Než se začnete škaredit, že vločková polévka je ta škaredá věc, která nemá pořádnou chuť ani barvu, zadržte. Vločkovou polévku si můžete oblíbit, ba dokonce zamilovat.
Stačí, když si představíte výbornou podzimní polévku se slaninou, bramborami, mrkví, cibulí a fazolemi. Vločky jakožto malá, drobná, běžná a nenápadná surovina pouze lehce změní vyznění a zahuštění téhle polévky.
Vnesou do ní spojující chuťový článek, a to doslova. Pokud použijete velké a silné ovesné vločky, užijete si je v polévce podobně jako kroupy. Jestliže se rozhodnete o vločky drobné a drcené, získáte naopak hustou polévku bez známek jakéhokoli ovsa. Drcené vločky se totiž snadno rozvaří a rozplynou, takže je v polévce nikdo identifikovat nebude.
Jak vzniká vločková polévka
Nebojte se a nečekejte ode mě recept na šlemovou polévku bez chuti, barvy a vůně. To, co vznikne rozvařením hrstky vloček v hrnci vody, vás jídelním nadšením ani představou šťastných úsměvů u stolu naplnit nemůže, to je jasné. Taková šlemová vločková polévka spíš patří do dietního stravování, vyznačujícího se smutnou bledou barvou jídla i strávníků. Uznávám, někdy má svá opodstatnění v léčbě, ale to je jiná kuchařská disciplína, než jaká patří sem ke mně na blog.
Taky ode mě nečekejte jedinečný recept, který musí být zachován beze změny. Naopak: vločková polévka může vzniknout skoro z jakékoli jiné polévky tím, že se do ní zavaří hrstka ovesných vloček.
Přestavte si libovolnou dobrou a chutnou a barevně veselou polévku, která obsahuje spoustu nezahuštěné vody. Třeba obyčejnou zeleninovou jarní polévku. Nebo teď na podzim pórkovou polévku s bramborami. Přidáním a povařením hrstičky vloček z ní uděláte tu samou polévku, jen vydatnější a hustší a taky bohatší na vlákninu, což je v současném moderním stravování plného jemně rozmixovaných a uhlazených potravin ve vysokém stupni průmyslového zpracování dost důležité.
Vláknina udržuje střeva čistá a zdravá, neboť na ně funguje jako kartáč. Bez vlákniny se střeva zanášejí, chřadnou a oddávají se lecjakému onemocnění. Zuby si přece taky čistíte každý den, nebo ne?
Když píšu hrstičky vloček, opravdu myslím hrstičky vloček. Na 1 litr vody jich stačí 40 g a je jedno, zda drcených nebo hrubých. S jedním sáčkem téhle suroviny si tedy v kuchyni vystačíte na několik měsíců ve společnosti vločkových polévek.
Vločky se přidávají do hrnce na posledních deset minut vaření polévky, to je celá věda. Nezáleží, zda jste se rozhodli pro vločky klasické nebo ty jemnější drcené. Přidávám malé obrazové srovnání, ať vidíte, v čem je mezi vločkami rozdíl.
Větší vločky se nestihnou rozpadnout a rozvařit, zůstanou tedy v polévce rozpoznatelné. I tak se z nich při vaření do polévky trochu uvolní šlem, který způsobí, že tekutina nebude na první pohled vypadat vyloženě vodnatě.
Drcené vločky se za deset minut vaření rozplynou, takže přidají na hustotě ještě o stupeň výš.
Na ukázku nezávazný recept na snadnou vločkovou polévku s bramborami, mrkví a slaninou, do které jsem ještě navíc přidala vařené fazole – to aby mohla polévka posloužit jako samostatné dostatečně syté jídlo, například k všednodenní večeři. Věřím, že jiné chuťové obměny a surovinové varianty snadno zvládnete sami podle toho, co zrovna najdete ve spíži a v lednici.
Suroviny
- 100-120 g slaniny
- 4 menší brambory
- 1 větší nebo 2 střední mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky kmínu, celého
- 1/2 lžičky sušené majoránky
- 40 g ovesných vloček, obyčejných nebo drcených
- 400 g vařených fazolí, z konzervy nebo ze včerejška
Postup
- Začněte jako u každé polévky krájením. Brambory i mrkev oškrábejte a nakrájejte na malé kostičky kolem jednoho centimetru. Slaninu nakrájejte taky tak, cibuli oloupejte, přepulte a rozkrájejte na plátky. Česnek oloupejte, rozmáčkněte plochou stranou nože a nasekejte nahrubo.
