Zálivka zvaná Zelená bohyně je uctívaná na celém světě. Možná proto, že velký obsah bylinek jí dává lákavou nadpřirozenou chuť; a dost možná proto, že do příběhu, jak přišla na svět, je zapletena božská bytost.
Však si ho poslechněte.
Zelená bohyně a příběh zelené božské zálivky
Žil byl jeden skotský divadelní kritik a dramatik jménem William Archer. V roce 1921 přivedl na svět hru zvanou Green Goddess, v překladu Zelená bohyně. Hra se stala na londýnských i newyorských divadelních prknech velmi oblíbenou, dokonce jednou z nejoblíbenějších té doby.
Děj se odehrává v nejmenované zemi pod Himalájemi, kde ztroskotá letadlo se třemi britskými obyvateli. Místní rádža je uvězní, neboť v Indii se zrovna chystá poprava jeho tří nevlastních bratrů. Seslání cizinců si vysvětluje jako pomoc od Zelené bohyně – pokud budou jeho bratři popraveni, on popraví britské zajatce. Bohyně, o které se tu mluví, zřejmě má být buddhistická Zelená Tárá, bohyně vysvoboditelka a zachránkyně.
Divadelní hra byla zanedlouho holywoodskými ateliéry zfilmována. Hlavní roli hrál stejný herec, který vystupoval i v divadelní hře – George Arliss. Za svůj výkon dokonce získal Oskara za hlavní roli.
V roce 1923 si šéfkuchař hotelu Palace v San Francisku usmyslel, že uctí George i Zelenou bohyni. Připravil krémovou bylinkovou salátovou zálivku zelené barvy, kterou též pojmenoval Zelená bohyně a která se stala naprosto stejným hitem jako hra i film.
Zálivka obsahovala petrželku, estragon, pažitku, šalotku, ančovičky, ocet a majonézu.
Zatímco některé verze filmu se v průběhu času ztratily, zálivka celých sto let přežila a je stále stejně oblíbená, možná i oblíbenější.
Jak se připravuje zálivka Zelená bohyně
Jestliže jste naladěni na přebytek zelené barvy na talíři a letmý pocit něčeho nadpřirozeného, připravte si dvě plné hrsti bylinek, špetku času a pusťme se do toho.
Zálivka může v lednici čekat třeba i týden, než ji postupně spotřebujete, což vám dává možnost experimentovat s různými druhy zeleniny a salátů, na které ji použijete.
Kromě zálivky na salát ji můžete využít i jako omáčku k namáčení (například na pečené brambory). Nebo do sendvičů. Do wrapů. Jako studenou omáčku ke grilovanému masu.
Suroviny na Zelenou bohyni
Základní suroviny potřebné na zálivku jsou jednoduché, jen množství bylinek musí být poněkud závratnější.
Jako základ pro zálivku můžete použít nejen majonézu, která se vyskytovala v původním receptu z hotelu Palace. Dá se zaměnit za zakysanou smetanu nebo hustý řecký jogurt. Pak nebudete potřebovat tolik vinného octa na ochucení zálivky. A to není všechno. Pro nemléčné nebo veganské verze se dá použít například veganský jogurt nebo avokádo, to ostatně najdete v mnoha soudobých receptech na tuto zálivku.
Z bylinek vezměte především hladkolistou petrželku, pažitku, zelenou jarní cibulku a taky trochu estragonu, pokud se k němu dostanete.
V rámci změn a obměňování klidně během roku vyzkoušejte i medvědí česnek, baby špenát nebo bazalku. Pro zvýšení pikantnosti můžete opatrně přidat i trochu česneku.
K ochucení zálivky se přidává malá trocha sardelové pasty nebo ančoviček. Ale pokud nic takového nemáte, výraznost může místo nich zvýšit i pár kapek rybí omáčky nebo worcestru.
Příprava zálivky
Protože vše potřebuje řádně rozsekat a promíchat, jediná rozumná příprava zálivky se odehrává v kuchyňském robotu se sekáčkem.
Nejprve se v něm nahrubo nasekají pevné suroviny, následně se přidá majonéza či jogurt a tekuté ochucení a znovu se vše rozseká na zelený krém, nakonec se dochucuje solí, octem a naposledy promíchá.
