Ze všech jídel na světě, která nejsou sladká, vykazuje trhací závin největší procento žádostí o recept. Tedy aspoň v mé kuchyni. Taky má v sobě zakomponovanou zvláštní pojistku proti případným zbytkům: ať upečete libovolné množství, vždycky aspoň jeden kousek chybí a někdo u stolu by si ještě rád trochu dal.
Když je na stole trhací závin, stočí se konverzace vždycky jeho směrem. Asi takhle:
„Jako to maso bylo fakt dobrý, ale můžeš mi dát recept na tvůj závin?“
Nebo takhle:
„Už nemůžu, ale vezmu si ještě kousek. Do každý ruky.“
A nakonec:
„…“
(tohle si představte jako minutu ticha při pohledu na prázdný talíř)
Co dělá trhací závin takovým trhákem – pohled psychologický
Když jsem přemýšlela, co dělá trhací závin takovým trhákem, chodila jsem s tužkou a zápisníčkem v ruce po celém domě a zapisovala jsem si všechno, co mě stran jeho žádnoucnosti napadne. Důvody bych shrnula asi takhle:
- Trhací závin se dobře trhá.
- Trhací závin se nejen dobře trhá na jednotlivé porce, ale i na talíři se skvěle trhá na jednotlivá sousta.
- Trhání trhacího závinu vytrhne člověka z pocitu, že jen tak sedí nečinně u stolu a nepodílí se na přípravě jídla.
- Když vás někdo naštve, nemusíte hned říkat trhni si nohou, můžete si místo toho zachovat důstojnost a říct: utrhni si ještě kousek. Jestli si přitom zlomyslně pomyslíte něco na způsob Ono se po tom skvěle přibírá – to už je jen a jen vaše věc. Slova o trhání si nohou a trhání si závinu přináší mluvčímu zhruba stejnou míru škodolibého uspokojení, přičemž u druhého jmenovaného je podstatně větší šance, že se příjemce skutečně zachová, jak mu navrhujete.
- Pokud chcete někoho závistivě svlíknout ze skvěle padnoucích džínů, stačí, když mu k ochutnávce trhacího závinu přiložíte s láskou ručně psaný recept a zásobu droždí na dva měsíce.
- Při přípravě trhacího závinu můžete trhnout rekord v délce pomalého kynutí těsta v lednici. (To ještě vysvětlím blíže.)
- Trhací závin vám snadno vytrhne trn z paty, pokud nevíte, jak se bezbolestně zbavit některých zbytků v lednici.
- Na trhací závin nemusíte nic chodit trhat na zahradu. Leda tak kytku do vázy. Trhací závin je tedy nezávislý na vlivu počasí i ročních období.
- Trhací závin na sebe vždy strhne veškerou pozornost, takže se před příchodem návštěvy nemusíte přehnaně namáhat úklidem domácnosti, drhnout okna, cídit kliky a cítit se pak strhaně.
- Pokud se někde pořádá párty, na kterou hosté nosí doma připravené jídlo, s trhacím závinem natrhnete všem přítomným dámám
zadekrozparek až ke kyčli. V přeneseném slova smyslu, samozřejmě. Pokud některé švy na oblečení někomu skutečně povolí, šance, že za to může ze všech přinesených jídel právě závin, je poměrně vysoká.
Co dělá trhací závin takovým trhákem – pohled kuchařský
Abyste pochopili, proč se trhací závin tak nebezpečně snadno jí, je potřeba podívat se blíž na přípravu těsta i závinu jako takového.
Jednou z hlavních příčin vysoké míry žravosti je přítomnost kynutého těsta. To, jak známo, působí jako balzám na duši, na oči, na chuťové i čichové buňky, a zejména v době pár hodin po upečení je doslova nebezpečné svou něhou a měkkostí.
V tomto případě se navíc jedná o kynuté těsto nepříliš tučné a nepříliš tuhé, tedy snadno kynoucí a následně i patřičně načechrané. Když vám na něj dám recept, je to, jako bych vám svěřila odpalovací kódy k jaderným zbraním, tak s ním prosím nakládejte odpovědně a nepůsobte úmyslné škody svému okolí. Viz natržené rozparky a kaloriemi sražené džíny výše. Člověk je schopen v touze po uznání udělat nejrůznější hlouposti.
Měkkost kynutého těsta však doplňuje ještě jedna nebezpečná finta. Ale tady musím zabrousit do jiných druhů známých těst, kynuté mi na výklad nestačí.
Krátký exkurz mezi jiná těsta
Existují dvě těsta, která jsou nesmírně křupavá jen proto, že obsahují droboučké vzduchové kapsy rozložené v jemných, vodorovných vrstvách. Je to listové těsto a křehké těsto, které se používá hlavně u koláčů. U obou těchto těst se vzduchové kapsičky vytvoří při pečení rozpuštěním kousků tuku, které jsou vpašovány do těsta při jeho zpracování.
Jinými slovy, tuk se s těstem nehněte, ale přidává se do něj jiným způsobem. U listového těsta je to zabalení kostky másla do těstového základu a následné rozválení válečkem a přeložení těsta zpět do menšího tvaru – a to několikrát za sebou, až je výsledek plný tenoučkých vrstev másla proložených tenoučkými vrstvami těsta. U křehkého těsta se křehkosti a vzduchových kapes dosáhne rozsekáním másla do mouky tak, aby kousíčky tuku zůstaly zřetelně viditelné.
Trhací závin si vypůjčil právě tento princip samostatné tukové vrstvy vpašované do těsta. Tuk, jak už jsem uvedla, se při pečení rozpustí, vsákne, a zůstanou po něm prázdné vzduchové kapsy. Navíc ochutí a zvláční těsto, takže pokud vám za celou dobu mého dosavadního popisu nedošlo, jak nebezpečný výsledek dostanete, věřím, že teď už se svým tušením blížíte.
