Vaječný koňak, který musí uzrát

Když dojde na vaječný koňak (a že na něj s příchodem Vánoc zaručeně dojde!), nedám dopustit na domácí výrobu. To, co se v obchodech skrývá pod podobným názvem, mi připadá jako výsměch českým hospodyňkám. Copak tu směs chemie, barviv a divného alkoholu opravdu chce někdo pít?

Ukážu vám, jak na vaječný koňak s kapkou fištronu. Pardon, vlastně se špetkou muškátového oříšku.

Postup je primitivní, suroviny též. Nic se nevaří, žádná zázračná surovina se nepřidává. Je to celé jednodušší, než si pro něj zajít do obchodu. Přesto má tenhle recept na vaječný koňak kouzlo, které se stává jen jednou do roka v období čekání na Vánoce.

Óda na vaječný koňak

Tento recept jsem potkala už před osmi lety a řeknu vám, že lepší opravdu neznám.

Do základu musíte vzít pár syrových žloutků, trochu smetany ke šlehání, trochu cukru a pochopitelně alkohol. To všechno jen krátce promícháte a zavřete do sterilní lahve. Když vydržíte tři týdny neupíjet, stane se zázrak.

Nejen, že se vajíčka ani smetana nezkazí. Rozležením se v něm cosi přihodí a chuť jednotlivých ingrediencí se spojí do jedné, finální, jedinečné a nezapomenutelné. Likér zhoustne, zežloutne, dospěje.

Čím déle ho vydržíte v lednici skladovat, byť klidně už načatý, tím lepší chuť i konzistence bude. Naposledy jsem to vydržela tři roky a řeknu vám, že lepší vaječný koňak jsem v životě nepila. Byl tak hebký, tak svůdný, tak hustý a okouzlující, že pouhá malá štamprle původně zamýšlená jen na ochutnání zpečetila celý jeho osud během jediného večera.

Jaký alkohol?

Přestože podvědomí vás bude svádět k použití českého tuzemáku, nedělejte to, je příliš aromatizovaný různými rumovými tresťmi.

Vezměte raději bourbon, tedy americkou whiskey, která nebude chuťově vyčnívat. Určitě znáte značky Four Roses nebo Jim Beam. Kdo ví, třeba vaše drahá polovička nedávno takovou lahev od někoho dostala a teď se s vámi určitě ráda podělí, i kdyby o tom vůbec neměla vědět.

Proč se tenhle vaječný koňak nezkazí?

Souhlasím, že je nanejvýš podivuhodné, že se vaječný koňak nezkazí, přestože jsou v něm obsaženy syrové žloutky a šlehačka.

Údajně za tím vězí dostatečné množství alkoholu, které koňak dokáže uchránit od zkázy třeba celý rok. Proto se rozhodně nesnažte množství alkoholu v receptu snížit, leda byste měli v úmyslu vypít vaječný koňak hned. Příslušné pojednání v angličtině si můžete přečíst na stránkách chowhound.com. Článek vtipně dodává, že chuťový rozdíl mezi čerstvým a odleželým vaječňákem je jako mezi nezralým a zralým banánem.

Nicméně i přes konzervační schopnosti alkoholu nemůže být trocha obezřetnosti na škodu, a tak se chovejte při výrobě docela sterilně. Pokud snad budete mít po odležení podezření na změnu barvy nebo snad ucítíte sirný zápach, koňak v žádném případě nepijte (kdo by taky mohl!).

A samozřejmě ho skladujte zásadně v chladu a temnu, čili v lednici, nikde jinde.

domácí vaječný koňak

Udělejte si ze servírování vaječňáku událost

Vlastně se nic nestane, když se do ochutnávání koňaku pustíte hned. Pít ho můžete rovnou, skoro nic mu totiž nechybí. Jen z něj příliš ucítíte vyčnívat alkohol a rozhodně si nebudete myslet, že pijete ten nejlepší vaječný koňak na světě.

Neodleželý vaječný koňak vám bude připadat docela silný a neotesaný v chuti. Mnohem víc vám proto bude chutnat rozmíchaný s trochou čerstvě ušlehané šlehačky a sněhem ze zbylých bílků. Pak ho ale opravdu vypijte hned a v dostatečně početné společnosti.

Dejte mu však čas a zázraky se začnou dít.

Jak se likér bude odležením nenápadně chuťově měnit, tak se bude snižovat i potřeba namíchat ho se šlehačkou a sněhem, aby se dal pít a nebyl ostrý. Nakonec na tohle ředění budete moci zapomenout úplně. Dokonce možná vyřknete slova, že jste lepší vaječný koňak ještě nepili. Tedy pokud vydržíte mít ho v lednici a přitom nesahat. Ani dvě kapičky.

Ale stejně…

Na přidávání ušlehané smetany a našlehaných bílků těsně před pitím je cosi kouzelného. Stejně jako výroba likéru a jeho tajemné odležení, i tohle přináší do tmavších zimních dnů pocit, že aspoň něco máme pod kontrolou. Že to, co se děje doma, si zpříjemníme a rozjasníme, jak se nám zachce, i kdyby sněhová vánice nepřestala až do jara.

Vaječný koňak, který musí uzrát

Množství: Na jednu lahev o objemu 500 ml plus něco na ochutnávání bokem

Záludný vaječňák umí proklatě rychle zahřát, a sehnat dostatečně dobrý recept také není žádné umění. Já jsem ve svém pátrání ale našla vaječný koňak jiný než ty ostatní – tenhle musí uzrát alespoň tři týdny v lahvi, dobře schovaný v lednici před svým okolím, teprve potom se v něm cosi přihodí a chuť jednotlivých ingrediencí se spojí do jedné, finální, jedinečné a nezapomenutelné.

Suroviny

  • 3-4 žloutky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (250 ml)
  • 250 ml bourbonu (je to americký recept, takže například Jim Beam)
  • 30 ml tmavého karibského rumu (případně bourbonu)
  • 30 ml lžíce brandy nebo koňaku (případně bourbonu nebo metaxy)
  • K podávání:
  • 3-4 bílky (tou dobou pochopitelně jiné, než z původních vajec)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek

Postup

  1. Připravte si lahev: do čisté půllitrové lahve nalijte vroucí vodu a nechte deset minut stát. Totéž proveďte s víčkem. Vodu vylijte, nechte lahev okapat a částečně vychladnout.
  2. Žloutky rozmíchejte s cukrem za pomocí metličky na hladkou kaši. Přilijte smetanu a alkohol, krátce promíchejte (ochutnávejte zásadně čistou lžičkou) a přelijte do vychladlé připravené lahve. Dobře zavřete a uložte na tři týdny do lednice (své nebo obdarovaného), nenechte stát při pokojové teplotě.
  3. Před podáváním zvlášť ušlehejte bílky, zvlášť šlehačku, a pak vše, i s koňakem, smíchejte ve velké míse dohromady. Rozlijte do skleniček, podávejte s ledem a špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.

 
PS. Jestli chcete být cool s výběrem vánočních dárků pro někoho jiného, zkuste mu připravit tenhle vaječný koňak. Je to nenákladné, hezké, milé, oblíbené, a hlavně pořád ještě dost originální.

Join the Conversation

  1. Fíno,posílám VELKOU GRATULACI !!!!!!!

    Karla

  2. Domácí vaječný koňak dělám už třetím rokem 🙂 – mám osvědčený tenhle recept: http://empire-of-silence.blogspot.cz/2013/12/vajecny-konak.html a jsem s ním moc spokojená.

    1. Díky za další inspiraci, Michelle. Zní to dobře. Jen bych k tomu asi přidala upozornění, že vzhledem k malému množství alkoholu je předurčen k velmi rychlé spotřebě.

    2. Včera jsem vyzkoušela recept od paní Mechelle a je naprosto báječný a mohou ho i děti. Teď je na pořadu ten od paní Florentýny. Jsem velmi zvědavá, jestli do Vánoc vydrží 🙂

  3. Alžběta says:

    Gratuluji. Děkuji za prima recept na vánoční drink.

  4. Velká gratulace letí z Hradce Králové !!!.

    1. A velké díky do Hradce 🙂

  5. navardu1 says:

    Vaječňák vypadá lákavě – zřejmě vyzkouším.

    Ale hlavně velká GRATULACE!

    1. Za obojí moc děkuju! Flo.

  6. Připojuju se ke všem gratulantům a přeji mnoho nových nápadů.
    Každý čtvrtek se těším na nový email a doufám, že ještě dlouho budu.
    Dík.

