Jaké základní recepty bych doporučovala do začátku pro ty, kdo se teprve chystají učit se vařit?
Co bych jako první naučila vařit někoho, kdo ještě vařit neumí? Jaká jídla bych vybrala a proč?
To je výborný dotaz. Tento týden jsem ho dostala při besedě v třebíčské knihovně a líbí se mi tak moc, že se mi hned zachtělo zpracovat ho jako článek pro tento blog. Nechápu, že tu článek na toto téma ještě vůbec nemám.
Tak tedy – kdybych někoho v začátečnických nesnázích měla do dalšího života vybavit znalostí pár základních receptů, které mu na nějakou dobu vystačí, byly by to tyto.
Základní recepty pro začátečníky v kuchyni
Následující základní recepty jsem vybrala na míru tomu, kdo nemá na přípravu svého vlastního jídla ani moc času, ani moc vybavení, ani moc peněz, natož přebytek zkušeností. Tedy všem, kdo se často uchylují k instantním jídlům ze sáčku, k čínským nudlím, k pečivu s něčím.
Takže pořád jde svým způsobem o vyprošťováky, ale tentokrát už z opravdových surovin.
Ještě jsem si k tomu přidala podmínku, aby jídla byla pokud možno tak jednoduchá, že se dají obměňovat na mnoho způsobů. Aby se dala například osvěžit zeleninou, která je zrovna v sezóně, a proto se dá pořídit výhodněji. Nebo aby do nich bylo možné přidat drobné zbytky ze včerejška, protože to je podstatou úsporného přístupu k vaření a hospodaření se surovinami. (O tomto principu velmi podrobně píšu v knize Merendy v zástěře.)
Tak tedy:
1. Vejce z pánve
Zde mám na mysli všechno od vaječné omelety a míchaných vajíček až po vejce sázená alias volská oka.
Tři vejce na osobu jsou slušná porce, která zasytí. K přípravě není třeba ani prudké teplo, ani žádné speciální vybavení, stačí nepřilnavá pánev a vařečka.
Možnosti obměn jsou patrné na první pohled.
Ze všeho nejlepší na tom je, že s těmito jídly mohou od určitého věku začít i děti. Jednak se naučí postarat se o sebe a svůj hlad doslova během pěti minut, a dále pak nehrozí, že na sebe převrhnou hrnec plný horké vody nebo kastrůlek s horkým olejem. Pánvička a vařečka jsou nástroje snadné na manipulaci a pokud už k nějakým úrazům omylem dojde, obvykle nebudou nijak závažné.
Příslušné recepty najdete zde:
2. Základní zeleninová polévka
U tohoto jídla mám na mysli základní, univerzální recept na hustou a výživnou polévku, díky kterému se každý může naučit, jak se při vaření postupně v jídle rozvíjí chuť.
Do takové polévky se vleze nejen spousta brambor, drobných těstovin nebo rýže, ale taky celkem slušná porce luštěnin, takže se plný talíř může postarat o hezké zasycení.
Díky velkému množství surovin bude mít polévka dostatečnou chuť i bez vývaru, což začátečníkům usnadňuje mnohé a nenutí je k použití kupovaných bujónů v kostce.
A co se taky hodí připomenout: polévka na druhý den získá odležením ještě lepší chuť.
Recept k prostudování:
3. Postupné využití celého kuřete
Kuřecí maso je do začátků nejsnadnější surovinou z celé masny. Každý, kdo se masu nevyhýbá, by se podle mě měl naučit několik receptů z kuřecích prsou, například:
- rychlý minutkový steak z pánve, který se pak může rozkrájet třeba do těstovin nebo do salátu
- plátky s přírodní šťávou, která nebude ani bledá, ani mdlá
- rychlá kuřecí čína (se zeleninou, jaká je zrovna k dispozici)
- kuřecí nugety
A dále taky pár chvatů na kuřecí stehna:
- stehna úplně jednoduše upečená v troubě nebo v remosce
- dušená stehna – například jako perkelt, kuře cacciatore, kuře na paprice
- přírodní stehenní plátky
Logickým vyústěním těchto znalostí je naučit se rozporcovat celé kuře, stehna použít zvlášť, prsa použít zvlášť a z kostry a odřezků si uvařit dobrý vývar, který může posloužit nejen jako základ pro kuřecí polévku, ale taky například jako nezbytná přísada do rýžového pilafu nebo krémového italského rizota. Obě dvě tato rýžová jídla se opravdu hodí mít ve svém repertoáru.