Tenhle efekt neodolatelnosti a dvojnásobné nadýchanosti se dělá tak, že se vykynuté těsto rozválí na velký tenký plát – čím větší a tenčí, tím líp – tence potře něčím tučným, nejlépe máslem, a slavnostně zaroluje na těsnou roládu. Čím víc vrstev se vám podaří vytvořit, tím víc vzduchových kapes vznikne a tím bude trhací závin víc trhací.
Dokonalosti se pak dosáhne tím, že se syrová roláda přenese na plech a předkrájí na jednotlivé porce. Kousky se od sebe neoddělují, nechávají se ležet v těsném dotyku, takže po druhém kynnutí a upečení u sebe stále ještě lehce drží. Ale jen lehce, aby si každý u stolu mohl i bez nože a bez velkého násilí uzmout svůj právoplatný díl. A pak ještě jeden a ještě další, až si konečně řekne o recept.
Kynutí přes noc v lednici
Zde byste měli vědět o alternativním řešení pro případ, že už dnes nemáte čas čekat na vykynutí těsta, nebo už se vám nechce péct.
Zpracujte těsto, prohněťte ho, ale už ho nenechte kynout při pokojové teplotě. Celou mísu s těstem, překrytou fólií, odložte do lednice. Pokud se vám tam mísa pro velký zájem jiných surovin nevejde, odložte tam samotné těsto v největším mrazicím sáčku, jaký máte po ruce, a který jste zevnitř tence vymazali olejem.
Další tři hodiny občas kontrolujte, zda těsto neopouští vymezený prostor, případně je nekompromisně vmáčkněte zpět.
Skvělá zpráva je, že tohle těsto na vás v lednici počká i dva dny. Kvasnice se mezitím budou velmi pomalu prokousávat dostupnými sacharidy z mouky. Vytvoří pro vás delikátní, komplexní chuť, abyste ji následně mohli přebít třeba česnekem nebo kysaným zelím.
Pokud se rozhodnete těsto odložit do ledničky, počítejte s tím, že mu pak musíte dopřát hodinu pozvolného ohřívání na lince, než s ním po vyndání budete moct pracovat dál.
Celý tenhle odpočinek tedy těstu jen prospěje a totéž se dost často dá říci i o kuchaři, který ho připravuje.
Možnosti ochucení
Nejjednodušší je potřít rozválené těsto máslem stejně jako chleba a ochutit rozetřeným česnekem. To je možnost první volby. Když přidáte i čerstvé nebo sušené bylinky, přinese vám to další plusové body. Základní dávka je 100 g másla a 10 (slovy deset) stroužků česneku na jednu várku těsta podle receptu níže.
Stejně tak můžete vzít máslo a směs koření podobnou grilovacímu (paprika, kmín, česnek, trochu pepře).
Fungovat bude i máslo a strouhaný sýr, v tom případě ale počítejte i s tukem obsaženým v sýru a uberte polovinu másla.
A pak je tu další hromada možností, kdy vynecháte máslo a nahradíte ho nějakou výraznou náplní. Sice nevzniknou vzduchové kapsy, ale vrstvy těsta od sebe účinně oddělí právě náplň. Na mých dnešních fotkách to vidíte jako kombinaci kysaného zelí a vařeného uzeného masa. Další možnosti náplní najdete třeba v mojí knize Snídaně u Florentýny nebo ve své hlavě či lednici.
Nic vám nakonec nebrání pořídit do trhacího závinu i sladkou náplň, jako je máslo, skořice a cukr. Pak už to není doplněk k občerstvení, ale dezert, nicméně ani to mu neubírá na přitažlivosti.
Pár poznámek k těstu
Pro všechny, kdo mají obavy z kynutého těsta, a pro všechny, kdo s ním trochu bojují, tu mám odkaz na článek, který vám pomůže si uvědomit, co tohle těsto potřebuje, aby se povedlo: Jak na kynuté těsto.
Pro úspěšné rozválení těsta na co nejtenčí plát je důležité, abyste ho při zpracování opravdu dobře prohnětli. Znamená to aspoň 15 minut ručně nebo 5 minut v kuchyňském robotu, který hnětění těsta zvládá. Prohnětěním se v mouce probudí lepek, který umožní rozválení těsta do tenka, aniž by se trhalo nebo příliš smrskávalo zpět.
Takže kyňte, hněťte a veskrze si tenhle trhací závin užívejte. Jo a dobrou vůli spolu mějte.
Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 250 ml mléka (ideálně pokojové teploty nebo lehce vlažné, nikoli však horké)
- 50 ml oleje
- 1 lžička soli
- ½ balíčku sušeného droždí (nebo ½ kostky čerstvého)
- 400 g vařeného a vychladlého uzeného masa
- 350 g kysaného zelí
- 1 vejce na potření
- papír na pečení nebo máslo na vymazání pekáčku
Postup
- V míse robotu dohromady promíchejte mléko, olej, mouku, rozdrobené droždí a sůl. Tentokrát nemusíte zadělávat kvásek, těsto je lehké a vykyne i bez předchozí nastartování.
- Pusťte se do hnětení těsta, dokud nebude úplně hladké. Na dotek by mělo působit jako dětská plastelína – bojíte se, že vám zůstane na rukou, ale jenom trošku. Pokud máte tu smůlu, že nemůžete hníst ani ručním šlehačem s hnětacími háky, připravte se na to, že si tuhle fázi hezky odpracujete a budete přitom mnohokrát přemýšlet o smysluplnosti vašeho počínání. Rukama budete těsto intenzivně zpracovávat alespoň 15 minut. Výsledné těsto by mělo být měkké, pružné a nelepivé, jako by se chtělo odtahovat od stěn nádoby.