    1. Ireno, děkuju za všechno, včetně toho čtvrtečního těšení. Vynasnažím se.

  7. Ludvík says:

    Florentýno, velká gratulace. Jsem moc rád, že jsem Tě objevil a pravidelně sleduji.
    Ludvík

    1. Ludvíku, i tobě velké díky, jsem ráda, že mě sleduješ 🙂

  8. Lenka K. says:

    Velká gratulace k druhému místu. Konkurence byla obrovská. A jsem ráda, že naše hlasy jen tak nevyšumí a někde pomůžou. A teď ke koňaku. Udělala jsem ho hned v říjnu, jak jsem poprvé otevřela vánoční kuchařku. Bílky jsem si dala do mrazáku, abych pak zase nemusela řešit, co se žloutky. Mě moc chutnal, ale některým členům rodiny vadila hodně nadýchaná konzistence. Takže u nás bohužel bude zase kupovaný

    1. Leni, moc nadýchaná konzistence bola už vo fľaške, či až po pridaní šľahačky so snehom?

    2. Leni, Leti, ta šlehačka a sníh jsou nezbytné pouze pro neuleželý koňak, protože je příliš ostrý a neukázněný. Jakmile se odleží, tak není třeba tu báječnou chuť něčím nadýchávat a doplňovat. Fakt.

  9. Jéj! Na tento recept nedočkavo čakám, odkedy si ho spomenula v adventnej výzve (4. úkol). Ale teraz som rada, že vtedy ešte neuzrel svetlo sveta.
    Pretože by som určite miešala tento elixír (vyzerá naozaj … LÁKAVO!) a nie babičkinu verziu (aj so škrupinami), ktorou si (vďaka tebe) plním ďalší svoj detský sen. 🙂

    Takže – si môžem užiť obe verzie. A prípadne porovnať. :-p

    1. Už známe výsledek porovnávání, Leti? 🙂

  10. Od srdce gratuluji k úspěchu a vlastně se ani ničemu nedivím. Příště dáme první místo!!????
    Vaječňák mám připravený podle svého historického receptu ovšem s klasickým rumem. Čerstvě stojí v lednici a zraje, ale po přečtení Tvého receptu s bourbonem a metaxou moje chuťové buňky rozhodly. Ještě dnes připravím další lahvinku dle tohoto receptu. Zní to velice požitkářsky a musím to mít!!????
    Děkuji Flo, díky Tobě letos cítím opravdu vůni vánoc!!
    Krásný předvánoční čas!!

    1. Alo, to je krásné, že to vnímáš jako společnou výhru. Zítra ji jdu za nás všechny předat do Klokánku. Jsem ráda, že to nejen díky vaječňákům s těmi letošními Vánocemi zatím vypadá tak nadějně. Děkuju ti za báječnou podporu.

  11. andulka says:

    Moc gratuluju!!!
    chtěla jsem dělat koňak podle tchýně, ale tomuhle se nedá odolat…jen to asi na chvilku odložím, teď je na pusinky za zbytků ještě moc brzo;)

    1. Andulko, bílky se dají zamrazit a použít na pusinky později. Tenhle vaječňák totiž nemá bez odležení to správné kouzlo.

  12. Gratuluji ke krásnému 2.místu. a k 5.vydání knihy.
    Vaječný koňak si asi zase po letech udělám. Dělávala jsem ho se svou maminkou a maminkou mého muže. Bylo to naše vánoční pití. Naposledy jsme ho dělaly v roce 1990. Pak obě odešly během roku 1991 a 1992. A já neměla tu sílu ho udělat.
    Asi dvakrát jsem si ho koupila, pak jsem uznala, že to není ono a raději si uvařila čaj s rumem. Po přečtení tvého receptu jsem si řekla – jdu do toho. Bude domácí vánoční koňak. Zdena

    1. Zdeno, tak doufám, že ti vaječnák (až se odleží, samozřejmě) přinese úsměv na tváři a blaženě u srdce. Je to zvláštní a zároveň krásné, jak pár surovin umí vyvolat silné vzpomínky.

  13. Lenka K. says:

    Milá Flo, srdečně blahopřeji k blogerskému i vydavatelskému úspěchu a děkuji za recept! Lenka

    1. Lenko, děkuju ti nastotisíckrát za tvou báječnou podporu.

  14. Marcela Večerková says:

    Milá Flo, moc a moc gratuluji ke krásnému 2. místu. Mam velkou radost, že Tvá snaha a úsilí bylo oceněno. Děláš nám všem ohromnou radost. A přípravy s Tebou na vánoce jsou moc fajn. Vše nejlepší Marcela

    1. Marcelo, ty zase děláš radost mě. Děkuju za všechno.

  15. Ludmila says:

    Gratuluji,je to super!! Děkuji za recepty,jsem ráda,že jsem Vás objevila. Lida

    1. Lido, to je prima, že jsme se tu tak našly. Tak ať se Vám tu i nadále líbí a baví Vás to tu.

  16. Milá Florentýnko,
    posílám srdečný pozdrav(nikoliv ze zeměkoule,ale z Valašska) a velikou gratulaci ke krásnému umístění – ZASLOUŽIŠ si jej.
    Hezký den.
    Lidka k.

    1. Lidko, srdečné pozdravy na Valašsko, děkuju a krásný advent!
      Flo.

  17. ahoj Flo,
    -gratulujem ku kásnemu umiestneniu, tiež som rada, že naše hlasy neboli marné
    -vaječný koňak určite vyskúšam tento rok*/ podľa Teba, lebo zatiaľ všetko, čo som robila podľa Tvojich receptov sa úžasne vydarilo =ĎAKUJEM.
    */ nedá mi nepripojiť môj asi 40-ročný Rp, lebo je maximálne nenáročný : 4-5 žĺtkov,1vanilkový (nie vanilínový) cukor,1 sladené kondenzované mlieko (Salko 397gr)-dobre premiešať metličkou (nie šľahať a už vôbec nie mixérom). postupne priliať 1/2 L fajnovej vodky (alebo kvalitného rumu do kakaovej verzie). výsledok zlejem do 3/4 L efektnej fľašky.prvé dni po zarobení denne pretrepať, cca po týždni začína tuhnúť.
    pekný deň praje JanaŠ.

    1. Jani, děkuju za recept, moc mě láká k vyzkoušení. A za všechna tvoje milá slova. Flo.

  18. Tak už se to tiskne. Jen projdu zásoby alkoholu, zjistím, že bourbon nemáme, vypravím se pro něj a jdu na to. Vánoce se blíží. Už se těším, jak si uděláme vánoční pohodu s vaječným koňakem a vanilkovými rohlíčky. Jinak sladké nejím, ale tohle patří k vánoční rodinné pohodě.

    1. Evi, souhlas! Jsou to právě tyhle rodinné nezbytnosti, které dělají vánoční tradici takovou kotvou ve vlnách celoročního kalupu.

  19. Milá Flo srdečne gratulujem, zistila som to včera v noci, a dávam klobúk dolu ….pri tak velkej rodine sa vieš podelit /srdiečko – chýbajú mi tu smejlíky/
    dokonca aj nám tu venuješ spústu volného času,
    vaječný konak som naposledy varila asi tak pre 35 rokmi, vtedy sa chodilo do polska na špiritus špeciálne na doma vyrábané konaky – kávový, kakaový …tak tentoraz to skúsim znova, dcéra síce každý rok kupuje, ale domáci je domáci …..
    tak k dlhému zoznamu pre tatíka pribudnú dalšie ingrediencie ….
    ešte raz gratulujem a NA ZDRAVIE
    Irena

    1. Ireno, děkuju za vzpomínky, milá slova, gratulaci, že tu jsi a tisíc dalších věcí! Flo.

  20. odkaz pre Andulku – blielky krásne vydržia v mrazničke a nejaký ten piatok aj v chladničke …len si ich poriadne treba označit a neponúknut ako polievku 🙁

  21. Velká gratulace a díky!

  22. Elvíra Kovařčíková says:

    Flo,moc gratuluji a přeji hodně dalších takových ocenění,protože si ro zasloužíš co proto všechno děláš.Věnuješ se tomu opravdu vyjímečně a proto Ti náleží tolik pochval.
    S pozdravem Elvíra

    1. Elvíro, jsi moc milá, děkuju. Vážím si toho, co jsi napsala.

  23. Zasloužíš si to ocenění, moc jsem ti to přála. A vaječný koňak dnes odpoledne vyzkouším. Díky

    1. Díky, Evi, a ať se koňak vydaří. Flo.

  24. Moc gratuluji Florentýnko, mám radost , zasloužíš si, obdivuji Tvojí energii a příště určitě 1 místo, už teď tam posílám ten záměr.Děkuji za recepty, už popíjíme svařáček a vaječný koňáček také vyzkouším.
    Krásné adventní dny přeje Lidka D.

    1. Lidko, moc ti děkuju, radost máme společnou a jak se říká – sdílená radost je dvojnásobná radost. Krásný advent i tobě. Flo.

