Grilovaná zelenina se nemusí dotknout oleje, než ji položíte na gril. Naopak jí sluší následná zálivka, která se bez oleje neobejde, a taky trochu bylinek.
Počet porcí 3porce
Příprava 10 minutesmin
Vaření či pečení 10 minutesmin
Odpočinek 10 minutesmin
Celkový čas 30 minutesmin
Suroviny
3kuspaprika- každá jinak barevná
1kuscuketa- malá, 250-300 g
1kuslilek- malý, pevný na omak, o něco světlejší než temně fialový
3lžícepanenský olivový olej
2-4snítkačerstvý tymián
2-4snítkaoregáno
sůl- podle chuti
pepř- podle chuti
Postup
Papriky očistěte a nakrájejte na trojúhelníky velké 3-4 cm. Cuketu i lilek opláchněte ještě před krájením, pak z nich vytvořte asi půl centimetru silná kolečka.
Kousky zeleniny pokládejte na absolutně čistý a dobře rozehřátý grilovací rošt nebo grilovací pánev. Tuku na potření mřížky se buď zcela vyhněte, anebo rošt potřete olejem jen velmi zlehka a jen před začátkem opékání, v průběhu by to už nemělo být potřeba. Přímo nad zdrojem tepla postupně po dávkách opékejte nakrájenou zeleninu po obou stranách, aby na ní zůstaly tmavé stopy po roštu. Opečenou zeleninu odkládejte a vrstvěte do misky.
Až budete mít všechnnu zeleninu opečenou, zalijte ji olejem, ochuťte solí a pepřem - stačí jen zlehka - a přihoďte bylinky. Nechte aspoň deset minut odpočinout. Už tak dost barevný salát můžete ještě víc nabudit závějí rozdrobené fety.
Rady, obměny, nápady
Máte-li po ruce své vlastní bazalkové či jakékoli jiné pesto, zkuste jím občas nahradit olej s bylinkami.