Univerzální recept na báječný těstovinový salát

Těstovinový salát se na letní párty hodí z mnoha důvodů: je krásný na pohled, je ho plná mísa za pár peněz a každý ho rád ochutná. Dalo by se říct, že to je takový levný, vítaný, neškodný letní společník.

Ovšem jen do té doby, než ochutnáte: Často při prvním soustu zjistíte, že to, co ještě před pár hodinami byla chlouba kuchyně, je najednou cosi rozblemcaného, s mdlou a nevýraznou chutí. Jako by se během přepravy nebo čekání vytratilo jeho kouzlo. Jakoby byl tenhle šarmantní společník ve skutečnosti zbabělý podpantoflák, se kterým žádná legrace nebude.

Pokud se hodláte postavit většímu davu a výzvě zvané těstovinový salát, pak pro vás mám univerzální návod, díky kterému budete rozdávat recept se slovy: ale to jsem jen tak něco rychle smíchala v míse.

Vlastně jsem tenhle návod sepsala jako 7 rad, díky kterým budete společně s těstovinovým salátem za hvězdu jakéhokoli večírku.

těstovinový salát

1. Těstoviny jako základ pro těstovinový salát

Když malíř začíná malovat, pečlivě si vybere plátno. Stejně tak pečlivě byste měli připravit těstoviny pro svůj salát. Nechcete se přece spoléhat, že nedbale uvařené těstoviny něčím dochutíte a zamaskujete, aby to nebylo poznat, že ne?

Moje rada zde zní, že na každých 100 g suchých těstovin byste měli vzít 1 litr vroucí vody a 1 zarovnanou lžičku soli. Pouze těstoviny uvařené v dostatečném množství dobře osolené vody jsou neoslizlé a docela slušně ochucené hned od začátku, takže nepovedou k mdlému salátu. Nic jiného byste si do těstovinového salátu neměli pouštět.

Další rada zní, abyste těstoviny nevařili příliš doměkka. Myslete vždy na to, že v zálivce ještě změknou.

Nechcete-li z nich mít už při míchání pastu (a zde opravdu nemám na mysli italské pojmenování těstovin), pak je uvařte al dente, jak doporučuje každý slušný obal od těstovin. Čili tak, aby sice byly uvařené skrz naskrz, ale stále vcelku pevné a odolné na skus. Prostě o něco tužší, než kdybyste si je vařili k boloňské omáčce jako přílohu.

Při správném uvaření těstovin na stupeň al dente už nesmíte uprostřed těstovin vidět syrové, moučnaté kousky neprovařeného těsta, a zároveň ještě nesmíte mít pocit, že už jsou těstoviny měkké příliš. Jediná šance, jak tento okamžik přesně vystihnout, je sledovat a ochutnávat těstoviny ke konci vaření v podstatě každou minutu.

Uvařené těstoviny slijte a zásadně je neproplachujte studenou vodou. To se nedělá ani v lepších rodinách.

Nepanikařte, že se vám uvařené těstoviny slepí, než dochystáte ostatní suroviny. Jakmile těstoviny smícháte se zálivkou, zase povolí, i kdyby mezitím musely chvíli čekat.

Pokud máte citlivé suroviny, které nechcete přimíchat do horkých těstovin, nebojte se horké těstoviny nechat zchladnout rozložené v nízké vrstvě, například v pekáčku. Opět nevadí, že se přitom slepí.

2. Hlavní suroviny pro těstovinový salát

Nenechte se zmýlit číslem, které vám právě svěřím.

Na každých 100 g suchých těstovin budete potřebovat 200 g dalších surovin. Takových, které určují vyznění celého salátu. Tedy zeleniny, masa, vajec a sýrů. Prostě obyčejných věcí, které hrdinně propůjčí salátu jeho název, jako třeba: fazolkový těstovinový salát s vejci nebo rajčatový těstovinový salát s mozzarellou.

Zde bych se ráda zastavila, pořádně se nadechla, než vychrlím další pravidla, a upozornila vás, jak velmi inspiratvní je tohle pravidlo číslo 2.

