Na tomto bleskovém receptu na těstoviny s krevetami – anebo noky s krevetami – bych vám chtěla ukázat, jak funguje jeden naprosto nekompromisní a naprosto zásadní kuchařský trojúhelník.
Tenhle trojúhelník říká, že není možné mít všechno. Že i v kuchyni je něco za něco. Že je jenom na vás, pro co se rozhodnete, ale že když už se rozhodnete, budete se muset něčeho jiného vzdát.
Ostatně v každém oboru lidské činnosti nějaký podobně chytrý, vtipný a nesmlouvavý trojúhelník je, tak proč ho nemít taky ve vaření.
Těstoviny nebo noky s krevetami uvězněné v trojúhelníku
Trojúhelník, o kterém mluvím, má na svých vrcholech rozmístěné položky čas, cena a kvalita.
V každém jídle, které se rozhodnete uvařit, můžete upřednostnit dvě z nich, ale nikdy ne všechny tři najednou.
Pokud budete chtít uvařit rychlé a levné jídlo, budete se muset spokojit s méně kvalitními surovinami.
Pokud budete chtít uvařit rychlé a kvalitní jídlo, budete muset počítat s tím, že cena za suroviny bude o něco vyšší.
Pokud budete chtít uvařit kvalitní jídlo za rozumnou cenu, budete muset počítat s tím, že do jeho přípravy bude nezbytné vložit víc času a práce.
Tento recept na noky nebo těstoviny s krevetami vám tedy udělá radost v případě, že se vám hrubě nedostává čas, ale odmítáte jíst polotovary ve vysokém stupni průmyslového zpracování, které stačí zalít vodou a dvě minuty počkat.
Jde o ty případy, kdy si potrpíte na rozumnou kvalitu jídla a kdy předem tušíte, že nebudete chtít vařit z těch nejlevnějších surovin, ale že si klidně trochu připlatíte za suroviny s kratší tepelnou úpravou. Tohle je zhmotněné rčení, že čas jsou peníze.
Nebudu psát, že když není čas, musí se zároveň vařit z těch nejdražších surovin, to už by byl názor kuchařského extrémisty. Cena za jednu porci prostě jen bude o něco vyšší než při vaření, kdy máte na vše víc času a nemusíte se spoléhat na minutkové suroviny..
Tedy abych to uzavřela: tyhle noky s krevetami (nebo těstoviny s krevetami) mají extrémně krátký čas přípravy vykoupený vyšší průměrnou cenou za porci. Při týdenním plánování jídelníčku to však není nic, co by udělalo díru do rozpočtu, a dá se to zase vyrovnat v jiných dnech, kdy je na vaření víc času.
Jaké koupit krevety
Když se řekne – kup krevety, – pověřenému nákupem hned naskočí v hlavě asi tak pět doplňujících dotazů:
Loupané, anebo neloupané?
Chlazené, anebo mražené?
Maličké, střední, anebo obrovské tygří?
Předvařené, anebo syrové?
Se střívkem, anebo bez střívka?
O odlišnostech mezi jednotlivými podobami už jsem psala v jiném článku, takže pokud vás to zajímá, skočte si sem:
Na tento recept budete potřebovat krevety loupané, středně velké, syrové, a ideálně zbavené střívka. Mohou být chlazené i mražené, fungovat to bude s oběma druhy.
Já si pro přesně takové chodím do mrazicího boxu v Lidlu, kde se dá najít zhruba 200 g sáček s krevetami jak předvařenými, tak syrovými, stačí si je při nákupu nepoplést. Syrové mají šedou barvu, předvařené jsou narůžovělé. Jeden sáček stačí na 3 porce.
Když nechcete krevety
Tenhle recept je tak přizpůsobivý, že mu vůbec nebude vadit, pokud nechcete jíst krevety.
Klidně si krevety vyměňte za jiné minutkové maso.
Můžete třeba vzít kuřecí prsa nakrájená na tenké nudličky, aby byly v pánvi rychle propečené. Nebo vepřovou panenku, nakrájenou úplně stejně. Ale počítejte s tím, že se příprava prodlouží o 2-3 minuty, protože maso se bude propékat o něco málo déle než krevety.
Výběr zeleniny
Zrovna je období chřestu, tak jsem po něm sáhla, ale nenechte se tím zmást.
