Znáte ty články typu Vychytávky do kuchyně, které letos rozhodně musíte mít? Tak přesně takový dnes ode mě nedostanete.
Nebudu vám na nos věšet žádné bulíky, které za měsíc odložíte, ale ukážu vám, co je skutečně nezbytné vybavení pro každou kuchyň a bez čeho se nikam neposunete. Vysvětlím vám přitom, proč to tak je a proč byste tyhle věci měli mít stále po ruce, každý den vašeho vaření. Prostě je to vychytaný seznam.
Pro začátek předpokládejme, že už máte svůj prostor na vaření, který obsahuje jakýkoli sporák, jakoukoli troubu a nějakou lednici. Vzhledem k výsledkům z posledního sčítání lidí, domů a bytů by to měla splňovat v podstatě každá domácnost, takže je velká šance, že i ta vaše.
I na velmi omezeném vybavení připravíte skoro všechno. Můžete vařit, zadělávat, dusit, smažit v menším i větším množství tuku, můžete opékat na pánvi, péct. Každopádně ale nemá smysl říkat, že nemůžete pořádně vařit, protože vám chybí ponorný mixér, pomalý hrnec, tlakový hrnec, pekárna na chleba nebo odšťavňovač. Případně proto, že nemáte nejmodernější sporák.
Ne vždy se to dobře poslouchá, ale to, co opravdu člověka ve skromné kuchyni s malým vybavením omezuje, je jen jeho schopnost vařit a porozumět základním principům, nikoli vybavení samotné.
A tak je tenhle článek o tom, co potřebujete, abyste mohli dobře uvést do praxe právě ty nejzákladnější kuchařská pravidla a zákonitosti. Uvidíte, že všechno má svůj smysl a navzájem to do sebe zapadá s jinými články na tomto webu. V popisu vždy najdete i příslušné odkazy.
10 vychytávek do kuchyně pro začátek
Takže to nebudu zdržovat. Pojďme pro začátek předpokládat, že máte nějaké příbory a vařečku. Zde je k nim deset vychytávek, které byste podle mě měli mít v kuchyni, ať je jakákoli, protože bez nich se připravíte o svůj kuchařský rozlet, pokud to s ním myslíte vážně.
1. Dva nože a velké prkýnko
Každé vaření začíná nákupem a pak hned krájením. O tom, jak vybrat správný nůž a proč je potřeba krájet na opravdu velkém prkýnku jsem už dřív napsala celý článek, takže vás na něj odkazuju. Je to tak důležitá věc, že bez dobrého velkého nože a velkého prkýnka ani nečtěte dál. K noži samozřejmě patří i ocílka na broušení, takže to beru jako jednu položku.
Malý nůž je jediný další nůž, který budete pro začátek potřebovat. Pomůže vám čistit zeleninu, odkrajovat a vykrajovat, loupat česnek, vykostit maso, prostě udělá všechno, na co je velký nůž moc neohrabaný.
Pokud se ptáte, kde mám zubatý nůž na pečivo nebo malý zubatý nožík na rajčata, věřte, že si v pohodě poradíte s velkým ostrým nožem. Tyhle zubaté věci se hodí hlavně tam, kde ostří nožů není dost ostré a neupižlali byste to.
2. Kvalitní škrabka na zeleninu
Bez zeleniny nebude dost dobré ani vaše vaření, ani vaše strava. Jděte po škrabce s volně upevněným oboustranným ostřím. Hodí se pro leváky i praváky a její rychlost konkuruje Ferrari, jakmile najdete ten správný grif.
Názorná ukázka: Postavte si mrkev na linku, levou rukou ji přidržujte ve svislé poloze a škrabkou přejíždějte nahoru a dolů po mrkvi. Levou rukou jen nenápadně mrkví otáčejte. Uvidíte, že nekecám.
Tahle moje zamilovaná škrabka je z kolekce Tescoma President a mám ji přes deset let. Stále jako nová.
3. Cedníky
Pořiďte si jeden cedník do dřezu a jeden na slévání vývaru.
Pokud se pustíte do sebevzdělávání ve vaření, je nejjednodušší začít se základní tepelnou úpravou, tedy vařením v pravém slova smyslu. Vařit můžete brambory, těstoviny, luštěniny, zeleninu, maso do polívky a tak dále. Cedit budete stále.
Tahle věc, kterou snadno postavíte do dřezu, vám nahradí další pár rukou. V nouzi ji můžete použít jako okrasnou mísu na ovoce nebo zeleninu, určitě se dá koupit v mnoha pěkných designových provedeních (já mám opět od Tescomy) a brzy si v ní zvyknete umývat a oplachovat a odkapávat kde co.
Co se týká cedníku na vývar, lepší je jemnější než hrubší. Měl by něčím držet za okraj hrnce, aby se vám nesesunul a nepadal dolů.
Pokud k těmhle dvěma cedníkům přidáte i malý cedníček na zaprášení moukou, bod pro vás. Krom toho se s ním dobře cedí i sypané čaje. Tedy další bod.
4. Metlička
Nenechte se zmást. Nemyslím velkou metličku, kterou se dá šlehat šlehačka nebo bílky na sníh. U šéfkuchařů často uvidíte zahnutou malou metličku se spirálkou po obvodu.
Je úplně geniální, protože obsáhne celé dno kastrůlku nebo misky, když mícháte jíšku nebo zálivku na salát. S ní se vám nikdy jíška nepřipálí a zálivka vám vždycky zhoustne okamžitě, protože její účinnost je obrovská. Stojí pár korun v gastropotřebách, pokud se tam někdy dostanete a podaří se vám umluvit prodavačku, že jste gastroprovoz, anebo trochu víc korun v domácích potřebách.
Jestliže se chcete posunout od vaření k zadělávání, bude metlička vaší dobrou pomocnicí.
5. Pánev
Pokud chcete občas připravit maso a vrhnout se tak na dušení nebo opékání, tedy další tepelné úpravy, budete potřebovat fakt dobrou pánev. Všimněte si, že neříkám drahou pánev.
Dobrá pánev je pokud možno nerezová a má těžké dno, které udrží teplo. Na značce nezáleží. Důležité je, aby nebyla moc tenká a nevyboulila se teplem, a taky, aby neměla nepřilnavý povrch. To poslední raději ještě jednou: důležité je, aby neměla žádný zázračný nepřilnavý povrch.
Takováto nerezová pánev, když ji opravdu dobře rozehřejte nasucho, skvěle opeče maso dozlatova. A zlatá, sytá barva pak dá jídlu tak výraznou chuť, že hned poběžíte vyhodit do koše všechny zbytky bujónů a dochucovadel, protože je rázem přestanete potřebovat. Pánev za 500 Kč z gastropotřeb vám udělá naprosto stejnou službu, jako drahá značková pánev.
Teflonový nebo jiný nepřilnavý povrch není k ničemu, pokud se má zahřát na hodně vysokou teplotu. Mám pocit, že jejich použitelnost končí někde u 200 stupňů, pak se nepřilnavá vrstva ničí a postupně odlupuje. Krom toho z ní stejně na masu nevznikne ta správná kůrčička. Pokud ji už máte, nevyhazujte ji, ale nechte si ji na míchaná vajíčka a na chleby ve vajíčku. Na ty je nepřekonatelná.
Co se týká palačinek a jiných lívancoidů, i ty jsou mnohem lepší z nerezové pánve. Nebudou se vám přilepovat, pokud pod ně použijete sádlo místo oleje.
6. Hrnec s poklicí
Nebo dva. Nebo kastrol a hrnec. Je jasné, že bez nich toho moc nenavaříte. Opět doporučuju nerezové nádobí se silným dnem, na kterém v pohodě uděláte základ na polévku nebo na dušení.
Když tohle nádobí nebude mít plastové rukojeti, bod pro vás, protože ho budete moct použít i v troubě.
Pokud se ptáte, zda potřebujete litinový kastrol či pánev na dlouhé dušení v troubě, pak odpovím, že rozhodně ne hned. Nejdřív se naučte dusit na sporáku, pak zkuste dusit maso v troubě (jde to i v zakrytém pekáčku) a teprve potom si někde vyzkoušejte a porovnejte, jaký je rozdíl mezi dušením v litině a dušením v běžném nádobí. Zjistíte, že správný kuchařský postup se podepíše na 90 procentech chuti, nádobí jen na těch zbývajících deseti. Znalec to ocení, začátečník těžko.
Myslím, že fajn zdrojem vcelku uspokojivého a cenově dostupného litinového nádobí je IKEA. S údržbou litiny to není úplně bezproblémové, je třeba ji nejdřív dobře připravit a „zajet“ a v průběhu se o ni správně starat. Ale to už je nad rámec tohoto článku o základním vybavení.
7. Pekáček s roštem
Shání se špatně, ale občas je někde k vidění. Vnitřní rošt je potřeba na to, aby na pečeni působil horký suchý vzduch i odspodu. Tedy aby neplavala ve výpeku a v tekutině, kterou lijete na dno pekáčku.
Spousta lidí dusí maso v troubě zpola podlité, někdy i zakryté, a mylně tomu říkají pečení. Nedopusťte se stejné chyby, protože opravdové pečení nasucho vám ukáže zase nové chuti a otevře nové možnosti. Dušení zůstává stále jen dušení, bez ohledu na to, jestli se děje na sporáku nebo v troubě.
Opět nezapomeňte, že nepřilnavý povrch je tu dost bezpředmětný. Jednak nechcete omezit použití pekáčku jen do určité teploty a jednak přípečky, které se pak odlepí a rozpustí do omáčky, dodávají neuvěřitelnou chuť.
V domácích potřebách si do košíku přihoďte i kuchyňský provázek, až budete tenhle pekáček kupovat. Provázek sváže maso do kompaktního tvaru a skvěle se s roštem při pečení masa doplňuje. Pokud chcete detaily, klikněte na odkaz, který jsem k pečení uvedla.
8. Velká lžíce
Použití polévkové lžíce je dost limitované. Velká lžíce vám pomůže vyndat vařené maso z vývaru, promíchat těstoviny při vaření, nadzvednout knedlík ode dna, zamíchat salát, vyjmout pečeni z pekáčku, sebrat pěnu z vývaru. V každé tepelné úpravě si najde svoje.
9. Utěrky
V začátcích je velmi těžké udržet při vaření systém a pořádek, přitom prázdná a volná linka je pro váš rozlet zcela nezbytná, a to v jakékoli fázi vaření.
Už dřív jsem pro vás napsala článek, jak udržet pořádek při vaření. Teď k němu ještě přidávám radu, abyste stále měli po ruce dva druhy utěrek: látkové a papírové.
Nebojte se na každou novou kuchařskou seanci obětovat čistotu nejméně jedné látkové utěrky. Až se vám špinavé utěrky po týdnu nakupí, tak je pěkně společně vyperete na vyšší teplotu v pračce. Nekupujte tedy žádné krásné vyšívané utěrky, ale materiál, který snese agresivnější praní a který vám nebude líto zašpinit dnes a po vyprání znovu.
