Zelňačka z kysaného zelí je u nás doma velkým podzimním hitem, takže na ni máme velký hrnec, aby se měl tenhle hit kam vejít.
Každý sníme dvě pořádné porce hned poté, co je její příprava prohlášena za ukončenou, a taky moc dobře víme, že na druhý den bude polévka ještě lepší. Počet porcí, který z toho dohromady vyplývá, vůbec nehodlám zveřejňovat, natož komentovat.
Zelňačka z jednoho hrnce
Ač patří zelňačka k tak sytým polévkám, že by se dala považovat za jedno z jídel z jednoho hrnce, ke kterému stačí přikusovat chleba, nedá se připravit způsobem, kdy se do hrnce nahází všechno najednou.
Postupné přidávání surovin má svá pravidla, která se postarají, že brambory nezůstanou tvrdé, klobása zůstane plná chuti, zelí zůstane příjemně nakyslé a vzpomínky na polévku zůstanou ještě aspoň pár následujících dní v myslích strávníků.
Tahle pravidla prostě způsobují větší oblibu polévky i větší velikost hrnce, přičemž mezi těmito jevy se dá dosledovat souvislost.
1. Sádlo, cibule, paprika a mouka
Hned na začátku vaření se může v hrnci sejít nejen sádlo a cibule, ale taky paprika a mouka. Tím budete mít vyřešeno vše podstatné a pracné – dá-li se to vůbec prací nazývat.
Cibulka opečená na sádle podstatně vylepšuje chuť zelňačky a hodí se k ní asi tak stejně jako do dušeného zelí. Tedy velmi.
V mnoha případech se do zelňačky přidává mletá paprika, čímž vzniká polévka temně oranžové barvy. Paprika může mít i nádech štiplavosti, čímž vzniká pikantní zelňačka. Paprice sluší, když se nejprve rozpustí v tuku. Tak uvolní svou barvu i vůni mnohem lépe, než kdyby se přisypala do vody nebo jiné tekutiny. Tuk už v hrnci máme pod cibulí, tedy do něj můžeme papriku směle vmíchat.
A jelikož má zelňačka být polévkou hustou, nehodí se k ní vodnatý vzhled. Aspoň trochu zahustit si zaslouží. Třeba jíškou. Jíška vzniká z tuku a mouky. Tuk už v hrnci máme pod cibulí, tedy zbývá už jen přisypat mouku a promíchat.
Udělejte to v tomto pořadí: nejprve rozpusťte sádlo, vhoďte do něj pokrájenou cibuli a trochu soli, načež vše nechte, aby to spíše zvolna změklo, způsvitnělo a zavonělo. Míchat můžete, ale stačí příležitostně, neboť teplo se chová umírněně a nemá ničivé účinky.
Takto připravenou a upravenou cibuli zasypte moukou, čímž vše nabere pochybného vzezření. V hrnci to začne cuckovatět, dno se začne potahovat moučnou vrstvou, může hrozit připálení. Stačí vydržet minutu míchat a budete mít tuto infarktovou část za sebou, tak se toho zbytečně nebojte.
Hrnec s opečenou cibulí a moukou odstavte, teď už v klidu přimíchejte papriku, nechte ji rozpustit v téměř neviditelném tuku a pak vše zalijte studenou vodou. Pečlivě rozmíchejte. Tím je ta největší neplecha ukončena.
2. Brambory
Brambory potřebují pro dobré změknutí zhruba 10 minut, ale když se vaří v zahuštěném prostředí, unesou i podstatně víc, aniž by se rozvařily.
Bez váhání toho využijte. Jíška potřebuje provařit aspoň 20 minut, brambory proti tomu taky protestovat nebudou.
Oloupané a nakrájené brambory proto přisypte do připraveného základu z předchozího kroku a společně vařte. Trocha kmínu, pokud se žádný nenachází v kysaném zelí, je velmi vítaná.
Vařit brambory v polévkovém základu má svou velkou výhodu. Kdyby vás třeba napadlo uvařit je zvlášť, přišli byste o vodu z brambor. Ta má ale spoustu chuti, která krásně doladí zelňačku do dokonalosti, aniž byste se museli nořit do spíže pro polévková dochucovadla.
