Znáte klasickou pomazánku z nastrouhaného sýra, majonézy a česneku, která se vyskytuje především v silvestrovském a jiném společenském domácím občerstvení? Prima. Tak si ji představte ještě o tři stupně vylepšenou.
Zní to odvážně, vylepšovat něco, co funguje desetiletí a co zná 90 procent českých domácností. Ale jde to. Když:
- pomazánku odlehčíte nastrouhanou mrkví (první krok výš),
- namažete na pečivo a zapečete v troubě (druhý krok výš) a
- navíc zapomenete na malé jednohubky, ale prostě pomazánku natřete na běžné krajíce pečiva (třetí krok výš), dosáhnete hned několika opakování v témž týdnu a upíšete si ruku, až budete rozdávat recept.
Proč zapečená pomazánka funguje?
Už jsem zmínila, že tahle pomazánka má tři základní suroviny: majonézu, mrkev a tvrdý sýr. Když se to všechno smíchá zastudena, chuť je v pořádku. Majonéza má schopnost spojovat nespojovatelné a dělat jedlou pomazánku nebo chlebíčkový salát v podstatě z čehokoli.
A tohle se s pomazánkou stane v troubě:
- Sýr se rozteče – první velká výhoda
- Jemně nastrouhaná mrkev změkne – další velká výhoda
- Majonéza, to jsou hlavně žloutky a tuk a trochu kyselých tekutin. Žloutky se teplem srazí, což v pomazánce nevadí, tuk se oddělí a zvláční ostatní suroviny, tekutiny přispívají ke šťavnatosti a brání rychlému vysušování.
Jak vidíte, zapečením téhle pomazánky se vlastně nedá nic zkazit.
Dovolím si poukázat na další výhodu zapečené pomazánky.
Snadno vám uvízne v paměti i díky jednoduchému poměru surovin: očištěné mrkve, tvrdého sýra i majonézy se bere stejný díl. Třeba od každého 100 gramů. Uvedenému příkladu však nepodlehněte, takové množství by vám nejspíš nestačilo.
Ale to nejlepší teprve přijde.
Když dodržíte uvedené hmotnostní poměry, tedy od všech surovin stejného dílu, můžete si klidně mrkev vyměnit třeba za petržel nebo za uvařenou červenou řepu, tvrdý sýr za nivu, česnek za trochu nahrubo nasekaných ořechů. Vzpomeňte si, jak to bylo v případě zeleninových placiček. Fantazie nezná hranic a tahle pomazánka vlastně taky ne.
Když se na pomazánku podíváte očima zdatného kuchaře, uvidíte v ní zhmotněné principy tepelné úpravy zapékání, o které jsem už psala. Do zapékaného jídla je třeba připravit všechny suroviny v takovém stavu, aby nemusely v troubě měknout, ale aby se vlastně jen teplem doladily. Proto je lepší vzít řepu předvařenou, krátký pobyt v troubě by se syrovou řepou mnoho parády neudělal, zatímco mrkvi těch pár minut v teple bohatě stačí.
Tak ať se vám zapečená pomazánka daří ve všech jejích chuťových podobách.
Suroviny
- 2 mrkve (200 g v neočištěném stavu, 150 g po očištění)
- 150 g tvrdého sýra
- 150 g majonézy
- 1-2 stroužky česneku
- 12 plátků bílého toustového chleba
Postup
- Začněte předehřívat troubu na 180 stupňů.
- Mrkve oloupejte, očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. Z 200 g původní suroviny se dostanete na množství kolem 150 g po nastrouhání, takže když se podíváte na poměry ostatních surovin, zjistíte, že tu máte snadno zapamatovatelný poměr 1:1:1. To pro velmi pravděpodobný případ, že by vám pomazánka tak zachutnala, že se příště rozhodnete nehorázně zvýšit připravované množství.
- Česnek oloupejte a prolisujte, nebo ho nejprve nasekejte nožem nadrobno a pak ještě důkladně plochou stranou nože rozmačkejte. Pokud vám ani jeden z těchto postupů nevyhovuje, jako poslední možnost dávám ke zvážení nastrouhání česneku na použitém struhadle od mrkve. Jen prosím pozor na prsty.