- Větší mísu vytřete tenkou vrstvou oleje a těsto do ní odložte. Zakryjte těsně na povrchu fólií a nechte v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem, zhruba hodinu.
- Vykynuté těsto rozdělte na poloviny. Pracovní plochu jemně poprašte hladkou moukou a vyválejte na ní z jednoho kousku těsta tenký obdélník. Na něj rozdělte polovinu zelí, polovinu nakrájeného masa, případně i bylinky nebo koření. Těsně zarolujte a přesuňte do pekáčku vyloženého papírem na pečení. Nebojte se závin zahnout nebo stočit podle rozměrů pekáčku. Totéž učiňte s druhou polovinou těsta.
- Závin uložený v pekáčku rozkrájejte na trojúhelníky v podobném vzoru, jaký má zmije na zádech, ale jednotlivé kousky od sebe neoddělujte. Čili nařízněte, dokrojte, ale s těstem dál nehýbejte. Když trojúhelníčky necháte rozkrájené těsně u sebe a nebudete je oddělovat, dostanete krásný trhací výsledek.
- Rozšlehejte vajíčko a prokrájené rolády jím potřete. Nechte ještě 30-40 minut dokynout v teple. Předehřejte troubu na 180 stupňů, záviny ještě jednou potřete vajíčkem a pečte 40 minut, dokud nedosáhnou vábně zlatavé barvy.
Ahoj Flo, zrovna jsem dodělala, samozřejmě podle Tvého receptu, výborné úžasně nadýchané tvarohové knedlíčky s jahodovým ragu a na to na mě v emailu vybafne takový lákavý recept Trhaný závin a vypadá naproti skvostně, tak si nakoupím na víkend ingredience a hned ho zkusím! 😉
Jani, tak snad jsi byla stejně tak nadšená jako z knedlíčků.
Kdybych zrovna nevařila hrách na polívku k večeři, tak bych chystala závin. I když, proč by nemohla být hrachovka se závinem?
Rozhodně. Proč by nemohla 🙂
Děkuji za recept, podobně dělám česnekové trojúhelníky. Mají vždy úspěch.
Jen co se postavím na nohy, vyzkouším. 🙂
Je to tak, česnekové trojúhelníčky jsou asi nejlepší ze všech kombinací, které toto těsto přináší. Přeji zdárné a rychlé zotavení. Flo.
Děkuji za skvělý recept – vzhledem k tomu, že manžel je diabetik, ale má rád kynuté těsto, nemusí být vždy sladké – určitě vyzkouším.
Prima, Pavlo, tak ať manželovi chutná a závin mu vynahradí absťák po kynutém pečivu.
Moje milá Flo,
přemýšlela jsem, co připravit na prvomájovou snídani pro asi 15 přátel a Ty, jako pravá přítelkyně, víš, co potřebuji a nezištně mě inspiruješ. O víkendu vyzkouším varianu zelnou, sladkou i riccotovou. Zbožňuji Tě!! Hana
Hani, až tak jsem se trefila? Tak to mám radost a opětuju bezbřehou náklonnost :-*
Ahoj Flo.Tak tenhle výborný recept na závin mám (možná podobný?). Je to něco,co všichni obdivují a milují. Naposledy jsem dělala se škvarkovou pomazánkou a je to něco fakt moc dobrého. Jinak skvěle sepsaný článek. Jsi jednička. Vlaďka
Vladi, škvarková pomazánka by mě nikdy nenapadla, ale dává to parádní smysl, díky. Musím vyzkoušet.
Srdečně zdravím po velikonocích a neustále Tě obdivuji – jsi prostě geniální. Tak se mi zdá, že se dám i na těsta a jejich pečení, ale to asi až příští zimu.
Jirko, proč čekat až do zimy, když se venku ještě pořádně neoteplilo a dokonce i dnes sněžilo? 🙂
Milá Flo, tvoje recepty jsou prostě úžasně.Pekla jsem jidáše ,byly výborné.Teď vyzkouším trhaci závin.Už se těším na další recepty.Přeji hezký den.Eva
Evi, tak ať ti závin trhají strávníci od rukou. Mám radost, že jsem se ti trefila do chuti.
Ahoj Flo,
Další geniálně jednoduchá dobrota. A navíc, zase se mohu hníst s kynutým těstem, což mi přináší uklidnění i posilování pažnich svalů(ušetřim na posilovně). Určitě vyzkouším o víkendu. Díky
Ivo, no vidíš, další výhoda v podobě ušetřených peněz za permanentku. Ta mě při procházení domovem nenapadla 🙂
Hezký den, už zadělávám těsto a přemýšlím o náplni :-)) Blanka
Tak to je snad nejrychlejší realizace receptu za celou dobu fungování tohoto blogu, Blani. Poslala bych ti medaili, samozřejmě nikoli bramborovou.
Zbraň je sice nebezpečnà, ale lze se před ní ukrýt…Vy jste absolutně nebezpečnější, protože nám s laskavým úsměvem předkládáte samé bomby!! Nejsem mlsná, ale při čtení tohoto receptu slintám jak náš pes.
Přijede návštěva, a nevím, jestli jim to mám předložit…co jak nebudou chtít odjet?? Jak říkám….jste velice nebezpečná….ale jsem moc ráda, že jste.
Sašo, tak tahle hláška mě naprosto rozsekala a jdu si dát chvíli pauzu v odpovídání na další komentáře. Děkuju, směju se od ucha k uchu.