  25. Jarmila says:

    Jani,blahopřeji ke krásnému umístění a dík za všechny recepty.moc si to užívám.jarmila

    1. Děkuju, Jarmilo, tak to už si to užíváme dvě 🙂

  26. Veliká gratulace, úplně vidím, jak jsi byla při vyhlašování šťastná a pyšná. A můžeš být pyšná plným právem.

    Budu asi kacíř, ale dělat vaječný likér z Metaxy a jiného alkoholu jak popisuješ se mi nezdá. Možná to Američanům chutná, ale pravý vaječňák má být z rumu,rumu a z ničeho jiného než z rumu :o)) I když na druhou stranu by měl člověk ochutnat, aby neměl pocit, že o něco přišel

    1. Helenko, já myslím, že s alkoholem se dá naložit, jak je libo. Každý má jiné chuťové preference. Mně to s bourbonem (po odležení) chutná, ale neberu to jako dogma. Podstatné jsou poměry a množství alkoholu vůči ostatním surovinám, aby se vaječňák nezkazil. Děkuju za milou gratulaci! Flo.

  27. Já se přidávám k té celé řadě gratulantů.
    Jsem moc ráda, že jsem se před rokem opravdu náhodou doklikala na Kuchařku pro dceru a všechny recepty, vychytávky, soutěže a hlasování mohu sledovat a vyzkoušet.
    Doufám, že knihou udělám radost o Vánocích své dceři.

    Moc se těším na každý další e-mail.
    Lenka

    1. Lenko, tak to je krásný příběh, kam až se člověk může doklikat a co všechno tím může způsobit. Třeba radost dětem v Klokánku nebo radost vlastní dcery z nové kuchařky (v to druhé srdečně doufám!).

  28. babi Martina says:

    Milá Forentýnko!!
    Moc a moc gratuluju a to by bylo,aby příště nebylo místo první!Díky za všechno,co pro nás děláš.Myslím,že tvůj vaječňák zkusím,já mám jiný recept.Přeju krásné dny.Martina

    1. Martino, krásný advent i tobě a díky za veškerou důvěru.

  29. Sdílím Vaši radost a gratuluji. Baví mě to s Váma a za to veliký dík.

  30. Milá Flo,
    moc Ti gratuluji za nádherné 2.místo a ze srdce Ti ho přeji.Věra

    1. Věro, srdečně ti děkuju za milou gratulaci. Flo.

  31. Ahoj Florentýnko, i já se připojuji ke gratulantǔm. Musí to být úžasný pocit umístit se na druhém místě v tak velkém počtu konkurence. Velká gratulace ještě jednou..

    1. Jani, to umístění je výhra nás všech. Doufám, že i ty z něj máš nádherný pocit, děkuju ti za podporu i za gratulaci. Flo.

  32. Libuše says:

    Veliká gratulace a obrovský dík za tvou práci, za tvé dobré srdce, za tvá vlídná slova, za dobré skutky a za to, že jsi.
    Dokázala jsi proniknout do tolika domácností. Vnášíš nám touhu po nových receptech, klid, radost z úspěchů a pocit bezpečí do našich hlav i kuchyní.
    Vidíš,já Ti to říkala.. dějí se zázraky…jen někdy je potřeba jít vesmíru trochu vstříc. Důvěřovat. Jasně vyslovit záměr a pak ty zázraky také dovolit.
    Stále obdivuji tvůj pracovní elán. Přečíst tolik komentářů je myslím úkol nadlidsky…
    Doufám, že už na svých zádech cítíš andělská křídla.
    Myslím na Tebe s láskou Líba

    1. Libuško, někdy je těžké v zázraky doufat, natož na ně spoléhat 🙂 Jsem ráda, že mi ukazuješ novou cestu k nim. Je ti ale doufám jasné, že nevydržím jen tak sedět a čekat, co přijde, ale že raději přiložím ruku k dílu a sem tam to popostrčím, viď? 🙂

  33. miluše dvořáková says:

    Milá Flo, samozřejmě se připojuji ke gratulantům a blahopřeji. Ten vaječňák zkusím, jen po přečtení receptu se mi sbíhají sliny. Přeji krásný advent, to předvánoční čas Míša

    1. Míšo, děkuju a tobě taky krásný předvánoční čas!

  34. Broňa Horčičková says:

    Florentýnko,gratuluji a děkuji za laskavou předvánoční atmosféru.

    U mě místo první!!

    1. Broňo, ty jsi zlatíčko, děkuju ti, užívej si krásného adventního období,
      Flo.

  35. eva zykánová says:

    také gratuluju … ale chtěla bych se zeptat, zda se nikdo z vás nebojí těch vajec neprošlých tepelnou úpravou
    eva

    1. Evi, děkuju za gratulaci Co se týká syrových vajec, já se jich určitě nebojím, pokud pochází z kontrolovaného chovu. Pokud vím, tam salmonela v podstatě nepřichází v úvahu. Největší riziko nákazy je paradoxně od slepic, které nejsou pod kontrolou a můžou sezobat kde co. Tím neříkám, že nevěřím domácím chovům, pouze že nevěřím některý domácím chovům.

  36. GRATULACE!!!! Vaječný koňak je doménou mého muže.Většinou ho dělá ze 30 vajec a jak je zvykem na jižní Moravě místo rumu(ten jen na vůni) dáváme vínovici(slivovici).Jednou před 13 lety se vsadil o vaječný koňak s kamarádkou-ale do dnešního dne ho neviděl.Je fakt že domácí je domácí!A já mám nejraději když je hustý a jím ho lžičkou.Zdravím a ještě jednou Gratuluji!!Příští vítězství je naše!!!

    1. ty bláááho:o)) třicet vajec, to je síííla

    2. Eviku, i tenhle vaječňák zhoustne a dá se skoro jíst lžičkou, když se nechá dobře odležet. A přidávám se s údivem k těm 30 vajíčkům 🙂

  37. Jani,moc Ti přeji takový úspěch.Není se čemu divit,protože Tvé recepty a rady jsou k nezaplacení.Přeji Ti více takových ocenění – Ty si to zasloužíš.Mrzí mě,že se nemohu zapojit do vánoční soutěže,alespon sama pro sebe ji hraji,zatím mi to jde a mám sama z toho radost.Přeji Ti hodně soutěživých lidiček.Zdravím lida

    1. Lido, děkuju ti za všechno. Tak ať ti výzva vychází a baví tě i nadále. Flo.

  38. Milá Flo.

    Aj ja sa pripájam ku gratulantom a veeeľmi sa s Tebou teším z nádherného umiestnenia. Prajem mnoho-mnoho ďalších úspechov.
    Ahoj, Marta

  39. Milá Flo,ještě jednou Ti gratuluji,moc krásně jsi to napsala,že mě to vzalo tak za srdce až mi tečou slzy po tváři,ale jsou to slzy štěstí,mám z toho všeho ohromnou radost,co všechno pro nás všechny děláš.Majka

    1. Ach Majko, takové slzy jsou ty nejkrásnější slzy. Děkuju ti.

  40. Posílám velké blahopřání a poděkování za všechny dobré rady a skvělé recepty.

  41. Já ti taky děkuju,že nám děkuješ,ty si to navíc zasloužíš! Ju,a drink,to je dnes to pravé, přímo ořechové,jupííí,máme dvojčátka!! A já babička drinkuju na zdraví celé odpoledne a mám radost,a všem přeju,ať mají také radost Jana

    1. Pane jo, posílám radostné přání k takovému báječnému rodinnému a dvojitému přírůstku!

  42. Milá Flo,

    obrovská a upřímná gratulace ze severní Moravy! Dovolím si za všechny “ Florentýnaře“ Ti moc poděkovat za vše, co pro nás děláš, a popřát hodně sil a bezva nápadů! A příště určitě 1.místo, i když pro nás už JSI JEDNIČKA!!!
    Pohodový předvánoční čas!
    Jana

    1. Jani, drahá, děkuju ti, upřímně a za všechno. Flo.

  43. Eva Vrbková says:

    Milá Flo. Gratuluji Ti k umístění, je maximálně zasloužřené za tu náročnou a nekonečnou práci, kterou odvádíš. Blahopřeji Ti. Eva

    1. Evi, dělám to ráda. Děkuju ti, že z toho máš radost 🙂

  44. Dáša Zapletalová says:

    Milá Flo,moc Ti gratuluji a děkuji za zajímavé recepty.Dáša

    1. Dášo, moc ti děkuju. Flo.

  45. Moc gratuluji k ocenění. Přeji mnoho dalších nápadů.

    1. Hani, a tobě zase mnoho vydařených jídel v kuchyni. Děkuju!

  46. kakajda says:

    Tak jsem se mrkla na výsledky Blogerek a přečetla si úryvky od té vítězné. A mám jasno. Není lepší než Florentýna, jenom to vyhrála.
    Blahopřeji Florentýně a také celé její rodině, že mají tak skvělou maminku a manželku.