Mějte utěrku stále po ruce, klidně si ji zastrčte za pásek nebo za zástěru. Utírejte s ní stále všechno, ale především pocákanou linku a špinavé nebo mokré ruce. Utěrka též funguje jako chňapka pro věci vytahované z trouby nebo pro tepelně vodivé poklice, které při dotyku pálí. V žádném případě ji ale neberte jako utěrku pro čisté, umyté nádobí. Na to musíte vyhradit zase jiný, čistý kousek.
Papírové utěrky se hodí na všechno, na co by vám látkové utěrky přece jenom bylo líto. Za celou dobu své kuchařské kariéry jsem ale nenašla držák na roli papírových utěrek, se kterým bych byla spokojená a který by mi umožnil odtrhnout kousek role jen jednou rukou. Třeba mi s tímhle problémem zase poradíte vy.
Až se vrhnete na smažení, tedy poslední druh tepelné úpravy, zjistíte, že nic lepšího na okapání usmažených dobrot, než papírové utěrky, neexistuje.
10. Odstředivka na salát
Tohle je na první pohled zcela podivné vybavení, které by v základním seznamu asi nikdo nečekal. Budu se opakovat, ale zelenina je ve zdravém jídelníčku naprosto nezbytná. Pokud ji nejíte, koledujete si o nejrůznější problémy dřív nebo později.
Odstředivka na salát udělá z tuctového salátu něco neuvěřitelného. Proč? Protože je nezbytná pro dokonalou salátovou zálivku. Přečtěte si o tom článek, pokud jste ho ještě nečetli. Změní vám to život.
Odstředivka na salát tedy přispívá k většímu požitku ze salátů a z větší rozmanitosti zeleniny na stole. Pořizovací náklady na ostředivku jsou kolem 200 korun, zatímco hodnota je nevyčíslitelná.
Proč tu chybí kuchyňský robot?
Tenhle seznam vzniknul, aby vám pomohl lépe vařit. Nikoli péct sladké věci. Vaření je životní nezbytnost, zatímco sladké pečení je jen hezký doplněk.
Až přijde na řadu seznam pro sladké pečení, můžete se vsadit, že dobrý kuchyňský robot tam bude na předních místech. Teď se ale tyhle dvě věci – vaření jídla a sladké pečení – naučte od sebe odlišovat jako nezbytné a zbytné.
Co si napsat na seznam vychytávek do kuchyně dál? Teprve až tohle všechno budete mít a stále dokola používat, zauvažujte nad těmito dalšími položkami:
- Struhadlo, protože bez něj se stejně dlouho neobejdete. Zejména pokud budete chtít přistoupit k zapékání čili gratinování, které je pátým a půltým druhem tepelné úpravy a o kterém jednou taky napíšu článek.
- Ponorný mixér, pokud chcete vytvářet jemné krémové polévky a některé omáčky.
- Mixér, pokud to máte rádi najemno a pokud vám pořád ještě zbývá dost místa v kuchyni.
- Hmoždíř na drcení koření, bylinek, česneku a jiných aromat. Čerstvá vůně je čerstvá jen chvíli a vnese do vaření zase trochu víc vzrušení.
- Velkou míchací mísu na salát, až vás přestane bavit míchat salát v hrnci.
- Pařáček na knedlíky, který ale stejně tak skvěle umí na páře nechat uvařit brambory, zeleninu i další suroviny.
- Paličku na maso, aby se vám líp naklepávaly oblíbené rodinné řízky.
- Teploměr do trouby (nikoli teploměr do masa). Pro některé pečeně, které se pečou při nižších teplotách, je to leckdy jediný způsob, který vede k jedlému výsledku v troubách, kde se nedá moc spoléhat na to, co ukazuje knoflík s nastavením teploty. Což je naprostá většina dnešních trub.
- Kvalitní krabičku na obědy do práce nebo na svačiny. To až vás přestane bavit jíst kupované jídlo, protože tenhle okamžik zaručeně přijde, jak se bude zlepšovat vaše kuchařské umění.
- Myčku nádobí. Čím víc budete vařit, tím víc ji oceníte a tím víc budete vařit.
Závěr ke všem kuchyňským vychytávkám
Kouzlo jednoduchosti se skrývá překvapivě v pěti základních kuchařských technikách: vaření, zadělávání, dušení, pečení a smažení. Jakmile je jednou dobře pochopíte a přijmete za své, už nikdy vám nebudou chybět recepty a pokaždé vymyslíte jídlo už při nákupu v obchodě, podle toho, které suroviny se vám zrovna líbí, protože jsou čerstvé, voňavé, pokud možno i sezónní nebo lokální. Z takových surovin se pak vaří samozřejmě nejlíp, nejjednodušeji a nejrychleji.
Vaše vybavení kuchyně by tedy mělo kopírovat tyhle základní tepelné úpravy. Stačí toho opravdu málo a přitom to vede k velké spoustě dobrých jídel.
Teprve potom, až budete mít pocit, že tohle vybavení opravdu značně využíváte, má smysl zamyslet se nad tím, který přístroj by vám usnadnil život v kuchyni třeba tím, že vám ušetří čas při často opakovaných činnostech. V opačném případě bude pouze lapat prach někde v koutku.
Právě proto vám dnes nedoporučuju, abyste si co nejdřív koupili co nejmodernější sporák s indukční varnou deskou závratného výkonu nebo supermoderní napařovací troubu se třemi větráky a dokonale tichým plnovýsuvným pojezdem. Stejně tak nepotřebujete hned od začátku americkou lednici s několika dvěřmi, výrobníkem ledu a mnoha zónami chladu a mrazu. K tomu můžete dospět později, až přesně budete vědět, co vás limituje ve vaření a co je potřeba napravit, protože pak vás to posune o velký krok dopředu. Ale nepotřebujete to k tomu, abyste se naučili skvěle vařit.
Dnešní otázka je jasná: jaké vybavení v kuchyni momentálně potřebujete (skoro) každý den? A co si myslíte, že v nejbližší době ještě pořídíte?
Při čtení článku jsem si zas a znova uvědomila, že přes rok už bydlím mimo maminkovskou kuchyni a ještě pořád jsem si nekoupila hrnce na vaření 😀 Tudíž se mé kuchtění omezuje na užití jedné pánve (keramický povrch, nicméně o nerezové už nějaký ten pátek uvažuju), jednoho hrnce, který mi mamka zapůjčila, abych úplně neumřela hlady, a pár pekáčů. Jinak se zdá, že veškeré ostatní vybavení se v mé kuchyni nachází, tak to není snad tak hrozné.
Lenko, jak jsem napsala — leckdy nás limitují naše vlastní představy mnohem víc, než vybavení, které máme. Myslím, že s tím můžeš uvařit spoustu skvělých jídel ještě dřív, než si koupíš vlastní hrnce.
Ahoj Flo,
no rozhodně mám co dohánět – a nejvíc se mi líbí ta malá metlička. Naposledy jsem pořizovala obracečku – tu jsem si moc přála. Před ní jsem si zvykla při rychlém obracení na kleště (fakt se to tak jmenuje? teď mi to asociuje spíš krabici s nářadím, ale google mi to schvaluje). Bez čeho se rozhodně neobejdu, tak je kuchyňská stěrka (opět google – jenom „stěrka“ by mohla být pochopena ta na okna nebo materiál používaný ve stavebnictví) – vyškrabávat lžičkou nebo vařečkou je fajn, ale ne tak rychlé a pro mě málo dokonalé.
Dál používám každodenně jemné sítko na překapání kávy. A teď taky trychtýř, když plním PETky na zalití balkonové zahrádky (pod kohoutek se mi nevlezou, tak musím přes čajovou konvici a trychtýř).
Jo, budou to kuchyňské kleště. Na gril nebo na smažení langošů jsou naprosto nezbytné.
O stěrce zauvažuju, zatím jsem se teda bez ní obešla, ale zní to jako fajn pomocník.
Stěrku doporučuju. Také jsem se obešla, než ji drahý koupil. Teď už se neobejdu.
Už po té stěrce taky pošilhávám 😉
Stěrku jsem dlouho hledala, takovou, co by se mi líbila a byla praktická. Pak jsem narazila na tohoto mazlíka a nedám na ni dopustit. Moc doporučuju!
https://www.dedra.cz/cs/da6236-spatula-3v-1-silikonova-spachtle-varecka-sterka-delka-29-5-cm
Mám obyčejnou z Ikei i úplně obyčejnou z domácích potřeb (takovou tu s dřevěným držadlem a červenou „stěrkou“) a nedám na ně dopustit. Na pomazánky geniální, omastek z hrnce, který chcete, aby zůstal u masa, ničím jiným lépe z hrnce nedostanete 🙂
Stěrku používám gumovou, je nejlepší. Sestřenice v Německu si jich od nás nechala přivézt hned 5. Asi pro známé. Silikonová stěrka je dobrá na tužší jídla. Pudink, kašovitá jídla, pomazánky. Pánev mám již léta titanovou. Je částečně nepřilnavá a dokonce se doporučuje čistit ji drátěnkou. Jsem tady nový, je mi 80, ale přesto jsem se od mladý holky rád poučil stran metličky a sádla pod palačinky (první kusy se mi vždycky přichytí, tak vyzkouším).
Mám všechny 🙂 a musím potvrdit, že jsou v neustálém koloběhu.
Plný počet bodů, gratuluju 🙂
Ahoj Flo,
děkuju za super článek 🙂 Taky mi u něj dochází, že mám vlastní domácnost 15 měsíců a pořád mám co dohánět. Vždycky se strašně divím, že mám narvanou kuchyň, ale pořád ještě něco potřebuju. K tipu na metličky jen doplním, že pokud opravdu někdo má hluboko do kapsy, ale má blízko IKEA, tak mají IDEALISK. To je sada dvou nerezavějících metliček za 39 Kč. http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50093172/ A musím říct, že je mám druhý rok a za tu, která je typově podobná tvému doporučení, denně děkuju. Protože je naprosto skvělá. Jinak jsi mě přivedla na myšlenku, že bych kuchyň měla pobrat a některé nepoužívané věci zlikvidovat. Ale provařila jsem se ke stavu, kdy je super, že mám skvělýho robota s mlýnkem na maso, ale kdy mi jaksi přestává stačit plastový tyčák z Tesca za pár stovek. Člověk se prostě pořád vyvíjí. A možná jsem se přehlédla, ale pokud jde o kuchyň, tak já nedám dopustit ještě na jednu věc. Na stěrku :o)
To je ona! Díky za odkaz. Jo a napsala jsi to skvěle, líp bych to neřekla.
Pořádnou, velkou nerezovou pánev vyhlížím už pěkně dlouho, i když jen v řetězcích – všechny zajímavé ale nepočítají s indukcí; to je na mém seznamu nedostatků dlouhodobě číslo jedna. Pekáč s roštem mě zatím nenapadl, tak daleko jsem zatím nedospěla – nebyl by k dispozici jen rošt, nejlépe kulatý? Velkou lžíci používám děrovanou (… dá se s velkou lžící sebrat, tuk, nebo je na to jiná vychytávka?), no a odstředivka na salát je pro mě pořád trochu podivná, snad časem, jestli rodinu přesvědčím, že i „to zelené“ má v salátech své opodstatnění. Jinak je mé vybavení poměrně slušné a vyhovující.