Recepty ke zmíněným úpravám kuřecího masa:
- kuřecí nudličky na 7 základních způsobů (z prsou i ze stehen)
- rychlá čína
- přírodní kuřecí plátky – z prsou i ze stehen
- kuřecí perkelt
- jak naporcovat kuře
- pečené kuře
- jak z jednoho kuřete uvařit 4 večeře
- rýžový pilaf
4. Základní přílohy
Průběžně s tím, jak člověk získává jistotu se základními úpravami kuřecího masa, si musí najít taky cestu k několika základním přílohám. Jmenovitě k rýži, bramborám a těstovinám.
U brambor a těstovin nepřiložím odkaz na recepty, ale jen zmíním, že zatímco těstoviny se dávají vařit do vody vroucí, bramborám víc sluší začátek ve studené vodě a pozvolnější zahřívání, pak se tolik nerozpadají.
K dalším základním přílohám v dnešní době patří i kuskus, který má tu nejjednodušší myslitelnou přípravu ze všech příloh, bulgur nebo quinoa.
Příslušné recepty najdete zde:
5. Základní omáčky na těstoviny
Ono je to sice lákavé, koupit si hotovou omáčku ve skleničce, ale pokud nechcete časovou úsporu vyvažovat neúsporou finanční, hodí se mít pár základních těstovinových omáček v malíku (a jejich zbytek třeba v mrazáku).
Za mě jsou naprosto zásadní tyto recepty:
- boloňská omáčka
- špagety carbonara
- rajské špagety, které využívají chuťové výraznosti olivového oleje a česneku
- masové kuličky v rajčatové omáčce
6. Salátová zálivka z oleje a octa
Toto je velmi účinná zbraň i v rukou začínajícího kuchaře. Tahle základní salátová zálivka zvaná vinaigrette dokáže spojit do salátu ty nejrůznorodější suroviny a zařídí, že s trochou salátových listů a hrstí čerstvé zeleniny můžete do salátu spotřebovat i drobné zbytky z lednice.
A pokud by to bylo málo syté, stačí přihodit vařené vejce, tuňáka z konzervy, plechovku cizrny či fazolí nebo kousek kuřecího masa.
Dá se upotřebit nejen za zeleninové saláty, ale i saláty z těstovin či rýže. Prostě základní zálivka, když se umí používat, je všechno, jen ne obyčejná či tuctová. Přestože je smíchaná ze základních a obyčejných surovin.
Příslušný recept včetně správného použití je zde:
a dále pak pro mlsné jazýčky ještě další případné užitečné zálivky:
- Caesar salát a další salátové dresinky
7. Palačinky a nekynuté lívanečky
Ze všeho sladkého stačí pro začátek umět upéct pár palačinek nebo snídaňových lívanců. Nakloníte si tím v podstatě kohokoli.
Neříkám, že to je úplně bezpracné, zejména palačinky si u většího množství strávníků člověk u sporáku doslova vystojí, ale věčná popularita je v zásadě zaručena. Jo, a je to velmi levné.
Moje základní recepty najdete zde:
8. Aspoň jeden rybí recept do začátku
Pokud bych se bála připravovat ryby a měla pocit, že když je zkazím, bude mě to stát spoustu peněz, naučila bych se nejdřív upéct mražené rybí filé. Zkazit se to v podstatě nedá, na rozmrazení masa není nutné myslet dopředu a je to velmi dobré.
A hned potom bych se naučila upéct kus lososa na pomalý způsob. Dost často se dá v obchodech sehnat čerstvý chlazený losos za zvýhodněnou cenu v balení o velikosti 1-2 porce, ten se na takovou úpravu vyloženě hodí.