    1. Kakajdo, ty lichotnice 🙂 Rodině to vyřídím. Je pravda, že jedno starší dítě přišlo ze školy s údivem: mami, ty jsi v blogerce roku skončila druhá? To jako fakt? Hned jsem stoupla v ceně, asi si mě omylem zařadili mezi své mladé youtuberské idoly 🙂

      Jinak Markéta z Kitchenette je moc fajn ženská a to první místo si rozhodně zaslouží. Věnuje se svému blogu nepřetržitě už několik let a inspiruje spoustu čtenářů zajímavými a moderními recepty. Doposud byla vždycky v téhle soutěži druhá a konečně si mohla vychutnat pocit z prvního místa.

  47. Maruše says:

    Dobrý večer, ale proč jenom večer?dobrý celičký život,i já bych chtěla přispět troškou do mlýna a popřát Vám, k hezkému místu, ale určitě jste vítěz , jelikož se mi líbí Vaše recepty. Sice vyzkoušené nejsou všechny , ale určitě na ně dojde.Vaječný koňak zkusím, protože ho máme rádi.Vánoce se blíží, proto chci popřát celé Vaší rodině, hodně zdravíčka, dětem ať mají hodně dárku pod stromečkem a do roku 2016 ještě hodně receptů a úspěchů.

    1. To je tak krásné a srdečné přání, děkuju, Maruše! Vaší rodině přeju též spoustu pohody, dobré nálady, zdraví, lásky a spokojenosti nejen v období svátků, ale prostě pořád.

  48. Velká gratulace, jsem ráda, že teď patřím do velké rodiny podobně naladěných lidiček. Svařáček a punčíček už pocucáváme, tak teď se vrhnu na vaječný koňak. Patřím mezi ty, kteří se těší na nové zprávy a úkoly. Je to fajn. Ilona

    1. Ilono, to je krásné vědět, že se tu ze všeho těšíme vespolek. Děkuju! Flo.

  49. TAKY POSÍLÁME SRDEČNÉ PŘÁNÍ ZE SEVERNÍCH ČECHÍ.POROTA URČITĚ ŠPATNĚ POČÍTALA.ALE U NÁS JSI JEDNIČKA.DĚKUJI ZA RECEPT JITKA A DĚDA

    1. Jitko s dědou, děkuju vám oběma, pozdravy do severních Čech! Flo.

  50. Ahoj Flo. Moc gratuluju k druhému místu. Mám z toho radost a moc Ti to přeju.
    Vaječný końak určitě vyzkouším, naposledy jsem ho dělala je to pár let.
    Ještě jednou gratuluju a diky. S pozdravem Iveta.

  51. Jarmila says:

    Ohromná gratulace putuje k Tobě z Říčan.Už se těším,jak vyzkouším vaják a budou to dárečky pod stromeček.Vyřešila jsi mou starost,co těm drahým daruji. Jarmila

    1. Jarmilo, tak to je krásné, jsem ráda, že recept přišel ve správnou dobu. Velké poděkování do Říčan! Flo.

  52. Michaela says:

    Ahoj!

    Alkohol nepiju, ale láká mě to konečně zkusit. ALe co se týče rumu, mám problém :(. Jak to nepijeme, tak to ani moc nekupujeme. Takže doma mám:
    tuzemák (do bábovky a cukroví)
    Old Pascas white – karibský rum z barbadosu (opisuju z lahve, nerozumím tomu ani za mák)
    vanilkový exktrakt (naložené lusky právě v tom výše uvedeném)
    amaretto

    Jde něco z toho použít?

    Děkuji!

    1. Míšo, z toho, co jsi vyjmenovala, bych použila akorát Old Pascas. Mimochodem to vůbec není špatný rum!

  53. Vladimíra says:

    Milá Florentýno,
    moc jsi mě potěšila touto zprávou, přijmi obrovskou gratulaci a velký obdiv. Já jsem pevně věřila v Tvoje krásné umístění – a raduji s Tebou 🙂 🙂 Vladimíra
    PS: Tvůj recept na koňáčkový vánoční nápoj určitě vyrobím – už se na to těším 🙂
    Měj krásné předvánoční dny !

    1. Vladimíro, díky, krásné předvánoční dny i tobě a ať se koňak podaří.

  54. Lucia G. says:

    Flo, dakujem najviac na svete za odhalenie tajomstva toho najlepsieho vajecneho likeru. Prave sedim s Jeziskom a kujeme plany cim koho prekvapi pod stromcekom. A liker bude ten najlepsi darcek pre mojho draheho, takze hned zajtra sa pustim do vyroby 🙂

    1. Lucia, drahoušku, tak ať je milý mile překvapen! 🙂

  55. Milá Týnko posílám velkou gratulaci k druhému místu.Zasloužíš si to!!!!!!!!

  56. Blahopřeji k zaslouženému úspěchu!!
    Moc děkuji za všechny mailíky a spoustu dobrých rad a inspirace.

  57. Milá Flo,moc gratuluji k umístění.Vaječný(bezvaječný) likér dělám před vánoci už pár let.Jednou jsem na něj objevila recept bez použití vajec.Pro mě je mńam.Pomyšlení na pití syrových vajec v něm to bych asi nedala.Stejně jako ten kupovaný.Jitka.

    1. Jitko, já tomu rozumím, každý má své obavy a některé suroviny si do jídla nepustí.

      U tohoto vaječňáku je výhoda, že vajíčka s alkoholem postupně reagují a mění konzistenci i chuť koňaku k lepšímu a hustšímu. Bez vajíček to bohužel fungovat nebude.

  58. Milá Flo, děkuju za recept. A mám dotaz: určitě jsi to řešila. Co salmonela? Když dám salmonelové vajíčko do vaječňáku, dostanu salmonelózu, nebo ten alkohol vymlátí i tyhle breberky?

    1. Jani, viz výše podobný dotaz. Salmonelu neřeším, používám pro jistotu vejce z kontrolovaných chovů. Jestli alkohol případnou nákazu zničí nebo ne, to si netroufám hodnotit, nezlob se, opravdu nevím. Spíš je to dotaz na jiného odborníka.

  59. Barbora says:

    Hezký recept, jen nevím, jak to budu řešit, když si doma budeme chtít dát jen skleničku ve dvou? Představa, že u toho budu pokaždé šlehat šlehačku a bílky mě děsí, to by mě asi přešla chutˇ:-)

    1. Barboro, když se koňak uleží, není potřeba ředit ho ušlehanou šlehačkou a sněhem z bílků. Je pak báječný i samotný. Snažila jsem se to naznačit v článku.

  60. Jsem moc ráda, že jsem našl jiný koňak než ten, co dělá manžel z kondenzovaného mléka a rumu. Děkuji za recept 🙂 Mám ale otázku. Jelikož koňak nepiju, tak nevím, zda je nutné před podáváním tam dát i ty bílky a šlehačku. vím, že to bez nich nebude to nej, ale jelikož koňak vždy dáváme rodičům, tak zda si to mohou udělat i bez toho 🙂

    1. Evi, bez obav, můžou, viz předchozí komentář.

  61. Máš prima nápady, udělám rovnou i pro synátory. Myslím, že na silvestrovských oslavách se jim to shodne:-D Jinak gratulace největší :-d

    1. Díky a ať se oslavy vydaří! Flo.

  62. U té gratulace největší mělo být tohle 😀

  63. Už se chladí… 🙂

    1. Mňam! Tak neupíjet 🙂

  64. Ahoj, už se mi chladí v lednici, teď to ještě vydržet ty tři týdny 🙂

    1. Už jen týden a malý kousek 🙂

  65. Jindřiška says:

    Blahopřeju ke krásnému druhému místu a přeju tvé Kuchařce pro dceru aby se jí i dál dobře vedlo.I my všechny z toho máme radost.

    1. Jindřiško, děkuju za tvoje krásná slova. Mám radost, že máte radost.

  66. Dobrý večer, moc gratuluji!
    Recept vypadá skvěle, jen jsme doma s mámou našly pouze láhev Tullamorky, myslíte, že by vaječňák mohl být dobrý i s ní nebo máme vyrazit do obchodu pro bourbon? Děkuji moc!
    ps: o Vaši Kuchařku pro dceru jsem si napsala Ježíškovi, tak snad na mě bude hodný,moc se na ni těším! 🙂

    1. Emo, s tou Tullamorkou se nemůžu zaručit, nezkoušela jsem to s ní, ale když tak o tom přemýšlím, pokud ji máte rádi, proč ne. Bude to trochu jiné, ale myslím, že se to podaří.

  67. Dobrý večer Jano.Prosím vás,chtěl jsem se zeptat na ty suroviny do vašeho vaječného koňaku.Tak místo rumu a brandy tam můžu přidat dalších 60ml Jim Beanu?Nebo jeké suroviny mám přidat ať je vynikající?Svíčková a kuřecí vyvar podle vašich receptů byli vynikající.Moc děkuji.Martin.

    1. Milý Martine, je to přesně jak píšete. Stačí přidat Jim Beam. Jen vaječňák nezapomeňte nechat odležet, do Vánoc už asi nestihne dozrát.