K dalšímu se taky přimlouvám za zařazení stěrky, používám hlavně silikonovou – jde s ní rovnou vařit, třeba na pudink nebo ovesnou kaši je fajn. A taky se může mýt v myčce, což jako kritérium pro výběr nádobí a pomůcek postupně nabývá na významu.
Radko, rošty mají obvykle tvar pekáčku a ten je zase přizpůsobený běžnému tvaru masa, takže o kulatém jsem ještě neslyšela 🙂
Také mi chybí ta malá metlička. Místo ní používám malou klasickou metličku – pár drátů zahnutých do tvaru kapky. Jinak mám vše, a spoustu věcí navíc. Holt se v té kuchyni už pohybuji nějakých dvacet let. Mou kuchyní prošla řada vychytávek, které mi měly usnadnit život, ale nakonec jsem se pokorně vrátila k omotávání ptáčků nití, krájení knedlíků tím samým, dřevěné vařečce a nerezové naběračce. Tyhle staletími prověřené pomůcky jsou stejně nejfunkčnější a zaberou v kuchyni minimum místa.
Jani, to je velká pravda. To, co je ověřené, mívalo svou podstatu a i v dnešní době se často musíme sami na vlastní kůži přesvědčit, že nemá smysl obcházet řemeslo a vymýšlet moderní jednoúčelové zkratky.
Ahoj
rada si ctu tvoje vychytavky ale sama nevarim nejak dobre.
vetsinou UHO ani to nemumim jako v zavodni jidelne.nadobi mam milion hlavne podedene a pak darovane.stejne pouzivam vyhradne dva hrnce,dva noze a velke prkno.vetsinou gdyz chcu neco uvarit tak mi chybi polovina ingredienci tak to vzdam.
tu metlicku si urcite poridim,ta bodne.
Dik a pa
Zdeňko, ono UHO v závodní jídelně leckdy není ta správná kuchařská meta, protože může vznikat z průmyslového polotovaru. Záleží na vedení jídelny. Určitě se neřiď podle toho, jak to chutná ve velkých jídelnách, tam se často musí postupovat trochu jinak než doma, kde vaříš v malinkém množství. Nebuď na sebe náročná a začni pomalu a od začátku. Tady na webu pro sebe určitě najdeš spoustu vhodných postupů, které se ti povedou, když je dodržíš a nebudeš obcházet. Všechno má svůj smysl. Slibuju.
Tak příště tu metličku … 🙂 Jinak toho mám snad dost.
🙂 šikovná
Chtěla bych se zeptat na tip na dobrou krabičku na oběd 😉
A pak bych uvítala takový článek i na základní suroviny do kuchyně 😉
Míšo,
1. Já jsem si zamilovala Mobento. Jsou krásné, funkční, neumožní mi do nich nacpat příliš mnoho jídla (což je taky dobře, co si budeme povídat), mají spoustu doplňků a vychytávek. Ale mají hodnotu dárku k narozeninám, takže k nim přistupuju s úctou a dávám si na ně pozor.
2. Už jsem o tom psala, koukni sem: Základní potraviny do kuchyně — nákupní seznam do začátku.
Díky moc
Ahoj Flo v kuchyni mi momentálně chybí snad jen velký hrnec , rošt do pekáče a metlička . Vařím už víc jak 20 let a postupně doplňuji co mi chybí. A poslední dobou dostávám vybavení do kuchyně k narozeninám, vánocům od rodiny.
Ale uznej, že to jsou jistě pěkné a dobře míněné dárky, no ne? 🙂
Ahoj.
Chtěl bych přidat jeden recept.
Když nevíte co s cuketami.
Matesy z cukety
1 kg cukety bez jader nakrájet na kostičky 20 dkg cibule 1 lžíce soli smíchat a nechat 2-3 hodiny odležet.
Potom přidat 1,5 lžíce cukru
2 kávové lžičky pepře
1 dcl octa
0,5 dcl oleje
Vše promíchat naplnit do skleniček a sterilovat
20 min.při 80 stupních.
Jiří, díky za nečekanou inspiraci. K čemu to pak používáte?
Hezký den, Flo,
tak až na tu „odstředivku“ na salát bych to měl všechno a k tomu spóóóóustu dalších zbytečností. Nejraději mám úplně mrňavý nožík na zeleninu,. nahrazuje mi škrabku, dokážu s ním vytvořit tenčí šlupku …
Teď likviduji jeden nepoužívaný byt po synovi „přiženil“ se před několika lety do vybaveného. Včera jsem se zbavil zbytku knih, nechal jsem si jen kuchařské,dnes proberu kuchyňské šuplíky- neřekla byste, kolik se za život nasbírá, jak pravím „serepetiček“ , mám tam odloženo asi 20 ks brýlí, až bude zase nějaká sbírka pro Afriku nebo někam jinam. To mi připomíná, že ještě před válkou jsme sbírali pro našeho katechetu staniol „pro černoušky“ a za války chtěli po nás oblečení na Winterhilfe…
Zakecal jsem se, závěrem tedy dík za znojemskou v receptech drážního magazínu „ČD pro Vás“, doporučuji pozornosti ostatních PT čtenářek…
Zase na přečtenou – Jaroslav
Jaroslave, já se opravdu těším, až ty svoje vzpomínky sepíšete a vydáte knižně!
Jo a díky za ohlasy na znojemskou. Aspoň vím, že minimálně jeden člověk to pravidelně sleduje 🙂
Flo, ja vlakem nejezdim, ale kazdy mesic si ten casopis kvuli Tobe stahuju online, takze jsme s Jaroslavem uz minimalne dva.
Tak to je prima, Kláro. Dva už jsou dav 🙂
A já ji dnes uvařila k obědu 🙂
Tak to už jste možná tři 🙂
Bezva, chybí mi jen teploměr. Dlouho jsem váhala, jestli mám koupit ten do masa nebo do trouby. Tak díky za tip. Už mám jasno.
Jinak souhlasím s předešlými komentáři, bez stěrky bych se taky neobešla. A nutnou vychytávkou jsou pro mě kleště (takové ty grilovací, na pérko). Na vyndavání čehokoliv z horké tekutiny, na obracení v troubě jsou skvělé. Dokonce je používám i na obalování řízků!!
Jarko, úplně si tě s těmi kleštěmi dokážu představit. Souhlasím, že je to fajn pomocník, jen člověk musí mít štěstí na takové, které dobře padnou do ruky a dělají, co mají, protože jinak je to naopak dost o ničem 🙂
Skvělý článek, přesně to jsem potřebovala! Momentálně se pídím po pořádné pánvi, zatím jsemn ještě neobjevila tu pravou. Určitě bych se neobešla v kuchyni bez spousty vařeček, mám jednu na cibuli, jinou na omáčky, na těsto…. (přijde mi, že chytají chuť toho, co s nimi míchám, tak aby se to nepletlo). Z Tvojí inspirace se mi líbí malá metlička, to bude první, co dokoupím hned jak půjdu do města .
Iveto, a nechceš vyzkoušet různé plastové míchací nádobí, odolné teplotám? To tolik pachy nedrží, pokud jsi na to citlivá.
Vdaka Flo za dalsi super clanok, prave vdaka Tebe zacina byt moja „desiatka“ v kuchyni kompletna, nedavno som si po precitani clanku o salatovych zalievkach kupila odstredivku na salat na neviem si ju vynachvalit. Odstredujem v nej dokonca aj umytu petrzlenovu vnat pred tym nez ju nasekam do polievky alebo ineho jedla.
Kupit si musim uz len vacsi noz, 15cm cepel mi nestaci, chcelo by to skor tych 20 centi. Na to som prisla zas vdaka Tvojmu clanku o krajani 🙂 no a potom este cednik. teraz cedim do velkeho sytka alebo ak to ide pomocou hrnca privreteho skridlou co ale vela krat zavana nehodou 😀
A bez coho by som v kuchyni neprezila? Bez latkovych kuchynskych utierok. Sucasne pouzivam vzdy aspon dve – jednu na riad, druhu na utieranie kuchynskej linky pripadne ruk. Aj tie papierove su u nas stale v permanencii, ci uz na odkvapkanie prebytocneho tuku alebo utretie spinavych detskych ust :-).
A ako vychytavku si chcem kupit muselinovy sacok na korenie a bylinky, aby som ich po uvareni polievok a inych jedal nemusela lovit pracne ne lyzickou, ony tie bylinky sa dost rozpadnu aj ked su zviazane spagatikom.
A este ma napada jedna kategoria veci do kuchyne – tie co nepouzivam ale mala by som – a to je zastera. Pri vareni takmer vzdy odniekial cosi vyprskne (hoci mozno sikovnejsiemu kucharovi sa to az tak casto nestane) a to je potom vzdy lepsie oprat spinavu zasteru ako mat nervy ze som si za tyzden zaspinila uz sieste tricko a navyse dnes to pekne co tak rada nosim a este k tomu paradajkovym pretlakom 😀
Moje milá Lucia, víš, jak je to s tím prskáním? Čím líp vaříš, tím víc to prská, nejvíc samozřejmě na oblíbená trička. Je to tím, že se tolik nebojíš rozpálit pánev. Takže zástěra to jistí, to je jasné 🙂
Špičák zatím nemám, používám jemný drátěný cedník, ale už delší dobu se po něm koukám – jen ten profi z Makra mi připadne moc velký, je sice fajn, ale buďto by byl v kuchyni on nebo já. A Florentýno, co se týče těch utěrek – párkrát jsem si teď koupila papírové kuchyňské utěrky v krabici (Tento), moc se mi líbí – a vytáhneš ji opravdu jednou rukou, i za cenu toho, že ve vypjatější situaci (a když je krabička ještě dost plná) třepu celou krabicí… ;o))
Mirko, a nejsou to spíš kapesníky? Opravdu to jsou kuchyňské utěrky? Jestli jo, tak si je hned bežím koupit 🙂
A to jsem si myslela, že to nejnutnější mám. Jinak pro mě osobně v seznamu chybí lis na česnek, vím, že lze žít bez něj, chvíli jsem to zkoušela, ale pro osobu milující česnek to bylo mnoho nervů a práce navíc.
Ještě fajn věc, která ale není vůbec nutná, je dlouhá pinzeta.
A na závěr můj dotaz, fakt se na nerez pánvi dá pohodlně vařit? Fakt si nebudu rvát vlasy na hlavě až se mi tam vše připeče? Fakt se na ní dá krom masa dělat dobře i zelenina a další věci? A kde se dá koupit za rozumnou cenu? Koukala jsem na pár gastro eshopu a nerez pánev nikde.
Díky moc za odpověď
Dita
No vidíš, já už jsem si tak zvykla na svoje nože, že lis na česnek v podstatě nepotřebuju a víc mě opruzuje ho čistit, protože to zabere zdaleka nejvíc času.