Milá Flo,nepřestávám žasnout nad Tvými skvělými nápady nápady.Určitě vyzkouším,díky ☺ za inspiraci.Dáša
Díky, Dášo.
Flo – Ty jsi prostě neskutečná :-))) S jakou lehkostí a grácií nám servíruješ stále nové a nové dobroty, i to Tvoje podání je prostě božské – nezbývá nic jiného, než smeknout !!
Och, děkuju <3
Vypadá to přenádherně. Na víkend přijedou hladové děti, udělám slanou i sladkou variantu. Jsem lajdák na psaní, ale tentokrát napíšu výsledek a ohlasy.
Díky moc (nejen za tenhle recept).
Budu se těšit 🙂
Jééé já dělám podobně s česnekovou náplní a také se trhá je vynikající.
Takový je nejvíc nejlepší 🙂
Skvělé! Urcite vyzkouším, kynuté těsto totiž miluju ????!
A tak to má být. Flo.
Milá Flo, pořád se od Tebe dovídám něco nového. Ty nás všechny tak svádíš, to je k neuvěření. Není možné takový recept nevyzkoušet. Vypadá báječně a bude určitě skvostný. HMMM, jdu do toho.
Ivo, musím ti odpovědět totéž, co o komentář výše 🙂
Milá Flo,jako vždy je to pecka !! určitě vyzkouším,dělám podobný s česnekovým máslem – nyní s medvědím česnekem a sýrem…
Krásné dny a díky za to že tu jsi..Mila
Milo, medvědí česnek je super volba. Výborný nápad. Díky.
Milá Flo! To je skvělý recept na naše hrací sobotní večeři (kdy hrajeme deskové hry a zveme přátele).
Jenže, já jsem zase takový popleta a přestože jsem si recept přečetla dvakrát, tak nevím, kdy přesně bych to těsto měla promazat. Jako když to rozválím, tak to potřu (tím máslem, které udělá bublinky), pak dám náplň, pak zavinu a dám do pekáčku?
Předem děkuji za odpověď
S láskou K.
🙂
Kristýno, je to v podstatě tak, jak píšeš, omlouvám se, že jsem se vyjádřila nejasně.
Jsou dva možné druhy náplní, jedna obnáší máslo plus něco na ochucení (třeba česnek), druhá je bez másla. Ale jak máslo, tak jiný druh náplně je třeba rozetřít na rozválené těsto, zamotat, přenést na plech a rozkrájet.
Milá Flo. Jidášky zabodovaly, tak se pokusím upéci tento trhací závin. Jenom doufám, že se povede a bude chutnat. Hezký den a díky za fajn recepty. Mirka
Mirko, věřím, že to klapne. Je to zhruba stejně složité jako jidášky, tak žádný strach.
drahá flo, velmi jsem se pobavila nad tvým bezvadně trhlým úvodem o trhanci????o dalším psaní ani nemluvím-profesionálně sepsáno…jako vždy, teď se možná pobavím sama nad sebou, aneb, jak kačka spatlá i tak dokonale propracovaný receptík a bude ho tvrdohlavě zkoušet znovu a znovu, dokud se nebude výsledek podobat, alespoň zčásti, tomu tvému na obrazcích????????????tak já jdu do boje????moc děkuji za zábavné odpoledne s trhancem…co také jiného délat v tomto nečase, než se ohřát v kuchyni????
Kačko, věřím, že to dáš hned napoprvé a bude to super 🙂
Určitě vyzkouším variantu s máslem, česnekem a bylinkami. U nás v Austrálii je velmi populární garlick bread, to je česnekový bílý chleba. V každé samoobsluze mají nejméně pět druhů připravených k propečení do trouby. Nejčastěji je to malá veka, nakrájená na krajíčky, které jsou pomazány právě česnekem a bylinkovým máslem, poté znovu naskládané k sobě a nakonec zabalené do alobalu. V troubě se to zapeče. Dovedu si představit, jak ten tvůj recept předčí všechny druhy, které jsem dosud zkusíla. Už tím, že i těsto je čerstvě upečené. Už se nemůžu dočkat, až to vyzkouším. Dám vědět jak hosté reagovali.
Budu se těšit na ohlasy, Zdeni.
Milá Florentýnko, já jsem nadšená nejen receptem, ale i jeho skvělým podáním. Jsi jak výborná kuchařka, tak i skvělá, nápaditá průvodkyně svých receptů, máš talent nám to předat tak, abychom to jak pochopili, tak se i pobavili.
Tvůj trhací závin je pro mě novinkou a opravdu trhákem a ráda ho vyzkouším. Díky Vlasta
Vlasto, díky, tak ať se ti závin dobře trhá a nenech si ho všechen vytrhnout z rukou.
Milá Flo,sedím a přemýšlím co dobrého udělám,..nakouknu k Tobě a vidím bezva receptík…to je ono,sliny už se sbíhají.Jdu hned vyzkoušet.Díky.Majka
Vypadá to, Majko, že jsi přemýšlela ve správnou dobu a na správném místě 🙂
Florentýnko,už jsem o tomto závinu slyšela,ale nikdy jsem neochutnala a natož abych se do takového díla pustila. Nevěděla jsem jak. Tak teď už mám jasno a chutě jsou taky připravené. Uzeného v lednici kousek je,ale zelí došlo. Dokoupím a na víkend se pustím do pečení. To by u nás mohlo zabodovat.
JIdáše byly perfektní,jen se po nich zaprášilo.
Hodně elánu a fůru skvělých nápadů Ti přeje Alča
Díky, Alčo, tak ať je to trhák i u tebe.
dělala jsem ho. a byla to taková pecka, že na návštěvy budu nosit už jen tohle. tak jak se píše v článku. fakt je to pravda.
