[vc_row][vc_column][vc_column_text]Přišel čas na další velikonoční recept. Dnes pro vás mám velikonoční mazanec neboli bochánek, pečivo určené na Boží hod velikonoční. Mazanec v kostele posvěcený, plný žloutků, másla a smetany, protože konečně skončil velikonoční půst a nastal čas se veselit.
Však víte, jak se to říká v té známé koledě:
Hody, hody, doprovody
dejte vejce malovaný…
Když se nad tím zamyslíte, hody jsou jasné, v neděli se hodovalo, a co dál? Zdálo by se, že někdo někoho někam doprovází. Ale ono houby.
Správně by se totiž říkanka měla psát takhle:
Hody, hody, do Provody,
dejte vejce malovaný…
A Provoda, prosím pěkně, je starý název pro Velikonoční neděli. Neděli, kdy se poprvé po dlouhé době zase mohlo pořádně jíst, kdy po půstu přichází hodování, kdy si konečně do kuchyně můžeme pustit spoustu vajec.
Takže se nelze divit, že i těsto na mazanec mělo být pro takový hodovací den bohaté, plné žloutků a smetany. Baculatý symbol konce odříkání a radosti z nového života. Žloutky samozřejmě dodávají krásnou barvu a křížek na bochánku symbolizuje ukřižování.
Tvarohové těsto na velikonoční mazanec
Tento článek bych mohla v klidu skončit s tím, že mazancové těsto si uděláte stejně jako vánočku, kterou už jsem vám podrobně představila koncem loňského roku. Ale to bych nesměla najít v literatuře zmínku, že kdysi se do těsta na mazance přidával i tvaroh, aby byly mazance kypřejší a vláčnější.
Takže letošní velikonoční mazancovou výzvu jsem si stanovila asi takto:
- vpašovat do těsta tolik tvarohu, kolik unese
- zvýšit počet žloutků oproti vánočce
- zadělat těsto smetanou
Úkol jsem splnila, recept jsem našla. Výsledek je skutečně vláčný, trochu navinulý po tvarohu, chutná tak, jak byste od kynutého těsta trochu nečekali. Pokud si myslíte, že by vám jemná kyselost mohla vadit, přidejte do těsta lžíci cukru navíc. Podle mě je to ale s máslem a domácí zavařeninou naprosto dokonalé.
Jak na těsto
Vyšla jsem z postupu, kterému se říká drobenkový. Spočívá v tom, že nejprve tak dlouho mícháte mouku s cukrem a máslem, až vznikne drobenka. K té potom přidáte kvásek z droždí, žloutky a nakonec postupně přiléváte tolik mléka nebo smetany, kolik je potřeba na vytvoření těsta, které se dá hníst.
Pro srovnání, u vánočky se k mouce přilévalo máslo v rozpuštěné podobě, společně s ostatními tekutými přísadami.
Drobenkové kynuté těsto se vyznačuje především tím, že má vyšší křehkost a eleganci. Používám ho třeba na martinské rohlíčky. A dnes si ho můžete vyzkoušet v mém vylepšeném velikonočním mazanci.
Proč mazanec praskne při pečení?
U mazance se snadno něco pokazí, tady máte jeden takový ne úplně povedený kousek jako důkaz. Přijměte mou upřímnou soustrast, že se na to musíte dívat.
Nejčastější vady na kráse bývají obvykle tyto:
- Popraskání ze strany: to když nenecháte těsto pořádně nakynout, spěcháte a dáte ho do trouby moc brzy.
- Popraskání na horní straně: to když nenecháte těsto pořádně nakynout, naříznete křížek moc nebo ho naříznete ještě před druhým kynutím. Taky značí slabou mouku, která neudrží mazanec pohromadě, nebo nedostatečné propracování těsta.
- Propadnutí po upečení: pokud se vám po vytažení z trouby začne při chladnutí objevovat uprostřed důlek, nebyl mazanec dost propečený a potřeboval ještě 5-10 minut v teple. Možná vám trouba peče méně, než si myslíte, příště tedy prodlužte čas.
- Rozplácnutí do stran: mohli jste mít mouku s menším množstvím lepku, takže neudržela těsto, anebo jste nechali mazanec před pečením překynout už příliš.
Správně nakynutý mazanec je skoro tak velký, jako bude po upečení. Téměř všechen nárůst objemu se tedy musí odehrát ještě před odchodem do trouby. Když do dobře vykynutého mazance dloubnete prstem, důlek se nebude chtít vrátit, protože droždí už nebude mít sílu.
Velikonoční mazanec pro začátečníky
- Pokud jste nikdy nepracovali s kynutým těstem, přečtete si ze všeho nejdřív můj článek o tom, jak nezabít kynuté těsto. Naučíte se v něm, že droždí je živý tvor, který potřebuje stravu, tekutiny a příjemné teplo. Pokud mu to nedopřejete nebo to přeženete, tak vám umře.
- Jestliže děláte mazanec poprvé, odložte si dnešní recept na později a místo toho následujte můj recept na vánočku. Pouze v něm nebudete splétat vánočku, ale místo toho utvoříte bochánek, všechno ostatní je totožné. Když přípravu těsta neošidíte, budete mít mazanec krásně hladký a lesklý a baculatý.
- S mým dnešním kynutým, drobenkovým, tvarohovým těstem je to trochu složitější. Chce delší kynutí, trochu víc droždí a hlavně se chová trochu těžkopádně. Opravdu mu musíte dopřát čas, než nakyne.
Krásné Velikonoce a vydařený velikonoční mazanec!
Suroviny
- 35 g droždí
- 80 g krupicového cukru
- 500 g velmi kvalitní hladké nebo polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- půl lžičky sušené citronové kůry
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 50 ml vlažného mléka
- 80 g másla
- 100 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
- 3 žloutky
- zhruba 100 ml smetany na vaření, případně mléka -- množství závisí na vlastnostech mouky a na vodnatosti tvarohu, proto nelze přesně stanovit. Bude to někde mezi 80 až 120 ml.