Recept na tyto noky či těstoviny si můžete plynule obměňovat v průběhu celého roku. Budete k tomu potřebovat zeleninu, které stačí 5 minut v teple. Tedy fungovat bude nejen chřest, ale taky cuketa, papriky, mražená sladká kukuřice, třešňová rajčátka, dovedu si představit i mangold, květák, brokolici nebo kapustičky.
Jemnější druhy zeleniny, které stačí jen prohřát, můžete vmíchat do omáčky až úplně nakonec. Týká se to třeba mraženého mladého hrášku, čerstvého baby špenátu nebo předvařených a zchlazených fazolkových lusků.
A naopak pevnější druhy zeleniny si můžete tepelně upravit předem, třeba jako součást včerejší večeře, a opět vmíchat do omáčky až nakonec, protože jim stačí, aby se ohřály na teplotu ostatních surovin. Vidím tu třeba vařenou mrkev nebo grilovaný lilek.
Z čeho vznikne omáčka na noky nebo těstoviny s krevetami
Základem omáčky jsou pouhé dvě suroviny, ke kterým si z plezíru můžete přidat ještě surovinu třetí.
Omáčka je vlastně to jediné, co drží celý recept pohromadě, protože všechno ostatní můžete měnit. Můžete vyměnit druh těstovin, můžete vyměnit krevety za maso, můžete zvolit jiný druh zeleniny, ale omáčka zůstává.
I když se vše změní, omáčka zůstane
Výraznou chuť a příslib rychlé večeře udělá rajčatové pesto (pesto rosso) v kombinaci s kelímkem smetany ke šlehání. Zdá se to jako divoká kombinace, ale až ji ochutnáte, budete ji pár následujících týdnů cpát snad do všeho.
Chuť krevet dokáže podtrhnout lžička rybí nebo ústřicové omáčky, ale pokud ji nemáte po ruce, nevadí. Funguje to i bez ní, jenom možná budete muset omáčku o něco málo víc dosolit.
Pesto rosso se dá běžně koupit chlazené (opět třeba v Lidlu), ale pokud si chcete vyrobit svoje vlastní, recept jsem už dříve dávala na Instagram:
Noky, anebo těstoviny?
Co se týká druhu použitých těstovin, čerstvé chlazené budou chutnat lépe než suché ze sáčku, a totéž platí pro kupované bramborové noky. Chlazené vítězí nad trvanlivými a dobrý výběr značky je základ, jinak vám večeře může růst v ústech.
Tohle všechno si samozřejmě můžete vyrobit domácí, ale pak se nemůžeme bavit o večeři hotové během okamžiku.
Pokud se rozhodnete použít trvanlivé těstoviny, dejte vodu na ně vařit zhruba o 5-7 minut dřív, než je psáno v receptu, jinak nebudete mít hotovou omáčku i těstoviny ve stejnou dobu. Tím se logicky o stejnou dobu prodlouží doba na přípravu večeře.
Deset minut začíná běžet právě… teď.
PS. Ještě takový drobný detail: pokud máte línější plotýnku, která bude 2 litry vody na uvaření těstovin přivádět k varu půl hodiny, tak už to samozřejmě taková svůdná rychlovka nebude.
Suroviny
- 180-200 g mražených, syrových, loupaných středně velkých krevet
- 300 g čerstvého chřestu (lze vyměnit za jinou zeleninu, viz úvod k receptu)
- 2 lžíce másla
- 60 g rajčatového pesta (pesto rosso)
- 1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
- 1 lžička rybí nebo ústřicové omáčky (lze vynechat)
- 1 vrchovatá lžička soli
- 2-3 porce čerstvých těstovin nebo bramborových noků, zhruba 500 g
Postup
- Do hrnce dejte vařit 2 litry vody, které osolíte vrchovatou lžičkou soli.
- Než voda přijde k varu, krevety namočte do vlažné vody, aby trochu rozmrzly a hlavně se zbavily povrchové ochranné ledové krusty. Taky očistěte chřest – odkrojte spodních 4-5 cm každého výhonku a zbytek důkladně oloupejte škrabkou. Začněte asi 1 cm pod špičkou a pokračujte až úplně dolů. Očištěný chřest nakrájejte na šikmé špalíčky zhruba 1 cm silné. Alternativně můžete použít vytříděný velmi tenký chřest, který vidíte na fotkách. Ten se nemusí loupat, neboť ještě nemá tuhá vlákna; lze ho však obvykle koupit jen na farmě nebo v gastro obchodech. Nenechte se tím odradit a klidně pracujte s tím, co máte k dispozici.