- Sýr též nastrouhejte najemno. V míse smíchejte mrkev, česnek, sýr a majonézu, měla by vám vzniknout velmi příjemná pomazánka. Klidně ji můžete použít tak, jak je, natřít na bílé pečivo a hned podávat. Ale vy ji natřete na plátky toustového chleba, pěkně pečlivě až do krajů. Vyskládejte na plech vyložený papírem na pečení, vložte do vyhřáté trouby a pečte 10-15 minut, až pomazánka trochu zezlátne a sýr se rozpustí. Čím déle budete chleby péct, tím budou křupavější.
- Podávejte okamžitě, šance na to, že tuhle nádheru ubráníte před okolím, jsou stejně velmi mizivé.
Neomlouvej se, večer bude pršet a bouřka s vichřicí, pomazánka se bude hodit, ani nemusím nic nakoupit. Díky za Tvůj včasný a skvělý nápad. Mjej se kraasnje!
Ahoj Flo, my tuhle pomazánku vylepšujeme strouhaným celerem (na úkor mrkve) a značně jí to prospívá. Ale zapečenou jsem ji ještě nezkoušela, díky za neotřelý nápad, ihned vyzkouším.
A jednou jsem udělala na Silvestra česnekovou pomazánku z čedaru a pomazánkového másla s trochou majolky – a zmizela tak neuvěřitelně rychle, že jsem to ještě nezažila. Musela jsem furt mazat a sobě dávat rovnou do pusy, protože jinak by mi nic nezbylo. Myslíš, že s pomazánkovým máslem by šla taky zapéct? Já bych řekla, že jo :o)
Rézo, tak to fakt nevím. Asi to budeš muset risknout. Já osobně si to moc neumím představit, u majonézy to vzhledem k jejímu složení dává smysl, tady je to tak padesát na padesát.
Hned večer vyzkouším,bude určitě dobrá jako všechno.Přeji příjemné léto.Vlasta
Ahoj Flo,to je dobrý nápad na rychlou večeři,když jsou taková vedra. Pomazánku znám,ale ne zapečenou. Díky za skvělý nápad,to se bude brzo hodit,za 14 dní máme malou sešlost a já nikdy nevím čím zaujmout. Už vím ,že bude zase něco jiného a hlavně dobrého k pivu a vínu. Hezké léto přeje Alča. A že dnes to připaluje ,je to spíš na bazén.
Děkuji ti Flo jako vždy dobrá inspirace třeba na dobrou večeři. Pomazánky dělám často ale zapéct v troubě jsem ještě nezkoušela tak to hned zítra napravím. A zapínat troubu v létě mi vůbec nevadí .V těchto tropických dnech vařím zásadně ráno . Přeji ti pěkný den a těším se na nové nápady.Eva
Srdečně zdravím! Už jak jsem viděla obrázek, začala jsem se chovat jako náš pes…plnou pusu slin. V červenci máme troje narozeniny ve dvou dnech…
To bude bomba ! Mrkev můžu, takže si dám i já, nemusím závidět. Na oslavu vždycky nosím sladké…rolády, a slané…sušenky, takže tentokrát zazářím do třetice.
Děkuju moc!
Díky za inspiraci a už vím čím všechny potěším v sobotu.Krásný den a díky za tebe.
Ahoj Flo, jak jsem tvůj recept četl, už se mi zbíhaly sliny. My tuhle pomazánku děláme při každé oslavě a ingredience (sýr, česnek, majonéza) dáváme do pomazánky od oka. Při nejbližší příležitosti tvůj recept vyzkouším.
Tuhle mrkvovku jsem dělala podle snídaňové kuchařky, ale zatím jen nezapečenou verzi. I tak byla vynikající. A zapečená taky bude, to je jasné:))
Tak už došlo i na zapečenou verzi a všechny chleby byly hned pryč. Je to fakt ještě vyšší level a není cesty zpět:))
Zapečené je super čokoľvek, a vždy je toho málo, u nás by sa uživil sluha ktorý by mal na starosti len takéto dobroty. Pozdravujem Florentýnu i všetkých jej fanúšikov.
Tak takového sluhu bych občas taky brala 🙂
Milá Florentýnko a všichni ostatní „řadoví“. Pěkný pozdrav z rozpálených Strakonic
a jenom informace, že se tady už začínají lidi dokonce „prát o chládek“!!
Díky za inspiraci, Do toho současného pekla je to večeře venku jak dělaná!!
Zase další absolvovaný ZLATÝ ČTVRTEK od ZLATÉ ŠÉFOVÉ !!
