Snadný a rychlý vietnamský salát

Nebojte, na vietnamský salát nebudete potřebovat žádné cizokrajné suroviny. Poradíte si s tím, co je doma a co je snadno sehnatelné. Jedinou trochu méně obvyklou přísadou v něm bude rybí omáčka. I tak salát vyvolá pocit, že jste na dalekém chuťovém výletě.

Vietnamský salát – nebo přesněji řečeno salát s vietnamskou chutí či ve vietnamském stylu – přijde vhod v horkém létě, v o něco méně horkém létě, v propršeném létě, a než se stačíte vzpamatovat, zamilujete si ho natolik, že si ho klidně dáte na stůl i v zimě, protože dovede zchladit i zahřát. Podle toho, na co se zrovna cítíte.

Zálivka na vietnamský salát

Pokud si sem tam dopřejete ve vietnamském bistru nesmažené závitky, bún bò nam bộ nebo bún chả, tak už tuhle zálivku znáte. Je to miska se zajímavě a líbivě ochucenou vodou a s kousky zeleniny. Doma se těžko napodobuje, pokud vůbec netušíte, z čeho se skládá.

Já jsem taky netušila, ale naštěstí jsem se mohla zeptat svého milého, kterému je vietnamská kuchyně velmi milá a plave v ní jako ryba ve vodě, takže teď to můžu prozradit i vám:

Základní poměr pro tuto zálivku je 7 : 1 : 1 : 1.

7 dílů vody, 1 díl rybí omáčky, 1 díl rýžového octa (nebo něčeho jiného kyselého) a 1 díl cukru. Podle chuti ještě přidáte česnek a chilli papričku, obojí nakrájené na tenoučké plátky, a máte skvost hotov.

Jestli se ptáte, co to je ta rybí omáčka a jakou si na ni máte obstarat rybu, tak si nechte ujít vidinu vařeného rybího masa a skočte si do nejbližší vietnamské večerky. Rybí omáčka je hnědá, velmi slaná tekutina neprodyšně uzavřená do skleničky, aby neobtěžovala okolí svou vůní získanou z fermentovaných ryb. Je našlapaná výraznou chutí a musí se s ní opatrně.

Aby váš výlet do obchodu nebyl jednoúčelový, v receptu používám úplně stejnou rybí omáčku nejen do zálivky, ale i na marinování a ochucení masa, takže se vlastně naučíte dvě ochucovací finty jednou surovinou.

zálivka na vietnamský salát

Další součásti vietnamského salátu

Pokud umíte nakrájet ledový salát, mrkev a okurku na nudličky, tak máte v podstatě hotovo.

Do základní verze salátu pak už stačí jen trocha vařených a ve studené vodě pořádně propláchnutých rýžových nudlí a nějaká opečená bílkovina, například maso.

Jaké maso?

Když není čas na velké výtržnosti, použijte minutkové maso, to je opečené za pět minut. Já jsem zde použila minutková kuřecí prsa, protože hlad nepočká.

Ale pokud máte chvilku navíc, klidně použijte kuřecí stehna, duste je v pánvi klidně i 20-30 minut a užijte si výraznější, hlubší chuť. Totéž můžete aplikovat na kousky hovězího nebo vepřového masa, jen myslete na to, že hovězí, pokud není minutkové, není ani deseti- nebo dvacetiminutkové, ale může se mu to v pánvi protáhnout klidně na dvě hodiny a bude už k tomu potřebovat pokličku.

Další drobnosti navrch

Když někde potkáte pár vietnamských bylinek, klidně si je kupte, natrhejte a přidejte do salátu. Mezi ty hodně oblíbené patří perila, thajská bazalka, koriandr. Ale to jen kdyby náhodou.

Trochou jarní cibulky, čerstvou chilli papričkou a nasekanými arašídy tohle všechno rozhodně jen vylepšíte.