Vzpomínáte na hlavní tepelné úpravy? Vaření, dušení, pečení, smažení a zadělávání? Tak to je dobře.

Suroviny, které chcete použít do salátu, nemusí totiž mít jen chuť té podoby, v jaké si je přinesete domů. Můžete jim chuť změnit a zvýraznit tím, že je předem uvaříte, opečete, upečete, usmažíte nebo ugrilujete. Taková grilovaná kuřecí prsa do těstovinového salátu – to je čirá radost.

Pokud vás okamžitě jako mě napadá myšlenka, zda by se do těstovinového salátu daly použít nějaké vařené, pečené, dušené a smažené zbytky od včerejška, tak samozřejmě daly. Stačí je jen nakrájet na kousky velikosti sousta.

Co se týká počtu hlavních surovin, nepřekračujte číslo tři. Dva druhy zeleniny a jeden druh bílkoviny zní jako rozumná volba, co vy na to? Krom toho se vždycky hodí nechat jeden z těchto druhů surovin ve váhové převaze. Bratrské dělení je pěkná věc, ale všichni víme, že v praxi moc nefunguje a že je vždycky lepší, když někomu zůstane hlavní a rozhodující slovo.

Nezapomeňte, že i tyto suroviny potřebují trochu soli. Pokud je tepelně neupravujete, je dobré především zeleninu jemně nasolit, než ji přidáte k těstovinám, protože jinak se bude o sůl přetahovat s těmi surovinami, které už ji v sobě mají.

3. Dochucující suroviny pro těstovinový salát

Pokud má něco výraznou chuť, tak je to jednak docela drahé a jednak toho stejně nechcete dávat do salátu tunu, protože by to přehlušilo všechno ostatní. Takže potraviny výrazných chutí berte vždy jako doplněk – a pokud chcete dobrý těstovinový salát, tak je jako doplněk vezměte vždy.

Do této skupiny potravin patří různé nakládané zeleniny včetně oliv a sušených rajčat nebo pečených paprik v oleji, pikantní salámy, velmi slané sýry jako feta nebo parmazán, uzené ryby s lososem v čele, ale také oříšky a semínka, která zase dělají zajímavou konzistenci. Nebo opečená a vychladlá slanina, pěkně křupavá, rozdrobená na kousky. Kapary, ančovičky, chili papričky.

Na 100 g suchých těstovin vezměte kolem 20 g dochucujících surovin. Stačí jeden druh, nanejvýš však tři. Myslete na to, že silné chuti se špatně kombinují a polezou si do zelí. Krom toho je třeba je chuťově sladit i s hlavními surovinami.

Pokud se nyní nahlas ptáte, stejně jako já ve svých kuchařských začátcích, jak mám do hrnce děravého vědět, které suroviny se k sobě hodí a které si budou protiřečit, držte se jednoduchého pravidla:

Suroviny, které pochází ze stejného místa nebo ze stejné roční doby, se k sobě chuťově hodí. Takže v těstovinovém salátu budou fungovat rajčata s okurkou a s olivami a s fetou na způsob řeckých chutí, stejně jako grilované cukety a ricotta a pinie na způsob chutí italských.

4. Zálivka na těstovinový salát

Zde můžete použít cokoli, co máte rádi na saláty zeleninové. Tedy základní salátovou zálivku alias olejovo-octovou vinaigrette, krémové dresinky, zakysanou smetanu, ochucenou majonézu i jogurt. Jen se vyhněte vodovým cukrovo-octovým zálivkám, ve kterých plavával hlávkový salát, když ještě nebyl v obchodech k dostání jiný druh octa než kvasný lihový, kterýžto je bez příslušného naředění vodou v podstatě nejedlý.

Zhruba budete potřebovat 3 lžíce zálivky na 100 g suchých těstovin, tedy kolem 50 ml. To dělá 250 ml zálivky na jeden balíček těstovin, čili poměrně velké množství.