- 50 g rozinek
- 50 g loupaných mandlí
- 1 bílek
- 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru na posypání
Postup
- V malé misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přidejte lžíci mouky, přilijte vlažné mléko, zakryjte utěrkou a nechte deset minut vzejít kvásek. Měla by se na něm utvořit hustá světlá vysoká pěna.
- Mezitím do větší mísy prosijte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek. Přidejte máslo nakrájené na kousky, tvaroh a s pomocí prstů nebo v kuchyňském robotu zpracujte či rozemněte na drobenku.
- Do drobenky přelijte vzešlý kvásek a přidejte žloutky. Začněte od středu míchat a postupě přilévejte smetanu. Jakmile zpracujete všechnu mouku, přilijte jen tolik smetany, kolik je potřeba, aby vzniklo těsto s konzistencí plastelíny, tedy těsto, které se dá hníst. Čím víc smetany se vám podaří do těsta propašovat, tím líp pro výslednou vláčnost mazance, ale zase to nepřežeňte, těsto musí zůstat zpracovatelné pro hnětení. Mouka postupně tekutinu saje, takže po pár minutách hnětení se často z řídkého těsta stane poslušná a svůdně hebká hmota.
- Těsto vyklopte na vál nebo kuchyňskou linku a ještě deset minut hněťte – dolní částí dlaně těsto odtlačte po podložce od sebe, pak přehněte napůl, pootočte a totéž znovu a znovu. Pokud se těsto lepí, podsypte ho malým množstvím mouky – stačí tolik, co se vám vejde mezi prsty. Nakonec by těsto mělo být měkké a hebké jako dětská pokožka a téměř se nelepit k pracovní ploše.
- Předchozí dva body v postupu můžete snadno uskutečnit v kuchyňském robotu s hnětacím nástavcem.
- Zpracované těsto zformujte do koule a ze všech stran lehce poprašte moukou. Vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na dostatečně teplém místě, stačí například v blízkosti teplého topení, používaného vařiče nebo jen tak na kuchyňském stole. Klidně na hodinu až hodinu a půl na těsto zapomeňte. Jakmile se k těstu vrátíte, mělo by mít zhruba dvojnásobný objem. Pokud do něj šťouchnete prstem a vytvoříte důlek, bude se důlek jen velmi zvolna a neochotně vyrovnávat.
- Velký plech vyložte pečícím papírem. Těsto vyklopte z mísy a lehce ho prohněťte, jen co byste vytlačili vzduch. V několika etapách do těsta zapracujte umyté a okapané rozinky a většinu mandlí. Utvořte z těsta kouli, nejlépe to jde tak, že stále těsto ze dvou protilehlých stran zavítáte k sobě jako knihu a vzniklý spoj pořádně zmáčknete. Až to zopakujete několikrát z různých směrů a nakonec těsto otočíte spodní stranou nahoru, zjistíte, jak půvabný bochánek na vás vykouknul.
- Bílek rozšlehejte vidličkou se dvěma lžícemi vody. Štětcem nebo peroutkou potřete mazanec.
- Nyní znovu nechte hodinu až hodinu a půl kynout. Pokud tuhle fázi uspěcháte, mazanec zprudka dokyne v troubě a neudrží si svůj tvar. Riskovali byste popraskání.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Jakmile je dost teplá, vložte vykynutý mazanec. Po pěti minutách snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte dalších 40 minut. Zdá-li se vám, že příliš rychle hnědne, přikryjte ho kouskem alobalu.
- Po vytažení z trouby poprašte své dokonalé dílo moučkovým cukrem, obložte ho velikonočním zátiším a podávejte s máslem, když už půst máme za sebou.
Milá Florentýno,
díky za článek i za odvahu zveřejnit foto toho nepovedeného bochánku. Ono to vlastně může být pro leckoho povzbuzující, že i mistrům kuchyně se občas něco nepodaří. Stát neustále tváří v tvář dokonalosti je deprimující 🙂
Myslím, že bochánky a vánočky jsou vlastně náročné dvojím způsobem. Těžké kynuté těsto, které chce opravdu svoje a občas je záhadné. A pak také to, že se obojí podává na svátky, kdy člověk chce mít více než jindy vše krásné a upravené. Proto pak smutní nad zhroucenou vánočkou nebo prasklým bochánkem, ačkoli chuťově jsou výborné.
Takže dokonalé jídlo i dokonalá estetika jsou fajn, ale v těžkých chvílích se radujme z hlavní podstaty svátků a to kdykoli.
Ještě jednou díky.
Markéto, ty jsi milá, díky za podporu. Souhlasím s tebou, tyhle věci jsou náročné na kvalitu surovin i na psychiku kuchaře. Co nevidět ten mazanec ale stejně přefotím, takhle se znemožnit nemůžu na dlouho :-)))
Milá Flo, mazanec vypadá lákavě, hned bych se zakousla.. Děkuji za tvou práci pro nás! Já peču buď kynutý (podle babičky s velkým množstvím másla a žloutků) nebo tvarohový s práškem do pečiva, oba máme rádi.
Nevím, zda vypadá dost lákavě, Hanko, ale výborný je, to zas ano 🙂
Tvarohový s práškem do pečiva a pudinkem taky znám, je výborný, jednoduchý a rychlý, ale mám s ním jediný problém: nechutná jako kynutý 🙂
Letos mám v plánu kváskový, pšeničný na něj krmím už dva týdny. O tvarohovém jsem zatím jen četla, zkusím ho po svátcích. Jinak se u nás peče „paska“, teď už se nám kultury ale nějak prolínají – přidávám i mazanec.
Danielo, ty jsi vždycky byla v pečení o míli napřed před ostatními a koukám, že náskok si stále držíš 🙂
Milá Flo.