Odkazy na recepty přikládám:
Tak. Jakmile bych získala tuto všechnu základní jistotu, pokračovala bych dál k vepřovým a hovězím steakům, vepřovým a hovězím dušeným jídlům – především gulášům, vepřovým a hovězím pečínkám. Naučila bych se nekynuté knedlíky ze zbylého pečiva, kynuté knedlíky bez pečiva a určitě taky ovocné knedlíky. To bych se měla!
Úmyslně v tomto přehledu vůbec neřeším sladké pečení, to nepovažuju za základní nezbytnost, jak se o sebe umět postarat. Nejdřív jídlo, potom dezert.
A jaké opravdu základní recepty byste doporučili vy, kdo už se na vaření nyní díváte s odstupem a mnoha lety zkušeností?
Milá Flo, mám velkou pauzu mezi začátky a dneškem, kdy se více vracím k vaření, takže nejsem zkušená kuchařka. Ale do mých začátečnických fází při studiu patřila bezpochyby česnečka v x variantách s opečeným chlebem. A dále omáčky typu cibule, jíška, smetana a cokoli – křenem počínaje a okurkami konče. S brambory zcela dostačující jídlo a člověk se pak omáček nebojí. A mrkev s bramborem byla pořád. Masožravcům se omlouvám, měla jsem málo peněz 🙂 K jednomu receptu z koleje jsem se dnes vrátila, akorát ho už nedělám v remosce. Filé (vyhnat z něj vodu, osmahnout, dokořenit), brambory (uvařené, nakrájené na plátky), naskládat ve vrstvách do vymazaného a vysypaného pekáčku – ideálně strouhankou), zalít vajíčkem a strouhaným sýrem, možná zředit mlékem, smetanou – zapéct. Možno zapracovat trošku zeleně – bylinky, cibulka, dle chuti. S pálivým cheddarem s chilli papričkami místo všudypřítomného eidamu jsem to zopákla po třiceti letech a mělo úspěch. díky za vaši práci, začátečníkům zdar. Nevzdávejte se, je to dobrodružství!
Milá Flo, už jste to slyšela mnohokrát. Jste úžasná. Už jsem v důchodu a vařím od 13 let, ale člověk se stále učí. Vaše úvody k receptům jsou neskutečně poetické a vždy se na ně těším.
A jednoduchý recept pro začátečníky jsou knedlíky s vajíčkem, nebo vařené těstoviny smíchané s tím, co najdete v lednici a kdyz se to zapeče v remosce, tak to také není špatné a hlavně se spotřebují všechny zbytečky.
Díky za nápady a přeji hezký den
Doporučila bych vařit co nejméně složitá jídla, protože jen vaření do hodiny člověka baví a nezdržuje ho od jiných koníčků a povinností.
Jenom krátké vaření – pokud je denní záležitostí – neunavuje a může být příjemné.
Hluboké recepty pro začátečníky nejsou dobré, neúspěch se dostaví, člověka to zakomplexuje, u stolu snahu nikdo neocení a kritiků je plno. Preferovat kvalitu nad kvantitou, jednoduchost nad složitostí je podle mne cesta k pomalému nabývání zkušeností a jistoty.
Líp bych to neřekla 🙂
Naprostý souhlas.
Milá Florentýno,
je dobře, že jsi to vzala od začátku pro začátečníky.
Skvělé, přeposílám synovi.
Milá Flo, dokonale sestavený manuál pro začátečníky. Já bych přidala asi jen obyčejnou sladkokyselou zálivku na salát a možná lečo. Měj se krásně!
Bezva, právě dávám dohromady takovou soukromou kuchařku pro syna, samostatně bydlícího vysokoškoláka v 2+kk s vařičem, mikrovlnkou a remoskou, tak díky za inspiraci.
V mikrovlnce se dá uvařit všechno možné i nemožné za velice krátký čas – já v ní často dělám houskové knedlíky (bez droždí, s pr. do pečiva), jsou rychle hotové: https://www.toprecepty.cz/recept/11080-knedliky-houskove-hrneckove-varene-v-mikrovlnce/, ale dělám i spoustu dalších jídel.