Vůbec se takového množství zálivky nelekejte. Jednak těstoviny vařením nabudou, jednak jste použili spoustu dalších surovin a do třetice budou těstoviny ještě nějakou dobu po uvaření na sobě pracovat, takže až je smícháte se zálivkou, nasají velké množství tekutiny do sebe – a tedy i chuti.

Když se nad tím zamyslíte, nedostečné množství zálivky bývá často ten důvod, proč mají těstovinové saláty velkou tendenci ztrácet odpočinkem chuť a šmrnc.

Pokud chcete salátu odlehčit a nechce se vám do něj vyklápět sklenka majonézy, prozradím vám jeden trik: část zálivky, nejvýše však polovinu, můžete nahradit vodou z vaření těstovin. Musíte však na to myslet včas a odebrat si ji zvlášť, než těstoviny slijete.

Tahle horká voda je dost slaná a plná škrobu, čili kluzká, takže nedělá žádnou neplechu, když ji pak smícháte s těstovinami a dalšími surovinami. Zbytek zálivky přimíchejte do těstovin až poté, co jste k nim vlili odebranou vodu.

5. Promíchání těstovinového salátu

Pokud jste na to nepřišli už během čtení, tak vám to prozradím na samý závěr článku: když se to všechno spočítá dohromady, tak je to docela slušná hromada surovin.

Pokud takovou hromadu budete chtít promíchat dohromady, aby žádný kousek nepřišel nazmar aby byl každý kousek dobře ochucený, budete potřebovat něco jako škopek alias lavor. Teprve po promíchání přijde čas všechno úhledně přesunout do servírovací mísy, do které se to vejde akorát.

Jinými slovy, v servírovací míse těstovinový salát nepromícháte. Bude vám to padat všude kolem, budete mě proklínat, budete mít všechno upatlané, budete muset znovu vytírat kuchyň a to si nikdo z nás nezaslouží. Vaření jídla má být radost a stejně tak servírování v krásné, čisté, kuchařskou činností neposkvrněné míse.

6. + 7. Poslední dvě rychlé rady do prázdninového kuchařského společenského života

Než se s vámi rozloučím a ještě než mi utečete do kuchyně, abyste dali vařit velký hrnec vody na těstoviny, ještě přidám poslední pokyny do života.

  1. Když uvaříte těstovinový salát podle mých rad z 250 g gramů suchých těstovin, tedy z půl balíčku, dostanete celkem přibližně 1,5 kg těstovinového salátu. To vystačí zhruba 8 lidem jako středně velká příloha ke grilovaným pochoutkám, případně 4 lidem jako větší příloha skoro až na úrovni hlavního lehkého chodu.

    Chci říct, že počty jsou tu vcelku snadné a není problém je uzpůsobit pro větší i menší společnost. Pokud se tu nějaký problém může vyskytnout, tak leda ve velikosti hrnce a míchacího škopku.

  2. Bylinkami, strouhanou citronovou kůrou nebo jemně krájenou jarní cibulkou vždycky salát parádně oživíte. Tyhle věci však vmíchejte zásadně co možná nejpozději. Pokud není šance na poslední chvíli salát promíchat, protože jste si lavor nechali doma, pouze jimi posypte povrch mísy s těstovinovým salátem.

Pokud máte pořád pocit, že vám chybí inspirace, vezměte první recept na těstovinový salát, který vám přijde pod ruku a na který byste měli chuť, a upravte si ho podle těchto pravidel. Pak se přijďte pochlubit do komentářů, na čem jste si pochutnali.

Pro jistotu ještě jednou opakuju počty.

Pro 4 lidi jako větší přílohu nebo pro 8 lidí jako menší přílohu:

  • 250 g suchých, neuvařených těstovin, které uvaříte
  • 500 g dalších surovin, především zeleniny, masa, vajec a sýrů
  • 50 g surovin s výraznou chutí
  • 125 ml zálivky
  • hrst bylinek na posypání

Krásné léto za všech okolností přeju.
 