- Slaninu vhoďte do hrnce, podlijte třemi lžícemi vody a začněte zvolna zahřívat. Jakmile se voda odpaří a slanina pustí vlastní tuk, jemně ji na středně silném plameni osmahněte do zlatavé barvy.
- Přidejte cibuli a česnek, osolte špetkou soli, okmínujte a ještě chvíli míchejte, až zelenina trochu změkne a zesklovatí. Poté zalijte jedním litrem horké vody, vhoďte brambory a mrkev, osolte necelou lžičkou soli, zakryjte a zvolna vařte 10 minut, až vše v hrnci skoro změkne.
- Ochutnejte rodící se polévku a pokud je to potřeba, ještě ji jemně dosolte. Přidejte majoránku, vločky, znovu zakryjte a vařte dalších 10-15 minut, pomalu a jemně, až vločky změknou. Drceným to může trvat i kratší dobu.
- Do hotové polévky vmíchejte vařené a scezené fazole a nechte je v ní chvíli prohřát. Naposledy dochuťte solí, případně i čerstvým mletým pepřem, a podávejte.
MILA FLO,
TENTO RECEPT „VLOCKOVA POLEVKA“ JE VYNIKAJICI ZLEPSENI TOHO, CO UZ SI DELAME DLOUHO. POUZIJEME TVUJ RECEPT A TESIME SE NA VYSLEDEK, KTERY BUDE JISTE VYNIKAJICI, JAKO VSE, CO NAVRHNES.
DIKY.
Ano, ano, znám! A délám. Vločky jsou poklad v každé podobě . Jen když se vaří pod pokličkou, musí to být opravdu na malém plameni, jinak rády vybublají z hrnce ven ( a to už tedy žádný poklad není)!!???? Díky za všechny čtvrteční nápady a inspirace, milá Flo!!!
Milá Florentýnko,
jste úžasná!. Opět bavíte, inspirujete a „vzděláváte“. Moc děkuji a těším se na příště :).
❤️ Děkuju, Jani.
Díky Flo za tento recept. Vločky přidávám občas do zeleninové polévky. Ale tento tvůj recept určitě ráda vyzkouším. Moc hezky to na obrázku vypadá. Já mám ráda také větší kousky zeleniny, ale protože vařím občas i pro vnoučata, v tom případě musím zeleninu krájet na jemnější kousky. Starší vnučka (9 let), která nechce jíst žádnou syrovou ani dušenou zeleninu, tak v polévce ano. Mám zase další inspiraci.
Květa
Tož kroutím hlavou, že mě to ještě nenapadlo s vločkami na zahuštění. Dávám je do jogurtu s chia semínky, dělám kaši, domácí müsli, ale toto… Vyzkouším.
Ahoj Flo, děkuju za majla. Při slově vločky / kromě vloček z jelena) se osypávám. Tenhle recept vypadá zajímavě. Vyzkouším, ikdyž mám celý život problém, a to boj se šedivou barvou, která mi moc do kuchyně nejde, asi od doby mateřské školy, kde jsme míchali všechny barvy modelíny a vždycky vyšla šedivá. Kdysi jsem zkusil do vloček přidat kurkumu a bylo to ještě horší, nebylo to špatný ale jíst to , pro psychické zábrany, nešlo. No, uvidím. Kopy a hezký víkend.
Pěkný den Flo,
Super, vločkovou (jakkoli) i dýňovou máme rádi. Děkuji. Za všechny recepty děkuji. M.
Já jsem již dost dlouho babičkou. A vločkovou polévku jsem milovala u mojí babičky. Sama jsem na „vločkovku“ zapomněla, těším se, že si ji uvařím podle tohoto receptu a připomenu si ty dávné měsíce prázdnin.
Krásný slunečný den, Flo! Děkuji za dnešní recept. Klasickou vločkovou polévku jsem nikdy ráda neměla, ale ta tvoje obsahuje vše, co mám ráda, a určitě ji vyzkouším. K podzimu zeleninové hutné polevky miluju, krásné zahřejí.
Uvaříme, uvidíme…taky mě odrazovala ta bledá barva, tak teď s kupou zeleniny…díky za recept!