Příklady na http://www.toprecepty.cz
https://www.toprecepty.cz/vyhledavani-receptu?ingredients_yes%5B0%5D=0&ingredients_no%5B0%5D=0&categories%5B0%5D=cat30&timeFrom=nezad%C3%A1no&timeTo=nad+180+min
Na začátek – díky MOC za vaše články – je to pecka a Vaši knihu už má dcera v knihovničce 😉
Já problém začátečníků řešil u syna i dcery, před pár lety a vzal jsem to z trochu jiné strany. Snažil jsem se je naučit základní dovednosti – rozbourat kuře, udělat br. kaši, jíšku… A pak jsem je učil recepty, které musely splňovat dvě hlediska – finační a časovou náročnost, protože u studentů předpokládám že mají obojího málo… Proto jsem je neučil lasagne, boloňskou apod., ale spíše variace na těstoviny arabiata, aglio-olio apod – (rychlé a revné),
zÁKLADNÍ ‚zasmaženy‘ polévky podle mojí babičky – variace bramboračky apod… Palačinky, lívance.. a tak dále a tak dále…
Za mě – děti si osvojily dovednosti, ale hlavně – získaly jistou sebedůvěru, znalosti, co lze/nelze kombinovat a teď už pilují a postupují na další levely….
Přeji v další tvorbě mnoho úspěchů..
Děkuji za základní recepty, určitě vyzkouším, sbíhají se mi sliny jen při jejich četbě 🙂
Moc děkuji, za vše, zbytek jsem napsal do dotazníku. Jsi fajn!
Protože nemůžu na žádnou z odpovědí v dotazníku přímo odpovědět, tak vám aspoň takto všem, co jste odpověděli, chci říct, že jste skvělí a ještě jednou tisíceré (doslova) díky za pomoc i za milá slova. Moc si vašich upřímných a hodnotných odpovědí vážím, jsou pro mě velkým přínosem. Flo.
Děkujeme za všechno, co pro nás děláte. Ráda se vrátím do začátků. JSTE ŠIKULKA!!!
Ja sem zacinala na jidlech, co mam rada, i kdyz byla treba slozita. Proste sem tomu chtela prijit na kloub a pripadny hlad u neuspechu zahanel „chleba s“. Takze sem chystala rostenky, kynute tace, hovezi vyvar s kvasnicovymi knedlicky a tak. A syny (4 a 2 roky) drzim pri priprave jidla blizko. Verim, ze diky tomu nebudou mit z vareni ostych a hlavne to v takove chlapske domacnosti nebude jen na me.
Výborný nápad! Hned odesílám synovi a vnučce.
Ahoj, já jsem se učila vařit s knížkou „Péťa Vařič, aneb, Snadné etudy pro hrnec s pokličkou a obě ruce levé“ , nejdřív recepty a povídání vycházelo v Mladém světě.
Péťa mě provedl nesnadným vařením na koleji bez ledničky a sporáku i posléze krušnými začátky v roli novomanželky. Takže mně nenaučila vařit maminka, ale Petr Hořejš 🙂
Same here! Bednička pod postelí a zbytek zásob za oknem 🙂
Milá Florentyno, chtěla bych požádat, jestli máte nějaké zkušenosti i s recepty, kde je třeba nahrazovat mléko, velmi bych je ocenila. Něco již vyzkoušené mám, bojuji s tím už 5 let, ale každý tip pomůže. Děkuji, Zuzka
Milá Flo,
moc ti díky také za ty začátečníky, našla jsem i něco co také ráda vyzkouším, u čeho si nejsem jistá, i když vařím poměrně dlouho ( 35 let v manželství) tak se najde i něco takového, učila jsem se od 15 experimentováním, ale sem tam taky něco „skopu“ 🙂 🙂
Velmi oceňuji univerzální návod na omáčky z tištěné Kuchařky pro dceru. Ráda připravuji různé guláše, perkelty, tokáně, masové kostky na čemkoli, ragú… protože se jednotlivé porce dají zamrazit a postupně vytahovat do obědové krabičky s různými přílohami. Eintopfy „co dům dal“.
Kostku mraženého rybího filé osolím, opaprikuji, narychlo z obou stran opeču na oleji na menší pánvi, obložím půl sáčkem mražené čínské zeleninové směsi, navrch rozklepnu vajíčko, znovu osolím a opepřím, zakryji poklicí a nechám vajíčko ztuhnout. Mezitím si na plátky nakrájím brambory uvařené ve slupce, hotové jídlo jimi hezky obložím… a sním rovnou z té pánve.