3. Zelí
Kysané zelí je kyselé.
Brambory se nedají uvařit doměkka v kyselém prostředí.
Proto nelze přidávat zelí do hrnce dřív, než jsou brambory zcela – opakuji zcela – měkké.
I kdyby jim chyběla pouhá minuta do změknutí, přidáním zelí tuto minutu prodloužíte na nekonečno.
Zelí, ať už je domácí nebo kupované, vždy ochutnejte, jak moc je kyselé. Teplo posléze kyselost zvýrazní, takže dost často dospějete k názoru, že zelí raději preventivně propláchnete na cedníku, než ho přidáte do hrnce k uvařeným bramborám. Týká se to v podstatě všeho kupovaného zelí; u domácího je to jak kdy.
Pokud si nechcete pocintat sváteční blůzku, zvažte, zda zelí nepotřebuje ještě trochu překrájet. Velké cancoury způsobují při jídle velké množství nechtěných cákanců a dávají polévce název couračka.
Zelí se nemusí v polévce vařit nijak dlouho, stačí mu 5 minut. Sice tím nezíská plnou měkkost, ale do zelňačky to bude akorát.
Poznámka na okraj pro ty, kdo mají rádi hodně měkké zelí: Pokud byste chtěli mít zelí zcela měkké, museli byste vařit polévku nejméně o dalších 15 minut déle. Tím se příprava polévky podstatně prodlouží, protože nejprve se čeká na provaření jíšky a změknutí brambor, a pak ještě na uvaření zelí. Dá se to obejít fištrónsky (a navíc kuchařsky víc správně). V receptu na zelňačku uvádím, že se do hrnce přilévá 1,5 litru vody, ve které se nejprve uvaří brambory, načež se přidá zelí. Rozdělte tuto vodu na dvě poloviny. Jednu půlku přilijte do hrnce na cibulovo-paprikový základ, ale místo brambor v něm uvařte zelí doměkka. Druhou půlku mezitím nalijte do jiného kastrůlku, osolte ji, okmínujte a uvařte v ní pokrájené brambory. Nakonec vodu neslévejte, ale i s měkkými bramborami ji přidejte do rodící se polévky, jakmile zelí dost změkne. Už to sice nebude zelňačka z jednoho hrnce, ale pro chuť takto uděláte maximum.
4. Klobása
Jakékoli uzenině svědčí opečení na pánvi, než se přidá do hrnce s polévkou. Takže to můžete udělat i tady.
Ale i kdybyste na opečení neměli čas a chtěli klobásu naházet do hrnce bez proskočení na pánvi, myslete na to, že nakrájená uzenina se v jakékoli polévce docela rychle vyvaří.
I velmi dobrá klobása ztratí po deseti minutách vaření většinu své chuti a zůstane z ní jakási mdlá hmota. Sice se z ní chuť vyluhuje do zelňačky a ta pak bude zajímavější, ale zde je to zbytečné – polévka už má při správné přípravě své chuti dost. Neberte ji proto klobáse, zejména pokud jde o nějaký vydařenější kousek.
Nezáleží na tom, zda byla klobása předem opečená nebo ne. Dopřejte jí 5 minut varu, víc ji netrapte.
Ztráta chuti při vaření je důvod, proč nedávat klobásu hned do základu, když se opéká cibule. Byla by pak v hrnci skoro půl hodiny a to by pro ni znamenalo vraždu.
Tak, a teď si můžete jednu takovou zelňačku zkusit v praxi. Recept by nejspíš mohl stačit pro dva lidi na dva dny, ale ručit bych za to nechtěla.
Suroviny
- 600 g brambor
- 600 g kysaného zelí
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 vrchovatá lžička mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 450 g měkké klobásy
Postup
- Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé, zhruba centimetrové kostky. Zatím je nechte ležet v misce zalité studenou vodou, aby na vzduchu nečernaly. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Ve středně velkém hrnci rozpusťte sádlo, průměrný výkon plotýnky k tomu docela stačí. Přidejte cibuli, osolte ji půl lžičkou soli a nechte ji, aby během následujících asi 3 minut změkla, téměř zprůsvitněla a rozvoněla se. Příležitostně ji promíchejte, jinak se začne připalovat.
