Sedmero salátové bohyně

Poradíte? Zajímala by mě nějaká dobrá zálivka na salát. Dělám si pořád stejnou a chtělo by to změnu, zeptala se mě nedávno jedna čtenářka. Jenomže když se mě někdo zeptá na jídlo nebo na recept, tak se neznám.

Zalivka na salat

Každé roční období má svou barvu, svou průměrnou teplotu a svůj salát. Léto rajčatové a okurkové, podzim masové a sýrové, zima bramborové a těstovinové. K jaru patří zelené listové, protože cokoli, co je zelené, se s velkou slávou na talíři vítá.

V restauraci si ovšem takový salát můžete objednat kdykoli, ať už za okny zuří sněhová vánice nebo teploměr indikuje tropické podnebí. Je častou volbou nás, žen a úplně ho vidím před očima: krásný rozložitý talíř s pokrývkou zkadeřených zelených listů, nahoře několik osminek rajčat, umně naaranžované plátky voňavého grilovaného kuřecího masa a nakonec něco husté zálivky průmyslové výroby, která to celé nevyzdvihne do nebes, ale pokazí. Cokoli bylo v minulosti na talíři úspěšné, to převzal a taky trochu znehodnotil potravinářský průmysl. Lečo, nudličková polévka od babičky, těstoviny ve smetanové omáčce, majonéza, zálivka na salát – vzpomínejte dál, je toho hodně.

Když pak máte někde šanci ochutnat originál, skončíte s úžasem na rtech a slastným pocitem v ústech. Člověk by měl vědět, jak skvěle můžou chutnat obyčejné salátové listy, když je obléknete do perfektně padnoucí, průsvitné a sotva zahalující zálivky. Z tuctové záležitosti uděláte díky pár tahům metličkou luxusní jídlo, tak jemné a žádoucí, že vaši hosté vám budou klečet u nohou a žádat o ruku s receptem. Nemluvím o žádném zázraku, ale o zálivce, které se říká vinaigrette a která se už hodně dávno stala součástí klasické kuchyně. Pozor, umícháním zálivky to nekončí. Když nevíte, jak ji na salát nalít, bude vám připadat stejně tuctová jako rohlík ze supermarketu.

Základní zálivka na salát

Cesta ke složitým kreacím musí mít pevné základy. Můžete mít sice ve své sbírce dokonalou zálivku z modrého sýra určenou na salát s pošírovanou hruškou, jenomže co když se vám jednoho dne nepodaří sehnat hrušky? Spadnete ze svých božských výšin. Nepřišly gumičky, všechno vylít. Vinaigrette je vaší kuchařskou jistotou. Jakmile ji pochopíte, jakmile poznáte, co všechno vám může nabídnout, vaše salátové kreace doznají ohlasu široko daleko, bez ohledu na dostupnost hrušek a kvalitu modrého sýra. Nebudete najednou potřebovat recepty, protože si je poskládáte sami. A pak, až se vás jednoho dne zima zeptá, co jste dělali na jaře a v létě, můžete hrdě odpovědět: jedla jsem salát. Jenom vy přitom budete vědět, jak důležitá tahle záležitost byla.

Vinaigrette - klasická zálivka na salát

4 porce

Začněte úplně obyčejnou, prostou verzí vinaigrette: vezměte jemný bílý vinný ocet a třeba slunečnicový olej. Teprve časem začněte experimentovat s různými druhy olejů a octů, s bylinkami, hořčicemi, česnekem, medem, balzamikem nebo klidně i ovocným pyré. Vaše vlastní, osobní vinaigrette může mít váš jedinečný rukopis.