Zdravím, zkuste někdy – místo pouhého rozklepnutého vajíčka přímo na filé to vajíčko rozklepnout do misky a přidat trochu strouhaného sýra a třeba i bylinek, a touto směsí filé natřít a pak zapíct. Říkáme tomu doma „filé von Eidam“ (či Gouda – dle použitého sýra) a je to moc dobré.
Florentýnko. skvělé, děkuji, úžasný nápad 🙂
Je to skvělý nápad! Kdysi jsem „cosi“ pochytila doma, ale většinou už bylo uvařeno. Když jsem se osamostatnila, velikým a neocenitelnÿm pomocníkem mi byla kuchařka „Vaříme zdravě, chutně a hospodárně.“ Takže Tvoje kuchařka bude zajisté v každé mladé domácnosti náležitě oceněna,
Kuchařka Vaříme zdravě, chutně a hospodárně je moje bible, mám ji už tak rozpadlou, že se divím, že ještě funguje 🙂
Máma nás k tomu kupodivu pustila se sestrou obě, takže se ani jedna kuchyně nebojíme a vaříme a pečeme, co to dá. Ze mě se stala spíš rodinná cukrářka, nedávám obvykle dárky k narozeninám, ale něco upeču
Od maminky jsem kdysi dostala Kuchařku naší vesnice. Dost mě ta bichle vyděsila. Snažím se používat co nejméně ingrediencí. Čočkové placky – červená čočka, voda, sůl, dávám trochu kurkumy – mixér a nepřilnavá pánvička. Nikdo nepozná, že palačinky nejsou z mouky. Základní recepty pro začátečníky jsou skvělé, s dovolením přepošlu. Všechny tvoje knihy mám doma já i dcera, ale díky bohu za internet.
Napsali jsme to zároven taky doporučuji
No já se učil vařit od 12cti a to podle velké bychle kuchařky naší vesnice snad z roku 1956. Myslím že jste ji měli všichni doma. nebo vaši rodiče či prarodiče. bylo tam vše i jak zabít slepici či králíka. a recepty fakt pro začátečníky protože se používaly jen dostupné suroviny co byli na poli či ve chlévě 🙂 jestli ji někdo ještě najde doma tak ji dejte začínajícímu dítěti.
Moc děkuji za cenné rady. I když také hodně vařím, hodí se mi některé rady a vychytávky od Vás. K vaření mě přivedla babička česká i slovenská. Hodně mě toho naučily, hlavně staré recepty a umět najít kvalitní suroviny i vařit chutně z mála. Další vychytávky mi prozradili a ukázali mistři kuchaři co mají nějakou tu hvězdu, kteří vaří v prestižních kuchyních hotelů po celém světě. To pro mě byla velká zkušenost a hodně mě to posunulo. Ráda vařím pro rodinu i přátele, hlavně celé menu a ráda nakupuji pro své vaření od našich farmářů. Ráda vařím, protože ráda jim, i když na to nevypadam. Jsem gurmán a od toho se odvíjí i mé vaření i pečení dobrot. Přeji Vám i příznivkyním vaření hodně skvělých gurmanskych zážitků.
Začala jsem vařit až po svatbě a pro mě největší výhodou byla tolerance a pochvala manžela a pak i syna. Milovat a mít pro koho vařit!!!
Každopádně mít v začátcích tvoje kuchařky, byla bych šťastná!!!
Dobry den, zkusila jsem upéct kachnu podle základního receptu “ sůl, kmín,120 stupňů a 6 hodin“ a po 3 hodinách zatím teda nepustila ani gram či kapličku tuku. Asi mi teď nikdo neodpoví, ale je to správně a co s tím? Díky…
Oprava, pod kachnou nakonec trocha tuku byla – jak jsem do trouby nechtěla lézt, dle instrukcí, tak zvenku nebyl vidět ale čekala jsem, že ho bude víc.. Tak uvidím, jak to dopadne.. Hezky večer všem, kazdopadně
Florentýnko, myslím, že pro začátečníky bys to vaření měla natáčet na video. Tvoje palačinky miluji.