- Změklou cibuli zasypte moukou a rázně promíchejte, i když toto spojení může v hrnci vypadat prapodivně. Vydržte asi minutu, aby mouka měla šanci trochu se opéct v horkém tuku, pak hrnec na malou chvíli odstavte a přimíchejte papriku. Ve dvou nebo třech dávkách přilijte 1,5 litru studené vody a vždy důkladně rozmíchejte, ať se cibulovo-papriková jíška bezvadně a bezežmolkově rozpustí v tekutině.
- Brambory sceďte a přidejte je společně s kmínem ke vznikajícímu polévkovému základu. Pozvolna přiveďte k varu a nezakryté nechte provářet 20 minut, nebo až brambory zcela změknou. Každou chvíli pečlivě promíchejte ode dna, neboť co je zahuštěné jíškou, může se přichytávat a poté připalovat.
- Než se brambory dovaří, ochutnejte zelí, a pokud je příliš kyselé, krátce ho propláchněte na cedníku studenou vodou. Scezené zelí nožem trochu nasekejte, aby v polévce nezůstaly dlouhé zelné nudle, které by ji přejmenovaly na polévku couračku. Klobásu nakrájejte na menší kousky, jak to máte rádi – třeba na kolečka, nebo ji podélně rozčtvrťte a pak překrájejte na kostičky. V nepřilnavé pánvi ji na slabším plameni pozvolna opečte, aby získala krásnou barvu, rozvoněla se a také se zbavila přebytečného tuku. Tuk nakonec slijte. Pokud je ho větší množství, uložte do lednice a nebojte se ho použít do základů dušených paprikových jídel namísto sádla nebo oleje.
- K uvařené polévce přidejte připravené zelí, opečenou klobásu a ještě 5–10 minut povařte, až zelí dostatečně změkne. Nakonec polévku dosolte. Podávejte s chlebem a třeba i kopečkem zakysané smetany, jestliže se nebojíte, že si své strávníky příliš rozmazlíte.
V naší rodině děláme po generace zelňačku poté co mám k jídlu vařené uzené maso. Postup je potom velmi podobný jako v tomto receptu, podstatný rozdíl je v tom, že připravené ingredience nezaléváme vodou, ale uzeným vývarem, který zbyl po vaření uzeného masa. Rozdíl je velmi výrazný. Pokud zkusíte, jinak již polévku dělat nebudete.
Ivane, pokud máte domácí nebo poctivé uzené maso od řezníka, tak naprosto chápu, jak se na tuhle polévku musíte vždycky těšit 🙂 Z běžných kupovaných uzených mas, které vlastně ani nejsou uzené, bych se ovšem toto neodvážila připravit. Takže díky za zmínku o téhle obměně.
Dobrý den, Flo,
tak mám opět po starosti, co udělat na víkend. Byť jsme jen dva, udělám pravděpodobně uvedených 6 porcí, jak se znám, nebudu se příliš omezovat. Opět jsem se dostal k novým „vychytávkám“, zejména v postupu, ,kdy co přidat, či předem upravit – tedy přijměte můj dík.
Přeji hezké adventní dny a klidnou přípravu / pokud to jde/ rovněž klidných svátků vánočních.
Jarda S.
dobry den,taky milujeme,zahustuji ale az nakonec moukou vmichanou do dobre smetany.jiska odpada.nejvetsi pozornost venuji momentu „prismazeni“ prask.papriky,ta nesmi!!!! zhorknout,proto rychle dodam tekutinu….pokevka z uz.masa je skutecne ta nejlepsi .zdravi, a at chutna!
vera.
Já jsem se doslechl o tom, že se brambory neuvaří do měkka v kyselém prostředí poměrně nedávno.Do té doby jsem o tom nevěděl, takže to asi nevěděly ani moje brambory a nikdy jsem v polévce tuhé brambory neměl 😀 Vždycky jsem je tam dal a až byly cca v půlce uvařenosti, tak jsem přidal zelí, krásně se to provařilo a brambory byly pěkně do měkka.