Suroviny

  • 100 ml oleje
  • 30 ml (dvě velké lžíce) dobrého vinného octa
  • sůl a pepř podle chuti
  • jakékoli další aromatické složky podle chuti (čerstvé nebo sušené bylinky, med, hořčice a pod.)
  • 250-300 g salátových listů

Postup

  1. Do misky odměřte ocet, přidejte sůl, pepř a ostatní chuťové složky kromě oleje. Důkladně metličkou promíchejte. Poté pozvolna pomalým pramenem přilévejte olej a stále šlehejte – v misce se vám začne vytvářet líbezně hustá krémová zálivka.
  2. Ochutnejte, případně dochuťte, jak uznáte za vhodné. Použít ji můžete hned, anebo ji také můžete nechat odpočívat a marinovat vlednici. Před nalitím do salátu ji znovu krátce prošlehejte.
  3. Nyní přijde to nejdůležitější: salátové listy umyjte, dobře osušte a nasypte do velké mísy. Nalijte na ně zálivku a jemně, avšak důkladně promíchejte, aby všechny listy byly pokryty jemným filmem. Míchejte jen nezbytně nutnou dobu, poté hned salát rozdělte na talíře, dozdobte další zeleninou nebo jinými ingrediencemi a ihned podávejte.

Zálivkou na salát to všechno ještě nekončí. Zde jsou pravidla, která jsem postupně nasbírala po cestě za opravdu dokonalým salátem.

Sedm pravidel pro přípravu dokonalého salátu s jednoduchou zálivkou

1. Mladší salát je lepší, jemnější a delikátnější, než starší, přerostlý, žvýkací. Začněte už v obchodě správným výběrem.

2.Jsou tři druhy salátových listů: hořké (čekanka, roketa), křupavé (ledový salát) a výplňové – ty nejsou ani nahořklé, ani křupavé, dodávají objem a oživují strukturu. Jsou to například mladé špenátové listy, polníček či hlávkový salát. Dobrý salátový mix využívá všech tří druhů. Ti nejlepší šéfkuchaři si potrpí na to, že si takový salátový mix sestavují sami; vezměte si tuhle inspiraci od nich. Název pro směs salátových listů je – v angličtině – mesclun salad; je tedy zcela zbytečné přidávat k ní slova „míchaný“, „směs“ a podobné. Když to najdete na jídelním lístků, bod pro vás a důvod pro malé pousmání.

3. Salátové listy netrhejte, ale krájejte, přestože jste jistě mnohokrát viděli opak. Při trhání totiž musíte listy přidržet a tedy i zmáčknout, čímž jim způsobíte něco jako modřiny – časem v těchto místech začnou měknout a nehezky vadnout. Namísto toho tedy sáhněte po ostrém noži a nakrájejte listy na velikost, jakou pro svou salátovou kreaci potřebujete.

4. Salátové listy neomývejte přímo pod tekoucí vodou z kohoutku. Tlak vody má dost velkou sílu na to, aby stejně jako v předchozím případě pohmoždil listy salátu. Napusťte si dřez do poloviny úplně studenou vodou, listy do něj vhoďte a nechte je pět minut odmočit. Pokud byly špinavé, hlína a jiné nečistoty z nich lépe opadají, a pokud byly zcela čisté, aspoň tímto způsobem zkřehnou. Špinavé salátové listy budou potřebovat, abyste toto odmočení ještě jednou nebo dvakrát zopakovali v nové, čisté vodě. Dokud najdete zrnka špíny na dně dřezu, namáčejte dál.

5. Pokud do této vodní lázně přidáte pár kostek ledu, zvlášť pokud listy nejsou tak křehké a křupavé, jak byste si představovali, anebo pokud už dokonce vykazují známky zavadnutí, vrátíte listům ztracenou tekutinu a přidáte jim trochu na křehkosti.

6. Aby olejová zálivka dobře a rovnoměrně pokryla salátové listy, potřebujete je mít dokonale suché – jak je totiž známo, voda a olej se odpuzují. Rozložení umytých listů na utěrku a šetrné osušení druhou utěrkou svrchu není příliš účinné, naopak tím salátu opět způsobíte modřiny. Skvěle pro tyto účely funguje malá salátová plastová odstředivka. Jestli jste salátoví maniaci, rozhodně do ní pár korun investujte. Budete ji používat celé léto.

