to dlouho nebude, počítala bych to na dny.

  48. Dobrota! Už se chladí v lednici 🙂 Určitě budu dělat časteji, děkuji za super jednoduchý recept.

  49. Děkuji za recept. Hned to vyzkouším.

  50. Jindra says:

    To bude dobrota, díky za recept

  51. Milá Flo,děkuji za recept na termix,v pondělí hlídáme děti,tak se mi recept hodí udělat jim dobrou sváču 🙂
    Jinak je mi líto tebe i tvé rodiny,že se stále ještě musíte obejít bez domova.Už to musí být pro vás strašně dlouhé.
    Přeju vám hodně zdaru,aby šlo vše rychleji a mohli jít zase domů.
    Eva

  52. šárka says:

    Děkuji i za tento recept,no musím přiznat ,že mou kuchařskou aktivitu už navštívil a je moc dobrý.Šárka

  53. Rodina právě dojídá termix jako nedělní dezert. Vynikající záležitost.

  54. Termix je bezvadnej!

  55. Silvie says:

    Výtečný! Připravila jsem ho pro děti k jejich návratu z letního tábora. Moc všem chutnal. Děkujeme za recept!

  56. ahoj Flo.
    Moc děkuji za tento recept. Ráda si chodím kupovat termix, ale že je udělat po domácku o tom jsem nevěděla.
    Nemám ráda čokoládu tak vyzkouším verzi ,Vanilkový krém.
    Děkuji za tento tip.
    Iveta

  57. Ahoj Flo,

    já dělala termix z domácího pudingu a musím říct, že byl naprosto skvělý, chuťově se velmi podobal tomu, který servírují v brněnských 4pokojích a ten je teda mým cílem. Zkusím ten Tvůj, třeba je blíž!

    Odkaz na můj recept je tady: https://bit.ly/2wzyjEq

    Měj se krásně!

    Lucka

  58. Termix byl výborný ! Minulý čas proto, že se po něm jen zaprášilo. Vzniklé tři porce jsem rozdala manželovi, synovi a zeti „čekateli“ 🙂 a na mě zbyl hrnec na vylízání, jako většinou. Jednoduchý recept se skvělým výsledkem, děkuji za něj a přidávám do své sbírky.

  59. Lída says:

    Milá Flo, užívám si víkend jako hlídací babička, tak recept na termix využívám – včera s banánem, dnes čokoládový z dvojnásobného množství. Děti i vnoučátka chodí pro přídavky. Díky za rychlý a skvělý recept!!

  60. yannka says:

    Moc děkuji za bezva jednoduchý recept, hlásím, že funguje i z bezlaktózové šlehačky a tvarohu a nechutná „stejně jako tenkrát“, nýbrž ještě lépe!
    Poznámka: když čokoládu po nalámání do horké smetany necháte chvíli být, rozmícháte ji pak bez námahy za pár sekund.

  61. Kačka says:

    Je božský!

  62. Ahoj Flo,

    já vyzkoušela čokoládový termix a musím říct, že byl naprosto skvělý! Chvála od dětí i manžela. Moc děkuji za recept.
    Měj se krásně!
    Soňa

  63. Milá Flo,
    moc děkuji za recept, vnoučkům moc chutnal. Určitě lepší než kupovaný.

  64. Markéta says:

    Ahoj, Flo,
    děkuji za skvělý recept, hned jsem ho vyzkoušela a naservírovala příteli ke snídani jako překvapení. Vyvalil oči a řekl:“To je termix! Ale ten starej, dobrej!“ 😀 Je opravdu výborný. Pak jsem hned poslala recept svojí mamince jako tip, jak dostat do mladšího bratra tvaroh 😉

  65. Alena says:

    Děkuji za rychlý a jednoduchý recept. Jsem na mateřské, vařit mi moc nejde, tak jsem vděčná za krásně popsané recepty. Tento jsem zkusila dnes a fakt super! Povedlo se a po vychlazení krásně ztuhlo. Děkuji! 🙂

  66. Nejlepší na světě! Jen mě napadlo – co smetanu (a následně čokoládu) vymíchávat na vodní lázni? Nesladila jsem a použila vysokoprocentní čokoládu … Vynikající plná chuť, totálně návykové <3 🙂

    1. Janko, podle mě je ta vodní lázeň zbytečná komplikace. Jde o to jenom přivést smetanu k varu, to se nestačí připálit. Pak už se odstaví z plotýnky a tedy ani následně připálení nehrozí.