Mám naložené červené zelí, většinou dávám to a přidávám ještě šlehačku. Polévka pak má nádherně fialovo-kreémovou barvu, místy vypadá až démonicky. A dávám i uzené, nebo dobrou klobásu. A když jsou uvařené velké fazole, tak se to tam taky snese. Pak stačí rohlík a je vydatný oběd 🙂
Zdravím a jeden tip. Zkusili jste do základu přidat předem namočené sušené houby ještě před moukou a paprikou. Zkuste, je pak úžasná. Vladimír Menšík to dělal taky tak.
Občas taky dám sušené houby, ale namočené je přidám do varu.
Už se mi sbíhají sliny. Mám v ledničce docela slušnou sbírku kůží z různých druhů uzeného, takže tentokrát nebude z vývaru bramboračka, ale zelňačka.
A pro ty, kdo chtějí šetřit tukem, nebo si přejí mít v polévce víc klobásové chuti, mám tip. Některé klobásy vám na mučidlech vydají tuku opravdu hodně a není už třeba dávat pod cibuli sádlo, nebo třeba půl napůl. Takže klobásu opeču jako první, vyndám ji z hrnce na misku a do hotové polévky ji přidám zase až na závěr. Moc dlouho už pak nevařím, maximálně minutu, jen aby se prohřála. Ale to je na osobním vkusu a kvalitě chrupu každého strávníka 😉
Já vařím brambory úplně bokem, opeču je na sádle do křupava a přidávám až do hotové polévky. Moc dobré 🙂
Díky za tip, zelňačku milujeme, ale také ji vylepšujeme vývarem z uzených žeber, sušenými houbami a na závěr kysanou smetanou. A přidávám i bobkový list a nové koření. Je to dobrota nevýslovná!
Prvú várku predvianočnej kapusty som zvládol už počas čítania receptu na jej prípravu .Famózne predstavenie obohatené o emóciu z jej prípravy obsiahnuté v recepte mi dáva istotu že to bude zas o niečo lepší výsledok ako pri všetkých tvojich receptoch. Technológia prípravy je pre mňa odomknutie trinástej komnaty v ktorej sa nachádzajú všetky nepoznané tajomstvá varenia .Srdečná vďaka za obohatenie pocitov z varenia , ktoré nachádzam v tvojich receptoch.
Rudolf
Skvělá volba, máme ji také moc rádi 🙂
Máme.ji rádi a vaříme stejně. Dík za připomenutí, uvařím.??
Ahoj Flo, teď mám na zelňačku strašnou chuť. Určitě ji zkusím podle tvého receptu. Vařila jsem ji zatím jen jednou a ač podle receptu známého kuchaře Vaňka, tak v postupu byly přesně ty chyby co píšeš. Klobása hned od začátku vaření (a že to byl poctivý farmářský kousek, kterého mi pak bylo líto…), brambory společně se zelím – takže je ti jasné jak dopadly. Že mám zelňačku ráda, tak jsem jí udělala plný hrnec – z 1kg zelí… A nikdo ji nechtěl. Ono se tedy nedivím, ty brambory byly jak syrové… ☹ Takže jsem ji statečně 3 dny likvidovala 2x denně, ale i tak pár porcí letělo do koše. Přitom jsem o těch bramborách už určitě slyšela… Ale trklo mě to až když bylo pozdě. No nic. Příště tvůj recept.
PS: tvoji novou knihu jsem si koupila k Vánocům a abych si dárek pod stromečkem skutečně užila, tak jsem ji nechala zabalenou, tak jak přišla a vrazila ji manželovi, aby mi ji alespoň vánočně zabalil. To byla ale blbost! ? Teď jsem opravdu jak malé dítě co chodí kolem skříně, kde ví, že jsou dárky a odolává pokušení. A do Vánoc ještě daleko… naštěstí si rodina navymýšlela asi 15 druhů cukroví, perníčky, vánočky a domácí vaječňák… Asi brzo nebudu mit čas tesknit po knížce. ?
Další suprovej recept, kterym se ukážu před dcerkou. Segedín má ráda a myslím, že tahle zelňačka bude taky hodně vysoko.