7. Umyté a osušené salátové listy skladujte v čisté plastové krabici v lednici. Na její dno nejprve rozložte pár vlhkých papírových utěrek – vyždímaných! – a salát posléze opět zakryjte vrstvou vlhkých utěrek. Krabici nezavírejte ani nepřekrývejte fólií, salát musí dýchat. Uložte do chladu, ale ne na dlouho. Jeden nebo dva dny jsou maximum. Pokud je to potřeba, občas zvlhčete horní vrstvu utěrek, v lednici mají sklon velmi rychle vysychat a potom dobře neochrání vaše pečlivě připravené listy.

Pokud jste dočetli až sem, teď teprve doceníte citát, který jsem si pro vás schovala nakonec:

K přípravě salátu jsou zapotřebí čtyři lidé: marnotratník, aby doléval olej, lakomec, aby kapal ocet, mudrc, aby solil a blázen, aby míchal.

Francois Coppée

 
 

 
A jako vždy, zajímají mě vaše zážitky z kuchyně. Jaká zálivka vás zatím nejvíc překvapila? Jaký salát si připravujete nejčastěji? Dejte mi vědět. A pokud byl pro vás tento článek přínosný, budu ráda, když ho budete sdílet dál. Čím víc salátových bohyní bude mít tahle země, tím líp!

Join the Conversation

  1. Veronika Kamarádová says:

    Tak máma má opravdu nejradši saláty a čokoládový dort, snad její nejoblíbenější je salát César a vždy se diví, jak ho v různých restauracích připravují. Na den matek u nás upečeme čokoládový dort. Máte nějaký dobrý recept, může být i velvet.

    Verča

  2. Samozřejmě mám, čokoládový dort je základ dortového umění 🙂 Přidám ale až zítra večer, ok? Dřív se bohužel ke svým poznámkám nedostanu.

  3. Skvělé! Zrovna nedávno jsem přemýšlela o zálivkách, tak se mi toto téma náramně hodí! Díky a hezký sváteční den 🙂

    1. Výborně, tak se těším na zážitky se zálivkou a na nápady, jak ji obměnit.

  4. Magdaléna Kýnová says:

    Dobrý den Florentýno, potřebovala bych poradit, jaký používáte slunečnicový olej nejen na zálivky.
    Dříve jsem kupovala Vegetol ve skleněné lahvi, ale už jsem ho dlouho neviděla. Včera jsem například dělala majonézu z Kuchařky pro dceru s Ceresolem a nedopadlo to podle mne dobře, olej byl cítit a celé to skončilo jako surovina v bylinkových yorkshirských pudincích.

    Moc děkuji. Magdaléna
    PS: Zálivka, která mě nejvíce překvapila – Vaše, na ředkvičky. Nejčastější zálivky: sladkokyselá s mletým kmínem a trochou Dijonské hořčice (čínské zelí), sladkokyselá s jogurtem (Miláčkův salát), na Ceasar podle Štifta. Kdysi jsem si dobrý koupila vinný ocet a čas od času ho jen přikrmím červeným vínem, pokaždé je trochu jiný.

    1. Magdo,
      taky jsem dřív používala hlavně slunečnicový Vegetol ve skle, přesně jak píšete. Přišel mi nejmíň konfliktní. Teď mám doma Lukanu, v plastu, a jde to. Řepkový olej si nechci domů pustit, přece jen slunečnice snad ještě není tak geneticky modifikovaná.

      Jinak smekám klobouk, jak si dovedete v kuchyni poradit. A taky, jak si děláte vlastní ocet! Jste báječná.

  5. Magdaléna Kýnová says:

    Děkuji, není to pravda, ale jste moc milá 🙂

    Lukaně dám ještě šanci.