Já zase do polévek ráda přidávám kroupy…
Ahoj Flo, vločkami zahušťuji zeleninové polévky často, ale přidat slaninu jsem ještě nezkusila. Díky za tip ????
Milá Flo,
máme stejné myšlenky. Vločkovku jsem dělala minulý týden asi po roce. Byla to z nouze ctnost. V lednici jen vejce a poslední mrkev. Vločky mám ve spíži stále. Takže jsem je opražila na cibulce, vmíchala vejce a zalila vývarem a nakonec přidala nastrouhanou mrkvičku na jemno, kurkumu, chilly a sůl, zelenou petrželku. Byla výborná.
Se slaninkou to neznám a tak to vyzkouším. Měj hezký den. Iva
Ahoj Flo,
takové polévky mám moc ráda, určirě vyzkouším.
Děkuji za recept.
Milá Flo,
moc děkuji za recept. Neznám a moc ráda vyzkouším. Měj se hezky a děkuji za všechny recepty. Jarča
Vločky jakékoli, kdykoli a v čemkoli… Vyjma polévky. Vždycky mi jedna uvízne pod jazykem a po marném boji jsem nucena opustit stoloviště, urychleně se ukrýt před zraky všech a za pomoci kapesníku namotaného na prstu se pokusit vločku eliminovat dříve, než dojde na nejhorší. Takhle to dopadá v 75% případů. A je to psychosomatický následek školní jídelny. Tudíž doma si polévku dobrovolně neovločkuju. Je-li mi podána jinde, odmítám, pokud je to společensky únosné, jinak doufám. 🙂
Nicméně vločky do polévek rozhodně ano. Moje rodina je dostává běžně, jen já si včas odebírám.
Proč se rozmačkává česnek?
Ahoj – zrovna včera jsem ji dělal na zbytku kačeního sádélka . . „mňamka“ apropó mám dotaz “ zkoušel někdo dělat (smažit) řízky na kachním sádle ? díky za odp. ad
Ahojky, na kachním sádle jsem nesmažila, ale běžně používám kuřecí tuk, i na řízky.
Kachního by mi bylo na smažení líto, raději bych s ním namazala chleba, a na něj hafo cibule …..
Na kachním sádle jsou výborné bramboráky!
Skoro se mě chce říct, že jsi ten recept opsala ode mne. Někdy tam dám nahrubo nakrájené zelí. Sláva
Sakra, naposled jsem vločky do polévky přidala tak před pěti lety. Jak jsem na ně mohla zapomenout? Tož děkuji za připomenutí milá Flo:)
Ahoj, hned zítra uvařím, těším se
Jééé, ta je krásná 😀 Přesně podle mého gusta! Dnes nebo zítra bude k večeři (musím koupit mrkev a nevím, jestli to dnes stihnu).
Jinak u nás se vločky rozmíchaly s vejcem a trochou soli jako zavářka do polévky. Kdo nevěděl, že to jsou vločky (a nenašel slupku), nepoznal to.
Ahoj Flo, mooooc děkuji za tip na vločkovou polévku????
Zítra přijde vnuk na hlídání a domů vyfasuje super polívku i pro maminku????????
Ahoj Flo,
no teda, chválím, výborný nápad. Vločky používám často na zahuštění různých polévek, ale Tvůj recept je velice lákavý, určitě vyzkouším. Vločky zbožňuji v jakékoliv podobě, drobné – mleté, ale i hrubé, třeba jako výbornou sytou snídaní – uvařené jen tak ve vodě s přidáním mléka ke konci varu a ochucené trochou medu! Mňam…
Dále chválím Tvůj styl popisu receptu, jeho četba je jako román….Je u tebe zvláštní , jak z rozpisu receptu dovedeš vykouzlit tak zajímavé a zároveň zábavné čtení ….
Přeji všechno dobré a hodně takových skvělých nápadů!
Tak ti musím vyzkoušet,je lákavá.
U nás jsou vločky stále k dispozici. Dávám je nejen do polévky /bramborové, kapustové …/ na zahuštění, vařím kaši ke snídaní, přidávám do těsta na lívance. Zkuste, nebojte se. Rodina to nepozná a já mám dobrý pocit, že dělám něco pro jejich zdraví. Pěkné dny.
