Horkého kramblu není nikdy dost. Obávám se, že i vy se přidáte do stejného tábora, až zaboříte lžičku do téhle voňavé nádhery. Jahody a rebarbora jsou dokonalý pár, zapečené v kombinaci s drobenkou snad ani nemají konkurenci.
Počet porcí 2porce
Příprava 10 minutesmin
Vaření či pečení 30 minutesmin
Suroviny
200g rebarboraočištěná
200gjahodyočištěné
4lžícehnědý cukr
80gmáslo
100gcukr moučka
100ghladká mouka
Postup
Příprava
Troubu začněte předehřívat na 200°C. Rebarboru oloupejte za pomocí malého nože: na konci jí lehce odřízněte kousek slupky, palcem přitlačte k nožíku a zatáhněte po celé délce stonku. U mladých stonků se tímto úkonem netrapte, u starších na pár místech loupání nejdřív vyzkoušejte a sami posuďte, jak moc je potřebné z nich takto stáhnout pevnější povrchová vlákna.
Očištěné stonky pokrájejte na dvoucentimetrové špalíčky a nasypte do zapékací misky. Měla by být tak velká, aby se do ní rebarbora vešla v jedné vrstvě. Posypte hnědým cukrem a za pomocí rukou promíchejte, aby se rebarbora cukrem obalila.
Jahody umyjte, odřízněte z nich stopky a jiná nejedlá místa a nakrájejte na čtvrtky. Přidejte k rebarboře a letmo promíchejte.
Studené máslo, cukr a mouku odměřte do misky a mněte konečky prstů tak dlouho, až utvoříte drobenku. Tou posypte rebarboru v zapékací misce. Několikrát s miskou klepněte o kuchyňskou linku, aby se drobenka trochu dostala mezi ovoce, nicméně nemíchejte.
Pečení
Zapékejte 25-30 minut, až povrch zezlátne a spodní část krásně bublá. Jezte tak horké, jak vám ústa dovolí. Pokud se nechcete dělit o jednu misku, při přípravě rozdělte krambl do dvou stejných samostatných. Anebo, jde-li o dezert k odpolední kávě, použijte malé šálky a pečte kratší dobu. Ony to chvíli v troubě vydrží, pokud nejsou z jemného čínského porcelánu po babičce.