Mně se Tvůj mazanec velmi líbí. Právě ty prasklinky mě na první pohled zaujaly a říkala jsem si, že je to Veselý mazanec. No, je to věc názoru 🙂
Věřím, že jak je pro mě krásný, tak bude i velmi dobrý.
Tvůj recept letos vyzkouším. Všichni doma máme mazanec velice rádi. Jen bych se Tě chtěla zeptat. Nedávno mi zjistili intoleranci na pšenici. Máš zkušenost při výrobě kynutého těsta i s jinou moukou? Děkuji.
Přeji hodně zdaru a těším se na další tipy.
Jiřko, kynuté těsto potřebuje lepek a lepek je především v pšenici. Žádná jiná mouka ho nemá dost na to, aby udržela bubliny vznikající při aktivitě droždí. Takže ano, klidně to zkus, ale nebude to nadýchané a nebude to držet tvar.
Dobrý den, Flo,
asi jsem komentář, ve kterém děkuji za recept/ rozhodně bude využit/a ve kterém jsem přidal další poděkování za objasnění „Provody“, nějak divně asi „neodklepl“, něšť , raději zopakuji.
Doprovody jsem dal do titulku velikonočního“vejšplechtu pro přátelský „Web“, teď jsem v obraze nejen já, ale i mé případné čtenářky.
Kopii receptu už studuje v kuchyni má žena, která na dotaz, co se bude péci navíc „vece“ /taky dobré slovo/, že už nic, mazanec mi stačí. Pamatuji se z let dřívějších, ba pradávných na „jidáše“ maminky a tchyně, v dřevních dobách manželství to snad dělala i má žena – leč „zapomínám,“ jak pravil pan Horníček. Není divu, letos to bude od prvních kuchyňských pokusů mé novomanželky celých šedesát let /je fakt, musím přiznat,že se dosti brzo „vypracovala“/. Zase jsem se rozkecal, takže, milá Flo, díky za Vaše rady, povídání, přeji móóóóc hezké, radostné Velikonoce celé Vaší rodině a pochopitelně i nám všem, čtenářkám a čtenářům těchto stránek
Jaroslav S.
Já děkuju za vaše povídání! Pozdravy milé ženě, snad se jí mazanec povedl.
Milá Flo,
předloni jsme dělala svůj první mazanec, jinak vždy beránka v různých formách. Od těch jak říkám jednoporcových – každému dítěti jeden až po toho rodinného z 8 vajec. Recept na mazanec jsem našla kdesi na netu, je též s tvarohem a povedl na první dobrou, což jsem po pravdě ani nečekala, byť s kynutým těstem pracovat umím. dala bych sem fotku, ale za prvé to neumím, a za druhé je to tvůj blog. Odpo doma porovnám recepty a uvidíme o kolik se liší. Já si jen vzpomínám, že příprava byla poměrně jednoduchá a výsledek i chuť excelentní. Jinak u nás doma se pekly ještě Boží milosti a tchyně občas jidášky. Hezký i když uplakaný den
Dáša
Dášo, na tento blog vložit fotka nejde, ale můžeš mi ji poslat e-mailem a já ji dokážu nahrát na facebookovou stránku Kuchařky pro dceru. Tak krásné Velikonoce!
DOBRÝ DEN FLO,TAK JSME SE DOČKALI.VELIKONOCE JSOU SKORO TADY A TO BUDE ZASE KRÁSA V KUCHYNI.BUDE TO VŠUDE VONĚT A VŠEM SE BUDOU DĚLAT CHUTĚ.U NÁS SE JEŠTĚ PEČOU PERNÍČKY.TO PŘIJDOU VNUČKY A PEČEME.NO MAZANEC CHTĚJÍ KRÁJET HNED JAK SE DOPEČE.MUSÍ BÝT MÁSLO A JAHODOVÁ.BEZ TOHO TO NEJDE.BERÁNEK DOSTANE MAŠLI A OČÍČKA.VAJÍČKA SE NALEŠTÍ A MŮŽOU CHODIT KOLEDNÍCI.PŘEJEME VŠEM KRÁSNÉ SVÁTKA JARA.JITKA
Jitko, to je poezie, jak to všechno popisuješ! Krásné Velikonoce přeju.
DOBRY DEN I KDYZ JE TAK TROCHU UPLAKANY.JA PECU NA VELIKONOCE MAZANEC,BERANKA UZ NE PECU RADEJ SI HO KOUPIM.ZDRAVIM A PECENI ZDAR AT SE NAM TO POVEDE.
Halino, taky tak, ať se pečení i svátky vydaří! Flo.
Pěkný den.Díky za recept,s tvarohem dělávám štolu a je dobrá,takže letos zkusím i mazanec,určitě bude taky chutnat.Takže se těším až ho budu péct.Lida
Lído, přeju, ať se ti mazanec vydaří a ať máš krásné svátky. Flo.
Ahoj Flo, díky za dobrý nápad přidat do kynutého těsta tvaroh – určitě vyzkouším! Na velikonoce peču mazance, perníčky, na Zelený čtvrtek jidášky, beránky v různém provedení (základ třené těsto + rozinky, mandle, někdy kandované ovoce). a pak různé řezy, aby bylo co nabídnout návtěvám a koledníkům:-) Lída
Páni, to je pěkná nadílka v kuchyni. Jsi šikovná, máš můj obdiv! Flo.
Milá Jani Florentýno,
díky za to, že děláš tuhle báječnou věc – dělíš se s námi o svoje zkušenosti. Mazanci to s narciskami moc sluší… a navíc jsi přiznala, že ne vždy musíme být všichni dokonalí:) Teď se tuplem nebudu bát mazanec vyzkoušet! U nás doma se osvědčilo, když se nemůžeme rozhodnout, který recept nám víc chutná, upeču (uvařím) všechny verze najednou (v polovičních dávkách) a porovnáváme. Na Vánoce to byli vanilkové rohlíčky 4x (s vlašskými ořechy, s mandlemi, s lískovými ořechy a s lískovými ořechy nasucho opraženými) abychom přišli na to, že nejjedlejší jsou u nás s vlašáky:)
Tak u mazance budu postupovat stejně a už se na to moc těším!