- Do větší a hlubší pánve vhoďte máslo a zahřejte ho při vyšší teplotě, až zpění. Zprudka na něm opečte scezené krevety i chřest, pomalé opékání je spíš na škodu. Nebojte se zapnout plotýnku na vyšší výkon. Jakmile krevety ze všech stran zrůžoví, déle je netrapte a přidejte rajčatové pesto. Krátce promíchejte, aby se prohřálo, a vše zalijte smetanou a rybí omáčkou. Nechte dvě minuty pobublávat, teď už klidně na středním plameni. Omáčka tím trochu zhoustne.
- Zhruba v tomto okamžiku se vám začne vařit voda, vhoďte do ní noky nebo těstoviny, povařte je po nezbytnou dobu, sceďte a hned přimíchejte k omáčce.
- Pokud je to potřeba, směs v pánvi dosolte podle chuti. Ochutnejte, zavrňte blahem, ochutnejte ještě jednou, překonejte nutkání o nic se nepodělit a zbytek noků nebo těstovin podávejte obratem.
Jo, jídlo, které se zrodí při otevření lednice a bleskové inventuře a ještě k tomu rychle. Klobouk dolů a potlesk vstoje…
Byla jsem uprimne napjata, co mama Florentyna narychlo vykouzli!!! Napadly me ihned sandwiche, jejichz cast pak skonci ve skolnim svacinovem boxu… Ale to asi nebudou nudle s krevetema nastudeno, ze ne?
Budou, ve škole je možnost jídlo si ohřát. 🙂
To vypadá opravdu skvěle .Chřest milujeme, připravujeme ho tradičně s holandskou omáčkou a pečenou rybou nebo minutkovým masem, ale s krevetami to vypadá jako skvělá kombinace.Děkuji za inspiraci
Děkuji, výborná inspirace! Ten trik s červeným pestem a smetanou neznám, stojí za zkoušku, bude to výborné.
Florentýno,
děkuji za inspiraci k bleskovému jídlu, v pěkném počasí se bude hodit. Nadchla mě variabilita receptu a pro mně nová omáčka. Jarka
Super rychlé jídlo a výborná inspirace při pozdním přìchodu domů. Díky za něj.
Výborný a variabilní recept. Noky mám v lednici skoro stále, tak je jasné, z čeho se bude vařit. Zkusím to s těmi krevetami…
Jen dotaz – fungovala by omáčka i se zeleným pestem? To mám domácí a vzhledem ke své alergii na rajčata se té červené varianty trochu obávám.
Líné plotně, která nechce vařit vodu, pomáhám rychlovarnou konvicí. Pokud není nutno vkládat potraviny do studené vody z chuťových (vývary) nebo technologických (vejce) důvodů, dám na plotnu vařit do hrnce jen trochu vody, zbytek přivedu k varu v konvici, a pak přiliju. Je to výrazně rychlejší, a v případě jiných než indukčních plotýnek i energeticky úspornější.
Milá Flo,
díky za bleskový recept. Poslední dobou nechci trávit čas v kuchyni, budu ráda za víc takových receptů 🙂 Hezký víkend
Díky, už teď se těším. Mám koupené krevety a nevěděla jsem co s nimi, aby to bylo zase něco jiného a hlavně dobrého. Irena
Ahoj všichni krevety moje žena moc nemusí ,ale možná tímto receptem ji překvapím ,teď ještě koupit vše co je třeba a jdeme do toho.
Vypadá to krásně, ale mám k tomu dotaz, na který se chystám už delší dobu. Ze zdravotních důvodů nemůžu jíst rajčata, ačkoli je miluju :/. Čí se dají v receptech nahrazovat? velmi často se používají právě na omáčky, do různých směsí a podobně, ale nějak mne jejich adekvátní náhražka nenapadá… Občas so masových směsí používám dýňové pyré, ale třeba zrovna tady by to nefungovalo :D.