  68. Moc děkuji za tak rychlou odpověď.Zítra se do toho pustím,10.ledna mám narozeniny.A budu pokoušet vaše další recepty.Hezké Vánoce.

    1. Martine, tak snad se všechno vydařilo, jak mělo, a narozeniny budou báječné 🙂 Hezký konec roku a začátek toho nadcházejícího.

  69. Zdravím Floo.
    Tenhle recept jsem objevila tak před dvěma lety na webových stránkách, ktere si už nepamatuji, ale musím uznat že Vaši webovou stránku si počínaje dneškem ukládám do oblibenych, protože to jak pišete s láskou je ohromující. Navíc koňak který jak znám je stejný, ale přesto uplne jiný už jen tim, že vlastně AZ ted ho naprosto chápu, protože vás popis je perfektní. Zítra jdu zkoušet Vaše bramborové knedlíky, které jak doufám zvládnu i když je budu dělat poprvé. Děkuji za inspiraci … díky VAM mě to vaření bude i bavit. 🙂

    1. Tak to asi byl můj starý blog, který už neexistuje 🙂 Díky, že slávu tohoto vaječňáku šíříte s láskou dál mezi svými bližními. Teda aspoň pevně věřím, že se občas o malý hlt podělíte.

  70. Vazena a draha Flo,

    Jste fantasticka proffesionalni a sarmantni dama.
    Mate zajimave recepty.
    Bydlim v daleke Kanade a u nas vajecnak neprodavaji Tak Jak jsme
    Na to zvykli v Cesku.
    Vas recept mne velice zaujal svou jednoduchosti a rafinovanosti.
    Protoze vajecnak miluji udelam si ho podle vaseho receptu do
    Puntiku.
    Prosim o malou radu. Zde se merit vse na sklenicky ,
    Neboli cups. Kolik cups cukru mam do receptu dat ?
    Dekuji mnohokrate a zdravim z Kanady.
    Hanna

    1. Martin says:

      Otázkou je, jak je velký jeden šálek či sklenička. Třeba já pod čtvrt litru ani nenalévám 🙂

      http://clanky.vareni.cz/odmerujeme-a-vazime-bez-vahy/

    2. Hanno, děkuju za tak nádherný komentář až ze vdálené ciziny. Moc mě potěšil.

      Co se týká dotazu, já na odměřování podle hrnků (cups) nevěřím. Je totiž velký rozdíl, zda se hrnkem nabere surovina rovnou ze sáčku, nebo zda se pomocí lžíce do hrnku surovina navrší. A dál, zda je to v hrnku upěchované, nebo jen lehce nadýchané. Gramy jsou mnohem přesnější míra. Tak se nezlobte, ale takový převod provádět nebudu. Zkuste se prosím obrátit na on-line převaděče měr nebo na převodové tabulky, je jich k dispozici na internetu hodně, a vezměte si z nich nějaký rozumný průměr. Též je třeba brát v potaz, že český cukr má vyšší sladivost než zahraniční cukr, takže ho budete potřebovat méně. Asi by bylo v tomto případě nejrozumnější řídit se vlastní chutí. Pozor však na použitou lžičku z ochutnávání, neměla by se už objevit zpátky v připravovaném koňaku.

  71. Kateřina says:

    Plácla jsem do toho 12ti letou whisky a nemělo to chybu 🙂 manžel trochu nevychýchal 🙂

  72. Renata Marovva says:

    Dobry den,moc dekuji za vase recepty. Jsou super. Mam kucharku na vecere a objenanou na Vanoci vareni????a hrozne se tesim. Vcera jsem pripravila sirup na svarak a byl luxusni…takze jdu na koňak☺Hezky den Renata

  73. Radek Tomáš says:

    Dobrý den.
    Vaječňák je extra.
    Jen doporučím nepoužívat Jack Daniels. Je příliš chuťově „výrazný“ i po čtyřech týdnech. Chuťově plytký Jim Beam je lepší volba. Vyzkoušeno.
    Radek

    1. Tak to je vynikající postřeh, díky! Jack se po dvou letech geniálně rozležel, ale na tu kratší dobu věřím, že Jim Beam může být zajímavější řešení. Díky za všechny další, kdo tenhle recept budou následovat. Flo.

    2. Radek Tomáš says:

      Hezký den.

      Loni v listopadu jsem zde reagoval na výrobu vaječného likéru s poznámkou k Jacku D. Po téměř roce jsem našel v garáži dvě láhve vaječného likéru.
      Nikomu, nikomu je nedám!!
      Jack je k používání asi nej, ale potřebuje čas 🙂
      Prostě paráda.

      Radek

      1. No teda!!! Tak to je doslova poklad 🙂

  74. Tak jsem nevydržela muka čekání (jako pitomec Pazderka z povídky Š+G Jak jsem se učil kouřit) a ochutnala už po dvou týdnech. Víčko luplo, jako při otvírání zavařeniny, to zřejmě způsobilo nalití do vařící vodou vydezinfikované lahve. Trochu mě mrzí, že jsem takto porušila posvátný klid vaječňáku, ale třeba ho to probere k rychlejšímu zrání. Chuť je zatím smrtící, ale budu mu fandit, ještě má čas :). V této fázi tomu rozhodně nikdo nemůže říkat „babský pití“…

  75. Ó, už se to stalo, posvátný zázrak nastal! Po osmnácti dnech! Jako bych otevřela jinou lahev, obsah je najednou žluťoučký, hustý, drsné alkoholové aroma je pryč a zůstala jen jemná chuť, skutečný skvost. Srovnání s ochutnávkou před třemi dny je neuvěřitelné! Jsem uchvácena :). Kéž by takto šlo vyrobit i baileys…

  76. Dobrý den Flo, protože se mi recept zalíbil hned na první pohled, rozhodla jsem se, že se pustím do originálních vánočních dárků hned ve velkém. V lednici se mi tedy předevčírem zabydlelo 7 půllitrových lahví a já se jen modlím, aby vše vyšlo. Dneska jsem se s nimi chtěla pochlubit, koukám na ně A OUHA – zdá se, jakoby se vaječňák nějak srazil nebo jakoby se oddělovaly různé tekutiny uvnitř – je to možné? Máte s tím zkušenost? Hrozně se bojím, jestli jsem něco nepokazila. Jediné co mě napadá je, že jsem žloutky s cukrem místo promíchávání ruční metličkou brala el. šlehačem – to množství jsem totiž v ruce neutáhla, ale možná se žloutky našlehaly víc, než měly. Co myslíte? Bojím bojím…

    1. Báro, je skutečně možné, že za to může šlehání, zkuste to protřepat. Snad to na případné zkažení nebude mít vliv – to byste poznala čichem, zkažená vejce jsou jednoznačně identifikovatelná, smrdí sírou.

  77. Zdravím, přibližně koncem listopadu jsem se rozhodla,že taky vyzkouším tento unikání recept na vaječňák a že by to opravdu mohl být príma dárek. Mám ho teda v lednici už asi 3. týden a chtěla jsem dnes ochutnat ten rozdíl oproti čerstvému a zjistila jsem, že celý ztuhl, Vůbec není tekutý, neřekla bych, že je zkažený,podle vůně by to asi bylo cítit a ani mi nemrazí moc lednice, zmrzlí není. Nevíte, čím by to mohlo být a co s tím? Dát ho do místnosti kde je chladno, ale ne tolik jako v lednici? Děkuji za jakékoliv postřehy či rady.

    1. Kláro, to může být známka zrání, hustý vaječňák vůbec není na škodu. Pokud má krásnou barvu a vůni, bude to jistě zážitek ve skleničce.

  78. Naprosto vynikající vaječňáček. Loni jsem ho dělala dvakrát. Jednou z bourbonu, ten mi fakt nechutnal, vypila babička, potom z rumu a to už chutnal i mě. Chystám se už začít s výrobou na letošní vánoce. Z preventivních důvodu hrdlo zaliji voskem a rodinu upozornim, že pokud na něj sáhnou, tam jim pracičky urazím!A jsem zvědavá na výsledek o vánocích. Bude uležený tři měsíce, tak už by měl být jemňoučký. Děkuji za skvělý recept.

    1. Super, tak ať vydrží opravdu až do Vánoc 🙂

  79. Dobrý den, u nás doma máme rádi jenom rum..Myslíte, že když jím nahradím ten bourbon, tak to bude velký rozdíl v chuti? :// Děkuji za odpověď :))

  80. Michaela says:

    Zdravím Flo, letos mě napadlo, že udělám vaječný koňak. Nikdo u nás v rodině ho nedělá. Zadala jsem do vyhledávače a po pár odkazech na weby vareni.cz a recepty.cz atd. se objevil odkaz sem. Tak si říkám to je kvalitní web, podívám se na tenhle recept. A asi to risknu a vyzkouším to. Akorát mám doma jen litrove sklenice od mléka. Bude vadit že je plná jen z poloviny nebo mám udělat rovnou dvě dávky ať je láhev plná? Jo a bude vadit skotská whiskey? Děkuji za odpověď. Míša

  81. Martina says:

    Dobrý večer, včera jsem objevila recept a už brzo se chystám vyrábět, ale mám dotaz – myslíte, že by bylo možné použít i bezlaktózovou smetanu? Dcera by si ráda taky dala, ale normální šlehačka by ji fakt neudelala dobře… Díky za radu od kohokoli!