To nejdůležitější na závěr

Pokud váháte, že nejste na takovou exotiku připraveni, nebojte. Zas tak velká exotika to není. Je to jen velmi snadný a jednoduchý salát inspirovaný základními vietnamskými chutěmi.

Přidejte k receptu ještě špetku odhodlání, hrst víry, že tohle jednoduché a rychlé spojení surovin nemůže chutnat špatně, a zakápněte to pár kapkami touhy po novém dobrodružství.

Tenhle vietnamský salát bude stát za to, uvidíte.

vietnamský salát recept

 

Vietnamský salát

Celkový čas: 30 minutes

Množství: 2 porce

Suroviny

  • ½ salátové okurky
  • 1 mrkev
  • ½ hlávky ledového salátu
  • 300 g kuřecích prsou
  • 2 porce rýžových nudlí, uvařených a propláchnutých studenou vodou
  • Na marinádu:
  • 15 ml (1 velká lžíce) rybí omáčky
  • 15 ml (1 velká lžíce) rostlinného oleje
  • ½ lžíce medu
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • Na zálivku
  • 15 ml (1 velká lžíce) rybí omáčky
  • 15 ml (1 velká lžíce) rýžového nebo jiného octa
  • 1 lžíce cukru
  • 100 ml vody
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 stroužek česneku

Postup

  1. Maso očistěte od blan a chrupavek, pokud na něm nějaké takové zbytky najdete, opláchněte ho a rozkrájejte na nudličky. Vhoďte do mísy, zalijte rybí omáčkou, olejem, citronovou šťávou, medem a přidejte prolisovaný česnek. Promíchejte a nechte zatím odpočívat a marinovat.
  2. V kastrůlku na zálivku smíchejte vodu, rybí omáčku, ocet (lze nahradit citronovou šťávou) a cukr a chvíli zahřívejte a míchejte, až se cukr rozpustí. Není třeba zálivku vařit, jde jen o dostatečné rozpuštění cukru. Ochutnejte a pokud vám přijde zálivka nevyvážená, tedy málo kyselá nebo málo sladká, přilijte ještě ocet nebo přisypte cukr. Odstavte. Česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vhoďte do zálivky. Feferonku též nakrájejte na drobná kolečka. Pár si jich ponechte stranou na ozdobení salátu, zbytek přidejte do zálivky a nechte vychladnout.
  3. Ledový salát nakrájejte na nudličky a rozdělte do dvou hlubokých talířů. Okurku překrojte na dva kusy (špalíčky), každý pak na tenké plátky a ty ještě na kousky připomínající zápalky. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na stejné tvary jako okurku. Oba druhy zeleniny přidejte do talíře k ledovému salátu.
  4. Rozehřejte nepřilnavou pánev na docela silném výkonu plotýnky. Vsypte do ní maso a rozložte ho po celém dnu tak, aby žádný kousek nezůstal bez kontaktu s pánví. Maso by tedy mělo ležet jen v jedné vrstvě. Nechte chvíli opékat, syčet a prskat, a jakmile začnou kousky na spodní straně získávat sytě opečenou barvu, pomocí kleští nebo pinzetou je obraťte. Zmírněte žár na střední a opečte i po druhé straně. Opečené maso promíchejte, obalte v uvolněné šťávě a nechte na velmi slabém ohni poslední 2 minuty odpočívat a dojít. Kuřecí prsa jsou hotová přesně v tom okamžiku, kdy se prohřejí naskrz, dalším pobytem v teple zbytečně tuhnou a vysychají, tak je nenechte trápit v teple příliš dlouho.
  5. Maso a vařené nudle přidejte.k zelenině na talíři a vše přelijte několika velkými lžícemi připravené zálivky. Posypte kousky chilli papričky, případně přihoďte pár nasekaných arašídů. Zbytek zálivky podávejte v misce vedle jídla.

 
 

Join the Conversation

  1. …a KESU!!!! Hooodne prazenych kesu orisku. Chodim na podobny do jedne vietnamske restaurace, je fantasticky! chutna po zazvoru a citronu a jsou v nem i platky avokada. a jak jsem psala spousta orisku…..