Díky moc
Ahoj, Flo a ostatní, ja varím kapustnicu plus-mínus rovnako, občas pridávam aj domáce údené kosti, a sušené hríby.A zahusťujem tak, že do polievky nastrúham jeden alebo dva surové zemiaky. 🙂
To mi nedělejte!! Slintám tu jako pes – takovou mám chuť! V zimě přijde na stůl několikrát. Také dávám bobkový list a nové koření, někdy nedávám jíšku, ale rozmačkaný brambor – to když jsem těch brambor dala vařit hodně. Zelí překrajovat nemusím, tady se prodává zelí od dvou firem – obě moc dobré a pokrájené najemno. Uzené dostanu domácí, takže vůně na celý dům – ještě někdy zkusím ty houby – děkuju za tip!
Ahoj všem. Moje zamilovaná polévka ;). 14 dní čekám až budou mít potraviny z venkova otické zelí nebo aspoň křimické. Opět nic ?
Jen drobná poznámka, co by se stalo, kdybych se klobása opekla jako krok nula, potom vyjmula do mističky, na tuku by se opekla cibule a pak už by se pokračovalo podle receptu a klobása se přidala na oněch posledních pět minut varu. Připadá mi, že by se tak dalo vyhnout uchovávání vysmaženého tuku v ledničce a polévka by mohla získat o chlup chuti. Jinak moc děkuji za recept, těším se, až si ju uvařím. My klobásu taky moc rádi nahrazujeme sušenými houbami.
Skvělé, jako vždy podrobný popis s vysvětlením. A každý si přilepší dle svého….
KYSANÉ ZELÍ – před časem byl popis na zelí červené a bílé k husičce. ŠÁRKA psala, že dělá DOMÁCÍ MARINOVANÉ ZELÍ. Nabídla se, že mi pošle recept. Moc prosím poslat na
e-mail: cervenka51@gmail.com
Já slíbila jiné čtenářce napsat, jak dělám domácí kysané zelí . Ráda pošlu, ať také napíše na výše uvedený e-mail.
A VŠEM PŘEJI MOC HEZKÝ ADVENTNÍ ČAS. VYDRŽME TO VŠECHNO. Marie.
Moje maminka dělala zelnačku stejným postupem,jen dávala i zeleninu na kostičky a pak nakonec dávala brambory.Já to dělám stejně tak.
Včera jsem jí dojedla
Zdravím Florentýno, Jitě tušíš, že zítra uvařím kýbl zelňačky, bylo by prýma,
pokud by byla nadvakrát, ale pokud se mi podaří a tuším že jo, tak mám obavy. Mějse pěkně a už se těším na zítra. Ahoj Višnja.
Zelňačku vaří vždycky někdo z rodiny, lákavě voní, ale kyselá chuť přehlušuje ostatní.
Přečetla jsem si všechny vychytávky a komentáře a těším se, že tentokrát budu vařit sama a konečně to bude ta pravá 😀 Jana
Milujeme zelňačku všichni u nás doma. Zelí už mám koupené, už se těším.
Jana
Krásný večer všem strávníkům! Zelňačka je vánoční polévka východního Slovenska. Dá se dělat z kysaného i čerstvě strouhaného zelí, jen na konci trochu přikyselit. A cibulka na špeku a hlavně ať v tom stojí lžíce. To je pak lahoda!
Děkuji za opět krásně napsaný recept a přeji krásný advent i tobě, Florentýno, a všem ostatním !
Milá Flo, moc zdravim a děkuji opět za super nápad se zelňačkou. Delší dobu jsem jí nevařila, tak to o vikendu ihned napravím. Přeji krásný adventni čas. Jarča
Dělám stejně, někdy přidávám zakysanou smetanu. A používám uzenou papriku a je to mňamka.
Ahoj Flo.
Děkuji za další recept .Polévku často v zimě připravuji tzv. zahřívací .a znovu si ju ráda zopakuji.
Přeji pěkné prožití adventních svátků. Iveta
Milá Flo, moc zdravím a děkuji za nápad. Dnes večer polévku uvařím. Mám ještě „rodinný“ recept od přátel ze Slovenska, kam přidávám houby, na malé kousíčky nakrájený a orestovaný celer a pár kousků sušených švestek.
Přeji poklidný adventní čas.