Zapojte se do diskuze

  1. Zdravím!
    Už ten první obrázek mě přesvědčil, že to bude o mnoho lepší, než co jsem kdy ochutnala. Těstoviny u nás moc nejdou, ale věřím, že jak ochutnají tohle, budem to dělat dost často. Už teď mám chuť!

  2. Hanasuch says:

    Ahoj Florentýno, je pravda, že z těstovinových salátů bývám lehce zmatená – např. tedy tam strkám všechno možné, a přidávám majonézu, protože zamaskuje všechny nedokonalosti. Takže to, že nemá být moc surovin, se mi líbí, stejně jako další rady. Dobrý nápad, leccos mi teď zraje na zahradě – fazolky, okurky, kopr – tak to jen rozumně zkombinovat. Díky, měj se hezky!

  3. Milá Flo, to je perfektní návod. Mdlý rozvařený těstovinový salát zamaskovaný horou majonézy, aby to snad mělo nějakou chuť, je moje noční můra. Zato semolinové těstoviny s kvalitními surovinami, to je radost. A základ je dostatečně osolit vodu na těstoviny, jinak jsou prostě divné.
    Přidám přítelovo oblíbené jídlo – dám vařit těstoviny a na poslední čtyři minuty varu k nim přihodím kousky řapíkatého celeru. Mezitím osmahnu krůtí prsíčka se solí a pepřem, pak do toho přihodím sušená rajčata v oleji (domácí maminčina, mňam!!!) a jako zálivku použiju smetanu se strouhaným parmezánem. Když jsem to uvařila poprvé, tak si šel přítel dvakrát přidat…

  4. Ahoj Flo,
    tvůj dnešní recept mě potěšil, protože zásady vaření těstovin i úpravu masa do salátu také tak prožívám. Jen dávám tři druhy zeleniny,okurky salátové, rajčata a papriky. Nejvíc rajčat a jejich výběru se věnuji důkladně. Nejčastěji to bývají cherry. Papriky naopak málo a na malé kousky. Je moc výrazná. Maso, nejlépe drůbeží prsa,krájím na nudličky a smažím na olivovém oleji a ochucuji směsí koření na gyros. Někdy dávám vejce natvrdo. Když je málo masa…
    Maso k těstovinám přimíchám i s olejem. Krásně se těstoviny obalí a ochutí. A když se nakonec přidá majonéza,proline se chuť majolky, koření a rajčat-hmmmm. Kdo to ochutnal,ptal se, co je to za omáčku. Nevěří,že je tam majolka ????
    Vlastně jsem si dřív neuměla představit, že by mi chutnaly těstoviny studené. Když jsem to někde ochutnala,brrrr! Ale manžel naléhal,až jsem to zkusila a super. Naše letní nej…

  5. Marcela says:

    Ahoj Flo,
    super tipy. Díky! Těstovinové saláty dělávám ráda, u nás vévodí s opečeným kuřecím masíčkem a opečeným ananasem, přidanou zeleninkou, troškou zakysané smetany a majolky, sůl, trošku čerstvě namletého pepře. Mňam. Tvé rady jsou úžasné a co mě nejvíce zaujalo, že těstoviny neproplachujeme. Vždy jsem to považovala za nesmysl, už jen pro to, že to těstoviny ochladí a když to člověk podává jako přílohu k obědu, tak by byly studené. Ale ty máš určitě ještě nějaký jiný důvod proč to nedělat? Ale chytré návody na těstovinách vždy píší „těstoviny slijeme a propláchneme studenou vodou“. Můžeš se podělit o poznatek, proč to nedělat? Jde jen o to, že je to zbytečné?

    1. Marcelo, nemám na to žádné odborné vysvětlení, jen praktickou zkušenost: když se těstoviny nepropláchnou, tak se na povrchu neuzavřou a úplně jinak se pojí s tím, s čím mají: tedy s omáčkou nebo se zálivkou. Jsou pak schopné do sebe vstřebat chutě i část tekutiny, prostě tak, jak to má být.