    Já začala vařit jedle díky Vám. Před KPD jsem vařila denně (a pekla obden), ale skoro nic mi nechutnalo. Nejhorší byly asi polévky,omáčky, cokoli smaženého, hovězí, leccčemu už jsem nedávala ani šanci.

    Ovšem KPD je tak dobrá, že jsem se prostě rozhodla uvařit všechno.
    Mé skóre po 2,5 letech, snad Vás to i potěší:
    Polévky: 14 ze 14
    Saláty: 14 z 15
    Hlavní jídla: 29 z 39
    Přílohy 8 z 10
    Těstoviny 13 ze 13
    Sladká jídla 8 z 9
    Sendviče, pomazánky, chuťovky 25 ze 36
    Dezerty 30 ze 34
    Nápoje 1 ze 4
    Jak po tom všem vypadá kniha sama nechtějte vidět.

    1. Och! Vy vážně takhle systematicky vaříte podle Kuchařky pro dceru? Vždyť už vám tam skoro nic k vyzkoušení nezbývá 🙂 Já vám snad pošlu novou, až to dovaříte do úplného konce. Skláním se před vaší vytrvalostí a odhodláním.

  6. Magdaléna Kýnová says:

    KPD je pro systematické osoby výborná, potřebuji časové údaje u Ratatouille! A tak.
    To, že si tu píšeme, mě nakoplo zas poskočit dále, možná se odhodlám i na slávky a misi do Makra pro kaštany. Poslední bude beefsteak, jednou.

    A že je z knihy salát mi vlastně nevadí, té z mých tří dcer, která o to bude jednou stát (zatím jsou dost mrňavé), ji nechám znovu svázat, stav knihy nese příběh.

    1. Ozývám se s odstupem, jak pokračujete? Už jste zdolala biftek? 🙂

  7. rendya says:

    Dobrý den, zrovna pročítám Vaše stránky a narazila jsem na komentář ohledně, čokoládového dortu, chtěla jsem se zeptat jestli nemáte nějaký dobrý recept, chtěla bych něco takového upéct k narozeninám. Moc děkuji.

    1. Rendyo, pošlu večer do mailu, mám jeden výborný a jednoduchý, a něco mi říká, že jsem ho zařadila do Kuchařky pro dceru. Flo.

    2. Klara says:

      Flo, neposlala bys mi ho taky prosim, V KPD jsem ho nenasla…

    3. Klaro, máš pravdu, v KPD není, ale vřele doporučuju tenhle Sacher.

  8. Milá Flo,
    jsem Ti vděčna za článek,jak jsem stará tak jsem dělala hodně chyb.
    Diky za rady kolem salátu a zálivky.Prosím poradit v kterém obchodě se
    koupí salátová odstředivka.Děkuji Jitka.

    1. Jitko, odstředivka je jednoduché plastové zařízení, taková miska s vnitní děrovanou miskou a kličkou, mají obvykle v domácích potřebách. Myslím, že ji má i Tescoma ve svém sortimentu.

  9. Ahoj Flo.moooooc děkuji.

  10. Petra says:

    Ahoj Flo,
    super tipy 🙂
    Zálivku jsem dnes udělala a příjemná změna 😉

    Díky

    1. Petro, to jsem ráda, díky za vyzkoušení! Flo.

  11. Milá Flo,
    jsi opravdu úžasná. Já dneska prošla Tvoje rady skrz saláty a v rámci prázdninové výzvy, vyzkoušela Vinaigrette. Bylo to fascinující. V životě by mne taková zálivka nenapadla. Já tam přidala trochu čerstvé bazalky a lžičku medu ( mám ráda sladkokyselé věci) a když jsi psala, že se může dát i hořčice, dala jsem tam lžičku mé oblíbené francouzké od Maille s medem. Olej jsem použila pannenský olivový( ten slunečnicový co mám na smažení, v tom množství co se tam má dát, mi neseděla představa, že ho sním 🙂 ). A rada osušit listy je skvělá. Opět jednoduché pravidlo, který každý určitě zná, ale nespojí si to se salatem ;-), díky.