Bramboráky. Čočka na kyselo. Lečo. Italské rizoto. K omáčkám na těstoviny bych přidal ještě aspoň aglio e olio a sýrovou omáčku (i když jednoduchých receptů s pár surovinami jsou desítky). A když už přišla řeč na sýrovou omáčku, tak ještě vařená brokolice se sýrovou omáčkou a bramborami.
Zdravím, připomínám se, že jsem ještě zde, blížím se k osmaosmdesátce, jsem stále pohodlnější i na vaření, takže vskutku se vracím k jednoduchému, rychlému kuchtění – pro jednoho, nyní kombinace jídel z brambor a jablek, v minulém týdnu jen anglická slanina na kostička a karí, nakonec výborná míchanice. Přeji vše dobré – Jarda S.
Zdravím a přeji stálé zdraví a chuť nejen k jídlu, ale i k vaření. Mně je o 11 méně, ale vařit si jen pro sebe mne nebaví. Raději vařím pro někoho dalšího, zvláště když vidím, jak mu chutná. Doporučit Vám mohu to, co my milujeme – v pekáčku zapečené brambory se spoustou cibule, kuřecím (i jiným) masem a zalité smetanou: https://www.toprecepty.cz/recept/65632-kure-v-bramborach-zapecene-se-smetanou/
Tak hodně zdaru
Nadja: Také často beru recepty ze serveru http://www.Toprecepty.cz, ale tam musí dávat začínající kuchaři dobrý pozor, tam se nedá učit od začátku. Některé kuchařky jsou zkušené a recept popíšou jen zběžně, protože předpokládají, že toto přece každý musí vědět (např. „zapečeme v rozehřáté troubě jak jsme zvyklí“). To začátečníkům nepomůže. A v některých receptech jsou i chyby a rady blbé. U Florentýnky mám jistotu, před receptem je logická a snadno pochopitelná instruktáž a navíc se její povídání dobře čte. Takže máte požitek navíc.
Žádnou řadu nemám, vše krásné napsané. Já se učila vařit od mamky i sama se sestrou už v 7 letech. Někdy s kuchařku, jindy co jsem okoukala, Poprvé se mě nepovedl chlupaté, tam byla chyba ve varu, vařila jsem je hodně zprudka… Tak že šlichta pro prasata (ještě že jsme ve chlivku dvě měli). Jinak mě praskla houskový knedlík, dnes už vše dobré, vařím také už 51 let každý den Všem moc úspěchu ve vaření přeji. Ahoj vaše Hana
Milá Florentýno,
nejen, že nám předkládáš výborné recepty v dokonalé formě, nezapomínáš na drobné detaily, které laik nebo začátečník nutně potřebuje aby se mu jídlo povedlo, ale Tvá nejcennější vlastnost je znalost problematiky, srozumitelnost a hlavně vtip a lehkost Tvých rad. Přiznám se, že Tvé stránky nenavštěvuji kvůli receptům, ale kvůli Tvému vtipnému, bravurnímu slohu. Jsou pro mě perfektní beletrií, rád je čtu s chutí a radostí. Samozřejmě mimo sloh i obsah je pro mě užitečný, mnohokrát jsem se od Tebe poučil. Mě odkojila paní Marie Janků Sandtnerová, ale doba jde dál. Ano i v mých 81 letech rád přijmu rady od mladé, inteligentní, chytré a pohledné dámy.
Jaromír
Flo, díky díky díky. Přeposílám dceři a synovi. Odeslala jsem před chvílí odpovědi na Tvůj dotazník. Teď mne ještě trklo, že bych se vlastně ráda naučila více vařit ryby??. Měj se krásně a díky! Darina
Ahoj, určitě knedlíky s vajíčkem a krupicová kaše
Zdravím,
já musela od mala v kuchyni pomáhat, učila jsem se podle Kuchařky naší vesnice, ale stejně jako Katku a mnohé ostatní mne díky Péťovi Vařiči vaření začalo velmi bavit . A baví dodnes 🙂
Flo,děkuji ti za každý čtvrtek když napíšeš, posíláme pozdrav a přejeme pohodu a spoustu dalšího krásného psaní pro nás JITKA a děda
Možná bych k základu ještě přidala karbanátky, sekanou a bramborovou kaši. Zbyde na druhý den, dá se jíst teplé i studené (kromě té kaše ?) a nacpat do chleba i housky s různými obměnami. A jídla smažená v trojobalu, udivilo mě, že někdo neví, jak obalit řízek nebo květák.