  6. adamos says:

    Jestli-pak by šel i z teplých těstovin? zdr. ad

    1. Ve většině případů se bude dělat z ještě horkých těstovin. To chlazení je jen okrajový případ.

  7. Jaroslav Schmidt says:

    Dobrý den, Flo,
    díky za inspiraci, vždycky před víkendem, kdy je vaření, pečení, etc,etc na mé maličkosti, je každá dobrá rada – ne drahá- ale navýsost vítaná.
    Mám „za rohem“ prodejnu, do které přivážejí kvalitní těstoviny z jedné blízké, skoro domácí výrobny, přes chodbu v domě milou paní sousedku, která velmi často zazvoní s kvalitními přebytky své zahrádky a k tomu Vaše rady, jak a co dát vhodně dohromady.
    Pravda, většinou už na ty víkendy chystám jen pro mne a „bábinu“, ale, co bych vlastně dělal, žeáno?
    Takže ještě jednou díky, mějte se s rodinou , v pokud možno pěkném počasí, pohodově u bazénu i jinde, kam o těchto prázdninách zavítáte.
    Jaroslav S.

  8. Martin says:

    Těstoviny,tuňák,pórek,dužina z rajčat,jogonéza,kečup,koňak,trochu olivového oleje,pár kapek tabasca a je to!

  9. Martin says:

    Opravuji: rajčata zbavená dužiny a čerstvá bazalka

  10. Alžběta says:

    Cestovinový salát nepatří mezi mé favority,ale po přečtení Tvých rad ho asi udělám.

  11. Kynčlová Ilona says:

    Florentýnko díky za oživení, těstovinový salát dělám ráda, někdy jako přílohu, jindy jako večeři když tam přidám maso (často když mi zbyde pečené kuře od oběda), nedávám do něj cibulku připadá mi do salátu moc ostrá. Teď se ho chystám udělat, koupila jsem ančovičky a mám chuť na něco pikantnějšího a taky jsem dostala křepelčí vajíčka, tak tam dám půlky vařených na ozdobu a nějakou zeleninku k tomu.

  12. Milá Flo, díky za výborný recept, vždycky je dobré vědět jaké poměry se mají do jídla dát. Eva

  13. A proč se uvařené nudle nemají proplachovat?

    1. Viz moje odpověď výše.

  14. Bohuška says:

    Teda Flo, moc tě zdravím. Díky za tento recept, můj muž to nikdy nejedl, teď jsme s tím začali, tak jsem ráda za tvé rady. Dočetla jsem popis, začala psát rozpis, a vidím, že to máš zpracované, tak jsem uznale nahlas řekla: teda, ta holka je ale šikovná :-)I minulý týden byl bezva recept, tak opravdu moc děkuji. Ještě jednou díky. B

  15. Jan Hošek says:

    Pokud se nezkazí těstoviny, nemá to skutečně chybu. Díky za recept. Jan 🙂

  16. Ladislav says:

    Ahoj Florentýno.Je neuvěřitelné,jak se dovedeš rozepsát o obyčejném( neobyčejném) těsovinovém salátu.Tvé rady jsou vždy perfektní a proto se budu jími řídit.Jdu nato.

  17. Miroslava says:

    Milá Flo,
    před čtyřiceti lety nás doma s existencí těstovinového salátu seznámila dcera, které byl předkládán na studiu v Praze v menze pod názvem „Studentský salát“. Pro nás doma to tehdy byla neuvěřitelná novinka. Dcera říkala: je to přesně jako bramborový salát, ale místo brambor jsou v tom těstoviny. Je to strašnéééééé!!!! A od těch dob v mém povědomí tento salát tak zůstal. Samozřejmě jsem jej tedy nikdy nedělala a pečlivě se mu v jídelnách vyhýbala.
    Tvůj článek je o něčem naprosto jiném.Jsem moc zvědavá, pokud se odvážím jej na zkoušku vyrobit, na výsledek. Díky za podrobný návod. S mnoha pozdravy Miroslava

  18. vlastaszokeova says:

    Já těstoviny nemusím, ale včera jsem si udělala něco podobnáho z cizrny. Cibulku a česnek jsem malinko orestovala, uvařemou cizrnu, sušená rajčátka v oleji a hodně čerstvé bazalky, bylo to vynikající. Jsem diabetička, tak těstoviny nemusím.Přeji příjemný pobyt u bazénu !!!