    1. To je čarování, viď? 🙂

  12. Nikola says:

    Milá Flo,

    hlásím, že zálivka taky vyzkoušena, bezvadné! Vzpomněla jsem si na jednu malou vychytávku, kterou jsem odkoukala od kamarádky. Ta na dokonalé promíchání zálivky používá šlehač mléka. Je to taková malá věc na baterku, dá se pořídit za pár korun v nejmenovaném řetězci nábytku.
    Akorát varuju, že je dobré to kolečko které šlehá celé ponořit nebo mít hlubší misku či hrníček. Jinak to dost prská.
    Všem dobrou chuť k jejich kulinářským výtvorům přeje

    Nikola

    1. Nikolo, to je prima tip, určitě lepší, než míchat zálivku klasickou velkou metličkou. Já chystám článek o vybavení své kuchyně a o tom, kterých věcí bych se nevzdala, a jedna taková šikovná (i když jen ruční) metlička tam taky bude. Prostě je to základ.

  13. Andrea Valentová says:

    Mě naučila moje raw kamarádka zálivku, která dobře chutná i druhý den: Místo cukru med, místo octa citronová šťáva, sůl, chilli a olivový olej.

    1. Ta chuťová kombinace zní báječně, díky!

      Vtip každé olejovo-kyselé zálivky je v tom, že když se do ní přidá koření a bylinky a nechá se to do druhého dne odležet, tak je to spolehlivě lepší 🙂 Jen se pak musí zálivka znovu prošlehat nebo protřepat, aby se opět dostala do podoby emulze.

  14. Kateřina Šedo says:

    Mně se tedy salát podle tohoto receptu nepovedl… Bylo to celé nějaké moc kyselé… Ocet jsem měla červený vinný 6%, olej slunečnicový se solí a pepřem, salát směska ze zahrady… Je fakt, že odstředivku zatím nemám, ale to snad tolik nevadí, ne?

    1. Kateřino, odstředivka se na výsledku projeví značně, ale tady bude chyba jinde. Možná máte chuťovou rovnováhu posazenou hodně daleko od kyselého, každý člověk chutě vnímá jinak. Pak stačí příště použít maličko jiný poměr oleje a octa ve prospěch oleje, anebo dokonce do zálivky nakonec vmíchat med.

      A další důvod, proč to mohlo být kyselé: málo salátu, hodně zálivky. Listy by měly být jen zlehoučka obalené.

  15. Veronika B. says:

    Děkuji moc za inspiraci, salát s Vaší zálivkou je bezkonkurenční. Mě učili zálivku s Dijonskou hořčicí přátelé z Dijonu ????, ale Váš postup dodá zálivce úplně jiný rozměr. Díky! V.

    1. Rádo se stalo, moc mě váš komentář polichotil 🙂 Díky a pozdravy přátelům z Dijonu.

  16. Oleksandra says:

    Děkuji Vám Flo za cenné rady. Jsou to věci, které normálně neřeším (třeba mytí zelených listů pod tekoucí vodou), ale po přečtení dávají logiku. Já bych se chtěla zeptat , zdá byste měla tip na zálivku pro salát César. Byli jsme pár dnů zpátky v restauraci a omylem nám přinesli salát César, ta zálivka byla prostě božská a určitě ne průmyslově vyráběná. My jsme ten talíř vylízali málem do děr 🙂 jak nám to chutnalo. Bojím se, že to sama nedokážu namíchat, potřebují radu zkušenějších 😉 Díky