Ahoj Flo, recept na vločkovou polévku znám a vařím, jen bez těch fazolí… ty prostě neeee, jinak super a zdravím MD
Vločky přidávám do různých zeleninových polévek, zítra koupím slaninu a uvařím tu tvoji Flo. Díky
No Flori,kdo od koho opisoval? Zrovna jsme ji dneska měli k obědu. Kamarádka hodně zahušťuje vločkami,tak jsem ty finty od ní okoukala. Dneska jsem dokonce použila i ty fazole. Kdo nezkusil ,neví o čem je řeč,tedy chuť. Díky za podporu v kuchyňském kouzlení. Ahoj Alča
Dobrý den, děkuji za další výborný recept. Vločky se u nás používají téměř denně na snídani, zahušťování polévek, při pečení lívanců s jablky a vločkami, nedám na ně dopustit. Polévku výše uvedenou udělám co nejdříve. Dík Ivča
Ahoj Florentýno,
přemýšlím, proč mě nenapadlo zahustit polévku vločkami. zatím jsem je používal jen do sušenek. Děkuji za dobrý nápad. Co se týče té polévky, tak musím konstatovat, že s těmi doplňky co jsi psala může být opravdu dobrá. Jinak ji nemusím, je to takový blivajs bez chuti a bez zápachu.
Přesně. Chuťově jsou vločky v polívce takovej balastní nijakej mazlavej hnus. Myslím, že tato polívka od naší Florentýny by byla bez těch vloček ještě lepší… 😉 C.
Dobrý den, vločkami někdy zahušťuji zeleninové polévky ode dávna. Nejen ovesnými, ale také žitnými i pohankovými. Jaké zrovna mám ve spíži. ???? Ale množství je potřeba přidávat opatrně, jinak vznikne místo polévky nákyp. ????
Ahoj Flo, ovesné vločky používám k vaření a pečení již dlouho, ale do polévek mne to snad nikdy nenapadlo, polévku podle tvého receptu uvařím a vyzkouším, určitě bude chutnat. Měj se príma.
Výborně milá Flo tuhle polévku uvařím brzy a moc se na ni těším ,vločky používám často
i do drožďové pomazánky, děkuji za prima recept. Zdravím Šárka
Ahoj Florentýnko, při čtení jsem se smála. V sobotu jsem vařila totiž dýnovou polévku. Já s tchýní jsme se olizovaly, muž bručel, ale snědl.
Vločky přidávám do polévky tajně. Umelu je. Kdyby totiž byly vidět, polévku by nejedl. Dnes jsem dělala pomazánku z červené řepy. Sice
ochutnal, ale snědl housku s turist. salámem. Přeji hezký večer Jana
Tak to je výborný nápad!
Ahoj Flo, vločkami občas zahušťuji zeleninovou polévku. Polévku vařím, podobně jako je popsaná v Tvém receptu, pouze bez slaniny, takže obměním to, co vařím zpaměti. Díky za inspiraci.Zdena
Dobrý den,
vločky přidávám do zeleninové polévky už velmi dlouho.Polévku vločkovou se slaninou jsem ještě nezkoušela.Uvidím.Třeba na to někdy dojde.Dýňovou krémovou polévku mám taky moc ráda.Zdravím.
Skvělý recept. Vločky cpu všude kde to jde.
Jakože i do slamníku? Prý hezky pruží a vrací teplo… 😉 C.
Codo, slamník je od slova SLÁMA, která se do něj cpala, takže slamník s vločkama musíš přejmenovat……………
Vločkovník 😉
Ahoj Flo, dobrý nápad na večeři. Už se vaří.
Milá Flo,
vyzkoušeno k dnešní večeři! Nad mé očekávání polévka chutnala celé rodině bez výjimek a bez breptání “toto nechci, toto mi nechutná”. Během pár minut byl hrnec vyškrábaný do poslední vločky!
Také dobře znám: tohle já nejím…..
Když byla vnučka malá, tak nad bramborama, do kterých při vaření přidávám kmín, prohlásila: tyhle pecičky (kmín) já nejím !!! Od té doby jí vždy říkám, aby si ty pecičky vybrala, když je nejí.