Také dělám zelňačku plus mínus podobně. Jen nedávám mouku nebo jíšku, kořením jako svíčkovou, brambory vařím zvlášť, ale před přidáním klobásy několikrát ponořím ponorný mixér a tím se polévka samozahustí.
Dnes sice táhnu přes noc vývar na Pho, ale slibuji, že mám zelňačku ve výhledu.
Krásný první advent všem!
Ahoj Flo,
no jo zelňačka, to je mňamina. Vzhledem k tomu, že máme domácí kysané zelí, ještě je tedy v zelňáku, ale už je čas zavařit do sklenic ,protože v paneláku by nevydrželo v zelňáku. Takže o víkendu segedínský guláš a příště zelňačka s kvalitní klobáskou.
Krásný advent
Kysané zelí nenakládám do hrnce, ale do větších zavařovacích sklenic – okurkové, 3,5 l obsah jedné. Do této namačkám přesně 5 kg zelí, nastrouhané, promísené se solí, kmínem, cibulí, raději aspoň tři hodiny odležet. Důkladně mačkám dřevěným tloukem nebo pěstí. Chvíli to trvá, zdá se, že to tam vše nevleze, ale podaří se. Nahoře upevním dřevěnými dýhovými špachtlemi (prodává se v dom. potřebách) a dbám , aby nahoře byla pořád tekutina. Několik dní kvasí v koupelně postavené v kbelíku. Potom uzavřu silikonovým víčkem (prodávají Domácí potřeby) a uložím do chladna. Dbám na to, aby nahoře byla stále tekutina. (dolévám převařenou osolenou vodu). Pryžové-silikonové? víčko drží pach. Jednu sklenici mám stále v paneláku v kuchyni ve skříňce. NENÍ TO CÍTIT.
Teda Pavlovův reflex zapůsobil.Nikdy jsem to s polévkami nehrotila,ale podle vašich receptů se nedá udělat nic jiného,než si jich kotel uvařit.
Všechny ingredience mám,tak se do ní pustím.
Ahoj všichni zrovna jsme měli kysané zelí 3 dny a to kuře na zelí a polévku takže chvilku pohov.Jinak děkují za recept.
Milá Florentýno,
zelňačka je výborná polévka, já do ní dávám vyvařit kůže z uzeného bůčku, jinak dávám vývar z uzeného domácího masa. Je to pochoutka.
Milá Flo, gratuluji k další skvělé kuchařce a moc za ni jistě všichni děkujeme!!!?
A co se týče zelňačky, také ji miluji, jako vše s kysaným zelím, jen to čtu, sbíhají se mi sliny a tento víkend určitě udělám!!! ? V tvém receptu jsem opět objevila pár vychytávek, mám moc ráda, jak vše popíšeš a vysvětlíš, super!!!
Přeji Ti krásný advent a hodně zdraví, Gita
Dělávám zelňačku téměř podle receptu, který jste zveřejnila, jen s tou uzeninou jsem dosud dělal rozdíl v tom, že jsem ji samostatně opékal a teprve na konec vaření jsem ji do polévky přidal. Zkusím ještě Váš postup. Ať se Vám daří.
Ahoj Flo.
Skvělé, děkuji.
Opět skvěle napsané zelňačku máme rádi a budu muset zas udělat. Kdysi před lety jsem dělala zelňačku podle pana Mahdala a tam se přidaly fazole. Manžel namočil celý sáček takže polévky byl velký hrnec a snědla se neb byla moc dobrá.Oreju krásný advent a hlavně všem zdraví
Takže já jsem, milá Flo, právě dnes začal. Nakoupil jsem zelí, zpracoval a nacpal do zelňáku. Mám tedy 1. level za sebou. Cca za měsíc si na Tebe vzpomenu až budu vařit polívčičku podle kuchařky pro dceru, ač nejsem příbuzný a i pohlaví mám jiné. Díky za tip a opatruj se. Cov je horší než Velkej bratr. A je všude. Evžen
Skvělý ?
Jen malá připomínka k zásadní důležitosti výběru klobásy. Klobása dokáže polívku bezpečně zabít i naopak vyzvednout až k oblakům. Kdo podcení klobásu, nemusí se s fantastickou zelňačkou vůbec mořit. C.