Díky za podporu, jsem ráda, že v tom nejsem sama 🙂
Tak tenhle recept se mi vážně líbí! Několik měsíců bojuju s bolestí zad a ramene a v kuchyni se téměř nevyskytuju, ale tohle mě do ní nejspíš znovu vrátí! 😉 Díky a přeju pěkné dny!
Iveta
Tak to je skvělá zpráva, Ivano, přeju teď už co nejméně problémů a bolestí a ať se vše zadaří.
Už ted´ se na to těším až vyzkouším´,určitě co nejdříve.
Toto neznám.Děkuji za inspiraci.Jarmila
Rádo se stalo. Flo.
Milá Flo,
tento týždeň som pre veľký úspech piekla trhací závin už štvrtý krát. Otestovala som ho najprv doma a potom na širokom príbuzenstve. Chutilo všetkým, dokonca aj mojej najmenšej dcére, čo pri jej chuťových preferenciách považujem za zázrak.
Piekla som s cesnakovou, škoricovou, cibuľovo-olivovou aj kapustovou plnkou. Nemala som údené mäso, tak som natrhala aspoň schwarzwaldskú šunku.
Chcela som si dať aspoň týždeň pauzu, ale manžel si už nachystal chuťové poháriky na kakaovú verziu 🙂
Ďakujem za recept.
Už čtyřikrát? Tak to je slušný výkon. Pozdravy zdatným strávníkům.
Taky nevím jak se to s máslem a bublinkami, když nakonec do těsta přijde olej, ale vyzkouším a uvidím. Dík za prima nápady. Hanka
Hanko, tím máslem se rozumí máslo, kterým se vykynuté a rozválené těsto potírá. To způsobuje vzduchové kapsy při pečení.
Vyzkouším, pak poreferuji. Teď po svátcích musím trochu hlídat kalorie.
A hlídáte je, aby neutekly? V takovém případě je trhací závin docela spolehlivý ochránce.
Florentýnko, zase jste nezklamala – určitě udělám a už se na něj těším!!
Lenka
A já se těším na případné ohlasy 🙂
Těsto je v lednici, uzené uvařené. Jsem moc zvědavá na zítřejší premiéru. Jestli se nepovede, tak jak praví klasikové: běda vám!
Tak to je fér, beru a zůstávám v očekávání případných následků.
Milá Flo, moc a moc děkuji za bezvadný recept. Už se těším, až ho vyzkouším. Tvé podání dobrot je opravdu vynikající. Mirka
Mirko, tak ať se podaří, jsem ráda, že ti zachutnala už jen samotná textová ochutnávka.
Mila Flo,
tohle je genialni! Nikdy jsem to nikde nejedla, ale urcite vyzkousim. Za par tydnu jdeme na velkou oslavu, kam ma kazdy prinest nejake pohosteni, trhaci zavin bude bezkonkurencni 🙂
Dekuji za recept a preji pekne jarni dny ♡
Kristyna
Už nějakou dobu si marně lámu hlavu nad tím, jak na klávesnici děláš to krásné obrysové srdíčko ♡
Dáš mi na něj recept? Prosím prosím.
Rada bych, ale na klavesnici bych to taky nevykouzlila… Pisu z telefonu a tam je v nabidce u znaku ♡☆ Treba si to tu bude procitat i nejaky pocitacovy expert a pomuze nam 🙂
Díky 🙂 ♡ (do té doby budu používat copy and paste)
Milá Flo,
tohle jsem nikdy neviděla a nikdy nejedla.Vypadá to bezvadně,takže co nejdřív vyzkouším.Děkuji, Míša.
Vážně jsi tohle ještě nikdy neviděla? Ono to není až tak neznámé. O to víc jsem ráda, že jsem tě s trhacím závinem mohla seznámit právě já.
Milá Florentýnko,
Teď bohužel nepeču, neb jsme (já a můj choť ) právě v cestovací manii. Ale jinak se opravdu bavím, kam na ty nápady chodíš? Jeden závin=jedna novela! Doufám, že ten recept nezašantročím a až se zase někde na chvíli usadíme, ten trhák upeču. Moc a moc Tě zdravím a miluju. Babička Tonička
Milá Toničko, spíš je to jeden závin = jedna povídka, ale děkuju za takové milé ohlasy za můj text, potěšilo mě to. Jídlo je něco jako poezie na talíři a občas se stane, že mi uteče až do klávesnice. Přeju vydařené cestování a spoustu dovezených vzpomínkových suvenýrů.
Milá Florentýnko, moc děkuji za recept a opět milé povídání. Podobné česnekové trojúhelníčky jsem poprvé jedla před 3 roky na Slovensku ( Zvolen), kde jsme byli ve spřátelené školce v rámci družby. Moc nám všem chutnaly a proto jsme si vyžádali recept- říkali jim Školkovníky????. Několikrát jsem dělala, ale vždy jen s máslem a česnekem. Tak se těším, že teď vyzkouším i se zelím nebo s riccotou!
Přeji krásné dny a už také trochu víc teplejšího jarního počasí!☀️☀️☀️
Školkovníky jsou výborný název, děkuju, vyvolalo mi to úsměv na tváři.
Milá Flo zase další zábavný návod moc se mi to líbilo a o víkendu vyzkouším ještě máme trošku domácího kysaného zelí uzené nebo anglickou dokoupím tuto variantu dělávám z listového těsta teď to teda udělám z kynutého máme rádi dělané věci na slano děkuji .
Julianko, myslím, že tato kynutá verze bude podstatně méně tučná, než tvoje zmiňovaná z listového těsta, tak třeba vám taky zachutná.