  2. Já tu rybí omáčku kvůli té vůni prostě nedávám… Dá se za něco vyměnit? Třeba za sojovou omáčku?

    1. Ona za chvíli vyvane. Sojovka je něco úplně jiného a nemůže nahradit rybí omáčku.

  3. Miroslava says:

    Díky moc, zatím mi chyběla odvaha koupit rybí omáčku, ale určitě se teď do receptu pustím.

    Přeji krásné putování s množstvím prima zážitků ?‍♀️?

  4. Ahoj Flo
    Výlet do exotiky si určitě udělám.
    Děkuji za další nový nápad. Iveta

  5. Děkuji za zajímavý recept,přeji krásnou dovolenou

  6. Dobry den,
    zrovna testuji sve dovednosti u vietnamske polevky pho a toto se mi tedy moc hodi do kramu, jako dalsi recept na vyzkouseni. Uz se moc tesim! ?

  7. Ladislav says:

    Ahoj všichni tento salát už nepotřebuje žádné maso stačí rohlík a je večeře,dík za něj.

  8. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    tento recept mi přijde skvělý, hned se do něj pustím, jen musím koupit rybí omáčku. Hezkou dovolenou!

  9. Milá Jano, přeji plno novych zážitku a i ,,,kotrmelce,,, patří k životu . Tak ať jich není mnoho a užívej si cestování co to půjde.Přeji šťastnou cestu . Olga?

  10. Zlatka says:

    Náš oblíbený recept, pouze místo citrónové šťávy v marinádě používáme na drobno nakrájenou citrónovou trávu a nakonec celý salát posypáváme arašídy. 🙂

  11. ? Určitě vyzkouším ? Děkuji za inspiraci ?

  12. Kačka says:

    Ahoj Flo, tohle jídlo jsem si oblíbila a proto díky za dnešní recept..

  13. Šárka says:

    Milá Flo za zajímavý recept děkuji snad nebudu skla a a z rybí omáčky ještě jsem ji nekoupila z obavy.. Asi bych ji už měla vyzkoušet..

  14. ÚŽASNÉ. Moc děkuji. Asijská kuchyně mi chutná, vietnamská obzvlášť. Děkuji za recept. Zkusím . Chce to změnu. Máme blízko vietnamskou restauraci,oblíbenou a za dobrou cenu. Snad se mi podaří . UVEDNOU OMÁČKOU MOHU POUŽÍVAT NA OCHUCENÍ v podstatě vždy? Marinádu také? Ať to bude salát anebo kuřecí maso s rýží, nudlemi, zeleninou… No, těším se moc. První krok je jít do obchodu a koupit potřebné.. Díky, díky..

  15. Lenka Gabriela says:

    Florentýnko, děkuji za výborný salát a chtěla bych se zeptat…neudělala bys pro nás sběratele všech Tvých knih nějaký elektronický obsah? Já vždycky, když chci něco uvařit, tak si zaboha nevzpomenu, ve které knížce jsem to četla…
    Děkuji 🙂

  16. Evžen says:

    Neznám, zkusím, přepošlu – pokud mně bude chutnat a nezešikmí se mně oči. Děkuju a přeju prima severskou dovolenou!!

  17. Lenka Šustková says:

    krasny recept na leto i na zimu – a prijemna zmena
    dekuji za inspiraci !

  18. Zdravím Flo,
    díky za další skvělý recept, přeji dny plné pohody a sluníčka 🙂

  19. Šťastnou cestu, hodně krásných zážitků a těším se, až se vràtíš!

  20. Jaromíra says:

    Jsem na tom stejně jako Miroslava, bude to můj první pokus s rybí omáčkou ?