V.Jezárky
Flo,dík za dobrý tip.Obohatím narozeninovou párty.o prázdninách máme v rodině troje
nazozeniny tak se hodí nové recepty.Přeji hezké prázdniny.Jarmila
Zní to velmi lákavě. Pomazánku původní dělám snad 50 let, tahle vylepšená je výzva. Měla jsem chuť se do ní pustit okamžitě, ale je pozdní večer a já nemám doma bile pečivo. Zítra určitě. Děkuji za skvělý typ.
Už jsem udělala tvou vylepšenou zapečenou verzi a byla výtečná. Určitě zopakuji nejednou.
Děkuji.
Tento recept je perfektný! … Zo skúsenosti odporúčam na cviklovú („řepa“) pridať po upečení fetu alebo bryndzu, to cuketovej oregáno, trochu cesnaku a sušených rajčín a do pórovej čedar a ančovičky.
Parádní nápady, díky!
To je velká BOMBA v tom vedru. Nápad přišel právě včas, suroviny jsou doma, není co řešit, je třeba konat …. Zdravím všechny a ať si pochutnáme jako vždycky. Flo, veliké DÍKY.
Zapečenou pomazánku mám ve svém repertoáru už roky, ale vždycky jen verzi kari-černé olivy-červená cibule. Přišla ke mě náhodou a už zůstala stálicí na našem jídelníčku 🙂
Mrkvovou variantu vyzkouším, co nejdříve. A kdo ví…třeba taky zůstane 😉
Díky za nový recept.
Asi je to možné zapékat (a hlídat) na různé stupně teploty, ale je některá „ta nejlepší“ ?
Už se na to těším, v neděli přijde vhod.
:-)))
Pardon, nějak neumím číst recept od začátku…
Ahoj Flo,tak právě jsem v tomto parném dni dodělala tuto pomazánku. Za studana je skvělá,ale zapečením mi na můj vkus moc zesládla. Takže k večeři bude kompromis,opeču v trobě nasucho toustový chleba a namažu vychlazenou pomazánkou. Děkuji za skvělý a jednoduchý recept,který je ideální pro letní večeře. Jiřina
Jiřinko, to se dá snadno doladit použitým sýrem, pokud i ten byl nasládlý, tak chápu, že po zapečení už toho sladkého bylo v jednom soustu moc. Nejlepší je český eidam, obyčejný, levný, ten je slaně-nakyslý, takže značka ideál.
Milá Florentýnko: Už se moc těším až upeču. Pomazánku znám také jenom v syrovém stavu, často dělám a rodina si žádá. Ale místo sýru pouze celer+ mrkev. Také 1:1. Majonézy asi 2-3 lžíce. Ještě čerstvou petržel, nebo pažitku- je veselejší. A děti ani nepoznají, že papají syrový celer, ale já také ne. Moc vám děkuji za krásné nápady a ještě více se těším na Vaše vtipné, lehké a téměř bez práce uvádění. Jste kouzelá bytost, takto vtipně mi to vaření nikdo nepodal. Budu se těšit zase na příště! Je mi 72, ale vím, že mám aspoň takto skvělou přítelkyni. Hodně štěstí v celém Vašem počínání a vaším děťátkům také.!!!
Liduš, to je tak krásné, děkuju, moc si toho vážím. Též jsem ráda, že tu jste.
Ahoj Florentýnko,
díky za dobrý nápad ,čím nakrmit vnoučátka,která budu asi za měsíc mít na prázdninách.Nesměle tě zdraví Iva
Moc díky za inspiraci. Už vím čím překvapit přítele, až se vrátí z práce.
Pomazánka je výborná, dělala jsem ji podle snídaňové kuchařky. Zapečená je taky dobrá, ale já majonézu po upečení nemůžu dlouho strávit, nevím čím to je, když je to pořád to samé. Podobně to mám se smetanou, klidně ji můžu pít rovnou z kelímku, ale jak je ušlehaná, tak mi to prostě dlouho leží v žaludku. To jsem trochu odbočila od tématu, ale rozhodně doporučuju k vyzkoušení.
To je nádhera. Pomazánka mého mládí. Díky.
Milá Flo,
kdysi jsem tuhle pomazánku dělala s celerem. Ale zapečnou, tu neznám. Nebude úpět žlučník? Napíšu jak jsem dopadla 🙂
Přeji krásný den někde u vody
Táňa
Táno, tak to ti slíbit samozřejmě nemůžu, neznám, co tvůj žlučník snese 🙂
Občas dělám zapečené toustíky a zkusím i tuhle pomazánku, díky.
Milá Flo,
již podle obrázku to musí být skvostné. Příští víkend pomazánku vyzkoušít na rodině.