Krásné Velikonoce plné chutí a barev. Jana
Ó, Jani, ty jsi milá 🙂 Díky za všechna ta krásná slova a přeju krásné velikonoční mazancové soutěžení 🙂
dobrý den,tvarohovou dělám vánočku,máme ji raději než kynutou.mazanec vyzkouším podle vašeho receptu.jarmila
Jarmilo, o tvarohové vánočce slyším poprvé, zní to jako velmi zajímavý nápad. Díky
Milá Flo,
tvůj recept je velmi podobný mému.Mám ho od tchyně která
byla mlynářka.Od ní jsem se naučila dělat těsto z drobenky.
Máš pravdu těsto je lepši.Dělala a já také dělám z něho vánočku,
ale bez tvarohu, to je pro mě novinka.Mazanec udělám podle tebe,
už se těším.Na Velikonoce peču mazanec,beránka a špenátovou roládu.
Děkuji za recept a přeji krásné Velikonoce Jitka.
Jitko, tak to musíš mít od tchýně spoustu dalších zajímavých receptů! Nenápadně ti je závidím. Jo a to menu na Velikonoce zní skvěle. Jsi šikulka. Flo.
Dobrý den. Na Velikonoce máme mazance, ale vlastně je peču celoročně, protože není nic jednoduššího a levnějšího než sladký bochan z kynutého těsta. Tvarohový jsem také pekla, ale rodina neměla radost.
Dále máme beránky – kolik forem (čtyři – každá má svůj příběh a vzpomínku), tolik kusů. Beránky krájíme od prdelky k hlavičce, potom se sní tělo pod krkem až k mašličce a potom po Velikonocích ta tvrdá a vyschlá hlavička nějak nepozorovaně zmizí. Peču i ve formě slepičku s kuřátky a nebráním se ani rybě, podle mě k jaru patří. Někdy do ní udělám pudink, ale to není tradice.
Dále máme perníčky, hlavně se ode mě očekávají dutá vejce plněná sladkostmi a dárečky. Začala jsem s tím před 26 lety, když ještě neexistovaly plechové formičky, a nesmím přestat. S formami je to vysloveně hračka.
Každý rok ještě dělám něco nového – indiánky se žlutou polevou jako kuřátka, linecká slepovaná vejce s oranžovou dírou, čokoládová vajíčka a zvířátka ze silikonových forem, sněhové pečivo jako vajíčko se žloutkem. Letos ještě nevím, ale jestli budu psát takhle dlouhé komentáře, tak toho moc nestihnu.
Karolína
Ahoj Karolíno, ten tvůj komentář je krásně poetický, díky za vzpomínky a zážitky. Zvládáš toho opravdu hodně, máš můj obdiv. Flo.
Ahoj Flo, mazanec i když trochu nepovedený dle Tebe, vypadá zajímavě 😀 .i mistr kuchař se někdy utne a věřím ,že chutná výborně.Peču kynutý bochánek dle mojí maminky a moc nám chutná, moje babička pekla boží milosti,ale ty byly jen se rozplynuly na jazyku mňam,já takové neumím. Jinak je u nás klasika beránek ten nesmí chybět na stole. Tobě i celé rodině, všem tvým příznivcům přeji krásné Velikonoce.
Alenko, díky za zprávu z tvé kuchyně a taky přeju krásné Velikonoce tobě i tvým blízkým.
Ahoj Flo,mazance peču podle maminky a všichni je mají moc rádi.
Peču čtyři a ještě je to málo.Beránek musí být také a jiné dobroty.
Přeji krásné velikonoce.
Jani, u nás ty počty taky dosahují vyšších čísel 🙂 Krásné Velikonoce i tobě! Flo.
Ahoj milá Flo, už nějaký pátek peču na Velikonoce stádo beránků i několik mazanců, protože mám velkou rodinu, ale dnešních rad od Tebe si vážím a cením a určitě se jimi budu řídit. Přeju krásné Velikonoce a budu se těšit na další milé Tvoje ´čtvrtky ´Míša
Míšo, si milá, díky za tvá slova. Též se těším, co nového čtvrtky přinesou. Krásné Velikonoce! Flo.
Milá Florentýno,
díky za krásné čtení a vynikající rady a recepty.Těším se na další.
Rudka
Rudko, díky, vážím si tvé podpory. Flo.
Milá Florentýno,
i když peču mazance každoročně podle osvědčeného rodinného receptu,
vyzkoušela jsem s předstihem už dnes Tvůj recept. Mazanec se povedl, byl krásně nadýchaný, protože jsem ho nechala podle Tvých rad dlouho kynout, nepraskl.
Bohužel už je pryč (za 3 hodiny), všem moc chutnal.
Příští týden musím zopakovat, aby ochutnala také druhá část rodiny.
Leni, tak to mě obzvlášť těší. Velikonoční pozdravy všem strávníkům! Flo.
Ahoj Flo,
jako normál se dostávám ke psaní až dnes. Už všichni Ti poděkovali za tu nelehkou práci, kterou pro nás děláš. Tak i já se k tomu přidávám. Já to mám o to jednodušší, než ostatní, že Tvůj mazanec vyzkouším, jako můj PRVNÍ. Po pokusu s vánočkou, už vím, že stačí jen málo a není to úplně ono. Ale Tvoje dekorace přivodí tu správnou atmosféru a tak ta maličkost se nepočítá. Taky bych se připojil k tomu, že důležité je, jak doma chutná.
Ještě jednou díky za Vše a Tobě i celé rodině, přeji krásné Velikonoce.