  21. zdenka says:

    Milá Flo, díky za skok do exotiky. Jídlo Tebou vyrobené vypadá náramně krásně i chutě se dostavily.
    Vše prima popsané jako vždy, teď čekám jen na tu svou odvahu. Snad se dostaví a nebude to dlouho trvat. Díky.
    Přeji krásnou a odpočinkovou dovolenou!

  22. Jestli muzu poradit pri nakupu rybi omacky. Dbejte aby rybi omacka byla vyrobena ( je tekuta jako ocet) JENOM z rybek ancovicek. Mnozi vyrobci a Asijska kuchyne pouziva rybi omacky stale, pridavaji pri vyrobe jine fermentovane ryby a z toho ta omacka neni dobra. Mohlo by to i pozkazit chut jidla do ktereho rybi omacku pouzijete. Ja osobne kupuji rybi omacky vyroba Thailand. Omacek je mnoho ale definitivne by nemela byt draha. Hlavne pozor, z ceho je omacka vyrobena. Nejlepe je podivat se na ingredience. Jednoduche tomu porozumet. Obsah tam spravne ma mit pouze tri ingrededience: anchovy (anchovicky) salt (sul) a sugar (cukr). A pozor! rybi omacka je hodne slana. Opatrne se soli v jidle pokud pouzivate rybi omacku. Ja to nekdy pouziju misto sole.
    Ziji v Kanade padesat let a rybi omacku pouzivam casto. Prosla jsem pul internetu, nez jsem zjistila jaka rybi omacka je kvalitni.

  23. Děkuji za další prima recept, bude to odvaha něco takového připravit. V neděli přijedou děti a vnoučata, budou se divit co jsem to udělala. Posíláme pozdrav JITKA a děda

  24. Ahoj Flo,
    už vím, co bude zítra k večeři)
    Přeji krásnou dovolenou a přivez nám nějaký povedený severský recept, prosím.
    Lenka

  25. Anna Hlávková says:

    Milá Flo, přeji krásnou, pohodovou dovolenou ?. Děkuji za recept, určitě vyzkouším, dělám podobný s rýží. Těším se na další super příběh. Anička

  26. Blanka says:

    Drahá Flo, děkuji za jistě dobrý recept, ale já a ryby… neee, tedy ani rybí omáčku, ani rybí „vůni“.
    Přeji ti krásnou dovolenou!!

    Babča Blanča

  27. Ahoj Flo, tímto receptem jsi mi opravdu kápla do noty. Mám ráda vietnamskou kuchyni, ale ještě jsem si netroufla. Tento recept je lákavý a vlastně dost jednoduchý, navíc se dá určitě lehce obměňovat. Díky.

  28. Milá Florentýno,
    díky moc za tento recept. Přesně mi kápl do noty. Už se těším na jeho přípravu.
    Měj se krásně a posílej další príma recepty. Moc si čtení a následné vaření užívám.
    Díky.
    Lucie

  29. Jsem ráda, Florentýno, že uvádíte recept našich spoluobčanů!

  30. Milá Flo, život to tak nepřebraně nosí….a ta severská exotika to je moje rajská hudba…jak v okolí Třebíče jsou fuč lesy, jsou fuč i houby a tam na severu snad bych se nějakým hříbečkem potěšila. Když na ně natrefíš, tak si prosím vzpomeň, vím neskromná žádost. Dávej na sebe pozor a hlavně se ve zdraví vrat. Tak a vidíš kvůly houbám ani jsem nepochávlila recept. Tak chválím a vyzkouším.