Jinak ano, fakt se na nerezové pánvi dá dělat dobře i zelenina a další věci. Stačí ji dobře rozpálit, potom přidat trochu oleje (nebo sádlo, s tím to jde ještě líp) a opéct, co zrovna potřebuješ. Pánve má třeba Sahm Gastro (poslední dvě položky) nebo Sving (str. 98 katalogu, dokonce tam píšou, že pánev je indukční). Mám registraci v obou obchodech, tak kdyby se tady sešla poptávka po víc kusech, můžu to nějak vymyslet a zprostředkovat.
S nerezovou panvi jsem se zacala ucit pracovat teprve nedavno a je to sokujici chutovy upgrade. Myslim, ze neprilnave povrchy uz si opravdu budu setrit jen na ta vajicka…
Ještě jsem zapomněla, bez stěrky taky nedám ani ránu. Ty z ikei jsou ale pěkně na houby, u mě nic nevydržely. Nejlepší je taková ta obyčejná s dřevěnou rukojetí a pryžovou stěrkou. Stojí pár korun a vydrží dost.
No vidíte a já mám tu z ikey a jsem zatím spokojená :). Ale mám ji jen jako stěrku, ne na míchání.
Zamyslela sem se, co skutecne pouzivam. A je to maly nuz, (velky je mi malicko velky, potrebovala bych lehci), drevena plocha varecka, sterka a velka lzice. A otvirak na lahve:-)
Urcite si koupim tu metlicku, proti tomu se neda nic rict. Letos v lete premslim o te odstredivce, ale prece jen je dost velka:-(
Jinak mam kuchynskeho vybaveni dost a ne vsechno dava smysl. Tim jak sme se stehovali a poruznu dokupovali v ruznych fazich zivota mame slusnou skrumaz veci, ktery jsme tehdy potrebovali. Kdybysme je kupovali v nejakym logickym poradi, tak jich staci pulka. No, to je zivot. Casem to zlikvidujeme.
Otvírák! Jak jsem na něj mohla zapomenout! 🙂
(Viz citát: Rád vařím s vínem. Někdy ho dokonce použiju i do jídla. Konec citátu.)
Jeste jsem si uvedomila – mam soustu hrncu, ale nejvic pouzivam prastary, zdedeny po babicce. Myslim ze je to litina s nejakou upravou, zkratka takovy ty staromodni hrnce. Ma dva hrnce a velikej pekac. A saham po nich jako prvni.
A posledni prispevek: za studentskych let sem skutecne dokazala uvarit skoro cokoliv na 20cm plochy a mela sem jen nuz, hrnec a prkynko. Takze to jde:-) mladost radost. Nemyslim, ze bych to dnes chtela jist, ale slo to, fakt jo 😀
ZASE ČTU KRÁSNÉ PŘÍSPĚVKY,ALE ZA TĚCH 40 LET V MOJÍ KUCHYNI ČLOVĚK ZJISTÍ ŽE OPRAVDU TOHO MOC NEPOTŘEBUJE.STAČÍ 2 NOŽE,POŘÁDNÉ PRKÝNKO.PÁNEV,KTERÁ NEZKLAME,3HRNCE A DÁ SE UVAŘIT ÚPLNĚ VŠECHNO.NO JEŠTĚ STĚRKA A CEDNÍK.VAŘECHY MÁM ASI 4. MOJE MAMKA ŘÍKALA NACO KUPOVAT TOLIK VĚCÍ KDYŽ BUDOU V KUCHYNI PŘEKÁŽET.TAK SE TOHO DRŽÍM.DĚTI SICE KUPUJÍ SPOUSTU VĚCÍ ,KTERÉ JAK ŘÍKAJÍ POTŘEBUJU,ALE SNAŽÍM SE TO REDUKOVAT.JINAK BYCH SE TAM NEVEŠLA.JITKA
Jitko, díky, líp bych to neřekla.
Už si skoro neumím představit si udělat čaj a vytahovat ho lžičkou, používám úplně dokonalé kovové kleště na čajové sáčky! A nedávno mi dorazila porcelánová (ne keramická, porcelánová- mám na něj trochu úchylku) forma na bábovku a je sice dost těžká, ale úplně dobře se z ní vyklepává, nebo spíš rovnou vypadne báboka. Jo a ještě je super taková „hvězdicovitá“ lžička na vydlabavání šťopky z jahod a rajčat. A toto léto jsem si oblíbila džbán na dělání domácích limonád z vypěstovaných bylinek a ovoce. Bohužel jenom to velké dřevěné prkýnko mi pořád chybí a nikdo na moje prosby a přání aby ho koupili (stěhování do prvního bytu) nereaguje bud dostanu malé nebo škaredé plastové 😀 asi se budu muset naštvat a koupit si ho sama, v tescu mají takové hezké velké na maso a menší na zeleninu…
Míšo, pevně věřím, že ti to prkýnko prostě jednou na kuchyňské lince přistane. Asi to bude muset být zčásti tvým přičiněním, ale třeba to nakonec nebudeš ty, kdo pro něj půjde do obchodu 😉
Dobře, pořídím si tu správnou metličku. Takovou jsem za mojí třicet let dlouhou „kuchařskou éru“ nezaregistrovala. Vařím od cca 12 let, ale fest, maminka v tu dobu už často marodila se zádama. A jsem ti moc, ale moc za odstavec o utěrkách. Já už si totiž spíš než jako hospodyňka připadala jako neschopná špindíra, když u každého vaření ušpiním minimálně jednu utěrku. Suplují mi i chňapky.
To je jasný, buď špinavá utěrka — nebo špinavá linka. Člověk se musí rozhodnout pro jedno nebo druhé 🙂
Jani, nejsou to kapesníky, jsou to pěkně pevné kuchyňské utěrky (ačkoliv netvrdím, že mi je v kuchyni neberou i za jiným účelem). Zkus je.
To si piš, že zkusím. Tisíceré díky!
Zajímavé, děkuji. Čeká mě v dohledné době stěhování do vlastního, takže už jsme s přítelem přemýšleli, co máme a co je naopak třeba obstarat. První, co mi vytanulo na mysli, že potřebuju, je váleček a napařovák na knedlíky. Nevýhoda bydlení ve více lidech – něco používáte, ale netušíte, jestli je to vaše 🙂 Takže zbytek se ještě vyklube 😉
Jen bych dodala – ve velké míse, původně určené právě pro salát, zadělávám těsto na chleba. To vyndavám s pomocí gumové stěrky (vážně výborná věc) a chleba pak ukládám do LNĚNÉ utěrky. To považuju za důležité zmínit – len nepouští chloupky (kdo někdy pracoval v kavárně a leštil desítky vinných sklenic, pochopí). Simax pečicí mísa je taky super věc, já v ní peču chleba, mamka brambory nebo těstoviny. Jelikož nás čeká stěhování k plynové troubě, rozhlížím se po remosce. Kdyby měl někdo zkušenosti s novými (co jsem zatím slyšela, nemá cenu to kupovat, starou to prostě nedožene) nebo tak, budu moc ráda. Takže pokud by Tě to, milá Flo, přimělo k položení dotazu čtenářům na FB, budu Ti vděčná. (Btw, někdo někde psal, že v remosce pekl i vánoční cukroví. To je prostě geniální záležitost!)
Jani, díky za doplnění a dotaz na FB bude za chvíli.
Hlásím, že nemám velký nůž, malou metličku, pekáček s roštem a odstředivku.
Díky, Flo, za super článek, jakož i za všechny ostatní. Nebyl by nějaký o rýži? (Jaké jsou druhy, který druh na co použít, jak s kterou zacházet apod. – ráda bych se posunula někam dál od pytlíkové:))
Článek už je na seznamu 🙂
Jeee, za clanek o ryzi budu taky moc rada a primlouvam se za clanek o obilovinach, nejak se v nich uz neorientuji (jahly, quinoa, pohanka, ovesne vlocky, polenta, …), co je co, co je na snidanove kase, zahustovani, prilohy…
Ahoj Flo,
tak já si určitě brzy pořídím odstředivku na salát a pak už mi z tvého desatera chybí pouze pekáček s roštem.
Nejvíc bez jakýchkoliv pochyb denně využiji prkénko, nůž a utěrku( těch je víc)
…….plus myčku :-).
Pochopitelně. Myčka umí posunovat hranice vaření hodně daleko 🙂
Opět další skvělý článek. Už dlouho se chystám na toto téma napsat článek i na svůj blog.
Moje oblíbená vychytávka je gumová stěrka. Používám ji téměř nepřetržitě. Nedávno jsem si koupila i nerezové odměrky (1 hrnek, 1/2 hrnku, 1/3 hrnku, 1/4 hrnku) jsou úplně úžasné. Stačil by i obyčejný hrníček, ale tohle je přeci jenom lepší a praktičtější.
PS. také pravidelně čtu články v magazínu ČD pro vás a jsem z nich vždy nadšená.
Prima, to se moc těším na tvou verzi seznamu! Nezapomeň sem pak dát odkaz prosím.
Nerezové (nebo i jiné) odměrky jsou skvělé a přesné, taky na ně nedám dopustit. Díky, že jsi je zmínila. Patří to ale k sladkému pečení a tomu jsem se v tomhle seznamu vyhýbala, proto tu nejsou.
Ahojky Flo,
Loni jsem si pořídila malou odstředivku na salát a mám z ní pořád radost – používám ji také na bylinky, třeba bazalku. Když je přinesu ze zahrádky, tu a tam kousek hlíny mají na sobě. Takto je lehce opláchnu vodou, odstředím a šup s tím do jídla, u bazalky konkrétně na rajčátka s mozzarelkou a žádné skřípání mezi zuby. Takže za mne palec nahoru za odstředivku :-))
Prima neděli, Jana
Jani, skvělý nápad s těma bylinkama. Díky za něj.
Ja mam otázku k tým utierkam. Predávajú sa také sady po 3. Jedna je klasická utierka, druhá je taka tvrdá bavlnená a tretí je v podstate uterák. Čo sa používa na čo? Ďakujem 🙂
Máří, ať přemýšlím, jak přemýšlím, vůbec netuším, o jaké sadě utěrek mluvíš. Neměla bys odkaz nebo fotku? Flo.
Ahoj Flo, myslela jsem si, že v mé kuchyni už je vše :). Jsem velký nadšenec do kuchtění všeho druhu a bohužel i do „nezbytností“, které k tomu patří. Ale i tak zjišťuji, že mi chybí celkem zásadní věci. Pekáček s roštem jsem ještě asi nepotkala, stejně tak jsem ještě nedospěla k nerezové pánvi. I když k té bych se asi časem propracovala, protože všechny ty teflonové a keramické povrchy velmi rychle odcházejí. Pořádnou odstředivku na salát jsem si pořídila nedávno a tluču se do hlavy, že jsem se roky trápila s tou původní „náhražkou“. Já osobně bych si nedovedla představit fungování bez stěrky, mám jich hodně, různé velikosti a jsou neustále v permanenci. Věci jako nůž, prkénko, škrabka ani nezmiňuji. A v poslední době jsem rehabilitovala i instituci zástěry, a jakoby mi to s ní šlo líp :-).