Pomalu pečená kachna – blbuvzdorný postup a geniální výsledek. Kdo neumí knedlíky, dá si jí třeba s chlebem.
Ahoj Flo, moc děkuji za tvoje recepty každý týden. Vždycky mi to rozsvítí den 🙂 a na čtvrtek se tím pádem těším !!
Většinou je hned i vyzkouším a musím říct, že mají úspěch. Jsem hlavně moc ráda za inspiraci, protože vzhledem k pracovnímu vytížení by náš jídelníček byl rajská, šunkafleky, guláš a zase rajská…..
Takže ještě jednou moc děkuji za přízeň !
Hezký den. Eva
Mně přijde také pro začátek docela jednoduché pečené maso – ať už jsou to kuřecí stehna, kus ryby nebo mleté na tisíc způsobů, jen se to v podstatě hodí do trouby a čeká se.
Milá Flo, děkuji. Nejsem úplný začátečník, ale Tvé rady, tipy, recepty oceňuji. Knihu Merendy v zástěře ocenil i syn ??
Přeji hezké podzimní dny M.
Moje děti začaly kašemi, pudinkem, pak jak uvařit brambory ve slupce, rýži v rýžovaru.
Kamarádkam do začátku kuře na paprice, vepřové maso v mrkvi, přírodní plátky s rýží či těstovinou, pečené kuře…
A možná ještě jedna zkušenost, od doby co mám elektrický tlakový hrnec, se mi skvěle vaří rýžová kaše, vývary, a spousta věcí z jednoho hrnce – třeba guláš, nejprve si věci v hrnci osmahnu, a nakonec zaliji vodou a vařím pod tlakem. Z mého pohledu mnohem lepší než remoska. V remosce mi vše trvalo mnohem déle. Takže já bych na koleje apod vybavila dítě elektrickým tlakovým hrncem.
Milá Flo, děláš velice záslužnou práci, ráda čtu Tvé recepty – nejprve zajímavé povídání, pak polopaticky popsaný recept, už chybí jen ta vůně papáníčka.
Pro začínající kuchařinky bych viděla jako nejdůležitější vysvětlení základních pojmů – vaření, dušení, restování; co to je a kde se používá záklechtka, jíška světlá i tmavá; apod.
** Doporučit mohu velice jednoduchý i levný recept (na celý pekáč stačí 1 kuřecí prso): v pekáčku zapečené brambory se spoustou cibule, kuřecím (i jiným) masem a zalité smetanou: https://www.toprecepty.cz/recept/65632-kure-v-bramborach-zapecene-se-smetanou/
** dále turecký Menemen (podobé jako lečo): https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/michana-vajicka.html
** turecký Çılbır: https://www.youtube.com/watch?v=0_4mNTU5lkQ
** chleba obalený ve vajíčku a smažený
** i vaření v mikrovlnce je velice rychlé
a mnoho dalších.
Nejsem úplný začátečník, ale Tvé rady, tipy, recepty oceňuji. Děkuji za základní recepty, které určitě vyzkouším .
Milá Florentýno, děkuji, že každý čtvrtek posíláš úžasné recepty. Jsou krásně podrobně popsány a i když nejsem začátečník, ráda podle nich vařím. Hezký den. Jarka
Já jsem před 55 lety začínala vařit s knížkou Vaříme za maminku, kterou jsem zdědila, a po mně moje dcera, a mám ji připravenou pro vnučku.
Milá Flo, děkuji Ti za nápady a veškerá podrobná doporučení při vaření! Děkuji, děkuji. Jsou i pro mě, starou osobu, stále přínosem.
Skvělé, děkuji mockrát.
Zrovna včera jsem přemýšlela, jaký je poměr mléka a mouky na palačinky… 🙂
Každé opakování je velmi užitečná činnost.