Milá Flo,
za tenhle recept moc děkuji. Já mám vločkovou polevku moc ráda, ale zbytek rodiny ji nedocenil. Zkusím to s tou Tvojí. Petra
Mam rada vlocky v polevce, treba ve falesne drzt kove
z hlivy. Mam pocit, ze tam vylozene patri a kdysi jsem
davala do zeleninove a rozklepla vajicko, to je taky
dobre. Diky za pripomenuti…..
TAKTO VAŘÍM I BRAMBORAČKU A ZAHUŠTUJI MÍSTO MOUKY I JINNÁ JÍDLA.
Ahoj Flo, vločky jsou skvělá věc, a mimojiné i v polévce. Dávám je klidně na víc než posledních 10 minut varu, protože miluju právě tu konzistenci, kterou udělají po delším varu. Ve spojení s chutí orestované zeleniny je to mňamka! Děkuji za recept, hezký víkend! DášaV.
Dobrý den,
vločková je naše oblíbená. Mám jiný postup. Na másle s olejem osmažím cibuli a vločky, zaleji vývarem nebo vodou, osolím, přidám zeleninu, povařím a je hotovo. Ještě petrželku. Jarka
Príma recept. Vločky do rozličných polievok dávam už roky rokúce, aj na zahustenie, aj namiesto cestoviny. Vločkami zahusťujem aj omáčky a prívarky – rozmixujem si ich v mlynčeku na kávu, získanú ovsenú múku rozmiešam v potrebnom množstve vody a potom použijem na zahusťovanie. Ovsené vločky nemá rád každý, ja ich milujem na každý spôsob – varené a surové kaše, nasucho opražené ako oriešky, pridávam ich do fašírok, zemiakových placiek, pečiem z nich keksíky a pod.
Zrovna dneska / asi po půl roce/ jsem si zavařila vločky jen do drůbežího vývaru. To byla dobrota. Ale nikdo jiný to u nás nechce. Zkusím tu tvoji, Flo. Děkuji za úžasný recept. Už se těším.
Ahoj Flo. Děkuji Ti za inspiraci. Já většinou vločky, pohanku a nebo i bulgur používám na zahuštění masových vývarů. Tuto Tvoji vločkovou polévku se slaninkou určitě co nejdříve vyzkouším.
A co na to, Álo, tvoji chlapi? Viz příspěvek Rudky nad příspěvkem tvým.
Masovej vývar se podle mě nejlíp zahušťuje masem… :-)))
Codo
Codo…, tak jsem se spletla. Myslela jsem masové polévky včetně zeleniny a zahuštěné kromě vloček ještě pohankou a nebo bulgurem. A to moji všichni chlapy papají.
Milá Florentýnko moc Tě zdravím.
Vločkovou polévku vařím bez slaniny a fazolí,ale teď ji uvařím dle Tvého receptu.Ovesné vločky před přidáním do polévky krátce orestuji zvlášť na pánvi, buď na sucho a nebo s přidáním malého množství tuku.Voní jako oříšky a je to moc fajn.
Měj se krásně a moc děkuji za všechny Tvé recepty. Jana ????
Ahoj Flo.
Vločkovou polévku se zeleninou určitě uvařím.
Pro dietu si často vařím vločkovou kaši myslí si, že je to jedlé.
Děkuji za další recept.Iveta.
Ahoj Flo a všichni přítomní,
polévku vaříme a máme ji rádi. U nás se uchytila pod názvem „Blaf“ :0))) Prostě je to moc dobrý Blaf, kde najdeš samé dobroty, akorát ty fazole tam nedávám.
Pěkný a chutný den!
Koukám chlapi to vůbec nekomentují. Tak ať je změna – zrovna včera jsme měli v práci vločkovou polévku…ještě nikdy jsem neochutnal nějakou dobrou…včera taky namoutěkutě hnus…a jak tak, Flo, koukám, kdybych z toho tvého receptu vynechal ty vločky, tak to musí být docela dobrá polívka a bez rizika :-)))
Dýňová, vločková a mléčná polívka patří k tomu opravdu nejhoršímu, co znám.
Zkusím pouze, pokud budu mít srdce jako kníže Rohan, nebo pokud po mě někdy budou vločkovku chtít třeba vnoučata, a pak mám kde zalovit. Takže díky 🙂
Zítra pro sichr vyfiknu pořádný vývar s fritátovými nudličkami. Vločky nechám raději do kaše, ta je supr. S povidly a tak 🙂
C.