Díky.
Nooo vypadá famozně a v sobotu čekám návštěvu ,už vím co udělám. Krásný den všem
Ahoj Flo,
díky za zajímavý typ – toastíky nikoho neurazí… Sýr + majonéza 1:1 se mi zdá ale příliš velká kalorická bomba, zvláště v tom vedru. Nešlo by to odlehčit? Já ve všech receptech majonézu nahrazuju (skyr, řecký jogurt, tvaroh…), na zapečení mě ale nic nanapadá.
Lenko, kalorická bomba je to v případě, když člověk nezná míru, kolik je jedna porce. Což je v tomhle případě, uznávám, dost značný problém 🙂
Místo majonézy jsem použila bílý tučný jogurt rozmíchaný se žloutkem, po zapečení není vůbec poznat rozdíl, a to jsem udělala i pár s majonézou pro porovnání. Mám malou dcerku, tak jsem hledala aspoň trošku zdravější variantu?
Milá Flo,
v receptu píšeš, že pomazánka se má podávat ihned po zapečení. Je dobrá i studená a dají se tedy chlebíky připravit dopředu?
Předem děkuji za odpověď.
Markéta
Markéto, dá, část kouzla sice zmizí, ale je to dobré i vlažné nebo po vychladnutí. Vlastně se to nedá moc k ničemu přirovnat, takže alespoň budete mít nové zážitky u stolu.
super napad, zase se budu chlubit cizim perim:-) diky moc, Flo ! a krasny vikend
Milá Flo, zapečenou pomazánku s mrkví dělám často, od té doby, kdy jsem narazila na tento recept v časopise ČD. Vždycky jsem s ní měla úspěch, až na jednu návštěvu, která je zvyklá u nás na klasické lístové šneky se salámem a sýrem, těm jsem se teda netrefila do chuti, drží se zásady, co není s masem, nejím. Zdraví Vlasta!
A dobře jim tak 🙂
Díky za báječně jednoduchý a lákavý recept. Mrkev miluju, vyzkouším i s jinými surovinami. Přijde brzo na řadu!
Milá Flo,
je to zase výborný nápad. Tuto pomazánku dělám často k večeři s celerem. Nikdy mě nenapadlo ji zapéct. Už se na ni těším. Moc děkuji. Vlasta
Florentýnko děkuji za další úžasný nápad na rychlou a nenáročnou večeři, který v tomto horkém letním období určitě využiji.
Dík za inspiraci, zkusím a taky vyzkouším obměny s různými zeleninkami. Přidám náš starý receptík na úplně nejjednodušší pomazánku, co by řekla na zapékání, nevím. A taky nebude tak zdravá, neb tam chybí zelenina.
Strouhaný sýr – množství dle počtu osob, přidává se tatarka tak dlouho, až se směs dá mazat na chleba. My jsme ty krajíce potom namáčeli do talíře plného nasekané pažitky. K pivu nebo k vínu skvělé, zasytí, jenom nebyli dobrovolníci na strouhání.
Děkuji, děkuji, děkuji.
Výborný nápad. Petra
Milá Florentýno , moc děkuji za tvé inspirativní příspěvky. Ač jsem již trochu letitá, přesto se od tebe stále něco učím. Určitě využiji na chalupě se svojí rodinou některé tvé recepty. Přeji krásně prožité léto , načerpej mnoho energie a také odpočívej.
Milá Flo,to je velmi sympatický receptík.Vyzkouším hnedka o víkendu a už se těším ????.Ty jsi taková šikulka ????.Díky ☺ za inspiraci a krásný víkend.
Děkuji za super recepty, určitě ráda vyzkouším. Výborná letní večeře, nemusí se jen stále grilovat maso:-)) Přeji krásné letní dny…
Jo tu znám, už jsem ji od tebe vyzkoušela před nedávnem a byla moc chutná.
Milá Flo určitě vyzkouším u nás děláme na jednohubky sýr,uvařená vajíčka,tatarka a hodně česneku pomazánky si dělám celerovou i mrkvovou,ale zapéct mě to ještě nenapadlo musí to být na toustovém chlebu nebo i na jiném pečivu?
Nejlepší je bílé bečivo, toustový chléb mi přijde nejpraktičtější, ale není nezbytný.
Milá Flo, tuto pomazánku dělám snad už 30 let a vždy s velkým úspěchem, dokonce jsme si ji dělali v práci při nějaké oslavě či setkání. Další výhodou je to, že s touto pomazánkou můžeš využít i starší pečivo, je dobrá na rohlíky, ale i na chleba, někdy ji rozšířím o trochu nastrouhaného salámu nebo křenu, je to universál co dům dá.