  19. JarkaPoro says:

    Ahoj Flo, zase výborný recept. Těstoviny v naší rodině jsou hodně používané jako přílohy, ale saláty taky dělám ráda, jen z drobnějších tvarů – např. italská těstovinová rýže (ona po uvaření dost nabyde). Milujeme tuňákový se zeleninou, domácími rajčaty v oleji, pár oliv a posypaný natí z cibulky. Té je zrovna teď hodně a tu můžeme skoro na všechno. Jinam přeji příjemné počtení u bazénu a ať nám svítí sluníčko!

  20. Vlasta Krestova says:

    Těstovinový salát dělám. Většinou z produktů co dům dal, ale vždy se vydaří. Poměry jsem nevěděla a moc za ně děkuji.
    Přeji hezkou a odpočinkovou dovolenou. U bazénu to je jistě dobré, teď by to chtělo více sluníčka, ale to určitě přijde.

  21. Božena Krejčová says:

    Děkuji moc při čtení Vašeho receptu jsem na to dostala takovou chuť, že aniž bych měla zbytky masa, tak jsem šla a kuřecí nakrájela na nudličky a opekla a ochutila řídila se Vaší radou, zalila vodou z těstovin a byl výborný, samozřejmě jsem dala zeleninu a angl.slaninu opečenou. Děkuji Krejčová Boženka a i když jsem už stará bába, tak milá Flo nemám ráda když mě někdo jmenuje Boženo tak třeba BOžo DĚKUJI

  22. Marketa Rabensteiner says:

    Ahoj Flo! U nas v Rakousku taky nakrajime na nudlicky tenky dietni salam, zeleninu, ktera prave roste,muzeme nastrouhat i cukinu a mirne muzeme nastrouhat i cesnek,s cesnekem opatrne,intenzitu si zvolte sami,i to chutna vyborne.

    1. Další bezva nápad, díky 🙂

  23. Marketa Rabensteiner says:

    A jeste jsme vlastne zapomnela,natrouhat nebo na kosticky nakrajet tvrdy syr a letni pochoutka je hotova! Dobrou chut!

  24. Honza says:

    Milá Florentýno,
    bylo by prosím možné přidat recept na salát, který září na úvodní fotografii ????
    Díky, Honza

    1. Honzo, tak to je výzva 🙂 Ono se to ale dá odvodit podle univerzálního návodu a fotky. Těstoviny, papriky, cherry rajčata, sušená rajčata včetně oleje, parmazán, čerstvé oregano. Papriky velmi jemně podušené na rajčatovém oleji, pro zvýraznění chuti.

  25. Barbara says:

    Drahá Flo, včera jsem měla na návštěvě kámošky a říkala jsem si, co jim tak asi předhodím k občerstvení…a přišel Tvůj čtvrteční e-mail a bylo jasno, jen z důvodů časové tísně jsem koupila grilované kuře…a dle Tvých rad byl salát skvělý…..Od doby, co jsem si koupila Tvé kuchařky a chodí mi čtvrteční mejly je pro mne radost vařit a rodinka je okouzlena novými variacemi (meruňkové knedlíky vedou). Původně jsem chtěla Kuchařku pro dceru věnovat mé provdané dceři, ale asi ji koupím druhou :o)))) Díky za neotřelé a vtipně podané rady, odlehčenou kuchyni a vůbec…
    Zdravím, Barbara.