Milá Flo, dnes ráno jsem dělal tradiční kyselicu, ta se téhle polévce trochu podobá, jen obsahuje navíc smetanu a slaninu a nedává se do ní paprika (ta se zase dává do kapustnice!). Nicméně Tvoji variantu musím zkusit, neboť zelňačka k zimě patří a nedá se dělat „furt na jedno brdo“ (jak pravila babička)!
🙂
S radostí hlásím, že všechny Tvé kuchařky jsou již na místě (tedy v kuchyňském regále!) a pravidelně do nich nahlížím!
🙂
O tom, že přítel se neustále ptá, kdy budu už zas něco vařit a mlsně se u toho olizuje, raději pomlčím!
🙂
Pěkný advent přeje Vojtěch
Ó, zrovna dojídáme zelňačku dle mojí mamky a ta je bez papriky, zato silný vývar z uzených domácích žebírek, nové koření, bobkový list a pepř. Přecedit, pak namočené sušené houby a domácí zelí, hodně zelí i hub, povařit. Udělat světle hnědou jíšku, smíchat a 20 minut míchat s varem. Dodat obrané maso ze žebírek. Nemusí se solit, ani kyselit. Musí být hustá. K polévce se podávají ve slupce vařené brambory v míse, jako ve starých filmech a přikusuji místo chleba. Ale dělám i tu tvou, ta je dle tchýně a střídáme je. Chutnají obě dvě.
Ahoj Flo 🙂 Věřím, že mladší ročníky byly hodně potěšeny 🙂 No a já taky, protože nachlup stejně ji vařím já! Moji rodiče pocházeli z velmi chudých a početných rodin, takže zelňačku s klobásou vůbec neznali, I za mého dětství byly jen brambory a domácí kysané zelí. Teď už zelňačku dělávám přesně jako ty, moje děti a vnoučata se na ni vždy těší.
Milá Flo, tak krásně jsem si zase početla, dělám zelňačku úplně stejně, dnes jsem ji měla k snídani, svačině a bude i odpoledne…Děkuji Jarka
Milá Flo, červenou zelňačku milujeme a vařím ji skoro stejně. Jen těsně před dokončením přidám kromě opečené klobásy ještě červené fazole(uvařené nebo sterilované z plechovky).
Zkoušela jsem ji i z uzeného, ale to mi mnohem víc chutná do polévky z čerstvého zelí bez papriky.
Děkuji za připomenutí, puclák už dobublal, tak jdu na to!
Ahojky Florentýnko,
moc a upřímně tě zdravím v adventním čase. Zelňačku vařím úplně stejně a také ve velkém množství. Je to prostě ňamka. Měj se krásně a opatruj se.Jana ?
Ahoj Flo, super polívka. Dělám ji trošku jinak (po babičkovsku) ale zkusím Tvůj rcp. Určitě bude dobrý,jako vsjo ,co píšeš.
Ja ještě zjemňuji smetanou to se pak přítel může užrat
Zelňačku máme moc rádi vařili jsme asi tak před 14 dny výborná, ráda si přečtu ale i recepty ala Florentýna děkuji za recept.
Zelňačka moc dobrá dokonce i děti jedly a byly spokojený. K večeři když je sychravo tak je to poklad.
Flo, dekuji za dalsi uzasny recept a absolutne neskutecny popis postupu, ktery me vzdy prekvapi necim, co muzu v kucharskem umeni vylepsit :-).
Mejte krasne Vanoce 🙂
Hezký den
Asi první Váš recept kde bych si podržel raději vlastní postup..
V základu cibulku téměř do zlatova, nastrouhat celer, mrkev a petržel. Vše orestovat až se zelenina rozvoní.. odstavit a papriku… kmín. Zalít vývarem a (třeba i z uzeného) přivést k varu, zahustit jíškou, povařit deset minut, přidat brambory. dalších deset minut.. přidat předem zvlášť uvařené zelí, orestovanou uzeninu. Přivést k varu a hustotu doladit jemně nastrouhaným bramborem.. dosolit.
Ale je to o každém co má kdo raději a na co zvyklý.
Dobrý den. V životě jsem nečetl tak hezky napsaný recept! ? Super a díky za něj! Vaření zdar. ???