Jo tu znám ( od tebe v čas. ČD pro vás ) vynikající nápad s troubou + tousty. Jednoduché zvládne to i moje trouba.
Hezký večer, tuhle pomazánku znám z knížky a z fb skupinky, tam je opravdu hitem! Je skvělá! Dovolím si však jednu úpravu a sice majonézu měním za lučinu. Vypadá to zdravěji, noci i lučina je hlavně tuk, no pravý důvod je, že kostku lučiny mám v lednici pořád, majonézu nikoliv. S oblibou jí baští i malý drak (je mu rok a půl). Děkuji za skvělý tip na řepu a sýr. Takové pošťouchnutí člověka posune o velký kus. Už se těším zítra na večeři.
Díky za tip s Lučinou! Flo.
Jé, tuhle pomazánku miluju. Poprvé jsem ji zkusila, když se objevila na facebooku, znovu si ji připomněla pak z knižní kuchařky. Akorát ji častěji dělám v dětské verzi, kdy majonézu vyměňuju za tučný tvaroh a česnekem šetřím. Moje holky (4,5 a 3 roky) ji milují, je to u nás poměrně častá večeře :-). Vždycky dělám plný plech a jsem ráda, když na mě dva půlkrajíčky chleba zbydou.
Zdravím Florentýnko jako vždy skvělý nápad . Protože mě čeká nájezd kobylek – k mým 5 synům ještě přibudou 3 synovci . Takže k večeři to bude jasné dostanou tvou pomazánku.
Cesnekovú máme radi všetci, ale s mrkvou a zapečenú určite vyskúšam. Ďakujem
Vďaka, FLo, táto zapekanica mi dnes vytrhla tŕň z päty a všetci, naozaj všetci sa oblizovali a chválili recept. Chvála patrí Tebe., my sme mali príjemný podvečer s chutnými toustmi.
Chtěla jsem manželovi přichystat dobrou večeři před odjezdem na akci, tak jsem udělala zapečenou pomazánku z červené řepy. A velmi se osvědčila! Mám moc ráda tyhle univerzální recepty, kde když nemám požadovanou surovinu, ji můžu plnohodnotně nahradit tím, co zrovna ve špajzu je. Děkuju!
Milá Flo,
díky za super tip! Pomazánky u nás jedou ve velkém a věřím tomu, že takto servírovaná si i u nás najde své místo!
Česnek, sýr a mrkev? – Mňamka.
Táhnoucí se sýr, křupavá bagetka, měkoučká mrkev a to celé provoněné česnekem? – Fantazie.
Manželův hladový pohled při slovech – „můžu přidělat, chceš ještě?“ – K nezaplacení!
Super nápad, děkuji! Určitě brzo zopakujeme.
:-)))
Tak vyzkoušeno a je to výborné!
Díky za tip!
Pomazánku známe v její „studené podobě“ a je u nás oblíbená, zapečenou jsme ji ještě nevyzkoušeli. Byla to tedy premiéra a byla úspěšná!
Díky za tip.
Krásné léto…
Dostali jsme ve škole za úkol přinést něco dobrého na závěrečné posezení. Lámala jsem si hlavu, co s tím, aby to netrvalo dlouho a současně splnilo zadání. Tak už vím. Díky za pomoc.
Ahoj Flo,
tuto pomazánku znám a dělám ji často, ale dnes jsem ji podle tvé rady zkusila zapéct a byla výborná. Chutnala i memu synovi 3 roky. Zkusím i jiné varianty jak říkáš fantazii se meze nekladou. Díky za inspiraci
Ahoj Flo,je to nejoblíbenější pomazánka naší rodiny,klasika.Zapečenou jsem ještě nezkoušela, ale určitě bude výborná,vyzkouším a děkuji za receptík.
Ahoj,zapékám bez majonézy,ale je jasné,že od teď bude i majonéza,protože to opravdu nemá chybu!!!
Krásné dny všem Martina
Zítra vyzkouším a dám vědět, jaký měla úspěch. Bez zeleniny a zasyrova je u nás oblíbená, tak věřím, že tato verze také uspěje.
Ahoj Flo,vyzkoušeno a zapečená byla moc dobrá,toustíky křupavé,určitě jsem nedělala naposledy,díky!