  67. Janina says:

    Hezký den.
    Recept je bezvadný – vyzkoušela jsem několikrát, ale připadá mi, že záleží na „hořkosti“ čokolády…tedy kolik procent má kakaa 🙂 Jakou používáte nebo doporučujete Vy?
    Děkuji za vstřícnost.
    Srdečně zdravím.
    Janina

    1. Janinko, vzhledem k tak malému množství použitých surovin je jasné, že kvalita každé z nich bude mít na výslednou chuť zásadní vliv. Pokud máte ráda čokoládu hodně hořkou, bude vám chutnat i výraznější termix, a naopak. Tohle je jen na Vás a na Vašich chutích. Flo.

  68. Lenka says:

    Díky za recept,určitě vyzkouším,jen se chci zeptat,když bych přidala trochu medu,nezpůsobí to nějakou paseku?

    1. Nejspíš nezpůsobí, možná jen bude výsledný termix lehce tekutější. Opravdu jen lehce.

  69. Milá Flo,
    díky za báječný recept! Šlo to rychle – přečetla jsem ho a během 5 minut byl hotový. Jen bude asi snězený dřív než vychladne ????

    1. Ano, to je slabé místo tohoto receptu.

  70. Jana H. says:

    U nás čokoládový domácí termix vede. Akorát dávám o tvaroh víc. Naposledy jsem zkusila dát část do formiček na nanuky a povedly se.

  71. Gabriela Vojtová says:

    Milá Flo, tvoje recepty jsou super… Už měsíc se snažím o nizkosacharidova stravu. Zhubla jsem přes 4 kg a cítím se skvěle. Do mého jídelníčku patří i tento termix a musím říct, že je vynikající a doporučuji všem… Už se těším na další super recepty… Gábina

  72. Dobrý den, dnes jsem dělala termix dle Vašeho receptu pro dcerku a pochutnali jsme si celá rodina ???? Moc děkuji. Neměla byste do budoucna i recept na Pribináček? Moc děkuji

    1. Marki, recept na domácí pribináček je v mojí tištěné kuchařce Snídaně u Florentýny. Zkuste do ní kouknout třeba v knihovně.

  73. Ilona says:

    Právě jsem nalila do misek, chuťově báječný, večer bude jako dezert, skvělé, jednoduché a hlavně rychlé!! Díky!

  74. Ahoj, Flo. Díky za recept, neteř měla včera první narozeniny, a protože je to mrška žravá a nejoblíbenější jídlo je vanilkový termix, tak jsem se hecla. Ano, užírala jsem (termix jsem neměla snad dvacet let a ani mě to nelákalo) a teď si jdu rychle koupit šlehačku a čokoládu, jelikož mě honí mlsná. Je to fakt úžasný 🙂

  75. Lenka says:

    Milá Flo,
    už dlouho jsem chtěla termix podle Tvého receptu vyzkoušet, ale pořád jsem se k tomu nemohla dostat. Až dnes na něj konečně došlo – použila jsem ho na dort jako hnědý tvarohový krém na doplnění k bílému krému z tvarohu a vyšlehané smetany. Dort i samotný termix (zbytek termixu bylo „nutné“ rychle spotřebovat :-)) sklidily velký úspěch. Patří Ti velké díky za super recept.
    L

  76. Táňa V. says:

    Tenhle dezert ani nemůže být špatný! Šlehačka, tvaroh a hořká čokoláda slibují vynikající pochutnáníčko. Vařila jsem s dětmi, kteří se poslední dobou projevují jako výborní pomocníci! Čekání na ztuhnutí také proběhlo kupodivu v pohodě (předem jsem je upozornila, že se to hnedka nesní a ochutnáváním v průběhu přípravy se jejich trpělivost asi také zlehka prodloužila ;-)). Děkujeme za bezvadný recept!

    1. Máte moc krásné zážitky, Táňo 🙂

  77. Děkuji za vynikající recept, dělala jsem termix čokoládový a do lednice nestihl ani doputovat :)) tak snad příště 🙂

  78. Marie says:

    Grüß Gott!