Za minutu hotovo.
Na jaké saláty se dá Zelená bohyně použít?
Zelená bohyně sluší v podstatě všemu.
Skvěle se hodí do salátů, ve kterých je ledový salát, okurka, rajčata, paprika zelená i červená. Bude ladit s brokolicí, fazolkami, avokádem, ale taky bramborami či těstovinami.
Pokud chcete ze salátu udělat hlavní jídlo, nebojte se přidat kuřecí maso, sýry či vejce.
Moje Zelená bohyně byla například použita na brambory vařené ve slupce, zelené fazolky, vařená vejce a opečenou slaninu.
Zelená bohyně – zálivka na salát
Suroviny
- 100 g majonéza
- 15-20 g pažitka
- 10-20 snítek hladkolistá petrželka
- 1 jarní cibulka
- ½ lžička sušený estragon – můžete vynechat
- 3 filátka ančovičky v oleji – prodávají běžně všechny obchody, po otevření vydrží sklenička v lednici velmi dlouho
- 1 lžička citronová šťáva – může být i vinný ocet
- sůl – podle chuti na závěrečné dochucení
Postup
- Cibulku očistěte od kořínků, zavadlých částí nati a poškozené horní vrstvy, potom nakrájejte na dvoucentimetrové kousky. Pažitku překrájejte též po dvou centimetrech, petrželové lístky oberte ze stonků, stonky kromě silných částí si ponechte taky a pokrájejte je stejně jako pažitku.
- Do sekáčku vhoďte cibulku, pažitku, petrželku a několika pulzy rozmixujte nahrubo. Přidejte majonézu, ančovičky, estragon, 3 lžíce studené vody a rozmixujte dohladka. Kousky bylinek stále budou viditelné, to je v pořádku. Pokud vám zálivka přijde příliš hustá, nebojte se ji doředit vodou.
- Ochuťte citronovou šťávou nebo octem a solí, pokud je to potřeba. Zálivka musí být výrazná, po promíchání v salátu se její chuť naředí, proto se silné chuti nebojte.
- Přendejte do zavírací skleničky a používejte podle potřeby; v lednici vydrží zhruba 5 dní až týden.
Milá Florentýno,
zálivka je dobrý nápad,jen musím sehnat bylinky.
Milá Flo,
Zálivka se teď bude hodit.
Přeji krásný sluníčkový den.
To je pecka! Přesně tak si představuji jaro i já. Bylinky už na balkoně vyrašily, pažitka petrželka a hlavně libeček, ten tam dám určitě. Česnek medvědí mi donesla kamarádka…. Na Zelenou bohyni se fakt těším.
Mňam, ančovičky dodají zálivce tu správnou chuť. Dobrý nápad
Milá Flo, bylinky v jakékoli podobě jsou moje srdcovka. Určitě bude u nás dnes opět jeden z tvých nápadů jak připravit ryby, k tomu jarní salát se Zelenou bohyní. To bude opět bašta. Díky za nápady
Zase něco, co vyzkoušeti musím, a navíc, dobře se tím zažene nuda s přemíry volného času. Začnu zítřejší šouravou chůzí za zeleným medvědím česnekem. Přeji pohodové jarní dny- Jarda
Zelená bohyně doufám vydrží i na zelený čtvrtek. Už se těším. Díky za další novinku.
Zálivka bude super – jen mi vadí, že Jaro přišlo bez ohlášení – budu si muset s ním vážně promluvit. A hned potom spáchám tu zálivku.?
Paráda, to se mi hodí! Objevila jsem u nás v hlavním městě za potokem česnek podivný, už jsem ho naházela na chleba s máslem, do polévky, do dipu, do pomazánky i do bramboráků a pořád ho je dost. To bude Zelená bohyně jedna radost! Díky za recept ?
Jani, pozdravujem!
Ďakujem za super recept. Tá charakteristika jarných dní je úžasná a presná, Tvoje rozprávanie veľmi príjemné, recept skvelý.
Prajem Ti krásne dni a nech sa Ti dobre darí!
Jana
Ahojky Florentýnko.