Jsem sama na chalupe, tak do pulnoci dopeceno! Jako napln slany tvaroh s cesnekem, nasekanym spenatem a kostickami uzeneho. Skvele, skoda jen, ze nema kdo ochutnat a mozna, ze az dorazi manzel nezbude uz nic. Mas me na svedomi!????
Jako že se hodláte vraždit kvůli poslednímu kousku? Doufám, že máš u sebe dost náhradního droždí a podaří se ti z mužových spárů vykoupit 🙂
Ahojky Flo,moc děkuji za recept, po přečtení jsem přestala hledat čím oblažím návštěvu.A to ještě upotřebim zbytky.Moc se těší.Hezké dny.
Díky a tobě taky krásné dny.
Ahoj Flo,úžasně napsaný článek,ostatně jako vždy a recept u kterého se už teď sbíhají sliny.Určitě zítra vyzkouším a příští týden na rodinné oslavě zaboduju,jsem si jistá!!!!! Jsem zvědavá na tu ricottovou náplň,ale uzené se zelím asi nepředčí.Děkuji za další inspiraci.
Velikonoční nádivka byla výborná a mazance jsem musela upéct dvakrát.
Zdeno, tak doufám, že další body na tvé kuchařské konto opět přibyly 🙂
ahoj Flo, vypadá fakt úžasně. Zrovna je čas oběda a já otevřu tento rcept, hned mi kručí v břiše.. tak doufám, že se najde brzy příležitost vyzkoušet a ochutnat naživo hezký víkend
Pardon, za to kručení se omlouvám 🙂
Zdravím Flo zrovna si marně hlavu lámu čím pohostím příští víkend 20 lidí co přijedou na oslavu zasnoubení mého syna. Tak už vím co jim předložím , tvůj trhací závin a vyzkouším víc náplní ať si mají z čeho vybrat. Jsi opravdu geniální a zábavná – ten úvod mě fakt rozesmál , hlavně to o natržení. Ještě ti chci poděkovat za to , že jsi stále stejně úžasná. Dík Ája
Ájo, blahopřeju synovi k zasnoubení, tobě k nové životní roli a ať se nad závinem a jeho trhacími schopnostmi bavíte a užíváte si milé společné chvilky.
Milá Flo,
já prostě nevím co říci na všechny Tvoje rady, recepty a zkušenosti, se kterými nás zásobuješ a to prosím ve čtvrtek a k tomu ještě v neděli. Musím přiznat, že se na ty dva uvedené dny těším doslova jak „malej kluk na bobon“ a hltám a hltám zatím tedy většinou písmenka.
Má to ale všechno jednu velikou vadu, kterou popsala v komentářích Saša 20.4.2017 – 11:27.
Co dodat, nádherně to vystihuje její poslední věta, se kterou se naprosto ztotožňuji. (Jak říkám….jste velice nebezpečná….ale jsem moc ráda, že jste.)
Hezké dny Honza
Honzo, za takové skryté vady prý autorka neručí 🙂
Díky, z toho těšení skoro jako na bonbon mám radost.
Upiekla som sladkú verziu…ako škoricové slimáky…ponatierala som ich domácim maslom pred aj po upečení….a chodím k tomu pekáčku a chodím…našťastie som polovicu nabalila frajerovi, inak to asi zjem sama 🙂
Florentýnka vy by ste mali mať na tieto recepty zbrojný pas 🙂
Jsem rozený pacifista, já a zbrojní pas, to by nešlo moc dohromady 🙂
Ahoj Flo,
moc dobře se to čte, připravuje a potom jí. Zase jsem si šplhla u rodiny. A hlavně mě to čtení tvých popisů tak nějak uklidňuje. Jiřina
Prosím tě, Jiřino, tak se tam v té kuchařské výšině pevně drž. Díky za vyzkoušení, mám radost, že jsi mohla šplhat a užívat si všeho, co s tímhle závinem souvisí.
Tak mě to moc nenadchlo. Verze s kysaným zelím a uzeným mi přišla obyčejná. Máme rádi burek, tak příště zkusím spíš s ochuceným mletým masem a zelím případně potřít česnekem a dát šunku a sýr. Jen kyselé zelí a anglická bylo pro mě „mdlé“. Vyválela jsem hodně tence a přesto těsto dost dokynulo. Chce to opravdu tenoulinkaté. Děláme slané záviny s listovým těstem kam dávám i rybu a špenát. Určitě to chce bylinky nebo česnek, aby to chytlo nějakou chuť. Jinak je to jen těsto se zelím.
Veroniko, ono tady hodně záleží i na kvalitě kysaného zelí. Pokud je dobře udělané, je samo o sobě velmi, velmi výrazné, jednak vzhledem k množství použité soli, jednak vzhledem k přirozené kyselosti. Takže pokud se ti to zdálo mdlé, buď jsi zvyklá na opravdu výrazná jídla, nebo mohlo jít o nějaké méně vydařené zelí. Měla jsi domácí, nebo kupované? Jinak nápad s ochucením jako burek se mi moc líbí, díky za něj.
Milá Flo, tento recept mám odzkoušený z časopisu ČD, těsto bomba, dělám aji vegetariánskou verzi s uzeným tofu a jen rozdávám recepty!!!! Díky za slané nádivky, opět super nápady! Chválí Vlasta!
Další super nápad na náplň, díky moc :-*
Ahoj Flo,
Včera odzkoušen trhací závin a musím říct , že měl úspěch přesně podle popisu. Dnes jsem na přání dělala druhý :-D.