Vašek
Vašku, jsi milý, děkuju za podporu a za to, že jsi tu se mnou a zkoušíš a dáváš mi svou důvěru. Těší mě to zejména proto, že je to tvé poprvé. Tak ať se to všechno podaří a máš krásnou velikonoční atmosféru.
Moc děkuji za recepty. Dnes jsem k večeři dělala nádivku (bude ještě zítra k obědu a možná i k večeři). Přítel trvá na jehněčím jakožto velikonočním jídle, ale nádivku jsem si také nechtěla ujít, tak jsem se na ní vrhla dnes.
Mazanec jsem právě vytáhla z trouby, dělala jsem poprvé v životě, na pohled vypadá moc hezky, nikde nic nepopraskalo. Jen bych asi příště potírala bílkem až před šoupnutím do trouby, nikoli před druhým kynutím. On pak ještě dost zvětšil objem a vypadá jako bych ho ani nepotřela. Ochutnáme zítra ráno. Ale věřím, že bude skvělý.
Ještě jednou díky a krásné svátky.
Petro, máš samozřejmě pravdu, v receptu to chybí, bílkem je třeba potřít nejen na začátku druhého kynutí, ale taky těsně před vsunutím do trouby. A klidně i několikrát mezi tím.
Milá Jani Flo, prosím tě, mohla bys nám poradit, jaky je tvůj trik na spotřebování zbývajících bílků? Začínají se mi doma hromadit. Schovávám je zatím do mrazáku;)
Na bílky funguje spolehlivě jen pavlova nebo pusinky, obávám se. Takže žádná dieta. Případně, pokud máš třeba jen jeden nebo dva, udělat k večeři míchaná vajíčka či omeletu a zbylé bílky do toho přidat. Tak to obvykle průběžně dělám já.
ten mazanec je prostě dokonalej. sláva tvarohu, třikrát sláva FLO!
A pětkrát sláva tobě za důvěru ve mně vloženou! 🙂
Výborný mazanec
Díky, Maruško, jsem ráda, že jsi vyzkoušela.
Ajaj, s těstem se vyloženě peru. Vánočkové těsto se mi dělat nechtělo, když to už „umím“ od Vánoc (a že se vánočka povedla!), chtěla jsem si zkusit mazanec, ale zlobí mě strašně. Těsto se mi rozpadá už při druhém kynutí, žádná hezká baculatá kulatost to není. Bude to ještě docela napínavé :-/
No, vypadal divně (co do práce s kynutým těstem mi dost spadnul hřebínek), ale už ho skoro snědli 🙂 Takže úspěch! Tvaroh v těstě je zajímavý, ta navinulá vůně je příjemná.
Jani, jestli se ti to rozpadalo už při druhém kynutí, pak za to může mouka, mně dělala to samé. Případně jsi to mohla nechat poprvé kynout příliš dlouho nebo příliš v teple, i to je možné. Chce to vyloučit tyhle dvě chyby, pak to bude dobré. Hlavně ale nehledej vinu v sobě, ty jsi šikovná dost 🙂
Jojo, kynuté těsto je výzva :). Mazanec jsem letos vzdala a soustředila se na beránky, ale ten „boj“ s kynutým těstem zvlášť recept s tvarohem mě láká 🙂
Ale jestli ty, Florentýno, fakt dáš nové fotky nového mazance :D, tak já ho upeču a nafotím taky :D. Takový „battle“ 😀 což?
Challenge accepted 🙂 Teď mi bohužel někdo snědl tvaroh dřív, než jsem ho stihla ukořistit já, ale už mám na nákupním seznamu nový.
Milá Flo.
Velikonoce jsou za námi.Mazanec se mě povedl podle tvých pokynů,
žádná prasklinka krásně vysoký a hlavně moooooc dobrý,díky tobě.
Budu už dělat jen tento tvarohový,děkuji ti za něj zdraví Jitka.
Jitko, jsi hvězda! 🙂
Možná to není nic závratného, ale třeba můj tip někomu pomůže. Mám doma v kuchyni docela zimu – což nesvědčí kynutí. Když už mám „rozvařeno“, dosáhnu třeba 21°C. Jinak kolem 18°C. Myslela jsem si, že to ošálím, když nechám těsto kynout v otevřené troubě, která je zapnutá na minimum (mám plynovou troubu). Jenže to se z něj stane sice kynoucí, ale roztékající se neforemná věc. Takže nyní přistrčím židli k radiátoru, těsto do mísy a utěrku přes radiátor i těsto – musím ho ale v průběhu kynutí mít dobře pomoučené, v průběhu druhého kynutí několikrát potírat bílkem, aby neoschlo. A je to super. Takové krásné mazance jsem měla letos poprvé….díky komu? Flo!
Díky tobě, samozřejmě. Nikdo to za tebe přece neuvařil! 🙂
Máš pravdu, že tohle kynuté těsto, pokud kyne při příliš vysoké teplotě, tak se začne roztíkat. Musí se na něj pomalu, ale zase ne moc pomalu, to pro změnu nekyne skoro vůbec. Těch 21 stupňů nebo blízkost radiátoru je určitě ideální.
Ještě jeden tip na kynutí: Já mám pro změnu v kuchyni teplo až moc, proto vždycky šoupnu těsto pomoučené a přikryté utěrkou v míse do mikrovlnky a zavřu dvířka. Je tam stabilní teplota. Sice se mi k němu občas utěrka přilepí, ale zase jí odlepím, utěrku oloupu a vyperu 🙂
Evísek
Jojo, prima nápad, v uzavřeném prostoru je kynutému těstu vždycky líp, pěkně si tam sedí bez průvanu, s příjemnou vlhkostí, ve tmě, to se mu líbí. Ale mikrovlnka by mě nenapadla 🙂
Milá Flo,
sleduji webovky už dlouho a i tento recept se mi moc líbí (jako mnoho dalších). Narážím ale na stejný problém, jako tady byl už naznačen, a to je pečení bez lepku. Ano, lepek je především v pšenici a to je vlastně ten klíčový problém 🙂 Vím, že klasické pečení tradičních záležitostí na to není stavěné, ale když zavelí doktor, není moc na výběr. Zatím mám zkušenost, že i kynutá těsta jsou dělat z bezlepkové mouky, i když je potřeba víc vychytat poměry a postupy. Budu se těšit, že se tady možná nějaký přirozeně bezlepkový recept časem objeví.