Milá Flo,
ani nevíš, jak jsi mně kápla do noty! Trpím asi 3týdny nechutenstvím, nevím proč, nějakou příčinu to určitě, ale zatím nikdo neví jakou.
Ale polévky celkem můžu a Tvoje vločková vypadá velmi chutně! Tu, co já jsem si vařila
podle kuchařky vypadla docela nevábně, určitě nehýřila barvami, jako ta Tvoje.
Mám doma všechny ingredience, tak se do ní určitě pustím.
Přeji krásný weekend.
Lída
Ahoj Flo, děkuji za přivítání do clubu. Vločková polévka je u mě momentálně prioritou -zdravotní problémy. Ráda si ji uvařím, ale bez slaniny, fazolky mám ráda, už se na ni těším.
Děkuji za recepty, často vařím podle Tvé kuchařky.Krásny den Stáňa
MiláFlo,
vločková polévka je polévka mého dětství. Tehdy za války a po válce se muselo vařit z toho, co bylo dostupné a to vločky byly. Dodnes ji miluji v jakékoli podobě a sama jsem přišla na to, že ji mohu vařit v mnoha variantách. Mám ráda šedou klasickou válečnou i další barevné vylepšené. Chuť změní i pouhá záměna cibule syrové za smaženou a pod. U Tvého receptu mě překvapilo pouze přidání kmínu, i když uvažuji, že má vazbu spíše na brambory, než na vločky. Já jsem brambory nikdy do vločkovky nedávala. Milá Flo, díky za Tvé recepty a vtipné komentáře. S radostí vítám každý čtvrtek Tvůj e-mail. Teď právě mám v troubě na neděli pro návštěvu „Kachnu pečenou velmi pomalu podle Florentýny“.Zítra seberu ztuhlé sádlo, studenou ji naporcuji a v neděli jen ožehnu kůžičku. I omáčku zahustím jíškou, aby knedlík hned šťávu nevypil, jak píšeš…Vše dělám podle Florentýny. DÍKY a přeji Ti vše dobré ! Miroslava
Ahoj Flo,polévka mě velmi zaujala,tak ještě večer jsem si namočila fazole.Dnes ráno fazole uvařila a šup do obchodu na vločky.Polévku jsem uvařila a vypadá i chutná výborně.Díky za recept a ukládám si ho.
Super!
ahojte.vločkovku dělám občas,vločky restuji na másle(přepuštěném)nebo sádle a pak už pustím uzdu fantazii, třeba. na ně vyklepnu vajíčko až se to pořádně zdrcne rozdrobím vařečkou na menší kousky přidám kmín zaliji vývarem provařím a máme falešnou květákovou .Hrst rozmixovaných vloček také přidávám do těsta na chleba
Otázka ke slanině – často se s tím v tvých receptech setkávám a ráda bych měla konečně jasno. Když píšeš slanina, myslíš anglická slanina (tj. ta, co má i maso)? U řezníka (a i já jsem to vždycky tak chápala) mi totiž, když si řeknu o slaninu, dají kus uzeného sádla (já tomu říkám špek). To je ale docela velký rozdíl v chuti. To, co máš na obrázcích, ale vypadá poměrně libově. Co tedy vlastně myslíš tou slaninou?
Milá Flo, děkuji za prima postřehy. Já vařím vločkovou polévku podobně jako ty. Jen podle rady manželovi maminky, přidávám vločky předem namočené ve vajíčku. V hrnku rozšleham vajíčko a přidám vločky. Nechám namočené přes noc, nebo alespoň 1 hod. Poté vliji do vařící polévky, zamíchám a povařím. Pro mě je to mňamka.????
Milá Flo,
vločky, ty já miluju. A u nás doma máme rádi i tu „šlemovou“ vločkovou polévku. Pro ty, kteří se bojí „šlupek“ a že už se mi jich pár v krku „zaseklo“, je to asi stejné jako kostička z ryby, prostě hrozné. Na vločky pustím zprudka studenou vodu, a když se pěna usadí, „šlupky“ většinou plují na hladině, tak se dají dobře lžící vyndat. Naše hrubé vločky ovšem bývaly šlupek dost plné, to jsem je raději vždy přebírala na stole. Proto si raději kupuji ty jemné, ale i ty kontroluju. Obyčejnou vločkovku vařím tak, že zaliju hromádku vloček studenou vodou, když se začne vařit, přileju hrnek mléka s rozkvedlaným vejcem, a když se opět začne vařit, přihodím kousek másla a sekanou petrželku a dosolím. I chlapi v naší rodině ji mají rádi. Jinak vločkami zahušťuju všechny možné zeleninové polévky, dokonce i zelňačku. Jen ty vločky namočím předem do studené vody, pak nejsou v hotové polévce znát. Jo a pokud do polévky dávám mrkev, orestuju ji předem na tuku, polévka má pak pěknou žluto oranžovou barvu.