Děkuji moc za to, že jsi a dodáváš mi kuráž, odhodlání a inspiraci. Už jsem vyzkoušela několik receptů . Mam i 2 tvé kuchařky a až budou finance postupně si pořídím všechny :-D. Skvělé podání receptů a postupů přesně pro mě …
Přeji další perfektní recepty a kuchařky a moc se na ně těším . Jana
Jani, tak to jsi to zvládla přímo ukázkově (čili podle popisu). Jsem ráda, že jsi na sebe strhla slávu a uznání, to se hned jednomu vaří další jídla lépe a radostněji. Tak ať tě tohle nadšení už neopouští. Držím ti na dálku palce.
Milá Flo,tak jsem o víkendu vyzkoušela tvůj trhací závin se zelím a uzeným masem a byla to bomba!! Moji chlapi si chodili přidávat a jen chválili.Až pak jsem si všimla že je recept i v tvé knížceVečeře u Florentýny,takže si jej nemusím opisovat a bude u nás asi často.Dal by se udělal i jako občerstvení na narozky aby byla zase změna.A ten typ na kynutí těsta v lednici je pro nás zaměstnané ženy super!!Díky moooc za senzační recept..
Ivano, souhlas, jako občerstvení na narozky je to rozhodně dobrá volba. Tak ať se vám dobře slaví a oslavuje.
Milá Flo, trhanec resp. trhance jsem upekla rovnou ze dvou dávek a bylo to výborné. Dělala jsem 4 náplně – 2 slané: zelí s uzeným a ricotta, a 2 sladké: jablka s ořechy a skořicí a mák. Co se nesnědlo hned, roztrhaly si děti do krabiček a odvezly s sebou domů. Kynuté těsto dělám ráda. Mnozí se ho bojí, ale není to tak pracné, jak se zdá a navíc je levné a je toho hodně 🙂
Těším se na další recepty.
K.
To zní jako velmi úspěšný trhací den, Květo. Jsem ráda, že jsi recept vyzkoušela, měla úspěch a děti ti mohly ruce utrhnout. S tím kynutým těstem máš naprostou pravdu, za pár peněz hodně muziky, když mu člověk věnuje trochu času a péče.
Při hledání jednoduchého receptu na zmrzku jsem narazila na Vaše stránky. Zmrzku, pokud se donutím vyplazit z brlohu, ještě asi zmáknu. Tedy…. měla bych. Předevčírem jsem totiž koupila, především pro vnučky a vnoučka, zmrzlinovač. Za pouhých, a teď se podrzte, 349,- Káčé. Tož nekup to! Jahody dnes v Kaufu, borůvky, přesto, podle letáků měly být ode dneška v prodeji, nenašla jsem ani bobuli. Zvláštní bylo, že označení na regále bylo: Borůvky , země blablabla, to už nevím, 19,90 Kč, 250 g, a přitom tam byly vaničky s, a tím jsem si stoprocentně jistá, s jahodami. Měla jsem sto chutí zeptat se na informacích, zda to jsou opravdu borůvky, ale asi po třech minutách jsem měla pocit, že pode mnou vzniká důlek, tak jsem to vzdala
Ještě bych chtěla k tomu trhacímu závinu dodat, že, aspoň u mě, by byl oblíbený právě proto, že to tak má být, tedy že se trhá, a ne, že jsem levas. Přeji všem hezký zbytek dne!!
Za případné chyby se omlouvám, píšu na mobilu a ta tlačítka jsou hrozně malá. Inu, jaká výmluva, taká, jak říkávala moje máti.
Leni, tak tomu se říká nákupní emoce se vším všudy 🙂 Jsem ráda, že nás takto seznámil recept na domácí zmrzlinu a že už jste tu zůstala.
Jelikož se trhací závin trhá na přesně předem určených místech, myslím, že obavy o svou pověst mít nemusíte, pokud se ho rozhodnete vyzkoušet.
Milá Forentýno se svým klubem, Je to príma s Vámi vařit, dnes péct! Zkusila jsem nanečisto trhák a je to opravdu trhák! A to těstíčko!!! Plnila jsem olivivým olejem, oregánem a olivami nakrájenými na kolečka. Pro chystanou oslavu připravím ještě jednu jinou náplň. Díky!
To zní ovšem velmi exkluzivně, hned bych si kousek utrhla!
Ahoj Flo, včera večer jsem oslnila Tvým trhancem. Dala jsem to do dvou pekáčků. Na stůl jsem dala jen jeden, ten druhý se ještě dopékal. Měla jsi vidět Ty smutné oči dětí, když byl pekáček prázdný. Naštěstí byl v záloze druhý, ze kterého také nic nezbylo. Myslím, že budu muset tento recept brzy pro velký úspěch opakovat. Díky moc za skvělé recepty.
Markéta
Markéto, takhle si zahrávat s emocemi dětí! 🙂
Díky za vyzkoušení a pozdravy dětem.
Dobry den, chystam se trhaci zavin upect, uz se mi sbihaji sliny. Jen dumam zda kysane zeli povarit a dosladit nebo zda dat rovnou bez priprav. Mam kupovane v sacku. Diky za radu! A tesim se na dalsi recepty!
Jani, zcela bez příprav, stačí vzít zelí tak, jak je. U kupovaného bych ho ovšem krátce propláchla na cedníku, může být kyselé až moc agresivně.
Bezva nápad! Jakou další náplň bych vzhledem k charakteru těsta doporučovala? Nemám ráda zelí… 😀 Děkuji
Evi, myslím, že zde v komentářích, v článku i v knížce Snídaně u Florentýny je těch možných náplní zmíněno víc, než se dá vyzkoušet 🙂
Diky za radu! Dnes jsem upekla a zavin mel uspech:) krasne nadychane testo ve spojeni se zelim a uzenym proste mnam! Urcite budeme opakovat, to trhani nas bavi:) uz jsem zkousela vice Vasich receptu a vzdy se paradne podari a hlavne skvele chutna! Takze velke diky!