    Zkusila jsem tento recept, ale výsledek je takový rozpačitý. Na povrchu je totiž mastný.
    Použila jsem tučný Jaroměřický tvaroh, 70% čokoládu Carla (složení opravdu čokoládové bez palmových či jiných nesmyslů) a smetanu dle receptu. Je možné, že je tam toho tuku až moc?
    Vzhledem k mému věku opravdu nevím, jaký byl původní poctivý termix, se kterým je tento v komentářích srovnáván.

    P.S. Jaroměřice nad Rokytnou doporučuji ctěným čtenářkám k návštěvě, jsou jen pár kilometrů od Třebíče na naší milé jihozápadní Moravě, kteroužto zcela uměle páni z Práglu přišoupli ke kousku Čech a vzniknul tak nesmysl zvaný „Vysočina“. V tomto pozoruhodném okrese se taktéž nachází nejsevernější moravská vinice…

    1. Marie, hotový termix by určitě neměl být na povrchu mastný. Někde se něco pokazilo, ale nenapadá mě, co to mohlo být. Z některé suroviny se nejspíš oddělil tuk. Případně si ještě říkám, zda byla čokoláda ve smetaně opravdu dobře rozmíchaná na hustý, čokoládový krém?

      Díky za pozvánku do Jaroměřic, potvrzuju, že zámek i zahrada jsou překrásné.

    2. Petr Vlach says:

      Podle mě je problém v čokoládě. Čokoláda Carla má často mastné bílé stopy na povrchu hned po rozbalení, zkuste třeba Orionku nebo Lindt, obě mi fungují vždy výborně.

  79. Alena says:

    Hezký den Flo, termix je výborný. Jen ho tedy bylo málo, takže příště musím zdvojnásobit množství:-) Děkujeme za recept.

  80. Nedala by se vymyslet nejaka lehká verze u redukce? Šlehačkova verze je super, ale snažím se jist lehka, málo kalorická jidla. Dekuji

    1. Dano, v nízkotučné mléčné tekutině se nerozpustí čokoláda na tak hezký a hladký krém. Takže asi spíš zkusit nějakou verzi termixu s pudinkem. Přesto v tom bude muset být cukr.

  81. Daniel Karafiát says:

    Super recept, určitě jdu do toho. Jako malý jsem zbožňoval kávový termix. To by možná nějak šlo taky. Ale jak?

    1. Kávový pudink + tvaroh, případně tato čokoládová verze, ve které 50 ml smetany vyměníte za 50 ml silné kávy. Ale tu kávu přilijete do čokoládového krému, až bude čokoláda dobře rozpuštěná ve smetaně.

  82. Tyjo tak tohle dělám jako krém do dortu,ten čokoládový ?

  83. Zuzana says:

    Ahoj Flo, na termix jsem narazila na fb stránkách a velice mě zaujal. Tak jsem ho dětem konečně udělala. Vždy to dopadlo tak, že když jsem koupila vše potřebné, tak to najednou padlo úplně do něčeho jiného. Jen teda čokoládu jsem dala mléčnou, příště zkusím na vaření. Ale i tak byl výborný ? děti si ho pochvalovaly. Dala jsem jim ho do skleniček od jogurtu tak mi to vyšlo na 4x. Jen by mě zajímalo, jak dlouho asi vydrží v lednici? Teda pokud se hned nesni ? Děkuji

    1. Petr Vlach says:

      Ahoj, mě v pohodě vydržel 4 dny v lednici nastavené na 3°C a věřím, že by ještě klidně den dva snesl.

  84. Petr Vlach says:

    Ahoj, Flo.
    Recept je super, vyzkoušel jsem už několikrát a vždy slaví úspěch, používám 40% DeLuxe smetanu a většinou hořkou 90% čokoládu Lindt.
    Napadlo mě, jestli by nebylo možné použít do receptu bílou čokoládu, případně jaké úpravy by musely do receptu přibýt aby neztratil svoji konzistenci?
    Za odpověď předem děkuju.
    Petr

  85. Hezký den
    Určitě brzy vyzkouším. Zatím jsem dělal jen „Pacholíka“. Tvaroh, šlehačka a trochu cukru rozmíchat do hladka. Potom lžičku kakaa. Šlehačky podle požadované hustoty..
    Také dobré.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close