Máš naprostou pravdu. Jakmile má na sobě člověk zástěru, získá rázem na důležitosti a suroviny okamžitě poslouchají úplně jinak. (Děti taky.) Je zvláštní, jak tyhle drobnosti působí na lidskou psychiku a ovlivní výsledek.
Dva týdny jsem si přemýšlela po přečtení tvého článku, co vlastně je ta „moje“ nezbytnost: (a když jsem pročetla komentáře, tak už se to tady i objevilo, i víckrát..)
Mísy a misky- po zkušenostech s různými materiály (sklo, porcelán, plast) jsem zakotvila u nerez z Ikey (20 a 28cm), považuju je za dost zásadní pro pohodlné vaření. Už jich mám několik;)
Malé prkýnko. Velké je fajn, ale špatně se meje a já vím, žes psala, že to jen otřeš, ale… raději umeju, i saponátem. Zvlášť po mase. S malýma dětma nechci riskovat.
Škrabka – ale ne ta co máš na obrázku, ale s vodorovnou čepelí. (tahle mi nevyhovuje, taky jí máme)
Chňapka (pro nedostatek vhodných chňapek v obchodě a poté co jsem si několikrát spálila ruku pod utěrkou, protože jsem ji v rychlosti vzala málo přeloženou… jsem si ušila svojí, vychytanou;)
Hmožďíř – nesnáším :D, s kořením dřina, na mletí koření klasický ruční mlýnek Tramp
Lis na česnek, otvíráky (konzerva, víno), štěrka..
Kuchaře a umývače nádobí.
🙂
Poslední položka mě rozesmála nejvíc!
Tak se musím pochlubit, mám konečně taky odstředivku na salát 🙂
G R A T U L A C E, Helo!!!
Ahoj všem,
taky mám kuchyň celkem dobře zásobenou ledasčím.
Určitě souhlasím se stěrkou (nejraději mám silikonové, které jsou velice flexibilní a termostabilní) a lisem na česnek. Lis se mi osvědčil nejvíce ten obyčejný, nezdravý – hliníkový – konstrukčně a funkčně lepší jsem opravdu zatím nepotkala. A nečistím ho tím titěrným čistícím šťouchátkem, ale kartáčem na zeleninu, tím to jde raz-dva-tři 🙂
Za mě přidávám ještě mlýnek na pepř, i když vím, že to není elementární nezbytnost, ale prostě mletý pepř z pytlíku od doby, co jsem vyzkoušela mlýnek, nemám ráda.
Jinak musím říct, že až letos jsem pochopila, že není pánev jako pánev, tedy že opravdu dobré maso na teflonové pánvi fakt neudělám. A to díky mladší sestře! 🙂 Jak je vidět, i starší sestry se mají od těch mladších co naučit.
P.S. na jaře proberu kuchyň a nepotřebné náčiní daruju
Markéto, s tím pepřem máš naprostou pravdu. Cesta od mlýnku zpět k mletému pepři v sáčku nevede.
Flo, ta metlička se mi moc líbí. Protože mám alergii na kovy, tak ujíždím na smaltu. Toužím po smaltovaném babičkovském cedníku, co se nechá postavit. Ale na smaltované a nerezové pánvičce neumím smažit, všechno se mi chytá. Nejvíc používám velkou litinovou pánev a menší keramickou.
Vladi, možná bych ti doporučila použít staré dobré české sádlo, které se přece jen méně chytá než ostatní tuky. A pak taky pánev dobře rozehřát, než s ní budeš pracovat. Pak by se nemělo nic chytat. A pokud přece jen ano, stačí odstavit, podlít malou lžící vody a chvilku počkat 🙂
Díky za článek! Ve většině pomůcek se potkáváme 🙂 ještě se neobejdu bez takový velký pinzety…obracím s ní maso na pánvi, řízky, slaninu, servíruju…je super.
Add ty metlicky – na kurzu v Prakulu nam říkali, ze taková ta klasická drátěná „kapka“ je do mísy a ta co máš na fotce je do hrnce (kuchaři pro ní mají takové sprosté označeni 🙂
Bezva doplnění, díky, hned je ta metlička pro spoustu lidí zapamatovatelnější 🙂
Milá Flo vařím už 40 let a v kuchyni mám plno zbytečnosti jak jsem zjistila protřídím a daruji dokoupím odstředivku jinak mám vše.Bez gumové stěrky si nedovedu kuchynˇvůbec představit.Jo ještě nemám pekáček s roštem nikde jsem nic takového neviděla tak nevím.Máš dobré články některé využívám.Měj se krásně a pohodu do další práce.
Dobrá práce, Juliannko. Stěrka se hodí, pravda pravdoucí.
Heuréka !!!
Tímto Ti milá Flo uděluji veřejně obrovskou pochvalu za tak úžasný nápad.
A neodpustím si ze srdce upřímný dotaz : “ Kde jsi sakra byla, když jsem se učila vařit já??? “ Pravda, je to už skoro půl století – ale stejně ! Tenkrát bych podobnou inspiraci a nápomoc opravdu hodně ocenila… nesmírně by mi to usnadnilo život. Noooo – musela jsem se obejít bez tvých rad.
Ale teď se už přes rok každý čtvrtek těším na tvůj email a na novinky z klubu KPD. Udělala jsem si z toho takový sváteční „obřad ticha.“ Pokud je to jen trochu možné, usadím se do klidu s hrnkem bylinkového čaje či v těchto vedrech s velkou sklenicí domácí bylinkové limonády, zapnu počítač , otevřu tvůj email , čtu a kochám se tou nádhernou.
Máš obrovský dar. Dokážeš tak poutavě a nenuceně „vyprávět a udílet “ rady. Díky za to.
Děkuji i za nádherné výzvy. Ať už to byla adventní, postní či právě probíhající prázdninová.
Moc mě baví tvé články, plné poučení a laskavosti. Styl jakým popisuješ způsob přípravy. Dokonale propracované a smysl dávající recepty, podle kterých se dá velmi úspěšně uvařit i napoprvé. Krásný počin v této napjaté době.
Velmi nerada přiznávám, že se ze mě díky tvým výzvám nenápadně stal docela silný „závislák“ sledující FC. Moc ráda čtu i starší články, kterými nás často zásobuješ. Přesto, že jsem většinu z nich už dávno četla, pouštím se do toho stále znova a žasnu, co všechno tam dokážeš „nacpat“ tak šikovně, aby to začátečníky neodradilo a ty zkušenější nenudilo. To je taková nádhera.
Díky za tvou práci… (jak Ty s oblibou říkáš.) Díky za tvou preciznost, poctivost a ochotu podělit se s námi o své životní zkušenosti.
S láskou Libuše
Na houbách, Libuško, byla jsem na houbách 🙂 A jsem si víc než jistá, že když jsem se učila vařit já a vztekala jsem se u toho a ničemu jsem nerozuměla, že bys mi byla velikánskou oporou, kdybych o tobě věděla. Tak někdy příště v dalších životech si to líp naplánujeme, jo? 🙂
Jsi prostě úžasná. Díky.
Za léta se v mé kuchyni nahromadila spousta úžasných pomocníků … až na jednoho.
Myčka stále chybí. Někdy míň, jindy hooodně. No naučila jsem se použité nádobí umývat průběžně, takže to není zase taková katastrofa.
Ostatní ze seznamu mám. Neobešla bych se ( stejně jako Iveta ) bez klasických dřevěných měchaček (hlavně při zadělávání knedlíků a těsta vůbec.) Mám samozřejmě i z jiných materiálů, ale klasika je klasika a pak tam hraje velkou roli úcta k tradici… takže mám vařeček opravdu hodně. Například na cibuli, na omáčky, na pudinky,na povidla, na přípravu marmelády a tak dál.
Dokonce mám i jednu speciální – za léta používání již úplně černou – na snídaňovou nedělní meltu.
Pak nedám dopustit na stěrky. Dlouho byla mým favoritem klasická gumová s dřevěnou rukoletí. Pak jsem ale objevila silikonové a pořadí se změnilo.
Věrná zůstávám nitím a potravinářskému provázku. Bez velkého nože a desky na krájení bych asi neuvařila. (Nemám ráda malá prkénka, ze kterých vše padá a na moderním skleněném „prkénku“ bych nedokázala dobrovolně ukrojit ani rajče !!! Je mi to hodně nepříjemné a vůbec nechápu, jak někdo mohl cosi takového vymyslet) To jen tak na vysvětlenou.
Souhlasím, že zastaralý hliníkový lis na česnek byl opravdu funkční… na rozdíl od různých nerezových ( a že už mi jich prošlo rukama opravdu dost ) Takže česnek a nůž je v mém případě správná volba.
Bez mlýnku na pepř ? Už ani náhodou ! Léta jsem bez problémů vařila pouze s kupovaným již namletým pepřem. Ale jak psala Flo… v tomhle případě po vyzkoušení a poznání rozdílu v chuti už vážně není cesty zpět !
A protože kuchyň není jenom o vaření, tak nesmí chybět servírovací nádobí, různé misky a mističky a taky látkový ubrus, nebo alespoň ubrousky.
Libuše
Libuško, máš to v kuchyni skvěle promyšlené. A držím palce s tou myčkou, posune celou kuchyňskou organizaci ještě o krok dál.
Milá Flo,
jak tak koukám, spousta věcí mi stále chybí. Mám ale pocit, že v různých etapách života tak nějak člověk potřebuje trošku něco jiného. Například teď je mým nepostradatelným pomocníkem smoothie mixér. Pro miminko na přesnídávky a pro puberťáky na koktejly, jelikožto jíst jablko či banán není dostatečně cool, ale takový koktejlek to už je jiná (to do nich dostanu takové ovoce, které by za normálních okolností ani nepozřeli). Za klasickou stěrku se také přimlouvám.
Moc se mi líbí ta metlička- tu si určitě pořídím, pekáček s roštěm- naučila jsem se péci maso na kostech, tak to mi stačí a teploměr do trouby také neocením, už ji celkem odhadnu.
Hlavně Tvoje všechny kuchařky, (kromě Vánoční), což už začínám také považovat za nepostradatelnou součást mojí kuchyně. (a ne jen já, ale i strávníci)
Míšo, to s těmi životními etapami je moc pěkně řečeno. Díky.
Mila Florentyna,
Vase clanky su nesmierne poucne, ale aj zabavne!:) Sama som vasnivou kucharkou, aj ked v podnajme mam len dvojplatnicku, co je casto neuveritelne zabavne:) Ale zastavam rovnaky nazor, ze kto chce a vie varit, poradi si v roznych podmienkach!:)
Vase clanky casto preposielam aj svojmu otcovi, ktory sa po smrti nasej mamky naucil po 60tke sam a celkom dobre varit. Vase rady su pisane jednoducho a zrozumitelne a to si velmi cenim. Prajem Vam vela uspechov a zdravia!:)
Majko, máš krásný přístup a obdivuju tě. Věřím, že se jednou dočkáš větší a lepší kuchyně, ale správné návyky a úspornost ti už navždy zůstanou. Pozdravy otci, Flo.