Jani, díky, mám radost, že měl závin ohlasy. Tak ať se stále daří a trhá.
Milá Florentýno,
závin jsem včera vyzkoušel a měl úspěch přesně, jak jste předpovídala 😀
Dnes zkouším variantu, kdy těsto kyne v lednici.
Závin bych chtěl upéct brzo ráno. Poradila byste mi, prosím, jak si správně předchystat závin už do pekáčku a nechat přes noc v lednici a ráno jen upéct?
Pokud mi teď těsto kyne v lednici, mám ho před vyválením nechat ohřát, i když závin pak zas budu dávat do lednice?
Děkuji. Mějte se pěkně a těším se na další čtvrteční článek.
Honza
Honzo, v lednici by mělo kynout těsto při první fázi kynutí, tedy ještě nevytvarované. Když ho necháte nejdřív vykynout při pokojové teplotě, pak rozválíte, ochutíte, zamotáte a dáte do lednice, bude kynutí už tak rozjeté, že ho chlad nemusí zastavit, těsto překyne a v troubě se srazí. Záleží na okolnostech, teplotě okolí při kynutí, čerstvosti kvasnic, je to toho prostě dost, aby se na úspěch nedalo moc spoléhat. Nejlepší by bylo udělat v lednici první i druhé kynutí. Pak stačí vykynutý závin nechat aspoň 30 minut temeprovat a měl by se dát vcelku uspokojivě upéct.
Díky za recept, bude zařazen na jídelníček na pondělí. Budu zkoušet závin sypaný sýrem, protože na mě koukal kousek čedaru z lednice. Kolik toho sýra je tak odhadem potřeba na jednu dávku těsta? Abych případně nachystala něco navíc, kdybych měla málo.
Hlásím, že jsem si s tím poradila. Kdyby taky někdo chtěl sýrovat, tak jsem dala asi 150 g zralého čedaru do jedné půlky těsta potřené 25 g másla. Bylo to hodně sýrové, pokud by se v zásobách nedostávalo, jistě by se dalo vystačit i s míň. Já bych zopakovala stejné množství, vyhovovalo mi to tak. Akorát jak se ten sýr rozpustil, tak se to potom celé slepilo a nedalo se to trhat, takže jsem to musela předkrájet.
Druhou jsem udělala nasladko se skořicovým cukrem, zaprášilo se po obou 🙂
Hanko, pardon za pozdní odpověď, poradila sis ale skvěle 🙂
Hmmmmm……To zní lákavě=) Zrovna jsem přemýšlela, co s hromadou ukrajinského kozího sýra od kamarádů.
Tak to zní dost nadějně 🙂
P.S: Děkuji za rozšíření obzorů ohledně oleje v těstě. Celou dobu jsem si myslela, že je tam jen kvůli chuti.
Olej je v těstě kvůli vláčnosti. Máslová náplň je tam kvůli vrstvení.
Flo!!!
To je skvostní lahoda!! Tento recept nám byl neznámý. Tak ted‘ porad‘, jak TRHAT rodinu od pekáče! Už mám hlavu plnou nápadů na různé náplně 🙂
Haha, tak na odtržení strávníků od pekáče zatím žádný uspokojivý recept nemám 🙂
Jani, jdu (pokolikáté už?) poděkovat. Trhanec mívá děsný úspěch, teď jsem ho prvně dělala i v kombinaci s tou karamelizovanou cibulkou s olivami. Recept i s doporučením Tvojí knihy tak cestuje po světě dál.
❤️❤️❤️
Ahoj, právě přepisuji recept a zároveň začínám míchat těsto. Ale jsem na rozpacích z odměřování droždí.
„½ balíčku sušeného droždí (nebo ½ kostky čerstvého)“
Kostka bývá na 1 kg, zatímco sušené na 0,5 kg. Opravdu má být i sušeného půl balíčku? Omlouvám se, že s tím otravuji, ale zařekla jsem se, že Tvoje recepty budu striktně dodržovat a nebudu je NIKDY upravovat. Tak jen prosím o info jak to je s tím droždím. Díky. 🙂
Katko, i kostka bývá na půl kila mouky. Ono hodně záleží i na tom, jak hutné a tučné, případně slané to těsto je. Každopádně i s menším množstvím droždí těsto nakonec nakyne, jen to může trvat delší dobu, protože méně kvasnic = delší čas na jejich pořádné rozmnožení.
Dobrý den Flo, prosím o radu. Asi před hodinkou jsem vytáhla z trouby závin. Na povrchu je sice krásně zlatý, ale jinak je to takové tvrdé a suché cosi. Kynuté těsto jsem zkoušela už dříve v jiných formách (mazanec, kringl) a výsledek vždy stejný,tj. suché a tvrdé. 🙁 Postupuji vždy podle receptu,ale výsledný efekt vláčného kynutého těsta se nedostavuje. Poradíte, prosím, co dělám špatně?
P.S. Váš blog je nejlepším kuchařským blogem,který jsem kdy viděla. Chodím si sem pro inspiraci hodně často! 🙂
Míšo, nemůže to být zapnutým horkovzduchem? Určitě má těsto shora víc tepla, než potřebuje, takže pokud je horkovzduch vypnutý, ještě bych zkusila umístit plech na nižší příčku v troubě, případně snížovat teplotu postupně o 10 stupňů dolů, až to bude ok.
Srdečně zdravím a nabízím variantu se smaženou cibulkou …. promazat sádlem a prosypat vydatně, prosolit, propepřit a povrch sypat třeba kminem.
JInak recept opravdu skvostný !
Dobrý den, lze místo mléka použít rostlinnou variantu?
Děkuji