Díky 🙂
Kristýno, obávám se, že tato otázka nemá uspokojivou odpověď. Rajčata jsou velmi specifická, obsahují hodně přírodního glutamátu, proto je jejich chuť výrazná a proto můžou fungovat i jako základ omáček. Možná, že by se v každém jednotlivém receptu dal najít způsob, jak je plus mínus nahradit, ale obecné pravidlo na to není a nebude. Tady si myslím, že by mohlo zafungovat i jiné pesto, s opatrností bych se nebála použít to klasické bazalkové nebo pesto z medvědího česneku, jen bych ho nenechávala v tuku tak dlouho, spíš vůbec.
Děkuji za recept – přátelé budou nadšeni..?.já tedy jen ty těstoviny a k tomu omáčku, chřest je taky prima – no, poradíme si!
Tak to je La Bomba!!! Za prvé je to rychlé, za druhé je to už podle ingrediencí prudce žravé a za třetí si dopřeji alespoň jednou do roka špargl, o kterém manžel tvrdí, že je akorát předražený a bez chuti 🙂
Teda tomu říkám načasování!
Ráno jsem vylezla z postele s rozhodnutím, že ten pytlík mražených krevet už si opravdu zaslouží zpracování. A teď ani nemusím hledat recept, super!
Dost tom, že mám až moc zeleniny na výběr. To bude největší oříšek.
Už teď mě “honí mlsná”. Díky.
Milá Florentýno,
Děkuji, výborná inspirace!
Milá Florentýno, super inspirace. Rychlé a určitě dobré.
To zní lákavě. Určitě vyzkouším.
Florentýnko děkuji,
o tomhle jsem si už delší dobu snila, se zlomenou rukou se vaří špatně .
Určitě zkusím několik variant a věřím, že to vyjde !
Nebyl by prosím tip na nějaké konkrétní dobré chlazené noky? Bohužel jsem zatím měla smůlu… díky moc!
Z lidlu a albertu nejsou špatné..
Jak je vidět, na čtvrtky se těšíme všichni.
Je to ostuda, krevety jsem ještě nedělala. Ale s těmito radami – začnu.
Děkuji.
Krásný jarní den,
vypadá to skvostně, bohužel, u nás doma bych tohle jedla jen já. Krevety, chřest, červené pesto… To bych měla slušné peklo 😀
Ale jednou si to tajně uvařím jen pro sebe, až se nikdo nebude koukat 😉
Tento recept je pro moje využití naprosto nejedlý, protože nic z daných surovin nejím,
ale všem strávníkům přeji dobrou chut!
V dnešní uspěchané době vítám rychlý a přitom exkluzivní recept děkuji ?
Díky za každou rychlou večeři (ale i za ostatní recepty, pochopitelně)!
Aktuálně řeším to samé, dítě, co už není dítě, po brigádě, po tréninku a navíc podrážděné, když je hladové.
Takže jsi mi kápla do noty, ještě jednou díky!
Iveta
Ahoj Flo,
moc děkuji za recept. Dneska vyzkoušeno k obědu. Krevety byly v mrazáku, pesto a noky jsem dokoupila, přidala rajčátka místo chřestu a na talíři dozdobila pokrájenou bazalkou. Bylo to vynikající a opravdu rychlé. Manžel také chválil, i když se do talíře díval nejdřív dost nedůvěřivě.
Přeji krásný den.
Věrka
Dobrota! Ta omáčka je skvělá.
Právě jsem dovarila.
Chystala jsem ji na dnešní večeři, ale mám chuť to sníst hned ?
Zkoušela jsem s cuketu a opekanymi noky (mám ráda, když krupou).
Děkuji za skvělý recept!
Tak jako je to výborný, ale deset minut nestačilo ani náhodou… Než se totiž oloupe chřest, tak to chvíli trvá, aspoň mně. ? Ale stihla jsem to ráno před odchodem do práce, sice fakt těsně, ale jo. Teď jen vymyslet, co se zbytkem červeného pesta.
Udělala jsem šneky z listového těsta – pesto, sunka a sýr. Jednoduché, rychle, dobre !
Zdravím, byla jsem lehce skeptická, ovšem výsledek je excelentní. rychlé, leč znamenité. Díky