  17. Klára says:

    Drahá Florentýno,
    Dnes jsem koupila rýžové nudle a přemýšlela co s nimi udělám.. Že je uvařím a smíchám s nějakou zeleninou mi bylo poměrně jasné už v obchodě.. Ale co dál? Chtělo to dresink a ten já prostě neumím.. Neumím ani odhadnout množství, vždycky když se uchýlím k majonéze nebo hotovému dresinku z obchodu, prostě to přeženu a všechno to plave a není to dobré.. A tak jsem hledala to pravé.. Použila jsem tuhle zálivku, přidala lžíci medu a lžičku hořčice a světe div se! Ono je to geniální! Zeleninové saláty s těstovinou (nebo nudlemi) na sto způsobů patří k mým nejoblíbenějším jídlům a teď konečně budou dokonalé! Děkuji!

  18. Martina says:

    dobrý den,
    zálivka vypadá lákavě. Lze ji aplikovat i na klasický míchaný salát s rahčaty, okurkem, atd?
    Máme u nás v sobotu dámské grilování a tak bych rada k masu jen salát…
    Díky
    P.S. recept na rýžový nákyp sklidil velký úsoěch. Jen jsem musela trnky nahradit meruňkama 🙂

  19. Iveta Dosková says:

    Milá Flo,
    díky za každý Váš recept, za každý milý řádek Vašich kuchařek.
    V kuchyni se pokouším dosáhnout uspokojivých výsledků už druhou dekádu, ale když chci mít úspěch jistý, učím se od Vás. Manžel je šéfkuchař, moc rád vaří i doma a tak je pro mě stále nejlepší odměna slyšet, že sám by to neuvařila lépe.
    Strašně dlouho jsem ale s prkvotinou ve stylu univerzální zálivky nedokázala dosáhnout

  20. Iveta Dosková says:

    Výsledku, který by mě bavil. Tak jsem zkusila Váš poměr surovin a musím říct, že kombinace řeckého olivového oleje a tmavého balzamica se dvěma lžičkami medu nemá konkurenci a neumím si představit že by ji v dohledné době mohlo něco překonat!
    Díky za každý takový objev a taky za všechny super pocity v kuchyni, kdy mám úspěch i v naší domácí konkurenci ????
    PS: včera jsem přistihla manžela jak nadšeně listoval Vašimi knihami, asi už nevydržel o dokonalé Flo jenom poslouchat

  21. Radka Holbova says:

    Jste proste uzasna ! Tak krasne vysvetlit prakticky vse, co je potreba vedet o vareni, je nejen vykon, ale i sluzba spolecnosti ! Vase kucharky me doufam cekaji na me narozeniny:-)

  22. Věrka Jakešová says:

    Tak jsem včera vyzkoušela,použila jsem i lžíci medu a lžičku hořtice- mám radši sladší…A vyšlo to. Vše jsem zamíchala v tupperware mixíku, měla jsem strach, jestli to bude dost krémové, když se měl olej přilévat postupně, ale ničemu to nevadilo. Takže připisuji do svých receptů- díky.

  23. Vaši zálivku určitě vyzkouším jen zrovna nemám vinný ocet. Dnes jsem dělala ledový salát se zálivkou : agavovy sirup hořčice a olivový olej. Naprosto dokonala záležitost.

  24. Jindřich says:

    Mě osobně nejvíc překvapila zálivka, kterou jsem ochutnal u známého na grilovačce. Pokrájený osušený salát se zalije osmaženou, na kostičky pokrájenou anglickou slaninou s pár kapkami vinného octa a nechá chvíli odležet. Úžasná kombinace. Od té doby si ho občas dělám i doma. Jinak super recepty a oceňuji jak umíš vysvětlit důvody proč dělat věci tak a ne jinak. Zkoušel jsem už několik tvých receptů a třeba pomalu pečená kachna všem vyrazila dech 🙂

  25. Ahoj, takže pro hloupější — z tekutin tam je jen ocet a olej? Žádná voda?
    Díky.

  26. Mdlenka says:

    Moje nejoblíbenější zálivka sestává z dijonské hořčice, citrónové šťávy, soli, pepře a olivového oleje.
    Místo odstředivky používám plastovou misku a o malý kousek menší děrovanou misku, natrhaný salát (mně spíš připadá, že se krájením mačká, trhám ho citlivě) dám do té děrované, přiklopím obyčejnou a protřepávám. Pak ho ještě nechám okapat, děrovanou v té obyčejné naklápím na různé strany, a stačí to.
    Do okurkového (okurku na tenké plátky) přidávám cibuli a nechám v lednici do druhého dne – inspirace americkou kuchařkou.