  31. Milá Florentýnko,
    moc a moc tě zdravím a posílám ti pohlazení. Děkuji za recept na salát,který je úžasný a snad se mi povede.
    A co se týče salátu v životě ,tak ten jsem si už prodělala v podobě vztahu a bohužel teď si ho prožívám ze zdravotních důvodů.
    Přežila jsem první a jsem na dobré cestě přežít i ten druhý a ten je závažnější.
    Takže se drž,vše se v dobré obrátí a zbyde jen ten vietnamský salát, my ženské vydržíme hodně.
    Přeji ti vše krásné Jana ❤

  32. Libuše says:

    Děkuji za zajímavý recept a přeji do nového partnerského života dobrý start.
    Mám dojem, že mi neprojde ta rybí omáčka, poněvadž manžel zrušil kapra už i na Vánoce. Přistoupila jsem na to, poněvadž to navrhoval i syn. Druhý syn je vegetarián, takže se spokojí s jednoduchým bramborovým salátem.
    S masem dělám různé saláty, mám je ráda. Snad si najdu příležitost vyzkoušet i ten tvůj salát. Libuše

  33. Daniel says:

    Včera opět krůtí stripsy a když mi zbylo maso i hlávkový salát, tohle jídlo se nabízelo. Dobrý lehký letní oběd. Já tedy bez oříšků, ale zato hodně chilli.

  34. Milá Flo,
    mnohokrát děkuju za naprosto skvělý recept. Rybí omáčku mám díky tobě doma už od Velikonoc, kdy byla potřeba do vajíčkového salátu (a ten je mimochodem bezkonkurenční). A tohle jídlo mi připomínalo mé oblíbené Bun bo nam bo. Nemýlila jsem se, podobná chuť i zálivka, strašně moc jsme si na tom pochutnali. Je to něco jiného než naše české chutě. Aby to bylo vyvážené, udělala jsem na zítra ještě kotel bramboračky (taky podle tvého receptu) a i když je to trochu ostuda, vařila jsem ji ve svých 29 poprvé. My moc polívkoví totiž nejsme… ale povedla se dokonale!
    Moc děkuju a užij si dovolenou. M.

    1. Milá Flo podruhé,
      dovol mi poopravit můj předchozí komentář, strašně jsem se v něm totiž spletla. Ta bramboračka rozhodně na zítra není a ani jí není takový kotel, jak jsem myslela, že z 1,5 dávky receptu bude. Vrhnul se na ni můj táta, kterého tu teď máme, a tvrdil, že lepší nejedl. Pak jsem ji musela ochutnat tedy i já a manžel, a výsledek je, že jsem sotva zachránila porci manželovi do práce.
      O důvod víc zítra zopakovat tento salát, ingredience zbyly. 😀

  35. Určitě vyzkouším.
    Přeji krásnou dovolenou. Hana

  36. Výborné, chutnalo nám všem. Děkuji.

  37. Aadenka says:

    Dakujem za vyborny recept. Cez vikend som ho konecne vyskusala. Bolo to vyyyyyyborneeeee ?❤️?

  38. Jarmila says:

    Ahoj Florentýno, děkuji určitě vyzkouším. Přeji krásnou dovolenou.

  39. Ludmila says:

    Skvělé, lahodné a hodí se právě do letních dnů !!! Díky moc ,Florentýno, za recept 🙂

  40. Věra says:

    Ahoj Flo,

    bylo to výborné!
    Díky za odhalení jednoduchého kouzla rybí zálivky! A marináda to vše pozvedla ještě na vyšší level (dělala jsem verzi s hovězím masem).

    Věrka

  41. Michael says:

    Recept jsme vyzkoušeli a ihned snědli. Je to vynikající. Určitě budeme vařit častěji.

  42. David K. says:

    Vyzkoušeno, mnohokrát, na X způsobů. Ať už dle originálního receptu, nebo v nejrůznějších variacích – vždy s ohledem na aktuální stav zásob. V obrovské variabilitě je síla této mohutné inspirace. Dobře vychucené kuře a rýžové nudle tvoří vždy základ. Zrovna dnes jsem recept oprášil a využil do marinády zbyteček čerstvého zázvoru (co nám zbyl po kašílkové epidemii), troška šťávy z pomeranče, arašídový olej, umeocet, šťávu z půlky pomeranče posmutnělý zbytek čínského zelí. Pokaždé to chutná jinak a stejně dobře. Díky!!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close