Je to jako sluníčko na talíři 🙂
Zdravím a přeji krásné sluníčkové dny.
Eva
Milá paní Flo,
děkuji za krásný jarní recept. Moc oceňuji, že vypisujete i všechny možné alternativní ingredience a varianty pokrmů, stejně jako i trvanlivost surovin a výtvorů. Je to pro mě hodně důležité. A nejen pro mě.
Mladí ve velké většině nemají s vařením ještě tolik zkušeností a často ani fantazii, bojí se neúspěchu a tudíž experimentovat, nedokážou odhadnout působení podobných surovin, zkrátka často se drží úzkostlivě jediné varianty receptury a když neseženou přesně dané ingredience, propadají panice a vzdávají se. Proto jsou Vaše návody tak cenné. Samozřejmě, při použití alternativních surovin může být výsledná chuť vždy trochu jinší, ale to vůbec není na škodu, naopak – pokrm se aspoň nepřejí a může být obohacen o další mikroprvky a živiny.
Já bych do zálivky dala (kromě již zmíněného v receptu) i trochu všeho zeleného (jedlého!), co právě vyrašilo na zahradě (v trávníku,…) a v nejhorším případě klidně i rozmixovanou vaničku směsi lupení ze supermarketu (mám ráda tu s rukolou). Ostatně zmiňujete i špenát.
Kromě dnešního receptu se mi také moc líbila charakteristika jara ??️?. Ta je letos naprosto přesná ? ?.
Srdečně zdraví ? Iva
To je recept v pravou chvíli. Jarní cibulku, pažitku atd. mám na záhoně a sypu ji skoro na všechno, teď z toho vyrobím něco nového a ještě s příběhem. Díky
Díky za recept ataké za příběh.Oboje je zajímavé až mi dorostou bylinky,tak určitě zkusím.Momentálně jsem už delší dobu nemocná ale jak to přejde tak půjdu nějaké bylinky sehnat a udělám.Vypadá to luxusně a určitě lepší než ty octové zálivky.Děkuji a přeji již s předstihem krásné prožití svátku.Marie
Hurá za medvědím česnekem ke Kolínu a zálivka bude.
Děkuji za recept, medvědi česnek jsem už nasbírala, tak jej mohu použít. Hezké jarní dny.
Parádní bylinkový recept. Děkuji. Už se na něj těším. K medvědímu česneku aj. bylinkám zkusím přidat i bršlici.
Ahoj Florentynko,
Tak na tohle se tesim. Jen ty bylinky budou kupovane, u nas ted zase mrzne a misty jeste je snih, proste jaro k nam jeste nedorazilo. Nevadi. Ted budou bylinky z obchodu, za par tydnu cerstve. Diky za krasny pribeh a jeste lepsi recept.
Preji hodne slunickove pohody.
Ahoj, šnitlík už vylezl, ale petrželka se vzpírá. Snad nebude vadit, použiju-li sušenou.
To raději čerstvou z obchodu, sušená se bude chovat trochu jinak. Pokud použiješ sušenou, zálivka bude potřebovat víc tekutin a taky víc času, aby se petrželka regenerovala aspoň na půl cesty do nevysušeného stavu.
Milá Flo, tahle zálivka je naprosto geniální! Jen jsem musel vynechat ančovičky (přítel je vyloženě nesnáší) – a tak jsem si lámal hlavu tím, čím je nahradit. Nakonec jsem přidal trochu drcených černých oliv (aby tam bylo trochu trpké chuti)…a protože doma nebyl citron, použil jsem limetku. Doufám, že jsem to tím příliš nezkazil! Mimochodem, recept funguje skvěle i s přídavkem dalšího zeleného lupení, jako je např. baby špenát (jak ostatně píšeš)… Díky veliké!
Vyzkoušeno! ZB se stala hvězdou společné večeře. Shodou okolností v Lidlu prodávali mědvědí česnek, přidal jsem petrželku, jarní cibulku. Výsledek je chuťově dost výrazný a proto jsem další ingredience volil chuťově neutrální: Krůtí plátky, podle receptu, který tu byl celkem nedávno, plátky brambor pečené nasucho, vejce + mix čerstvé zeleniny a salátů. Super, díky!