    1. Tak to mám velkou radost a moc ti fandím! Flo.

  26. Helena says:

    Až na jednu výjimku jsem zatím jedla jen ten na začátku popisovaný těstovinový salát mdlé nanicovaté chuti, takže mě nikdy nelákalo ho zkusit připravit. Jinak těstovinám se nevyhýbám, i když nejradši mám nudle s mákem, zapečené šunkofleky nebo kolínka k UHO. Ale tenhle podrobný dokonale blbovzdorný recept mě asi přiměje to ještě jednou zkusit. Stejně jako jsem už zkusila chřest – a s úspěchem! Díky.
    Teď zrovna ale nemám na experimenty čas, čeká na mě 10 kilo okurek a zbytek rybízu na zpracování – po šťávě ještě marmeláda.

  27. Jani, děkuju za všechny všechny všechny vaše články. Pravidelně je čtu, schovávám si odkazy, učím se, inspiruju se. Nikdo mě nenaučil o vaření tolik jako vy. Ad těstoviny – už vím, co bude zítra k obědu. DĚKUJU! 🙂

  28. Těstovinové saláty mám ráda snad odjakživa. Je pravda, že jsem do nich dříve cpala těch surovin až moc/vystačilo by to na saláty dva/ a ty chutě se tloukly. Postupně jsem ubírala a ubírala a chutnalo to líp a líp /podle hesla někdy méně znamená více/. Díky za ty poměry surovin, ty se móóóc hodí.
    Díky Jiřina

  29. Ahoj Flo,díky za podrobný receptík,příští týden slibují krásné počasí,tak se bude tento ,,bazénový,, recept hodit. Těstovinový salát vzal na milost i můj manžel,ikdyž nudle na slano nemá rád. Vyzkouším samozřejmě podle Tvého receptu,určitě bude výborný,je dobré znát poměr surovin,aby chuť byla vyvážená. Těším se na čtvrtek,čím nás zase překvapíš.Budu mít 14 dnů na starosti vnoučata a to si pěkně zavařím.Když jsou u nás,mají pořád hlad.Ráda uvítám nějakou inspiraci – rychlovku,žádné dlouhé vyvařování,těstovinový salátek určitě také zařadím. Z.

    1. tak to jsme na tom stejně/ taky 14 dnů vnoučata a ještě mají neštovice/. Jiřina

  30. Milá Flo, inspirovala jsi mě svým návodem na těstovinový salát a tak jsem dělala dnes k večeři a moc jsem si pochutnala, chtěla jsem pikantní a tak jsem do něj dala ančovičky, pokrájené naložené cibulky, opečenou slaninu, naložená sušená rajčátka a křepelčí vajíčka plus zálivku a bylo to zase něco jiného. Takže Flo díky!

  31. Ahoj Flo.
    Děkuji za další recept. Je to poprvé co jsem četla recept jak uvařit těstoviny.
    Ráda vařím špagety, vždy jsem těstoviny vařila jen od oka, ale nikdy bych je nepropláchla studenou vodou.
    Moc jsi mi pomohla -dík.
    Iveta.

  32. Julianna says:

    Určitě jednou vyzkouším mám těstovinové saláty ráda.Dík za něj.

  33. Pamatuju si, kdyz jsem jeste v zacatcich vztahu se svym manzelem jednou udelala testovinovy salat ze zbytku spaget.
    S heslem: „to nemuze byt tak tezke, proste jenom smicham suroviny, co mi zbyly v lednici a hodi se tam“. Spojila jsem to pomazankovym maslem.
    Manzel na to doted se smichem vzpomina jako na to nejhorsi, co kdy v zivote ode me jedl. Nebo spis nejedl, fakt se to nedalo, vyhodili jsme to.
    Myslim, ze je nacase dat tomu salatu jeste jednu sanci, ted budu peclive postupovat podle tveho navodu.
    Doufam, ze manzel nespadne pod stul, az mu reknu, ze jsem delala zase testovinovy salat ????

    1. To je dokonalá historka ❤️

  34. Renata Charousková says:

    Dnes ho plánuji k večeři, už se na něj těším ????

  35. No a Flo, dopadlo to skvele! Nejen, ze manzel nespadl pod stul, ale snedl i ty porce, ktere byly mysleny na druhy den, takze diky 🙂

  36. Alexandra says:

    Jak jsem bez vás mohla vařit? 😀

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close