  27. Já jsem teď objevila tyhle skvělé recepty na zálivky https://www.proslim.cz/dietni-zalivky-na-salat/ Určitě vyzkoušejte tu česnekovou. Je zajímavé, jak malá změna jako je zálivka udělá ze salátu uplně jiné jídlo. Což je skvělé 🙂 protože pokud někdo jí zdravě jako já tak jí saláty opravdu často a inspirace na novou zálivku nebo salát se vždy hodí.

  28. Daša says:

    Milá Flo.
    Narazila jsem na Tvé stránky teprve před pár dny, protože jsem hledala recept… já už vlastně nevím přesně na co, protože jsem se začetla do takové spousty receptů, že nevím, který vyzkoušet dřív. Stránky jsou krásné obsahem i fotografiemi. Ihned je dávám mezi oblíbené a k pravidelného nákupu, který dělám vždy ve čtvrtek, už mám nachystaný seznam ingrediencí asi na 5 receptů, které chci tento týden vyzkoušet.

  29. Ahoj Flo,
    díky moc za super recepty, vždycky, když nevím v kuchyni co a jak, nebo chci zkusit něco nového, tak jako první nakouknu sem. A pochvaly od strávníků se většinou dostaví. Guláš už jinak, než podle Flo nedělám a přítel říká, že je lepší než od maminky. Jednu kuchařku už vlatním a myslím, že přibudou i další. Nemůžu si přece dokola půjčovat z knihovny tu Vánoční a Večeře 😀

    Salátovou odstředivku už nějaký pátek vlastním a opět začíná její sezóna. Včera jsem si tady musela připomenout zálivku na salát. Na zahradě jsem posbírala zelený lupení, všechno, co mi padlo pod ruku, hlávkový salát, trochu rukoly, mizuny, cibulová nať, pažitka, kousek čínské hořčice od kamaráda, pár ředkviček a se zálivkou to nemělo chybu a k tomu chlebový panini s pórkem a goudou 🙂

  30. Anička says:

    Ahoj Flo, já pořád marně hledám způsob, jak dostat saláty do dětí. Zkusila jsem tentokrát tuto tvou zálivku, byla dobrá, ale děti opět prohlásily, že je fuj :-(. Saláty mám vlastní ve skleníku. Máš nějaký nápad, jak jim to vychutit?

  31. Pavlína says:

    Milá Florentýno,
    vaši kuchařku už mám pár let a asi 2 roky jsem podle ní vařila, pak jsem tak nějak jela ve stejných kolejích, učila se od babiček a kamarádek nové receptíky a teď m i vás připomněla kamarádka, která je z Vás nadšená. Tak jsem se přihlásila do Vašeho klubu a jsem ráda, že tu jsem, opět s vámi.

    Saláty mám moc ráda a nejraději si dělám jednoduchou zálivku oliv.olej sůl bylinky, ocet mi nahrazuje většinou aromatická jarní cibulka.
    A nyní jsme si také zamilovali s manželem zálivku bílý jogurt česnek kopr sůl.

    Těším se na Vaše inspirace a děkuji za recept na linecké, které se mi teď na Velikonoce moc povedly podle vašeho jednoduchého receptu.

  32. Libuška says:

    Díky Flo, už vařím jenom podle vašich receptů a jídla jsou skvělá. Ještě jednou děkuji.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close