  82. Dobry den,
    Chtěla jsem se zeptat, zda mate nějakou oblíbenou značku bourbonu a karibského rumu? A pripadne – by šel udělat jen s rumem, klasickým Božkovem 😉

    Dekuji

  83. Martina says:

    Dobrý den, měla bych 2 dotazy: nemá někdo zkušenost s výrobou tohoto vaječňáku z bezlaktózové šlehačky? A pokud bych ráda na konci procesu měla několik menších lahviček jako dárek, je lepší nechat likér zrát ve velké lahvi a pak rozlít, nebo rozlít rovnou a nechat dozrávat už ve finálním balení? Moc děkuji všem, Flo především 🙂

  84. Tak podle Vašeho receptu už třetím rokem vyrábím vaječňák jako vánoční dárek pro širší okruh mé rodiny, bývá to vždy 12 lahví. Zatím jsem vždy kombinoval Jima Beama s tmavým Morganem, letos udělám změnu – zkusím Four Roses a Božkov Republica, když máme to výročí…
    Právě pocucávám poslední trošku z loňské várky, je to lahoda. Napadlo mě, co kdybych část cukru nahradil medem?

  85. Barbora says:

    Dobry den,
    měla bych otázky.
    Jak píšete v postupu:
    “Žloutky rozmíchejte s cukrem za pomocí metličky na hladkou kaši. Přilijte smetanu a alkohol, krátce promíchejte a přelijte do vychladlé připravené lahve.”

    Míchat mám vše stále ruční metlickou? Nic nemixovat elektrickým slehacem, ze?

    Dekuji Barbora

    1. Přesně tak, ruční metličkou, nemixovat, nešlehat, zbytečně by se do směsi dostal vzduch.

  86. Vlaďka says:

    Dobrý den, Florentynko, jdu na něj. Ale uz jaksi nestíhám ho na 3 týdny nechat ulezet. Myslíte, ze postaci 2 týdny? Děkuji Vám 🙂

    1. Nepostačí, ten čas bude znát, ale to neznamená, že se vaječňák nebude dát pít. Po delším čase bude chutnat o dost jinak, jemněji, kulantněji, prostě dojde k jeho zásadní chuťově proměně.

  87. Lukáš S. says:

    Dobrý den Flo, myslíte si, že je možné použít do koňaku i slivovici v kombinaci s burbonem a rumem? Mám doma moc a samotnou nepiji. Děkuji L.

    1. Lukáši, pokud slivovici nepijete, naložte do ní sušené švestky, aspoň na týden. Pak je vylovte, trochu nechte oschnout, zatlačte do každé z nich loupanou mandli a výsledek obalte v rozpuštěné čokoládě. To je ten nejlepší způsob, který znám, jak se slivovice zbavit 🙂 Do vaječňáku bych ji ale nelila. Je moc výrazná a v kombinaci s vajíčky a smetanou si to moc nedovedu představit.

  88. Veronika says:

    Dobry den.
    Dostala jsem nedavno Vasi vanocni kucharku,tak zkousim vase recepty poprve…zatim se vse dari jak ma a je to vyborne! :-)Prave jsem udelala domaci vajecnak a odpociva v lednici.Mam i jednu mensi „ochutnavaci lahev“…jak dlouho v ni liker vydrzi?…pripadne jak dlouho vydrzi nacnuta uzrala lahev?

    Moc dekuji.
    Veronika

  89. Lidka says:

    Milá Flo, tento recept jsem si letos pouze četla, sousedka byla akčnější a udělala 4 láhve. Nepila jsem nikdy lepší vaječňák. Můžu jen doporučit – pokud některá kuchařinka váhá (jako jsem to udělala já) – tak neváhat. Není přeslazený, chutná výborně – jediná vada: nevím, kam ho uschovat, aby vydržel :-).

    1. Lidko, jediné bezpečné místo pro uložení vaječňáku je takové místo, na které zapomeneš 🙂

  90. Kristyna says:

    Hezky den Flo,
    poradila byste mi, zda lze pouzit jeste jiny alkohol? Koukala jsem do zasob a mame slusnou zasobu irskych whisky (americka ani jedna). Z nejakeho duvodu je manzel dostava ke vsem prilezitostem,ale jedinkrat jsme zadnou neotevreli.Takze se nam kupi a kupi (dal je neposila,ze pry se to nekazi :D). Tak jestli by sla nejaka lahev vyuzit lepe nez jako lapac prachu ve spizi?
    Dekuji a preji mnoho dalsich uspechu.

  91. Barbora says:

    Hezký den Flo. Každý rok dělám vaječný koňak, na který spoléhá celá rodina a popíjí ho celý advent. Proto mě zaujal Váš recept,některý bych určitě ráda vyzkoušela! Moc za něj děkuji!
    Jen bych se ráda zeptala, zda mi můžete prozradit, jakou kombinaci alkoholů používáte (jaký bourbon, koňak a brandy)? A je výsledná chuť po cca 4tydennim odležení podobná té“rumové“ nebo je chuť příliš chuťově podobná právě např. po Jim Beam?
    Mockrát Vám děkuji za odpověď a za všechny Vaše úžasné recepty!!!

  92. můžu se zeptat, ten muškátový oříšek se přidává až když se servíruje? do samotného receptu ne? děkuji

  93. Kateřina says:

    Poprvé jsem tenhle „vaječňak“ dělala pár let zpět z 12ti lete whisky;D muj muž z toho umíral:DDD ale byl jedinečný a manžel říká že drazsi vajecny likér nikdy neměl. Dnes jsem ho udělala dle receptu ale malinko te opravdu dobré Gkenfiddich tam pro lepší šmrnc je ;)))) dobrou chuť!

    1. Vajecny konak z 12ti lete whisky???? No, nevim co to byla za znacka ale stejne budte rada ze se s Vama nerozvedl 🙂 :-).

  94. Po trech tydnech v lednici jsem dnes vajecnak chtela ochutnat – zhoustnul tak, ze ho z lahve nedostanu (kdyz vrsek promicham obracenou lzici, to, co zustane na lzici chutna dobre ????). Deje se to vsem nebo mam neco extra? A mate nejaky figl, co s tim? Dekuju.

    1. Jani, zrovna jsem na to samé odpovídala kousek vedle Lence 🙂

  95. Milá Flo,

    umíchala jsem vaječný koňak podle tvého receptu. Mám ho uložený v lednici už týden a úplně ztuhl. Vůbec se nechce v lahvi hýbat. Mám obavy, aby to tak nezůstalo, protože nevím, jak bych ho z lahve vypreparovala. Máš nějakou radu nebo aspoň špetku naděje, že do 2 týdnů mi koňáček zřídne tak, abych ho mohla nalévat?
    Moc děkuji

    1. Leni, zkusila jsi ho v lahvi pořádně protřepat? Já myslím, že taková hustota není vůbec na závadu, naopak. Možná je to jen způsobeno příliš podchlazenou lednicí.

  96. Robert says:

    Jani,píšeš že nepoužívat tuzemák,že má moc aromatických silicií(nebo tak nejak).Chci se zeptat-vrámci nedostatku financií na burbón,nebo Metaxu,proč nepoužít vodku?Je bez aróma a může se přidat třeba vanilka,nebo skořice.Vaječňák jsem ještě nedelal,tak nevím,ale jako kluk jsem slíchával,že použili buď rum,nebo vodku.Přece jenom burbón,nebo Metaxa stojí min.250-280kč.Je mi jasné,že to nebude vaječňák jako tvůj-DE LUXE-ale 3 krát levnější 🙂

    1. Roberte, já osobně si myslím, že z každého alkoholu nakonec vznikne vaječňák. Whisky, burbony nebo Metaxy mají v sobě karamelový nádech chuti, to vodka nemá, takže výsledek bude jiný. Ale to neznamená, že ji nejde použít. Sama bych byla zvědavá na takový experiment.