A tu slaninu zkusím, to mne ještě nenapadlo.
Díky za skvělé rady.
To je výborný tip, s těmi slupkami, díky za něj!
Díky Vašim receptům už rodina přišla na chuť luxusní úpravě vepřového v mrkvi a teď i této polévce. Dělala jsem včera a slavila úspěch. Budem se k ní vracet..
❤️
Milá Flo, děkuji za oživení klasických receptů na polévky a připomenutí této možnosti.Manžel ale polévky moc „nemusí“. Prosím Tě proto o inspiraci, kam je možné ještě dát vločky. Nejlépe aby to bylo jídlo jako omáčky, rizota, guláš a pod. ale jemné, bez masa, nebo mixované. Kvůli dietě pro jeho nemoc. Děkuji moc. Eva
Evi, o vločkách jsem psala tady: ovesné vločky.
supr rychlá polévka
Ahoj Týnko,
miluji polévky, hlavně ty husté. Proto si ji co nejdříve uvařím. Už se těším.
Zdravím. Pavel
Tak jsem ji před týdnem uvařila přesně podle receptu (tedy… ne úplně přesně, měla jsem kus moravského uzeného vcelku, tak jsem ho nakrájela a opekla na sádle) a pro velký úspěch tento týden zopakovala, už se slaninou, ale bez kmínu, mrkev napřed trochu orestovala a pak teprve zalila vodou a vloček dala trochu víc (50 g). Super večeře!
Hezký den všem, dělám podobnou polévku; původně to byla bramboračka s ….., ale muž ji překřtil na hrstkovou (podle polévky, kterou jim vaří v práci) – základ má jako bramboračka a přidávám po hrstičce vločky, pohanku, krupky, někdy i čočku, kdo by chtěl, může i fazole či cokoliv dalšího.
Z opražených a umletých vloček dělám na vánoce kuličky – je to válečný recept, ale nám chutná dodnes.
Já bych se také ráda připojila k dotazu Kláry… prosím…
Klára
15.11.2019 – 14:11
Odpovědět
Otázka ke slanině – často se s tím v tvých receptech setkávám a ráda bych měla konečně jasno. Když píšeš slanina, myslíš anglická slanina (tj. ta, co má i maso)? U řezníka (a i já jsem to vždycky tak chápala) mi totiž, když si řeknu o slaninu, dají kus uzeného sádla (já tomu říkám špek). To je ale docela velký rozdíl v chuti. To, co máš na obrázcích, ale vypadá poměrně libově. Co tedy vlastně myslíš tou slaninou?
….zdravím…a já ji ( tu nevzhlednou béžovou šlémovou hmotu ) miluju.
Jinak milá Flo podle vašich receptů ráda vařím,hodím si sem pro inspiraci i pro radu. Zrovna včera jsem prvně zkoušela pohanku a spěchala k Vám na web pro rady.
Moc děkuji. Markéta
bezva nápad, už jdu vařit. Díky,Eva.
Zdravím Florentýnko. Našla jsem kdysi recept někde na netu, už ani nevím kde.
Na přepuštěném másle osmažím do sklovita cibuli, přidám vločky, osmažím.Když jsou křupavé, přidám vejce, nechám srazit, zaleji vodou, nastrouhám mrkev a povařím. Ještě petrželku a hotovo. Gramáž neuvádím, vařím skoro všechno „od oka“. Je moc dobrá.
A moc děkuji za skvělé nápady, vždycky si něco vyberu nebo se nechám inspirovat.
Přeji klid a všem pevné nervy.
Také děkuji za skvěle popsané recepty.
U vločkové polévky bych se ráda zeptala, co kdybych do polévky přidala vločky namočené v mléce (jen se snažím zužitkovat zbylé). Zkoušeli jste takové vločky před vložením do polévky osmahnout?