Ivo, chápu, že když k bezlepkové dietě existují zdravotní důvody, nedá se nic dělat, člověk musí začít hledat nové cesty. Je mi líto, že to máš tak složité. Já v tuhle chvíli bezlepkové kynutí testovat nebudu, nezlob se, nemám na to kapacitu, ale pevně věřím, že někde jinde na internetu ti dokáží poradit. Určitě už tento problém hodně lidí muselo řešit.
Vážená Flo jsi pro mne kuchařskou inspirací,za což moc a moc děkuji.Pepík.
Ještě jednou děkuju za takový krásný kompliment. Asi ho nenápadně přečtu nahlas, aby doma taky věděli. Krásné předjarní dny ti přeju, Flo.
Tak jsem to zkusila metodou pokus – omyl, udělala jsem klasické těsto na jidáše a než bylo pořádně rozmíchané, rozdělila na dvě půlky, do jedné jsem dala trochu skořice a do druhé celý tvaroh, muškátový květ, rozinky a mandle. Obě těsta jsem důkladně promíchala, to s tvarohem bylo jako samet a po vykynutí jidáše i mazanec dopadly na jedničku a časová úspora velká 🙂 . Jen ten tvarohový mazanec není tak hladký jako klasický kynutý, ale mnohem lepší chuťově, než jen ten tvarohový s kypříkem…
Kdysi takhle moje babička dělala bramboračku a kulajdu, základ do velkého hrnce a pak rozdělila a doplnila ingrediencemi, protože část rodiny nejedla tu a druhá zas tu :-)))))
Tak to je dobré vylepšení, díky.
Prosim prosim, ako to spravit, aby sa dal mazanec jest na ranajky a nemuseli sme vstavat o 4 rano? Mohlo by to druhe kysnutie byt v chladnicke, zvladlo by to cesto? Aky tam je potom presny postup (este som to tak nerobila, Len viem, ze sa to da). Vdaka!
Leni, koukni do tohoto článku, je tam postup kynutí v lednici: trhací závin
Loni si většina známých stěžovala, že se nedařilo cukroví….nebylo to ono, určitě to bylo moukou. Mně v počátcích kuchaření takhke zklamal mazanec ,- chuťově velice dobrý, ale nedržel tvar. Od té doby dělám velikonoční cop.
Milá Flo. Mohla bys prosím poradit, jak mám poznat dobrou mouku od špatné? Řídit se cenou při nákupu? Děkuji za všechny články a rady, které poskytuješ a které je radost číst. Jindřiška
Iško, tady je každá rada drahá. Nejlepší je držet se značky, která ti dlouhodobě vyhovuje, a doufat, že výrobce nezačne znenadání používat horší kvalitu zrna. Obecný návod na to, jak poznat kvalitu mouky už při nákupu, bohužel není.
Je to tak, pokud se křehké nebo kynuté pečivo v roky osvědčených receptech najednou nedaří, často je na vině mouka.
Zkusila jsem a podařil se, je vynikající…
Díky, mám radost! Flo.
Dnes byl ke snídani, mazanec jsem pekla poprvé, ale povedl se dokonale, díky za super recept a tipy.
Prima Jsi dobrá, zvládnout mazanec i jidášky najednou.
Milá Flo, tak jsem upekla mazanec přesně podle receptu a byl výborný. Sice mi trochu praskl, a to i když jsem ho nechala pořádně 2x vykynout, ale asi to bylo špatně vypracovanou plackou 🙂 Cukr vše napravil. Určitě si recept založím do oblíbených. A moc děkuji za zaslanou Velikonoční kuchařku. Majka
Majko, díky, mám radost. Flo.
Milá Florentýno,
dnes jsem dělala mazanec, přestože velikonoce josu až za půl roku. Potřebovala jsem snadno převozitelný dort pro syna do školky a usoudila jsem, že mazanec mají rády všechny děti a dospělé v naší lucemburské sobotní české škole taky jistě zahřeje sousto domácí kynuté dobroty. Mazanec je krásný, popraskaný (asi mouka? přitom mi připadala dobrá. jak poznám dobrou mouku?) o to je více křupavých míst na kurčičce. Poslala bych fotku, ale nevím, jak přiložit.
Díky za recept, příště snad bude hezky kulatý. Mějte se hezky, Klaudia
Klaudie, když prohnětete trochu mouky s vodou, uděláte kuličku a tu pak budete propírat pod studenou tekoucí vodou, zůstane vám v ruce jen jakási žvýkačka – a ta je tvořená hlavně lepkem. Čím víc vám toho v ruce zůstane, tím víc lepku mouka má a tím líp bude poslouchat při kynutí.
Fotku lze poslat třeba na Facebook Kuchařky pro dceru, sem do komentářů ji není možné vložit. 🙂
Milá Flo
jsem moc vděčná za tvoje recepty a podrobné návody. Loni jsem dělala mazanec podle tebe a všichni mi ho moc chválili i moje maminka. Letos už nejsem jen dcera, ale i maminka. Syn má bohužel intoleranci na bílkovinu kravského mléka. Protože kojím, tak mléčné výrobky nemůžu ani já. Marně přemýšlím jak všechny problematické potraviny nahradit…Při pomyšlení na loňský mazanec a vánočku a další jídla vytvořená podle tvých receptů se mi zbíhají sliny. Třeba poradíš, jak je nahradit…
Děkuji Lenka
Leni, v tomhle případě by asi pomohlo jedině rostlinné mléko.