    2. Roberte – sice to nebyla otazka na me, ale jeden tip – ja kdyz si nejsem necim jista a chci experimentovat, tak zkusim s malym mnozstvim. Tak si toho udelejte 1/4, tj 1 zloutek, 20g cukru, 1/4 slehacky, 1/4 vodky/slivovice .., dejte do nejake mensi sklenene sklenicky od neceho – treba klidne i od marmelady atd), a dejte ulezet. Pokud Vam to nebude chutnat tak jste aspon neproplytval velke mnozstvi surovin, a pokud bude tak priste udelejte kolik chcete…

      1. Lenko, tak teď se úplně stydím, že jsem tuhle možnost Robertovi rovnou nenavrhla 🙂 Díky!

  97. Zkusila jsem tento vajecny konak, udelala jsem 2 verse – jednu s whisky + rum + konak podle Jany, jednu pouze s rumem (ne s Tuzemakem (coz neni rum), ale s Capitanem Morganem). Tak uvidime na Vanoce, zatim je v lednicce na potrebne ulezeni.
    ALE – uz ted muzu rict (ano, nevydrzela jsem a testovala :-)) v zadnem pripade ho nepijte hned. I kdybyste museli tomu dat jenom 1 nebo 2 dny, ten rozdil mezi tim jaky je hned a jaky je za 2 dny je obrovsky, uz po 2 dnech je tento vajecny konak milionkrat lepsi nez zrovna zamichany.

    1. Tim ale v zadnem pripade nerozporuju Janiny 3 tydny na ulezeni. Moje jsou take v lednicce a cekaji na Vanoce. Ja jenom ze kdyby nejaka neocekavana situace atd. V kazdem pripade pit ho hned po zamichani bych vubec nedelala, to je fakt skoda, nechutna vubec dobre a ten rozdil uz jenom za 2 dny je neuveritelny.

  98. Ahoj Jani, mám Jagermeister, mohu ho nahradit Jim Beam?
    Díky 🙂

  99. Věra says:

    Ahoj Jani,
    podala jsem špatně otázku,
    mám Jagermeister, mohu ho nahradit za Jim Beam?
    Díky 🙂

    1. Věro, Jägermeister je likér, navíc ještě chuťově velmi výrazný, Jim Beam likér není, tedy jsou to dva odlišné druhy alkoholu, určitě to takto nenahrazuj.

  100. Milá Flo,

    díky za recept, letos jsem se poprvé odhodlala udělat domácí vaječný koňak a už teď se těším na výsledek! Spojení bourbonu a rumu už je samo o sobě super kombinací :).

    Dík,y jako už tolikrát, za podporu při prvních krůčcích a přeji Ti hezký 2. adventní víkend,

    Petra

  101. Dobrý den, paní Jano.
    Myslíte, že mohu nahradit bourbon tmavým karibským rumem?

    Děkuji a pohodový advent přeji,
    Jana

  102. Podle vás se vaří samo. Mývala jsem maminku jako rádkyní,ale už čtyři roky si musím vystačit sama se sebou. Ale co jsem našla asi před rokem vás ,tak uvařím,upeču cokoliv. První byl hovězí steak. Před tím jsem ho taky dělala,ale díky vám jsem zjistila co a jak. Krásné popsány postup a různé rady. Jste opravdu skvělá. Maminka dělávala různé likéry a pekla vždyv 20 druhů cukroví. Ja na to nemam čas a ani um. Myslela jsem, že je to moc pracné. Nikdy jsem to nezkusila,ale dnes teda jsem jej udělala,akorát levnou variantu. Jestli bude dobrý,tak příští rok už začnu v létě. A už mám i linecké podle vás a rohlíčky. Vše je výborné. Moc děkuji

  103. Milá Flo,nejdříve ti chci popřát krásné svátky.
    Plán na dnešek byl jasný. Trochu úklidu a napéct kokosky a pusinky. Tvoje recepty jsou skvělé a chutnají, třeba rajská od tebe překonala tu od maminky a jinou už synovi nedělám ????
    Kokosky už mám z plechu na talíři a co dál? Místo pusinek jsem se pustila do vaječňáku ????. Prošla jsem poctivě skříň a komentáře a do receptu jsem použila Jamesona,který mi tu už několik let leží ve skříni. Už po prvním ochutnání to vypadá na výborný vaječňák a nemůžu se dočkat. Pod stromeček to nestihne,ale k čekání na Sylvestra bude skvělý. Jen jsem netušila,že mi tolik zbyde ,,na ochutnávání“ ????
    Díky a jen tak dál,jsi skvělá

  104. Recept vypada skvostne, ze bych zalozila lahev na pristi Vanoce? Jen nevim, posledni surovina v receptu je 30 ml lzice brandy – co je prosim 30 ml lzice?

  105. Michaela says:

    Strasne mi zhoustl, mam dojem, ze pristi tyden uz ho budu vyhrabavat ven lzici, tak nevim, zda by jeste naredeni slehackou udelalo sluzbu

  106. Dobrý den,
    Vaječný koňak jediné ten váš ?
    Loni jsme ho nevypili a tak jsem ho nechala uzrát celý rok v lednici a musím říct, že je po roce úplně nejlepší. Manžel si dělá legraci, že hned po vánocích musím nachystat na příští rok ?
    Děkuji za recept.
    Krásné vánoce ?

  107. Martina says:

    Dobrý den,
    vyzkoušela jsem Váš recept na vaječný koňak a musím říct, že chutná báječně. Letos ho budu dělat znovu a tentokrát si dám pozor, aby na mě zbyla víc než jedna sklenička.

    1. Držím palce s tím bráněním podílu! 🙂
      Flo.

  108. Dobrý den, jen se chci zeptat, když přidám ten vyslehany snih a smetanu můžu vrátit zpět do lahve a dál skladovat? Děkuji za odpověď 🙂

  109. Dobrý den, vymýšlím „jedlé vánoční dárky“ a tenhle recept mě fakt zaujal. Jen se chci zeptat, jaké množství mám dát brandy nebo koňaku? V receptu je 30 ml lžíce. Mám dát 30 ml nebo 1 lžíci? Ta má totiž prý 15 ml. Moc děkuji a už se mi sbíhají na vaječňák sliny.

  110. Denisa V says:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala. Pokud vaječňák nechám 3 týdny odležet tak potom vyslehanou smetanu a bílky a muskatovy oříšek přidávat nemusím?

    Dekuji za odpověď. 🙂

    1. Nemusíte, záleží na chuti uleženého vaječňáku. Pokud vám nepřijde příliš silný, nemusí se takto „ředit“.

  111. Jana Vavrikova says:

    Dobrý den musí se láhev opravdu sterilovat horkou vodou.? Myslela jsem si vždy ,že je bezva nalít třeba do lahve po rumu nebo jiného alkoholu ,že už to zaručí ,aby se nezkazil. Děkuji Jana

  112. Milá Florentyno,

    vaječňák koňak už odpočívá v lednici. A můj dotaz zní – můžu ho chodit ochutnávat? Myšleno tak, zda mu bude hodně vadit otevírání lahve a lehké promíchání? ???
    Děkuji za úžasný recept!

  113. Ladislava says:

    Milá Jano,
    předem chci velmi pochválit Vaše stránky, stali se pro mě velkou inspirací :o) výborně popsané postupy!!!! Dotaz ke koňaku, píšete:
    250 ml bourbonu (je to americký recept, takže například Jim Beam)
    30 ml tmavého karibského rumu (případně bourbonu)
    30 ml lžíce brandy nebo koňaku (případně bourbonu nebo metaxy)
    to tam mám dát všechno??? Nebo stačí pouze jeden druh např. JB a to 310ml?
    Děkuji předem za odpověď, s pozdravem Laďka

  114. Mária Eliášová says:

    Prosím vás…. 30 ml lžíce brandy? Ta lžíce tam má byť? Ďakujem.

  115. Ahoj, tak jsem se letos poprvé pokusila o vaječňák. Úplně ho nemusím, ale trochu natruc babi (maminka mého partnera), která ho vyrábí každý rok, i když kvalita je horší.
    Muž mi daroval bílý rum, sice vaječňák ležel cca dva týdny, ale dávka byla příliš silná. Recept je skvělý, rychlý a snadný, ale bílý rum tam fakt nepasuje. Lepší do mojita ?
    Všem hodně zdraví do nového roku a ať už je ta hrůza za námi.

  116. TAKY DĚKUJU.
    MOC FAJN ČTENÍ

  117. Ahoj Flo,
    po třech týdnech jdu zkontrolovat vaječnák a je tak hustý, ze nejde vylit z lahve. Nevíš, čím by to mohlo být, případně co s tím? Je výborný, ale uvězněny v lahvi.
    Moc díky

    1. Báro, to se děje úplně běžně. Nech ho povolit při pokojové teplotě, v chladu je z něj něco jako gel. Když povolí, už do lednice nemusí (ale já bych ho tam stejně vrátila).

  118. Zdravím, měla bych dotaz….
    Likérek jsem dělala před dvěma dny a dnes jsem si všimla, že alkohol jakoby padá ke dnu lahve, oddělují se vrstvy. Udělala jsem nějakou chybu, nebo se časem propojí?
    Krásný předvánoční čas!
    Jana

    1. Jani, tohle by se určitě dít nemělo. Netuším, jaká chyba se stala, ale byla bych obezřetná.

  119. Dobrý den! Moc krásný recept, ze všech me zaujal jednoznacne nejvíce:) chystam se pustit do díla, ale mám trochu dilema – už jsem nakoupila tuzemak, protože jsem počítala, že tam dám ten. A tak se chci zeptat – když tam dam klasicky tuzemak, bude to opravdu úplný propadák? Zkoušel někdo? Nebo je lepší nezkouset a opravdu tam dát, to co je psáno? 🙂 díky moc za odpověď

    1. Kláro, četla jste složení tuzemáku? Tam najdete odpověď. Opravdu byste tohle chtěla dobrovolně dopřávat svému tělu, anebo dokonce servírovat svým blízkým?