Dobrý den Florentýno , včera jsem zapečenou pomazánku servírovala jako předkrm na grilovací párty pro 6 lidí. Musela jsem je “ okřikovat“ , aby to nejedli tak rychle , protože nestíhám zapékat !! Jednoduše famooozní trik !! Jeden by řekl : taková blbost , že?? :-)) Děkuji za váš krásný web , který mě doslova rozpaluje 🙂 Přeji hezký den. J.
Jitko, tak to je přesně ono a trefa do černého. Taková blbost a jakou to udělá radost. Díky za vše! Flo.
Ahojky Flo, zapecena pomazanka připravena pro přátele a moc si pochutnali, včetně me a manžela samozřejmě:)) Děkuji za nápad a recept!!
Při příležitosti oslavy (ani ne tak vnukova vysvědčení, jako spíš konce školního roku a začátku prázdnin) jsem udělala obě verze mrkvové pomazánky, tedy syrovou i zapečenou. Ta zvítězila na celé čáře s konstatováním: „Babi, to je „boží“,to musíš uvařit často!“ A tak jsem si, Flo, díky Tobě u vnuka šplhla. Děkuji.
Hezký večer Flo, zbyl nám starší chleba (až mi to udělalo radost, protože jsem chtěla vyzkoušet tento lákavý recept) a překvapila jsem manžela zapečenou pomazánkou. Byl nadšený a prohlásil: „Tak tahle pomazánka se zapíše do dějin.“ Tím mě dostal do kolen. Moc děkuji za recept!
Ahoj Flo, ráda bych se připojila k zástupům nadšených strávníků, ale tento pokrm mě bohužel zklamal. Postupovala jsem do puntíku dle Tvých instrukcí, ale toasty byly příliš mastné. Jinak ale dobré. Nevzdala jsem to však a příští várku jsem udělala z poloviční dávky majolky – a lepší. Opravdu dobré a přidám si to na seznam večeří 😉
Díky, Jana
Jani, to klidně může být i volbou sýra, existují druhy, které po zahřátí okamžitě plavou v moři tuku.
Dobrý večer, včera jsem našla tento recept. Hned jsem pomazánku udělala a je naprosto skvělá. Díky moc ????
Pomazánku jsem vůbec neznala, ale lákala mě použitými surovinami. Málem se chudák ani do trouby nedostala, s prominutím bych ji „sežrala“ na posezení, bez chleba. Před drahou polovičkou, připravenou s rohlíkem v ruce, jsem jí ubránila vlastním tělem. Zapečením opravdu dosáhla dokonalosti. Děkuji!
Ke všem surovinám na pomazánku ještě šťáva z půlky citronu (další krok výš) a když je hodně strávníků, tak místo dalších 100 g majolky přiměřené množství vaječných bílků (jeden hodně nadýchaný odlehčený krok výš) a občas i jeden žloutek (jeden rozmazlovací krok výš) 🙂 Doufám, že mi Flo odpustí tyto úkroky stranou od originálního receptu 🙂
Genialne jednoduche, jednoduse genialni….manzel mi doporucil zbytek nekde zamknout, nez praskne ?
Ahoj Flo, recept na tuhle mrkvovou zapékací pomazánku jsem před lety dostala od své švagrové. V její verzi byl k tvrdému sýru ještě navíc měkký (tedy taveňák). Ale u nás taveňáky nevedeme, tak jsem oba sýry nahradila jedním polotvrdým a nejlíp uzeným (kvůli chuti) sýrem. Takový uzený bílý cheddar, jaký prodává Rohlík je na to ideální. Zajímavé je, že množství ingrediencí bylo definované jako „přiměřeně k těm ostatním“, u česneku bylo „co kdo snese“. Potvrzuji, že pomazánka je nadmíru výtečná.
Ahoj Flo
Mám ráda pomazánky a tuhle určitě vyzkouším.
Zapečenou v troubě jsem ještě neměla.
Měj se hezky Iveta.
Tak letos bylo o těch oslavách tak děsné vedro, že na zapečené vůbec nedošlo, ale napravím to v září – udělâm je klasické i zapečené. Děkuju za recept .
Teď jsem zamáčkla slzu, protože zapečenou sýrovou pomazánku (tenkrát bez mrkve, dnes dávám zeleninu, co mi padne pod ruku) jsem dělala kamarádům, kteří vydrželi do pozdních hodin na naší svatbě 23.8.1980. Hodně dávno.
Moc se mi líbí zapečená pomazánka.
Moc mě to láká, určitě vyzkouším.