Můj nejnovější přírůstek do kuchyně je miska na rozpouštění, je malá a báječně se v ní rozpouští a vylévá máslo, poleva…
Jak se říká – malé radosti, taky radosti 🙂
Hmm, chýba mi toho nejako veľa. Odstredivka na šalát a bylinky, tá krútená metlička (u kamarátky som videla ešte menšiu, nejakú špeciálnejšiu, a to frčalo! mala zamiešané razdva), veľká doska (ale ako už niekto písal, mne by tiež utrieť nestačilo 😀 a do drezu by sa nevošla), veľká lyžica (áno, áno, keď sa zadarí udusiť/či uvariť plátky mäsa tak, že sa na polievkovú nedajú nabrať, lebo sa rozpadá :D), pekáč s roštom, cedník (máme nejaký, ale treba držať a ešte k tomu dosť nešikovne, bo sa urvala rúčka), kvalitná škrabka (snívam o takej, čo sme mali doma 😀 nikde som ju nevidela, tak máme jednu starú, tupú a druhú novú, čo mi nevyhovuje, no možno si proste zvyknem a bude!). ehm, čo ešte? Nerezová panvica. Neviem, neviem, minulé vianoce sme dostali keramickú (niežeby sme chceli a potrebovali :D)…asi si nebudem na ďalšie pýtať nerez. 😀 No, zdá sa, že väčšinu nemám a teda ten zvyšok kuchyne je balast. 😀
Ale máme strúhadlo a ponorný mixér a rozpadajúci sa parák (on totiž funguje ako UFO!).
A chýba nám veľká misa na šalát. Áno, tú ozaj nutne potrebujem. Ale už som si raz pýtala a bola som náročná, chcela som z olivového dreva, lebo sa mi páči štruktúra. Dostala som na jedne vianoce. A výsledok? Šalát v nej bol len raz. Ale to iba preto, že pretiekla. :(((( Bola som náramne smutná. Nechápem. Ani muž nechápal. Premýšľali sme, či sme dačo sprasili my (mali sme ju nejako niečím zaonačiť pred prvým použitím??), alebo pri výrobe.
A paličku na mäso si asi opýtam, ak sa ma niekto opýta, čo chcem na vianoce ešte. 😀 Dnes som klepala rukou a kilo karé naplátkovaného…no, dosť ma bolela ruka už potom ku koncu. 😀
Teplomer nemáme, a neviem, či využijem niekedy.
Myčku máme už rok a neviem, prečo furt toľko umývam. 😀 Keď ja tak rada drevené varešky. Plastové mi nechutia olizovať. Mám jednu plastovú plytkú naberačku, ku ktorej som chcela po čase prikúpiť kamošky (naberačku na polievku, a iné), ale zistila som, že asi stiahli z obehu, či čo. Nikde som ju nevedela zohnať. 🙁
A každý deň potrebujem nôž a dosku na chlieb. Strašne ma štve, že mi na nej muž krája cibuľu a pod!!!, aj preto by sme nemohli mať jednu veľkú, na ktorej by sa robilo všetko…teda, keby sme ju mali, bol by pokoj v rodine, lebo je ťažké si zapamätať moje výmysly, čo sa na chlebovej doske môže krájať a čo nie 😀 Ale mne ten chlieb smrdí po cibuli, prípadne po údenej rybe. Skúšala som všetky rady na odsmradenie…ale zaberá mi len čas. A kým ten čas stihne prejsť, tak zas nastane čas krájania nejakej aromatickej veci. 😀
A…myslím, že budem končiť. Smozrejme, každý deň používam hrniec. A dva by mi nestačili. Občas totiž navaríme v sobotu a nedeľu tak, že ostane aj na dva dni, no a to potom hrncov málo. 😀
Mnohí písali, že používajú stierku…mňa by zaujímalo na čo. Furt pečiete? Mne sa stierka spája len s pečením koláčov. (A keď som bola malá, hrozne som ju nemala rada, lebo mamka ňou dokonale „vylízala“ -kamoška to volá preto lízatko, misu od cesta a nebolo čo olizovať!!!)
Howgh. Pekný týždeň prajeM.
Maja, to je moc pěkná analýza tvého kuchyňského vybavení 🙂 Věřím, že to postupně doladíš přesně podle svých představ. A té mísy z olivového dřeva je mi líto, taky by mě to hodně mrzelo.
Po tak dlouhé době to asi už není aktuální a Maja to zřejmě ani nebude číst – ale nepomohlo by mísu naimpregnovat olivovým olejem? Asi nejlíp před prvním použitím, což už je pozdě, tak ale nechat důkladně vyschnout, třeba i vysušit v troubě na nízkou teplotu a napustit tím olejem.
varím už naozaj veľa rokov a kuchynskú výbavu dopĺňam už len sporadicky. Na vianoce som dostala od mojich synov stierku, a vždy keď ju chytím do ruky (a je to dosť často) usmejem sa 🙂 tiež mám niektoré pomôcky ešte po mojich babičkách. Cedník má asi 50rokov a jeden geniálny pekáč, v ktorom sa nikdy nič nepripečie, umyjem ho len teplou vodou a je čistý. Ten ozaj rada používam a má o hodne viac rokov ako ja 🙂
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, trošku mimo téma…co je to za nádherné příbory na úvodní fotce? Děkuji Alča
Alčo, mám pocit, že už jsem tu na to někde odpovídala, ale pro jistotu ještě jednou: Sabre.
Mozna to tady uz nekdo psal. Komentaru je tu pozehnane. Me nejvic na ubrousky vyhovuje jednoduchy nerezovy vodorovny drzak pripevneny na stenu. Uterky se tam polozi tak aby novy kousek byl dole a provlece se to temi nerez tyckami. Pak staci jen odmotat a rychle trhnout. Zvladnete to jednou rukou, coz je velmi prakticke. Mozna je potreba mit i dobre uterky. Pouzivala jsem vzdy ty z Tesca.
http://www.i-bazar.cz/pictures/pics/drzak-papirovych-uterek-tescoma-3901557.jpg
Díky 🙂
Pátrám také po pánvi odpovídala by např tato? https://www.kucharskepotreby.cz/kucharskepotreby/eshop/69-1-KUCHYNE/297-3-NEREZOVE-PANVE/5/5109-Tomgast-Panev-nerezova-24-cm-P1-2103-24
Rozhodně, jen je to tedy pánev nanejvýš na 2-3 porce.
Vážení, tak se nově hlásím do obce kuchařské. v 58 letech se začínám učit vařit a stále dělám nové zkušenosti. Hrnec je dobrá věc. Bez tohoto kusu nádobí se nejde dostat dál. Ale Tescoma Tulip je hrnec sice hezký, ale nedomyšlený. Dáte jej do myčky a ejhle, ouška se naplní vodou a ta vám potom při vyndání vyteče na nohy…
Jirko, tak vítej do naší společné obce kuchařské a ať se ti vaří stále lépe a radostněji a bez zbytečné vody na nohou.
Také se v tomto věku učím vařit – tedy vařit jinak. A péct, což jsem nikdy neuměla.
Takže nezbytná je forma na dort a buď plech a pečící papír nebo plech a pečící folie, kterou umyješ a použije se vícekrát.
No a desítky dalších pomocníků, ale o tom jindy, je to na román 🙂
Milá Flo, jsem jen chvíli v tomto kuchařském klubu a jsem nadšená. Jsem již nějaký pátek v důchodu a věcí do kuchyně mám spoustu, po babičce, mamince atd. atd. a samozřejmě své. Jediné co mi chybí je ta odstředivka na saláty. Je pravda, že jsem o ní uvažovala, ale z neznámého důvodu jsem to vždy zavrhla. Suším to „kroužením utěrky“!
No tak se polepším a podívám se po ní.
Kromě toho, že je pravda vše co píšete, tak alespoň potvrzuji jedno, a to že jen na nerezové pánvi se udělá barva a chuť masa.
Jinak ráda vařím i můj manžel, ale nejraději peču a je to na nás opravdu znát. První jsem pekla od vás Boží milosti. Byly úžasné, připomněly mi ty od babičky. Pokoušela jsem se o ně dosud neúspěšně, ale teď jsem za hvězdu. Pomohly mi i vaše rady k pečení. Jsem sice stará, ale dost věcí jsem neměla vychytané, takže díky za tyto vaše stránky, užívám si je!
Jitko, děkuju za přízeň, milý komentář a ať to jde v kuchyni stále krásně od ruky, mám velkou radost, že tu jsi.
Milá Flo, jsem tu nová, ale Tvoje články čtu pravidelně a jsem z nich nadšená. vařím sice už 50 let, ale stále si doplňuji a něco zase vyhazuji, ale mám všechno, co k vaření potřebuji. Ted‘ jsem si naposledy koupila pánev, navím z čeho je, je taková černobílá tačkovaná,ale to je zázrak, vařím na ni úplně všechno, dokonce jsem zjistila, že mi na ni pasuje i víko od staré hliníkové termosky a víko od kastrolu,které má nahoře otáčivý úchyt na úplné uzavření a nebo na odchod páry, něco úžasného. vařím jen pro sebe, jsem diabetička, tak toho vařím méně. Sladké si dám jen nepečené z tvarohu a ovoce.Moc se těším na další Tvoje rady, které mě někdy i zaskočí,jsem ráda, že jsi !!!
A já jsem taky ráda, že tu jsi!
Se vším souhlasím, metličku nemám, ale chystám se ji koupit. Jen odstředivku na salát úspěšně nahrazuji utěrkou….Já vím,zní to divně, ale když se umytý salát nasype do utěrky a venku,nebo v koupelně 🙂 , se zatočí utěrkou napřaženou rukou – je salát suchý. Tuhle vychytávku jsem opsala od dcery, spolu s receptem na olejové zálivky. Jsem totiž pamětník těch voda-citron-cukr-sůl.
Moc děkuji. Sice už vařím dlouho, ale bez velkého nadšení, pokud vařit musím. Tvoje stránky jsou pro mne velkou inspirací, hlavně v přístupu k vaření. Ještě jednou díky. Katka
Ahoj Flo,
tak jsem se konečně pustila do vzdělávání a řádných základů vaření. Sice se domácnosti věnuji již od 15 let, ale až teď skoro po 11 letech konečně zařizuji kuchyň dle svých představ o vaření a koukám, že až na tu metličku co tu uvádíš mám naprosto vše (díky za vzácné dědictví po mamce a nedocenitelný starý váleček od babičky 😀 ).
Super 🙂
Mám takový pocit, že když mi mamka teď pomáhala zařídit si první byt, postupovala při zařizování kuchyně podle tohohle seznamu. Já byla toho názoru, že mi stačí jeden hrnec, pánev a nůž a dál jsem nad tím moc nepřemýšlela. Ale maminka doplnila snad vše, krom odstředivky na salát.
Tak jestli to vážně četla, jsem ráda. Jinak bych polovinu věcí neměla.