      Chci říct, že vůbec nejde o to, zda vám tuzemák chutná nebo nechutná, zda ho berete nebo neberete na milost a zda s ním tenhle recept bude či nebude dobrý.

  120. Milá Flo, máme se sousedy každý rok soutěž vaječných koňaků. Všichni se sejdeme, máme degustační karty, bodujeme anonymní vzorky…..vzorku bývá okolo dvaceti a tak nás často druhy den bolí hlava 😀 dosáhla jsem nejvýše na druhé místo, letos sázím na tvůj recept 🙂
    B.

  121. Dobrý den,
    chtěla bych tento vaječný koňak o Vánocích převézt k příbuzným, kteří bydlí několik hodin cesty autem daleko a bojím se, aby to na pokojové teplotě 6 hodin vydržel. Moje otázka tedy je – vydrží to bez úhony nebo je možné vajíčka během přípravy nějak tepelně upravit?
    Děkuji,
    Míša

  122. Klára says:

    Úplně narovinu – ne, nečetla 🙂 protože ho nemám ráda, tak jsem ani nikdy nezkoumala složení. Celá akce tedy nejí kvůli mě, ale na přání ostatních. Ale jak píšete, samozřejmě jim chci dopřát to nejlepší, takže se jdu podívat na složení tuzemaku a zřejmě nakoupit něco lepšího 😉

  123. Eliška says:

    Milá Flo,
    Dnes jsem se pustila díky nucené karanteně do tvého vaječného koňaku. Manželovi jsem tajně ve sklepě načala darované Whisky a Karibský rum a Metaxu:-)Je to dárek pro něj k Vánocům, takže jsem mu vlastně ani nic nevzala;-)
    Rovnou jsem udělala 1,5 dávky, měla jsem velkou lahev..
    Jen doufám, že mi to trochu zhousne, mám to hodně řídké. Ale chuťově je už teď luxusní.
    Děkuji.
    Přeji krásný Advent.

  124. Adelheid says:

    Milá Flo,

    Mám dotaz. Mohla bych použít namísto Jameson (namísto Jim Bean)? Má drahá polovička obdržela hned dvě lahve k narozeninám a chuť dělit se je veliká. 🙂

    Předem moc děkuji za odpověď a přeji krásný pohodový kouzelný advent.

    Adelheid ze zasněženého Brna

  125. Dobrý deň, pani Florentýno,
    prosím Vás táto časť receptu mi nie je úplne jasná

    30 ml tmavého karibského rumu (případně bourbonu)
    30 ml lžíce brandy nebo koňaku (případně bourbonu nebo metaxy)

    Čo tam znamená tá lžíce? Má to byť 30 ml brandy?

    ďakujem Mária

  126. Jan švec says:

    Dobrý den, trošku si pohrávám s myšlenkou barev. Co by jste doporučila na obarveni, aby vajecnak zůstal stále fit i po delší dobu. Matcha čaj? Nějaké přírodní barviva? Nebo je nejlepší varianta ty potravinářské? Diky

  127. Dusan Stulik says:

    Pred tremi tydny jsem naložil vaječný konal podle vašeho receptu. Zral v ledničce pres doporučených tři týdnu a dnes jsem ho poprvé ochutnal. Parada! Take musím říct, ze je to nejlepsi vaječník který jsem kdy pil. Kdysi jsme, jako studenti, delavali „vaječný“ konak z kondenzovaného mléka a rumu. Bylo to fajn, ale v te době jsme take pili levna az ovocná vina…:-))))). Když jsem ho po „vaření“ ochutnal, zdal se mi trochu moc alkoholicky. Za ty tři týdny se vsak transmutoval v něco jiného a lepšího než jen součet dobrých ingredienci…:-))))). Co jsem zejména ocenil je to co mi děla nesmírnou radost u dobrých vin…..the long tail (nevím jak je to česky)…ta chuť na jazyku která zůstává po vypiti skleničky uzasne dlouhou dobu.
    Vajecny konak jsem uz dlouho nedělal, ale ted si z toho udělám vánoční zvyk do dalších let…a vždy s vašim receptem…..Diky!!!!!

  128. Hlavatý says:

    Pustil jsem se do výroby proto, že jsem měl ve sklepě asi 10 let starou slivovici 50%. A nemám chuť ji pít. A mám také své slepice a vajíčka. Výsledek vypadá stejně jako na fotce u vás, ale asi po 1 dni v ledničce jsem zjistil, že to není tekuté, že jde o rosol. Ze zavařovací skleničky se to dalo sníst kávovou lžíčkou, z lahve to je horší, ale brčkem se mi pomalu daří vytáhnout obsah. Mohu říci, že je chutný.

  129. Eliška says:

    Dobrý den,
    díky za hezký recept na vaječňák, sice brzy, ale přemýšlím, že letos obdaruji širší péíbuzenstvo právě tímto vaječňákem, otázka zní, jak dlouho vydrží bez ledničky? Dárky budu převážet celkem daleko, 5 hodin pak určitě budou pod stromečkem, nezkazí se za tu dobu? Možná zvláštní otázka, ale byla by škoda 3 týdny mít zaplněnou ledničku ,aby se pak dárek pokazil… děkuji za odpověď 🙁

  130. Karolína says:

    Milá Florentýno,

    před necelým rokem jsem přestala snášet mléko a mléčné výrobky mimo tvrdých sýrů (naštěstí aspoň to), takže už pro mě spousta receptů v původním složení nefunguje. Chci se ale zeptat, co si myslíš, že udělá, když tady místo smetany použiju kokosové mléko? Chuťově to asi výsledný produkt ovlivní dost, ale nenapadá mě konzistencí lepší alternativa mléka (mandlové je moc tekuté a sójové taky nemůžu)… Nebo nemáš lepší nápad?

    Moc děkuju a ať se stále daří 🙂

    Karolína

  131. Zdravím a chválím, konak je opravdu skvostný ( resp. loni byl, teď už žádný není 🙂 napadla mě jedna věc – co zkusit letos přidat vanilku (ne cukr, extrakt ani nic podobného, ale prostě vyskrabnuty vanilkový lusk)? Nezkoušel někdo? Díky 🙂

  132. Zašpuntovano a dáno do ledničky. Snad vydržíme ty tři týdny. Koňak jsem neměla,dala jsem jen 30 ml toho karibského rumu a zbytek Jim Beam,tak snad bude skvostný i tak :⁠-⁠) Moc děkuji za recept,určitě nebudu litovat,že jsem nezkusila první recept se salkem, který na mě na internetu vybafl :⁠-⁠P

  133. Takže po vyzkoušení po prvních pár dnech síla,po těch třech či čtyřech týdnech už se opravdu dal pít úplně jinak, ale tedy ten má ampery,jak se u nás říká,na mě asi až moc silný. Zkusím příště nějakou jemnější variantu, jestli se to tak dá nazvat a použít místo bourbonu jen pravý rum

  134. Velice podobný dělala babička a já na něj potají chodil, úplně mi to připomnělo dětství 🙂
    Akorát ona tam dávala tuzemák a vanilkový cukr.
    Já jsem dal pravý, tmavý, vysokoprocentní rum a vanilkový lusk, jinak vše podle tohoto receptu – akorát jsem šlehal v mixéru, i ten lusk jsem tam hodil celý, nahulil tomu 32 tisíc otáček za minutu a lusk vmžiku zmizel, super vše dokonale promícháno a teď jen čekat 3 týdny, než budu moct ochutnat. Už se těším, výsledek má 38% alkoholu, takže se určitě nezkazí 🙂

  135. Milá Florentýnko, zaujal mne recept na Váš vaječňák, ale v alkoholu se nevyznám a nepiji. Ale chtěla bych ho udělat synovi pod stromeček – čas je tak akorát… Podle rozpisu surovin je zapotřebí 3 druhy alkoholu? Nevím, co budu dělat se zbytky…
    250 ml bourbonu (je to americký recept, takže například Jim Beam)
    30 ml tmavého karibského rumu (případně bourbonu)
    30 ml lžíce brandy nebo koňaku (případně bourbonu nebo metaxy)
    Nebo mohu použít Jim Beam a 60 ml karib. rumu nebo koňak či bourbon? A mohla byste mi prosím napsat, jaký alkohol jste použila Vy? Děkuji za odpověď a přeji poklidný nadcházející Advent.

  136. Miroslav says:

    Už rok čekám na to slibované zjemnění, a pořád nic. 😀

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close