Ahoj Flo,
na tento recept som čakala veľmi dlho. Mazanec som robila presne podľa receptu a s láskou. Výsledok uzasnyyyy. Cesto je vláčne, ľahučké,chutné.
Ako bonus je mazanec aj krásny.
Už sa teším na ďalšie recepty ako ich vyskúšam.
Dakujem
Tak hlásím, že jsem včera vyzkoušela i mazanec. Na Velký pátek by se sice péct nemělo, ale potřebovali jsme něco na snídani. 🙂 Mazanec jsem dělala úplně poprvé a povedl se nádherně. Hned ráno jsme ho skoro celý snědli a všem moc chutnal. Uvažujeme, že uděláme ještě jeden, když nám zbyl ten tvaroh. 🙂 Děkuji za recept!
Recept ozkoušen, mazanec byl chuťově vynikající. Vizuálně mi dopadl naprosto stejně, jako je zde na zveřejněném fotu – nižší, zvrásněný, ale nevadí, hlavně že chutnal!
Dobrý den, letos se chystám na Váš recept na mazanec. Chtěla jsem se zeptat, jestli by toto těsto bylo vhodné i na zpracování na velikonoční věnec. Nějak se mi letos to pletení líbí a napadlo mě, že bych místo bochánku udělala věnec. Děkuji moc 🙂
Milá Florentýnko,
zrovna včera jsem upekla tvarohový mazanec, ale nekynutý. Zhrozila jsem se, když dopadl přesně jako ten na obrázku. Po zakrojení a ochutnání jsem mu vše odpustila.
Až bude snědený, vyzkouším ten Váš.
Krásné velikonoce přeji.
Míla
Milá Florentýnko,
Tak jsem dnes dopoledne z trouby vytáhla svůj první mazanec, až pak jsem našla tento recept. Povzdechla jsem si, škoda že pozdě, ale uklidnilo mě pak tvé doporučení při prvním pokusu volit spíše jednodušší vánočkový recept, podle ktetého jsem postupovala 🙂 Tak jsem zvědavá. Jen stále přemýšlím, proč je tak strašně důležite mít mazanec nepopraskaný a úplně hladký? Hmmm…ten můj prasknul, ale mě se to tak líbí, s tou strukturou, jsem na něj hrdá i tak, zdá se mi takový rustikální a prostě domácí 🙂 Takže i ten tvůj se mi zdá dokonalý! 🙂 Krásné Velikonoce…
Dobrý den:), zkoušela jsem dle Vašeho receptu kynuté buchty, jelikož jsem ve věku kdy se začínám seznamovat s recepty pečení tak se mi buchty nepovedly, údajně kvůli tomu, že jsem neustále otvírala troubu,abych se podívala,tak jsem z nich měla placky:D
Momentálně jsem dopekla mazanec podle tohoto receptu a je famózní,mohu dodat fotku a doporučují
Moc děkuji a krásný večer
Katko, gratuluju k mazanci a věřím, že i ty buchty budou příště na jedničku 🙂
Milá Flo. Velmi rád sleduji a čtu Vaše recepty. Není to strohé „blablabla“, ale od srdce. Vždy si vyberu a přidám ke svým zkušenostem. Mazanec se povedl i s praklinama. Haha. Ale byl výborný . Do pondělí nevydrží. Příště raději dva. Přeji krásné velikonoce. Jarda P.S. škoda že nemohu přidat foto.
❤️ a děkuju. Flo.
Dobrý den,
Díky za recept! Píšete, že se má použít měkký tvaroh, ale ne z vaničky. Jaký je tedy ten správný? A záleží na tučnosti? Případně pokud použiju bezlaktózový?
Díky moc 🙂
Nejlepší je měkký tvaroh balený ve staniolu, má totiž jinou strukturu a je o něco sušší. Čím tučnější, tím samozřejmě lepší, ale recept bude fungovat se všemi úrovněmi tučnosti.
S bezlaktózovým tvarohem nemám zkušenost.
Dobry den. Tak zitra jdu zkusit udelat mazanec. Vasi vanocku uz jsem pekla na Vanoce a super. Chci se zeptat-smetana na vareni – tu nemam, jen 33% smetanu. Nevadi ? Dekuji Darina
Nevadí, anebo ji můžete naředit 1:1 s mlékem.
Dnes jsem zkusila váš tvarohový mazanec a je výborný. Jen se po něm zaprášilo, tak musím zadělat na další. Přeji krásné velikonoce.
Jani
moc diky za perfektni recept na bochanek.
Opravdu nema chybu.
Jsi skvela
Dobrý den, o Velikonocích jsem pekla svůj první tavrohovy mazanec podle receptu z Kuchařky pro dceru a byl vynikající!! Po Velikonocích jsem dokonce musela upéct ještě jeden :D. Ale nyní k dotazu, šlo by podle stejného receptu upéct Vánočku? Mazanec byl tak moc chutný, že bych ho ráda propašovala i na Vánoce, ale nejsem si jistá, zda je toto těsto vhodné i ke splétání? Moc děkuji za odpověď.
Báro, díky za vyzkoušení a za ohlasy.
Myslím, že když bude těsto dobře propracované, hebké a tvárné, tak by z něj vánočka měla jít splést, nicméně nezkoušela jsem to.
Mám menší dotaz, když bych zkusila udělat 1/3 mazancového těsta (jen malý mazanec) jak dlouho jej péct? Stejnou dobu? Děkuji za odpoved
Určitě ne stejnou dobu, bude to někde kolem poloviny času, ale přesnější údaj jen tak z hlavy nedokážu nabídnout.
Hezky den,
Jak je to tedy s tim nariznutim? Zminujete ho v clanku, ale v postupu uvedeno neni, ma se tedy narezavat, nebo ne? Dost jsem vahala, ale nakonec jsem sla presne podle receptu, nic nenarizla a v troube mi praskl a vypada jako prokopnuty balon. Ale muze to byt i drozdim, bylo nejake pomale, jak vzejiti kvasku, tak obe kynuti mu trvaly dele, tak mozna byla chyba v nem.