Anna
Tak tenhle seznam mne zaujal, protože už jsem nad tím párkrát při práci v kuchyni přemýšlela.
Za mne:
– tyčový mixér (mixuju kromě polévek třeba některé luštěninové pomazánky, protože ne všechny součásti musí mladí strávníci detailně zkoumat)
– stěrka
– plastové pružné prkénko – tchibo je propagovalo taky jako prostírání. Vyhovuje mi, že si nezašpiním okolí a navíc tím, že jsou ohýbací, tak sesunu nakrájené věci přesně tam, kam potřebuju. A ohnuté strčím i do myčky.
– tablet s nožičkou 😉 : otevřu si přesně ten recept, podle kterého chci vařit a tablet je postavený v poličce ve výši mých očí :).
Jinak s těmi miskami na jídlo – to je přesné. Čím víc toho v kuchyni umím (ale jsem daleka toho, abych o sobě tvrdila, že umím vařit…řekněme, že se považuji za mírně pokročilou), tím méně jsem ochotná chodit do restaurací. To už musí být buď příležitost nebo naprostá krajní nouze.
Odstředivka na salát…tu nemám a myslím, že potřebuju. Nutně :-). Díky!
Zuzka
Ahoj Flo,
děkuji za inspirativní článek 😉 Poslední pár měsíců trávím v kuchyni i několik hodin (2-3) denně, takže si kuchyň neustále doplňují o nějaké ty „nezbytnosti“ , které mi ulehčují život. Po přečtení tvého článku musím ale konstatovat, že budu „muset“ ještě naší domácnost doplnit o odstředivku na salát a tvoji doporučovanou metličku (mám jen klasiku)…díky za tip.
Markéta
Mila‘ Florentyno,jsem novacek na Tvych strankach,ale ne v kuchyni.Jiz 27 let varim pro sve tri chlapy,manzela a dva syny.Vareni je,da se rici mym konickem,patricne si ho vychutnavam a stale hledam nove recepty.Rada experimentuji.I po tolika letech ale privitam jakoukoli radu a novy recept.Na kazdy Tvuj e-mail se tesim,co noveho se dozvim.Jsem rada v kuchyni,myslim si,ze klukum ode me chutna,ale nejsem tak zbehla na pocitaci,mam pouze e-mail,facebook nemam,ani nechci.Takze Te moc zdravim a tesim se na dalsi rady a recepty.Ahoj,Milena,46 let.
Mileno, díky za milé ohlasy a ať se ti stále v kuchyni daří! Flo.
Flo, jsem už starší ročník a už jsem toho v životě navařila opravdu spoustu. Ale tak báječné tvarohové knedlíky s ovocem, jaké jsem si na Tvých stránkách vyčetla a vyzkoušela, jsem zatím nikdy neudělala. Proto Ti skládám velikou poklonu :-).
Hledám tady vegetariánská jídla, kterými bych si vylepšila jídelníček.
Zdendo, děkuju. Jsem ráda, že chutnalo. Flo.
Ahoj Flo, asi jediné, co mi v kuchyni chybí je rošt do pekáče, pokusím se ho sehnat, je to výborná vychytávka, díky za radu. A silikonovou stěrku také velmi doporučuji, používám při každém vaření. A vzpomněla jsem si – ještě mi chybí odstředivka salátu.
Dobrý den, článek pobavil a poučil 🙂 Velké prkno a dobrá kudla to je základ, mimochodem „obyčejný“ a naprosto nobrandimage nůž od KDS do 200,- mi už asi deset let slouží tak dobře, že jsem si pořídila ještě jeden stejný. A i ten první sem si pořídila protože „jééé to je ten super nůž co má máma“ a Fiskars za 10x tolik se krčí v koutku.
Řeším ovšem dilema s pánví, pokukuji po smaltu od Sfinxu… ? Jaký je to materiál ve srovnání s nerezem?
Kristýno, smalt je povrch na pomezí skla a porcelánu. Tím pádem je náchylný na popraskání a odloupnutí, ale co se týká tepelných vlastností, vůbec bych se ho nebála.
Tak po přečtení článku co základního do kuchyně. Tak jsem zjistila, že mi chybí jen malý zubatý nožík na rajčata, ale krásně se krájí i obrovským kuchařským nožem. A ještě ten stojací cedník. Což moc oceňuji, moje maminka jej má a je to vážně fajn takže dokoupit ještě tyto věci a mám vlastně vše. Joo ještě potřebuji vlastně lívanečník to taky nemám 🙂
Přeji pěkný večer,
předem děkuji za dárky, které jsou zajímavé a poučné. Jen krátce k vybavení kuchyně. Ráda improvizuji, je to asi i tím, že jsem to během svého života neměla jednoduché, hlavně finančně a tak jsem si musela poradit, jak to šlo.
K papírovým utěrkám.
Nad kuchyňskou pracovní deskou mám na kachličkách přilepené ( vteřinovým lepidlem )dva bílé umělohmotné háčky asi 30 cm od sebe o něco delší než je rola papírových utěrek. Zbyly mi kousky kovových řetízků ( dají se levně koupit v železářství-potřebách ). Řetízek jsem provlékla rolí a konce řetízku navlékla na háčky. Role se lehce otáčí na řetízku a papírovou utěrku si trhá v kuchyni každý, kdo ji potřebuje. Já teprve poslední roky až teď ve svém věku si mohu díky svému příteli dopřát skvělé vybavení kuchyně, ale i tak si ráda něco občas vymyslím, měj se pěkně,
Marie
Ahoj, moc děkuji za dárek a hned mám k němu otázku:
zajímá mě, jaké značky jsou nože na obrázku? nebo s jakou značkou jsi spokojená? Postupně jsem nakoupila dost velké množství nožů, ale bohužel s většinou se toho moc uřezat nedá, používám 2 nejstarší pořád dokola. Chtěla bych něco podobného jako na obrázku.
V kuchyni mi chybí pekáček s roštem.
A pánev – to je téma! Kdysi jsem si koupila nerezovou, ale připalovala se pořád na stejném místě, podařilo se mi ji vyreklamovat. Tak jsem nerezové zavrhla. Pak jsem prošla dlouhým obdobím teflonu, který se časem ošoupával (asi jsme ho postupně pojídali s potravou:(), pak keramické a nyní mám něco takového v provedení wok https://www.datart.cz/Nadobi-Lamart-LT1003-PANEV-28X5-3CM-STONE.html. Tak nevím, k nerezovým mám pořád nedůvěru, ale možná bych nějakou fakt kvalitní zkusila.
Tak ještě jednou díky a měj se hezky,
Jana
Jani, o svých oblíbených nožích píšu v tomhle článku: krájení nožem. Najdeš tam i odkaz, kde se dají koupit. Za mě jsou opravdu top a za velmi rozumnou cenu.
Ahoj Flo,
postupně pročítám všechny maily od Tebe a co se týká kuchyňských potřeb, tak mi něco málo ještě chybí, třeba malá metlička, odstředivka na salát a pekáčků mám několik, ovšem ani jeden není s roštem, tak snad časem. Na kuchyňské utěrky mám ale držák od Tescomy, je docela bytelný, nerezový a utrhnout utěrku jednou rukou se mi nepovede jen zřídka, pravda člověk musí rychle trhnout, tak aby nevymotal půlku role, ale opravdu utrhnul jen jednu nebo dvě utěrky, dle potřeby, ale jde to protože je oproti jiným držákům těžší.
Dnes jsem vyzkoušela Tvoji rychlou čínu z jedné pánve, no musela jsem vzhledem k počtu porcí dělat ve dvou pánvích, ale byla výborná, k tomu samozřejmě dušená jasmínová rýže. Nikdy bych nevěřila, že rýži dokáže rozvonět opražení před dušením.
Moc díky za úžasné recepty.
Alice
❤️
ahoj, v mé kuchyni chybí jen nerez pánev, litinová co mám je super , jen trochu těžší .
Pokud seženu nerezovou na indukci , pořídím si ji 🙂
Markéta
https://eshop.tescoma.cz/panev-vision-24-cm
Ahoj Flo,
jsem začínající kuchařka a postupně si vybyvuji kuchyni. nyní mám v plánu pořídit si nový hrnec a není mi jasné jaký je rozdíl ve využití mezi kastrolem s nerezezu a pánví z nerezu, samozřejmě kromě toho, že pánev má jednu rukojeť. Díky!!!
Veroniko, pánev je vhodná spíš na tepelnou úpravu opékáním, kastrol je trochu vyšší, takže se hodí na dušení, navíc k tomuto účelu mívá poklici, a hrnec je ještě vyšší, tudíž se používá na vaření ve větším množství vody – třeba na těstoviny, brambory, na blanšírování, na vývary a tak podobně.
Mám tak malou kuchynku, ale velké prkno se tam ještě vejde a ta malá vykoná michacicka taky,já používám malou dřevěnou kvedlacku. Díky za rady! !!
Ahoj Flo,
díky za tipy. Jen mě zarazilo tvrzení o pánvích s nepřilnavým povrchem – že nejsou určené pro vyšší teploty. Co takový WOK, ten přeci mívá nepřilnavý povrch, nebo ne?
Předem díky za vysvětlení! Dita
Dito, správný wok je pouze plechový, bez nepřilnavé úpravy. Wok s nepřilnavým povrchem nedává v kuchyni vůbec žádný smysl.
Hezký večer, tipy jsem pročetla, děkuji za ně, a mám otázku, zda je nerez nádobí skutečně vhodné i na plynový sporák, nemám s ním dobrou zkušenost.
Mám 2 hrnce z IKEA a užívám je maximálně k vaření zeleniny, těstovin apod. Na omáčky, mléko, husté polévky apod. musím používat hrnec s nepřilnavým povrchem, v nerezových se mi připalují, takže na nerez pánev tuplem nemám odvahu, i když bych jí moc ráda dala přednost před teflonem, u kterého se dle některých názorů při vyšších teplotách uvolňují škodlivé látky. Osobní velmi pozitivní zkušenost s nerezem mám u příbuzné (hrnce i pánve), ale používané jsou na indukci.
Hanah
P.S. Včera mi došla rýže a v sámošce jsem díky tvému článku o ní okamžitě sáhla po jasmínové (manžel preferuje lepivější…).
Hanah, určitě nerez na plyn vhodný je, vůbec se toho nebojte. V restauračních kuchyních se takto vaří především. Rozehřejte prázdnou pánev nasucho na menším plameni, a teprve až do sebe natáhne dost tepla, pokračujte podle receptu. Důležité je, aby nerezové hrnce a pánve měly silné, kolem jednoho centimetru vysoké dno, ty tenkostěnné na plynu pochopitelně zlobit budou a budou se chovat podobně jako třeba smalt.
T
Můj nejnovější přírůstek do kuchyně je terakotový elektrický gril. Dá se na něm péct všechno včetně lívanců, nepřipaluje a dobře se čistí.
Před časem jsem si pořídila robot ETA, ale udělala jsem chybu, v práci mám Kenwood a ten má otáčivé rameno, což je daleko lepší než to pevné které mám já. Taky mám moc velkou mísu a menší množství surovin se v něm špatně zpracovává. Daleko častěji používám ruční elektrický šlehač. No, příště budu chytřejší.