Jde to i bez naříznutí, viz fotky. Někdo nařezává, někdo ne, je to spíš záležitost tradice.
Pokud vám mazanec hodně prasknul, nebyl zdaleka dokynutý, s naříznutím to nemá mnoho společného.
Dobrý den, tak dnes mazanec. No, chuťově výborný, vzhledově tedy nic moc. Rozlezl se do šířky a uprostřed jakoby propadl. Mám tři dotazy. Peču z mouky předměřické a obvykle se mi jinak pečení daří. Je to moukou? Co by se stalo, kdybych přidala rozinky a mandle už na začátku hnětení? Mám dojem, že se do těsta moc nezapracovaly a zůstaly na okrajích. A konečně – co by se stalo, kdybych dala péci hned po prvním kynutí? Díky, zdravím moc, miluji Vaše recepty.
Milá Flo,
děkuji za tento recept. Dnes jsem mazanec pekla a před chvílí ochutnala. Vynikající!
Milá Florentýnko, odebírám Vaše recepty již déle, ale píšu prvně, protože jsem (nechce se mi ani přiznávat, v kolika letech) upekla svůj první mazanec. Normálně pro celou rodinu peče vánočky i mazance moje maminka, ale protože nesídlíme ve stejném okrese, nouze neučí jen housti, ale také péci :))) Pekla jsem verzi beztvarožnou, dle Vašeho receptu na vánočky a pouze podle mé mamky jsem pomazávala celým vajíčkem a ne jen žloutkem (zbytek vejce použiju zítra do velikonoční nádivky, takže se „neztratí“). Mazanec se povedl a chutná i mému vybíravému manželovi, a tak moc děkuji, přeji hezké velikonoční svátky a těším se na další recepty!
Prosím tě, máš chybu v receptu. Příště tam napiš rovnou množství na dva mazance, protože ten první člověk vdechne hned po vytažení z trouby. 😀 Díky za skvělý recept, když manžel neví, vždycky mu řeknu, ať se koukne k tobě a tím nezklame. Nezklamal ani dnes, když upekl svůj první mazanec, minulý týden se svým prvním houskovým knedlíkem a nezklamal ani s Narozeninovým dortem pro mě. Díky za tenhle super blog! 🙂 Zdraví Terka
:-)))
Dobrý den,
zkoušel jsem Váš recept. Poměr jsem dělal 1/3, ale po smíchání všech surovin jsem musel přidat tak cca 10-15 g mouky navíc. Hodně lepilo a než se „rozpadla“ drobenka také to trvalo.
Dělal jsem 100 % špaldový. Vykynul fantasticky. Místo klasického másla je kozí máslo. Místo tvarohu ve vaničce je ovčí tvaroh a místo smetany a mléka je kozí kefír. Cukr jsem nahradil xylitolem a kokosovým cukrem v poměru 1:1. Droždí 10 g. Pak citronová šťáva a kůra. Trochu kardamomu a jak máte v receptu, tak i muškátu. Místo rozinek nasekané datle a mandle jsem opekl na sucho (lehce osolené). Také jsem přidal asi 5 g pšenično-špaldových otrub.
Bál jsem se, že varianta „na zdravo“ dopadně špatně, ale jsem překvapen výsledkem.
Jen koketuji s myšlenkou, že by byl mazanec kváskový nebo alespoň částečně kváskový? Nemám moc dobré zkušenosti s mazancem kváskovým (livieto madre). Co myslíte? Máte někdo vyzkoušeno? Bude stejně jemný?
Děkuji a hezké Velikonoce z Moravy 🙂
Díky za další skvělý recept! Po jidášcích a božích milostných konečně došlo u na mazanec. Je skvělý a jako obláček ?
No… bochníček se roztek a popraskal ještě před tím, než jsem ho dala do trouby. Pekla jsem dva, ten druhý popraskal ještě víc, tak jsem ho pro jistotu strčila do dortové formy, aby se nerozpad uplne. A to jsem z něho měla takovou radost, jak hezky jsem ho vypracovala :-). Ale chuťově báječný, s tvarohem jsem pekla poprvé, děkuji za recept. Budu na tom muset ještě zapracovat.
Leni, pokud byly všechny suroviny odměřeny správně, nepoužila jsi tvaroh ve vaničce? Pak mě ještě napadá, že mohla být slabá mouka bez dostatečného obsahu lepku. Případně překynutí v teple (třeba v teplé troubě). Už asi není jiný důvod, proč by se těsto mělo roztékat.
Ahoj Flo,
ač je mama kuchařka, vždy mě z kuchyně odháněla-jakou malou pod záminkou, že času mám dost, tak jako „velkou“ kdy pro změnu s vlastní rodinou není čas téměř žádný – nevyjde vstříc a nic nenaučí. Nechci si stěžovat, najdou se vztahy daleko horší a týráné dítě jsem rozhodně nikdy nebyla. Navíc cítím obrovskou vděčnost – mám toho nejlepšího manžela, synovi jsou dva roky, skvělou tchýni a Tebe. Věřím, že než prcek vyroste, budu už v kuchyni ostřílená kuchařka, tssss když už teď zvládám svíčkovou či mazanec:-) ani netušíš co jsi pro mě udělala, děkuji!
Díky.. po letech jsem vyměnil (k nelibosti mé ženy) osvědčený recept naší rodiny za Vaší variantu s tvarohem. Myslím že se osvědčil a bude adoptován. Jen.. dělám z kila tři bochánky. Jeden z půlkila musí být slušný bochan.
Moc děkuju za recept. Pekla jsem podle něj letos poprvé a hned první pokus dopadl báječně. Mazanec jak vymalovaný. Děkuji! 🙂