Co se týče hrnců, vsazim na litinové. Mám 2 menší a 2 větší a už vůbec jiné nepoužívám.
Ahoj
Nechtěl byste někdo malý elektrický sekáček ETA? Mám ho doma a vůbec ho nepoužívám, jen mi tu zabírá místo. Třeba by se někomu z vás hodil. Zadarmo samozřejmě. Tak se ozvěte. Roza
Já vařím převážně ve 3 ks tlakových hrnců. Na polévku, na maso a na přílohu..
Ahoj Flo,
jako nový odběratel Tvých novinek jsem obdržela informaci s tímto užitečným odkazem :-).
V kuchyni nejsem nováček a jak jsem si prošla Tvých 10 základních nezbytností, musím konstatovat, že až na pekáček s mřížkou mám vše :-)..
Ale ten mi nijak neschází, protože když je potřeba, použiji mřížku v troubě a pod ní přesně padnoucí skleněný “plech” od výrobce té trouby. Nic nikam nekape a využiji velký prostor, který trouba nabízí.
Pánve mám také dvě, jeden wok a druhou jsem ke své radosti, koupila rovnou, vysokou a s poklicí, kterou můžeš dát i do trouby ;-).
A pak se neobejdu bez silikonového válu, na kterém uválím knedlík bez podsypávání moukou a uvařený-horký ho na stejné podložce i naporcuji. V kuchyni není nepořádek a silikon nezmění tvar.
Tyto dva pomocníky jsem výhodně koupila od českého výrobce Tescoma.
Jako poslední věc, co bych zmínila, je brusič na nože. Co opravdu nesnáším je pižlání skvělých a v dnešní době drahých potravin/surovin. Nože si proto beru i na dovolenou, když jedeme někam, kde si vaříme 😀
A abych nezapoměla, prošla jsem si řadu receptů i kuchařek a ta Tvoje je zatím nejlepší. Máš to pěkně napsané a u žádného receptu nezapomeneš napsat důležité informace proč co jak a na co si dát pozor. Protože jsem neměla nikoho, kdo by mi takové rady dával (maminka, babička), musela jsem si většinu sama zjistit nepraktickým způsobem pokus-omyl.. Tento víkend jsem připravila jídlo podle dvou Tvých receptů a vše se podařilo přesně jak mělo. Děkuji Ti, návštěva odjela s dobrým pocitem v bříšku a nechyběla ani slova pochvaly 🙂
Určitě dám i koment ke zmíněným receptům 😉
Ještě jednou dík, budu se těšit na další recepty a rady.
Katka
Máš to skvěle vymyšlené, Katko, díky za náhled do tvé kuchyně ❤️
Ahoj Flo,
jsem nová odběratelka novinek a na základě mailu od Tebe jsem si přišla přečíst tento článek. Je inspirující, všechny uvedené pomůcky plně využívám. Ale asi budu nějaká náročnější 🙂 neumím si představit vaření bez mého skvělého robota Kenwood, díky zadělání těsta, umíchání krému a všech dalších užitečných úkonů co umí, se stal mým věrným pomocníkem. Hlavně mi neskutečně šetří čas, který je k nezaplacení a většinou nedostatkové zboží. A ještě jeden skvělý pomocník a to je TEFAL SW 854D16 Snack Collection s výměnnými plotýnkami. Děti milují vafle, lívance atd, když přijdu večer z práce a bojuji s časem, pomocník k nezaplacení a obsluha je tak jednoduchá, že i děti to zvládnou bez mé asistence. Tak to jen inspirace ode mě pro ty, co holdují vymakanějším pomocníkům 🙂 bez kterých se ale samozřejmě dá žít
Leni, díky za doplnění. Tento článek je hlavně o vychytávkách pro vaření, nikoli pro sladké pečení, proto tam chybí robot i podobní pomocníci. Tefal Snack Collection máme doma taky a velká spokojenost, teda až na ty šmouhy, které zanechávají spodní hliníkové strany výměnných desek na rukách a následně na lince 🙂
Jestli pořád ještě platí ten povzdech nad držákem papírových utěrek, ze kterého nejdou odtrhnout jednou rukou, tak bych možná věděl…
Už leta používáme tenhle držák od Tescomy (https://eshop.tescoma.cz/zasobnik-na-papirove-uterky-monti-29-cm) a celou tu dobu mě štvalo, že nedokážu trhat utěrky jednou rukou. Až minulý týden se „to“ vyřešilo úplnou náhodou – při otáčení nové role mi konec utěrky projel za tou horní zadní tyčkou a pak se zase sám poslušně vrátil zpátky pod tu roli. Naštěstí jsem si toho nevšiml a neopravil to. A tím pádem teď celá role působí jako brzda a najednou je možné utěrky pohodlně trhat i tou méně šikovnou rukou bez jakéhokoli přidržování.
Kdyby to nebylo jasné, pošlu obrázek 😉
Ahoj, 10 vychytávek do kuchyně mám. Tak se hned zítra do toho pustím.
Milá Flo, pečlivě jsem prostudoval, prohlédl vybavení naší malé kuchyně a s uspokojen ím konstatoval, že chybí jen větší počet utěrek, cedníky a odstředivka na salát! 🙂
Jakmile dorazí přítel, dostane to za úkol koupit!
Moc zdraví Vojtěch
Vzhledem k tomu že bydlím na vysokoškolských kolejích je moje kuchyň opravdu hooodně omezená. 😀 A letos obzvlášť, to nemám ani pořádnou kuchyňskou linku a větší ze dvou plotýnek hřeje neustále na minimum, ani vypnout se nedá. Trouba v těhlech kuchyních nebývá.
Ale už jsem si k jednomu hrnci a lžíci dovezla velký nůž (na začátku jsem krájela švícarským nožíkem 😀 opravdu se hodí jen pro případ nouze), malou pánvičku (třeba že nepřilnavou) a vidličku s dlouhými hroty – tu i doma používáme na šlehání, takže metličku asi eště nějakou dobu oželím, stejně jako odstředivku na salát.
Ale hned na začátku mě trklo, že vlastně ani tu vařečku nemám 😀 Hned si ji dovezu i s cedníkem a tyčovým mixérem (na ten nám doma jen sedá prach) Receptů na krémový polívky je strašně moc a bez mixéru nefungujou…
A pořádná pánev asi bude jedna z prvních věcí, co si pořídím vlastní.
Děkuji za článek a hlavně za všechny ty podrobný recepty. Notoricky se totiž receptů nedržím a u tvých receptů je jasně oddělený postup a princip, kterého je radno se držet, a suroviny které se klidně můžou obměňovat. Takže díky <3
Dobrý den !Jsem tu úplně nová a žasnu nad ohlasem a množstvím komentářů. Přidám i moji vychytávku . Místo odstředivky na salát rozprostřu čistou utěrku, vložím salát,spojím rohy do dlaně a na balkoně velmi rychle roztočím. Ten balkon je nutný, velmi to kolem prská,ale salátek je suchý ! Přeji úspěch ! Marie
Děkuji za seznam, od odstředivky na salát mě dosud odrazovala jen velikost a nutnost uložení, tak to nějak vymyslím. Tu metličku znám a nikdy mi nechyběla, ale stačilo vysvětlit. Nechám si ji dát k Vánocům.
Milé dámy,
jsem tu nová, ale moc se mi mezi vámi líbí.
Stěrka je opravdu velmi užitečná (hlavně na těsto).
Také často používám struhadlo.
Ahoj, já moc oceňuju v kuchyni velkou pinzetu. Používám ji při smažení na obracení, ale třeba i při pečení, když z trouby potřebuju vyndat vzorek cukroví ve formičce, jestli už je upečený.
A ještě vychytávka k salátům. Pokud máte někdo málo místa v kuchyni a nebo si děláte salát někde v kempu. Omytý salát dejte do látkové utěrky, vytvořte raneček, ve kterém měl pohádkový Honza buchty na cestu, ranečkem svisle několikrát zatřepejte. Salát bude suchý, nepoškozený. Utěrka musí být samozřejmě čistá a suchá.
To snad není možné !!!. Na stará kolena (68) si začínám znova vybavovat novou kuchyň v novém malém domečku. Někdo řekne – to je radost, pro mě starost, protože jsem si stále sepisovala co ještě dokoupit… Florentýnko, děkuji za ucelený seznam – ty snad čteš myšlenky…. Díky. Hanka
Já bych doporučila ještě jako úplnou nezbytnost – a nejenom pro začínající kuchařinky – dobrá kuchyňská váha, pro začátek v rozsahu asi 1-1000 či 2000 g , a odměrky – větší aspoň 1litr nebo 2 litry, a dělená třeba po půl deci, nebo ještě víc a potom menší, třeba 1-/2 litru, a odměrky, v Ikea nebo kuchyňských potřebách prodávají takové sady 1ml +5ml + 10ml +20ml a větší, ty jsou tak do 100 ml., je jedno, jestli nerezové nebo plastové,
Jinak článek jsem si přečetla se zájmem a trochu mě to popostrčilo, probrat v kuchyyni kredenc a trochu věci redukovat !
Hezký den !
Po přečtení 10 vychytávek jsem myslím vybavená ,je mi chybí malá metlička ,a cedniky nemám v nerezu, ale to se dá napravit, hezký den
Zdravím, Florentýnko
díky za přijetí do klubu. Tvé články jsou svěle psané a čtu je jedním dechem. Vaření i pečení jsou mým velkým koněm i kvůli tomu že rád jím.
Co mi v článku překvapilo byly pánve. Všude propagují s nepřilnavým povrchem a teď toto. Je pravda že nám pár litinových na kterých smažím a jednu litinovou grilovací – a nedám na ně dopustit.
Takže mě čeká nákup nové nerezové pánve.
Díky za článek.
Milí,
Dočetla jsem poctivě všechny komentáře až do konce a díky za spoustu inspirace. Moje kuchyň je už dost vymazlená, ale jako vrchol kouzel doporučuji škrabku se zoubky jako má třeba nůž na rajčata. Koupila jsem ji kdysi v Rakousku a je stále perfektně ostrá. A hlavně se s ní dá oškrábat úplně všechno!, se starou dobrou škrabkou bych to už neměnila/neuměla.
Tady jsem našla příklad:
https://weber-store.cz/specialni-skrabka-se-zubatym-ostrim/
Moc děkuji Florentýnce za sdílení jejího know-how pomocí poetického jazyka…
Kdyz jsem se pred 55ti lety vdavala, neumela jsem varit, ale nemohlo to byt tak spatne, jinak by manzel se mnou asi nevydrzel. Chybami se clovek uci a cesta k manzelovu srdci vede zaludkem – dnes mu moc chutnala kedlubnova polevka. Jako typicky Anglican nebyl moc zvykly na polevky, ale ted je mame velmi casto. Navic si pestuji vetsinu sve zeleniny, tak zijeme zdrave. Stastne kuchteni devcata !!